Küretaj Nedir?

Küretaj, diş köklerinde meydana gelen inflamasyonun temizlenmesi için diş köküne odaklanarak yapılan bir tedavi yöntemidir.

Küretaj, kelime anlamı olarak kazıma demektir. Küretaj, diş etlerinde meydana gelen hastalıkların tedavisi için kullanılan bir yöntemdir. Küretaj, dişlerin temizlenmesi sırasında diş köküne odaklanarak yapılmaktadır. Diş köklerinde meydana gelen inflamasyonun temizlenmesi için diş etinden ortalama 5 mm aşağıya doğru inilmektedir. 

Diş etlerinde görülen en büyük problemler inflamasyondur. Tüm dişte meydana gelen ağrılı ve sancılı bir sürecin yaşanmasına neden olan bu durum, diş etinin diş ile birleştiği noktalardaki plak ve tartarların temizlenmesi sonrasında ortadan kaybolur. 

Küretaj yaptıranlar, diş etlerinde iltihaba bağlı olarak meydana gelen rahatsızlıkları uzun bir süre görmezler. Küretaj tedavisinden sonra rutin bir şekilde muayene olunur ve dişlerin bakımı iyi bir şekilde yapılırsa dişler tamamen koruma altına alınır. Küretaj, diş taşı temizleme tekniklerine göre daha zor bir süreç olsa da sonucun son derece başarılı olması, tıp dünyasında tekniğin sürekli kullanılmasına olanak tanımaktadır.

Diş kayıpları üzerine yapılan araştırmalar sonucunda, kayıplara neden olan en büyük faktörün diş eti problemleri olduğu görülmüştür. Ağız ve diş sağlığının korunması ve olası problemlere karşı erken müdahale edilmesi sonucunda diş kayıplarında azalma yaşanmaktadır. Küretaj bu konuda etkili bir yöntemdir.

Küretaj Nasıl Yapılır?

Küretaj tedavisi tek bir diş üzerine uygulandığı gibi tüm dişlere de uygulanabilir. Diş eti ve diş köklerinin temizlenmesi ile sağlıklı bir görüntü elde edilir. Küretajın sağladığı pek çok avantajdan dolayı bu yönteme duyulan ilgi artış göstermektedir. Küretaj, diş etkilerindeki iltihapların giderilmesi için uygulanırken aşağıdaki faydaları da hastaya sunmaktadır. Küretaj faydaları:

  • Ağız ve diş sağlıklarının etkin bir şekilde korunması
  • Diş eti iltihabına bağlı olarak ortaya çıkan diş kayıplarının önüne geçmesi
  • Diş etlerinin sağlıklarının etkin düzeyde korunması
  • İnflamasyona karşı kesin bir çözüm sunmasıdır.

Diş hekimi tarafından yapılan kontrollerin sonucunda küretaj yapılmasına karar verilir ise uygulamanın yapılmasında herhangi bir sakınca yoktur. Küretaj tedavisine karar verildikten sonra aşağıdaki adımlar izlenir:

  1. Öncelikle hastanın dişinde bulunan ve uygulama için engel teşkil eden diş taşları temizlenir.
  2. Diş taşlarının temizlenmesinin ardından diş etlerindeki iltihaplara müdahale etmek amacıyla lokal anestezi uygulanır. Anestezi işlemi sprey veya iğne yardımıyla yapılmaktadır. Anestezi sonrasında diş etine yapılan müdahale sırasında hasta ağrı veya acı duymamaktadır.
  3. Hastanın diş etlerinde bulunan iltihabın temizlenmesi için diş etlerine küçük kesiler atılır.
  4. Atılan kesilerden iltihaplı sıvı alınır.
  5. Operasyonun tamamlanmasının akabinde diş etleri dikiş ile birbirine tutturulur.

Küretaj işlemini uygulanan diş hekiminin bilgi ve tecrübesi, işlem sonucunda alınacak başarı oranını artırmaktadır. Yapılan işlemlerin ardından hastanın gerekli diş bakımını sağlaması ile iltihaplanmalar kalıcı olarak çözüme kavuşturulur. Anestezi etkisinin kaybolması ile ağız içinde ağrı oluşabilir ancak reçete edilen ilaçların kullanılması ile birlikte birkaç gün içerisinde iyileşmeler görülmektedir.

Küretaj Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler

  • Hastalarda küretaj sonrası kanama görülebilir. Diş etlerine yapılan müdahaleler sonucunda bu durumun gerçekleşmesi olağandır. Kanama, bir süre sonra kendiliğinden kesilmektedