Kuru Öksürük

Solunum sisteminin temizlenmesi için refleks olarak görülen kuru öksürük, sık rastlanan bir durum olup öksürüğü tetikleyen etmenlerden uzaklaşılması yeterli olacaktır.

Kuru Öksürük Nedir?

Halk arasında kuru öksürük olarak bilinen ve nonprodüktif öksürük adı verilen sağlık sorunu halk arasında sıkça görülür. Öksürük, solunum sisteminin temizlenmesi için refleks olarak gelişen bir durumdur. Kronik ve akut olarak görülebilir.

Kuru öksürük ve balgam bir arada görülmez. Bu nedenle sık sık boğaz kuruması hissi yaratabilir. Boğazda gıcık kuru öksürük vakalarında en sık görülen şikayettir. Bu his boğazda gıdıklanma ve kaşıntı gibi semptomların oluşmasına neden olur. Balgamsız kuru öksürük şikayeti ile birlikte kiloda düşüş, yüksek ateş, halsizlik ve terleme benzeri şikayetler oluşuyorsa vakit kaybetmeden bir uzmana başvurmak gerekir.

Uzun süren kuru öksürük şikayeti, üst solunum sistemi hastalıkları nedeniyle görülebileceği hayati risk taşıyan hastalıklar nedeniyle de oluşabilir. Bu nedenle öksürük şikayetinin ne kadar süredir devam ettiği, öksürükle birlikte görülen diğer şikayetler ve maruz kalınan alerjenler gibi faktörlerin gözlemlenmesi oldukça önemlidir.

Kuru öksürük şikayeti başlangıcında, öksürüğü ve boğazdaki tahrişi gidermeye yönelik tedaviler uygulanır. Bunun için bitkisel kürler ya da boğaz pastili gibi uygulamalar yeterli olur. Ancak sürekli kuru öksürük şikayeti görülüyorsa, farklı semptomlar eşlik ediyorsa ya da gece kuru öksürük nedeniyle kişinin uykusu bölünüyorsa ve günlük hayatında zorluklara neden oluyorsa uzman bir doktordan tıbbi yardım alınması gerekir.

Kuru Öksürük Belirtileri

Kuru öksürük çevresel etmenler, maruz kalınan alerjenler, üst solunum yolu enfeksiyonları, sigara alışkanlığı, astım, Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı (KOAH) ve gırtlak kanseri gibi durumlara bağlı olarak gelişebilir. Bu nedenle görülen semptomlar, kuru öksürüğü tetikleyen faktörlere bağlı olarak değişiklik gösterir.

Kuru öksürük şikayeti ile birlikte görülen belirtiler şu şekilde sıralanabilir:

  • Göğüs AğrısıÖzellikle şiddetli kuru öksürük vakalarında yaygın şekilde görülür. Öksürük atakları sırasında ya da sonrasında, göğüs kafesi kemiği  ve kaburgada baskı hissedilmesi ile ortaya çıkar.
  • Boğazda GıcıklanmaGeçmeyen kuru öksürükle birlikte görülür. Özellikle yutkunma sırasında boğazda kaşıntı ve gıdıklanma gibi bir his oluşturur.
  • Ses Kısıklığı/Çatallanması: Boğazda kuru öksürük şikayetine bağlı olarak tahrişler ve deformasyonlar meydana gelebilir. Bu durum şiddetli öksürüğe bağlı olarak ses tellerine de yansırsa kişinin sesi çatallaşabilir ya da kısılabilir. Genellikle sabahları kuru öksürük ataklarının gelişmesi sonucunda ortaya çıkar.
  • Nefes Darlığı: Kuru öksürük nefes darlığına neden oluyorsa altta yatan ciddi hastalıklar değerlendirilmelidir. Ancak bu durum yalnızca öksürük nöbetleri sırasında oluşuyorsa, öksürme sırasında nefes düzeninin bozulması ile ilintilidir.
  • Kan Tükürme: Boğazdan gelen kuru öksürük, boğazda tahrişe ve bu tahrişe bağlı olarak da kan tükürmeye neden olabilir. Ancak kan miktarı 1-2 damladan fazla ise ve sık tekrarlıyorsa ciddi hastalıklara bağlı olarak gelişebilir.
  • Boğazda Kuruluk: Öksürüğe bağlı olarak boğazın sık sık kuruduğu hissedilebilir. Bu nedenle kişinin havasız ortamlarda bulunmaması ve yudum yudum ılık su içmesi tavsiye edilir.
  • Boğazda Yanma ve Acı: Öksürük nöbetlerinin boğazda tahriş yapmasına bağlı olarak görülür. Yutkunma ve yemek yeme gibi eylemler sırasında acı duyumunda artış yaşanabilir.
  • Kas Ağrıları: Öksürük nöbetlerinin çok şiddetli ve sık tekrarlaması sonucunda diyafram kası ve sırt kaslarında ağrı şikayeti oluşabilir.
  • Mide BulantısıUzun süren kuru öksürük şikayeti, kişide mide öz suyunun yükselmesine ya da kusma isteğine yol açabilir. Bu durum öksürme sırasında kasların yukarı doğru itilmesi ile alakalıdır.
  • İdrar Kaçırma: Öksürük nöbetlerinin çok şiddetli olması, idrarı tutmayı sağlayan kasların kontrol edilememesine ve idrar kaçırmaya neden olabilir.
  • Baş AğrısıKuru öksürük şikayetinin şiddetli olması ve uzun süre devam etmesi, solunum problemi ile birlikte kan basıncında da değişikliklere neden olabilir. Bu durum baş ağrısı şikayetini de beraberinde getirecektir.
  • Baş DönmesiÖksürük nöbetleri sırasında solunumun düzensizleşmesi ve uzun süre boyunca yeniden normale dönmemesi, kişide baş dönmesi problemine yol açabilir. Birkaç dakika içerisinde kendiliğinden geçmesi beklenir.

Kuru öksürük belirtileri, kişiden kişiye ve altta yatan hastalığa bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Hava kirliliği ya da mevsimsel alerjiler gibi sebeplere bağlı olarak gelişen kuru öksürük şikayetinde halsizlik, kronik yorgunluk ya da bitkinlik gibi şikayetler de eşlik edebilir.

Kuru Öksürük Nedenleri

Kuru öksürük şikayeti tek başına bir hastalık olarak kabul edilmez. Altta yatan hastalıklara ya da çevresel etmenlere bağlı olarak gelişen bir sağlık sorunu olarak meydana gelir.

Kuru öksürüğün nedenleri şu şekilde sıralanabilir:

  • Solunum Sistemi Hastalıkları: Solunum sisteminde gelişen enfeksiyonlar, iltihaplanmalar, amfizem, KOAH, bronşit, astım, verem ve benzeri hastalıklar kuru öksürük şikayetine neden olabilir. Bu hastalıklar aynı zamanda aniden kilo kaybetme, solunum sırasında ağrı duyumu, nefes darlığı, solunum sırasında hırıltı duyulması, göğüste sıkışma hissedilmesi ve kronik yorgunluk gibi semptomları da tetikler. Gece uyutmayan kuru öksürük şikayetinin en yaygın sebebidir.
  • Reflü: Kişide reflü hastalığının olması, mide öz suyunun yükselmesine ve bu nedenle boğazda tahrişlere yol açar. Bu durum kuru öksürük ve göğüste yanma gibi şikayetlere neden olur.
  • Geniz Akıntısı: Geniz akıntısına neden olan sinüzit ve benzer hastalıklar, boğazda kuruluk hissine yol açara kuru öksürüğü tetikler. 
  • Verem: Tüberküloz olarak da bilinen bu hastalık, gırtlakta ya da akciğerlerde görülebilir. Kuru öksürüğün yanı sıra yüksek ateş, halsizlik, iştahsızlık ve terleme gibi şikayetlere neden olur.
  • Subakut TiroiditTiroit bezlerinde meydana gelen iltihap nedeniyle ortaya çıkan bir hastalıktır. Kuru öksürük ve hırıltılı nefes alma gibi şikayetlere sebep olur.
  • Alerjik Faktörler: Özellikle mevsimsel alerjiler ve polen alerjisi gibi durumların görülmesi halinde ortaya çıkar. Boğazdan gelen kuru öksürük ile birlikte nefes darlığı, burun akıntısı, geniz akıntısı ve yorgunluk gibi şikayetler de görülür.
  • Gırtlak Kanseri: Genetik yatkınlığı bulunan, uzun süre hava kirliliğine maruz kalan ya da tütün ürünleri tüketen kişilerde görülme riski hayli yüksektir. Kuru öksürük şikayetinin yanı sıra kan tükürme, ani kilo kaybı ve ses kısıklığı gibi belirtiler de görülür.
  • Yüksek Tansiyon İlaçlarının Kullanımı: Yüksek tansiyonu kontrol altına almak için kullanılan ilaçlar, damarların genleşmesine ve kan basıncının düşmesine yol açar. Bu ilaçların yan etkisi olarak kuru öksürük şikayeti görülebilir. İlaçların değiştirilmesi ya da doz düzenlemesinin yapılması kuru öksürük şikayetinin giderilmesi için yeterli olacaktır.
  • Psikolojik Etmenler: Kuru öksürük oluşması için herhangi bir sebep görülmüyorsa ve kişinin keyif aldığı etkinlikler yaparken öksürmediği görülüyorsa psikolojik olarak değerlendirilir. Yoğun baskı ve stres altında hisseden kişilerde görülme sıklığı daha yüksektir.
  • Çevresel Etmenler: Hava kirliliği, bulunulan ortamların havalandırılmaması, iç mekan havalandırmasının klima ve benzeri sistemlerle sağlanması, yoğun kimyasal ya da dumana maruz kalınması gibi etkenler kuru öksürüğü tetikleyebilir.

Kuru öksürük şikayetinin sebebi, kişinin günlük yaşam alışkanlıkları ve meslek hayatına bağlı olarak gelişebilir. Bu nedenle fiziki muayene sırasında hastanın mesleği kesinlikle öğrenilmelidir.

Kuru Öksürük Teşhisi

Kuru öksürük şikayetinin sebep olduğu çevresel etmenlerin ya da altta yatan hastalıkların teşhis edilmesi için bazı tahlil ve tetkikler uygulanır. Bu durumların giderilmesi ile birlikte öksürük şikayeti de tedavi edilmiş olur.

Kuru öksürük teşhisinde kullanılan tetkikler şu şekilde sıralanabilir:

  • Fiziki Muayene: Muayene sırasında hastanın tüm şikayetleri detaylı şekilde dinlenir. Ardından kuru öksürük şikayetine yol açabilecek hastalıkların olup olmadığı, öksürüğün ne kadar süredir devam ettiği, şiddeti, hobileri, yaşam alanı ve mesleği gibi detaylar öğrenilerek hasta öyküsü alınır. Son olarak abeslang (boğaz çubuğu) yardımıyla tahriş ya da yara oluşumu gibi bulguların olup olmadığı incelenir ve hastanın göğsü ile sırtı dinlenir. Gerekli görülmesi halinde diğer tetkikler istenecektir.
  • Kan Tahlili: Kuru öksürüğün tiroid iltihaplanması, enfeksiyon oluşumu, kanser ve benzeri hastalıklar nedeniyle meydana geldiği düşünülüyorsa uygulanır. Kan değerlerinde görülen anomaliler, şüphelenilen hastalığın doğrulanmasında önemlidir.
  • Alerji Testleri: Kuru öksürük şikayetinin alerji kaynaklı olduğu düşünülüyorsa, kişinin maruz kaldığı alerjen maddelere olan duyarlılığı test edilir.
  • PPD Testi: Kuru öksürükle birlikte kilo kaybı ve terleme gibi şikayetler görülüyorsa verem hastalığından şüphelenilebilir. Bu durumda kişinin ön kol bölgesine PDD maddesi uygulanır ve 3 günün sonunda bölgede görülen şişlik analiz edilir.
  • Boğaz/Burun Sürüntüsü: Pamuklu bir test çubuğu yardımıyla boğazdan ya da burundan sürüntü örneği alınması ile uygulanır. Kuru öksürüğün üst solunum yolu hastalıklarına bağlı olarak geliştiği düşünülüyorsa tercih edilir.
  • Solunum Testleri: Hastanın solunum hızını, akciğer kapasitesini, bronşların ne kadar hava ilettiğini ve bronşlarda herhangi bir daralmanın olup olmadığını anlamak için yapılan efor testleridir. Hastanın hortum benzeri bir cihaza farklı şekillerde soluk vermesi istenir ve bilgisayar ile gerekli analizler yapılır.
  • Tıbbi Görüntüleme Teknikleri: Şüphelenilen akciğer lezyonları ya da tahribat oluşumu gibi durumları detaylı olarak analiz edebilmek için röntgen ya da BT (Bilgisayarlı Tomografi) taramaları istenebilir.
  • Bronkoskopi: Uç kısmında küçük bir kamera bulunan borunun doğrudan solunum sisteminde ilerletilmesi ile uygulanır. Akciğerlerde şüphelenilen bölgenin detaylı şekilde incelenebilmesi ya da yabancı cisimlerin saptanabilmesi için kullanılır.

Kuru öksürük şikayetinin sebebi belirlendikten sonrasında, uygun tedavinin sağlanması ve solunum sistemi sağlığının korunması için hekim önerilerinin titizlikle dinlenilmesi oldukça önemlidir.

Kuru Öksürük Tedavisi

Kuru öksürük şikayeti genellikle alerjik sebeplere, ses tellerinin zorlanması ile gelişen boğaz tahrişlerine ya da üst solunum sistemi hastalıklarına bağlı olarak gelişir. Bu durumlarda öksürüğü tetikleyen etmenlerden uzaklaşılması, bitkisel tedavi seçenekleri, boğaz pastilleri ya da kuru öksürük şurubu kullanılması yeterli olacaktır.

Ancak diğer hastalıklara bağlı olarak gelişen kuru öksürük şikayeti için şu tedaviler uygulanabilir:

  • İlaç Tedavisi: Kuru öksürük şikayetinin tedavisi için en sık kullanılan ilaçlar, öksürük şuruplarıdır. Ayrıca hastada yüksek ateş şikayeti varsa ateş düşürücü ilaçlar, kas ağrıları görülüyorsa ağrı kesici ve kas gevşetici ilaçlar, alerjik bulgular gözleniyorsa antihistaminik ilaçlar reçete edilebilir. Astım, verem, zatürre, tiroit bezi iltihaplanması ve reflü gibi hastalıklarda da tedaviye yönelik ilaçların kullanımı gerekecektir.
  • Cerrahi Operasyonlar: Kuru öksürük şikayetinin reflü hastalığı, tümör oluşumu ya da gırtlak kanseri gibi sebeplere bağlı olarak ortaya çıktığı durumlarda kullanılır. Kanserli doku vücuttan çıkarıldıktan sonrasında onkolojik tedavilerin değerlendirilmesi gerekir. Reflü ameliyatları ise mide kapakçığının onarılması ya da doğru şekilde konumlandırılması prensibine dayanır.

Kuru öksürük şikayeti, bu sorunu tetikleyen hastalığın tedavi edilmesi ile giderilmiş olacaktır. Tedavide kullanılacak ilaçlar kişiden kişiye ve sebep olan etmene bağlı olarak değişiklik göstereceği için hekim tarafından reçete edilmeyen ilaçlar kullanılmamalıdır.

Kuru Öksürük Tedavi Edilmezse

Kuru öksürük şikayetinin tedavi edilmemesi hem altta yatan hastalığın ilerlemesine hem de kişinin günlük yaşam kalitesini bozan komplikasyonlara neden olabilir.

Bu komplikasyonlar kısaca şu şekilde sıralanabilir:

  • Uyku Bozuklukları: Gece görülen öksürük atakları, kişinin uykusunun bölünmesine ve uykusuzluğa yol açabilir. Bu durum yorgunluk hissine, iş ve sosyal hayatta bozulmalara neden olabilir.
  • Kas Ağrıları: Uzun süre devam eden şiddetli öksürük atakları, kişinin diyafram kasında, sırt kaslarında ya da idrarı tutmaya yardımcı olan kaslarda ağrılara ve güçsüzlüğe neden olabilir.
  • İdrar Kaçırma ve Kusma: Kas yorgunluğu nedeniyle ortaya çıkan bir komplikasyondur. Öksürük atakları sırasında mide öz suyunun yükselmesi, idrar kaçırma ve kusma gibi durumlar yaşanabilir.
  • Boğazda ve Ses Tellerinde Tahribat: Sürekli öksürme ve boğaz kuruluğu nedeniyle ortaya çıkan bir durumdur. Bu durum kişide yutkunma güçlüğü, konuşma zorluğu, seste çatallanma ya da kısılma gibi şikayetleri doğuracaktır.
  • Öksürük Atakları: Kuru öksürüğün uzun bir süre boyunca devam etmesi halinde görülür. Özellikle göğüs ve sırt ağrılarında ciddi bir artışa yol açar.
  • Altta Yatan Hastalıkların İlerlemesi: Reflü, gırtlak kanseri, tiroit bezlerinin iltihaplanması, zatürre ya da verem gibi hastalıkların erken teşhis ve tedavisi iyileşme oranlarını doğrudan etkilemektedir. Bu nedenle kuru öksürük şikayeti ile tıbbi yardım almak, bu hastalıkların daha kısa sürede teşhis edilmesine yardımcı olacaktır.

Kuru öksürük şikayeti ileri evrelerde değilse bitkisel takviyeler ile kolayca tedavi edilebilir. Geçmeyen kuru öksürük şikayeti içinse kesinlikle tıbbi yardım alınması gerekir.

Kuru Öksürüğe Ne İyi Gelir?

Kuru öksürük şikayetinin ileri evrede olmaması halinde, bitkisel kürlerin uygulanması ve çeşitli düzenlemelerin yapılması iyi gelecektir. 

Bunun için şu yöntemler uygulanabilir:

  • Buhar Soluma: Boğazın yumuşaması ve burun tıkanıklıklarının giderilmesi için uygulanabilir. Ancak buharın yüzü yakmaması için çok yakın durulmaması ve etkisinin arttırılması için başın üzerine bir örtü kapatılması gerekecektir.
  • İç Mekanların Havalandırılması: Sigara içilen ya da kimyasalların kullanıldığı iç mekanların sık sık havalandırılması, kuru öksürük şikayetinin giderilmesi açısından oldukça önemlidir. Havanın kurumasını engellemek için oda nemlendiricilerin kullanılması da yararlı olacaktır.
  • Yeterli Sıvı Tüketimi: Boğazda oluşan tahrişin, kuruluğun ve göğüs ağrılarının hafifletilmesi için etkilidir. Gün içerisinde sık sık ılık su yudumlamak, öksürük şiddetinin azalmasına yardımcı olacaktır.
  • Bal: Doğal bir ağrı kesici olan balı suyla, sütle, limon suyuyla, karabiberle, zencefille ya da zeytinyağı ile karıştırarak tüketebilirsiniz.
  • Bitki Çayları: Yaban mersini, ayva, kuşburnu, ıhlamur ve portakal gibi bitki çaylarını tüketmek kuru öksürük şikayetini giderir. Ancak gün içerisinde 2 fincandan fazlası tüketilmemelidir.
  • Zencefil: Toz zencefil, bal ya da süt ile karıştırılarak tüketilebilir. Taze zencefil ise limonla birlikte çay olarak demlenebilir.
  • Zeytinyağı: Boğazın yumuşatılması ve öksürüğün kesilmesi için limon suyu ve karabiberle karıştırılarak tüketilebilir.

Kuru öksürük şikayeti için yapılan uygulamalara rağmen iyileşme görülmüyorsa ve öksürük şikayeti 1-2 haftadan daha uzun süre devam ediyorsa tıbbi yardım alınması gerekir.

Kuru Öksürüğe Ne İyi Gelmez?

Kuru öksürüğe iyi gelmeyen şeylerin başında, bu şikayetin ihmal edilmesi gelir. 15 günü aşkın bir süre boyunca devam eden ve şiddetli seyreden kuru öksürük şikayeti ciddi hastalıkların belirtisi olarak meydana gelebilir. Bu nedenle uzman bir hekimden yardım alınması ve en kısa sürede doğru tedavinin uygulanması gerekir.

İç mekanların yeterince havalandırılmaması, ses tellerinin çok fazla zorlanması, boğazın kuru bırakılması, tütün ürünlerinin kullanılması, yetersiz sıvı tüketimi, çok sıcak ya da soğuk içeceklerin tüketilmesi, yoğun baharatlı yiyeceklerin tercih edilmesi, kimyasalların solunması, sert ve kuru besinlerin tüketilmesi, alerjenlere maruz kalınması ve hava kirliliği gibi etmenler de kuru öksürüğe iyi gelmeyen şeyler arasında yer almaktadır. Bu durumlardan kaçınmak, kuru öksürük şikayetinin giderilmesi açısından oldukça önemlidir.

Kuru Öksürük İlaçları

Kuru öksürük şikayeti birçok hastalığa bağlı olarak gelişebileceği için, altta yatan hastalığın teşhis edilmesi ve uygun tedavinin sağlanması gerekir. Bu durum, tedavide farklı ilaç gruplarının yer almasına sebep olur.

Kuru öksürük tedavisinde kullanılan ilaçlar şu şekildedir:

  • Antihistaminik İlaçlar: Vücuttaki histamin miktarının düzenlenmesini sağlayan bu ilaçlar, alerjenler nedeniyle meydana gelen kuru öksürük şikayetinin tedavisinde kullanılır.
  • ÖDİ (Ölçülü Doz İnhaler) İlaçlar: Solunum yoluyla kullanılan ve akciğer şikayetlerinin giderilmesini sağlayan ilaçlardır. Özellikle nefes darlığı ve göğüs ağrısı şikayeti bulunan hastalara reçete edilir. Delinmesi gereken kapsüllerin içindeki toz ilaçlar ya da gaz formunda kullanılabilir.
  • Antitüssif İlaçlar: Öksürüğü baskılayan ilaç grubuna verilen isimdir. Özellikle uzun süren ve sık tekrarlayan kuru öksürük tedavisinde reçete edilir. Genellikle şurup ve pastil formunda kullanılır.
  • Ağrı Kesici İlaçlar: Boğazda ağrı, yanma ve sızlama gibi şikayetler görülüyorsa reçete edilir. Şurup, oral tablet, boğaz spreyi ya da gargara formunda kullanılabilir.
  • Ateş Düşürücü İlaçlar: Kuru öksürük şikayeti üst solunum yolu enfeksiyonlarına bağlı olarak gelişiyorsa kullanılır. Şurup ya da oral tablet formunda reçete edilebilir.
  • Reflü İlaçları: Mide asidinin pH değerini dengeleyen ve bu sayede mide öz suyunun yarattığı tahrişi azaltan ilaç gruplarıdır. Kullanılacak olan ilaçlar kişiden kişiye ve hastalığın evresine bağlı olarak değişiklik gösterecektir.
  • Kortizon Tedavisi: İlerleyen tiroid bezi iltihaplanması vakalarında kortizon tedavisi uygulamak, kısa süre içerisinde iyileşmenin sağlanmasında etkilidir.
  • Onkolojik İlaçlar: Kuru öksürük şikayeti gırtlak kanseri nedeniyle görülüyorsa, kemoterapi ve radyoterapi gibi tedavilerin uygulanması gerekebilir.
  • Antitüberküloz İlaçlar: Hastaya verem teşhisi konması halinde antitüberküloz ilaçların kullanımı zorunludur. Verem hastalığının ilaç tedavisi dışında herhangi bir tedavisi bulunmaz.

Kuru öksürük tedavisi için kullanılacak olan tüm ilaçlar, hekim önerisi ile kullanılmalıdır. Bilinçsiz kullanılan ilaçlar semptomların ya da altta yatan hastalıkların ilerlemesine yol açabilir.

Kuru Öksürük Ameliyatı

Kuru öksürük şikayeti için doğrudan uygulanan bir cerrahi operasyon bulunmaz. Ancak öksürük sorunu reflü ya da gırtlak kanseri nedeniyle ortaya çıkıyorsa ameliyat uygulanabilir. Ameliyat kararı verilmeden önce hastanın yaşı, cinsiyeti, kilosu, genel sağlık durumu, kronik hastalıkların bulunup bulunmadı ve anesteziye uygunluğu gibi faktörler titizlikle incelenir.

Gırtlak kanseri ameliyatları, tespit edilen kanserli dokuların ya da tümörün kesilerek vücuttan çıkarılması prensibi ile uygulanır. Genel anestezi altında uygulanan bu operasyon sonraki 30 ila 60 gün içerisinde iyileşme süreci tamamlanmış olur. Ameliyatın ardından hastanın boğazına ses protezi takılır ve konuşma eğitimi verilir.

Reflü ameliyatlarında mide öz suyunun yükselmesini engellemek için, mide kapakçığının doğru şekilde konumlandırılması ya da onarılması gerekir. İleri evrelerdeki hastaların mideleri ve yemek boruları, mide asidinin yükselmesini engelleyecek şekilde yeniden konumlandırılır. Genel anestezi altında uygulanan bu operasyonlar, kapalı yöntem ameliyatları ya da açık cerrahi olarak planlanabilir. İyileşme süreci genel olarak 1 hafta içerisinde tamamlanmış olur.

Hamilelikte Kuru Öksürük

Gebelik döneminin başlamasıyla birlikte hormonlarda belirgin değişimler gözlenir. Bu durum anne adayının enfeksiyonlara ve alerjenlere karşı daha açık bir hale gelmesini tetikleyerek, kuru öksürük şikayetinin görülmesine yol açar.

Hamilelikte kuru öksürüğün en yaygın sebebi, üst solunum sisteminde gelişen enfeksiyonlardır. Bir diğer sebep ise toz, polen, evcil hayvan tüyü, akar ya da mevsimsel alerjilerdir. Gebelik döneminde ilaç kullanımı bebeğin sağlığını olumsuz etkileyebileceği için genellikle bitkisel takviyelerin uygulanması önerilir. Ancak kuru öksürük şikayetinin çok şiddetlenmesi ya da uzun bir süre boyunca devam etmesi halinde vakit kaybetmeden tıbbi yardım alınması gerekecektir.

Çocuklarda ve Bebeklerde Kuru Öksürük

Çocuklarda ve bebeklerde kuru öksürük, sık geçirilen solunum yolu enfeksiyonları nedeniyle yaygındır. Bu enfeksiyonların kolayca bulaşması, okul döneminde bulunan çocuklarda görülme sıklığını doğrudan etkiler. Aynı durum bebeklerde, enfeksiyonlara karşı bağışıklık kazanılmadığı için yaygındır.

Bebeklerde ve çocuklarda gece kuru öksürük şikayetinin oluşması yatak odasının havasız ve nemsiz olması, burun tıkanıklığı ya da horlamaya bağlı boğaz kuruluğu sebebiyle görülebilir. Bu durumun 1 haftadan daha uzun süre devam etmesi halinde uzman bir pediatristten yardım alınması gerekir.

Çocukların alerjen maddelere maruz kalması, yeterli sıvı tüketmemesi, sigara dumanı soluması ya da ses telleri ve boğazı zorlayacak şekilde bağırmaları/ağlamaları da kuru öksürüğü tetikleyen faktörler arasında gelir. Bu nedenle çocukların ve bebeklerin bulunduğu ortam şartlarının uygun şekilde düzenlenmesi ve ses kontrolünün sağlanması hayli önemlidir.

Kuru Öksürük için Hangi Doktora Gidilir?

Kuru öksürük, sık karşılaşılan ve birçok sebebe bağlı olarak gelişebilen bir sağlık problemidir. Çok şiddetli olmayan öksürük şikayetleri için öncelikle boğaz pastili ya da bitkisel kürlerden yararlanılabilir. Ancak yapılan uygulamalara rağmen kuru öksürük şikayeti azalmıyorsa ve 1-2 haftadan daha uzun süre boyunca devam ediyorsa uzman bir doktora başvurmak gerekir.

Nefes darlığı, göğüste ağrı ve yanma gibi şikayetlerle birlikte görülmesi durumunda Göğüs Hastalıkları bölümüne danışılmalıdır. Kişide kuru öksürüğün yanı sıra geniz akıntısı, baş ağrısı ve halsizlik gibi belirtiler görülüyorsa Kulak Burun Boğaz (KBB) Hastalıkları bölümüne başvurulması gerekir.

Kuru öksürük şikayetine sebep olan hastalığın reflü olduğu düşünülüyorsa hasta Gastroenteroloji bölümlerine sevk edilebilir. Eğer hastanın yoğun stres ve baskı altında olması nedeniyle kuru öksürük şikayeti yaşadığı düşünülüyorsa, sevk edileceği bölüm Psikiyatri Polikliniği olacaktır. İleri evrede seyretmeyen kuru öksürük şikayeti için Aile Hekimlerine başvurulması yeterli olacaktır.

Makaleyi faydalı buldun mu?
3
0
Makeleyi Paylaşın

Kuru Öksürük ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular

Kuru öksürük nasıl kesilir?

Kuru öksürüğün kesilmesi için zencefil, bal, zeytinyağı, limon suyu, bitki çayları, karabiber ve ılık içecekler tüketilmesi önerilir. Aynı zamanda iç mekanların nemlendirilmesi, havalandırılması, sigara alışkanlığının bırakılması ve yeterli sıvı tüketimi de iyi gelen öneriler arasında yer alır. Ancak tüm uygulamalara rağmen 15 gün ve daha uzun süre devam eden öksürük şikayetlerinde tıbbi yardım alınması gerekecektir.

Int. Dr. Aslı Atarbay

Çocuklarda gece kuru öksürük nasıl giderilir?

Çocuklarda gece uykusunu bölen öksürük nöbetleri için zeytinyağı, bal, süt ve zencefille hazırlanan bitkisel kürler uygulanabilir. Ancak bu şikayet 1 haftadan uzun süre devam ederse, hekim tarafından reçete edilen boğaz spreyleri ya da öksürük şuruplarının kullanılması gerekecektir.

Int. Dr. Aslı Atarbay

Geçmeyen kuru öksürük için ne yapmalı?

Yapılan bitkisel takviyeler ya da yaşam düzenlemeleri kuru öksürük şikayetinin giderilmesinde etkili olmamışsa tıbbi yardım almak gerekir. Bunun için devlet hastaneleri ya da özel hastanelerin Göğüs Hastalıkları ya da Kulak Burun Boğaz Hastalıkları bölümlerinden randevu alınması ve uzman bir doktor tarafından muayene yapılması gerekir. Böylece öksürüğü tetikleyen sorun doğru şekilde teşhis ve tedavi edilecektir.

Int. Dr. Aslı Atarbay

Geçmeyen kuru öksürük neyin habercisidir?

Geçmeyen kuru öksürük şikayeti, altta yatan birçok hastalığa bağlı olarak meydana gelebilir. Bu hastalıkların en yaygınları ise verem, zatürre, gırtlak kanseri, astım, alerjik hastalıklar, reflü, KOAH ya da psikolojik problemlerdir. Uzman bir hekim tarafından yapılan muayenenin ardından öksürüğe sebep olan hastalığın teşhis ve tedavisi gerçekleştirilebilir.

Int. Dr. Aslı Atarbay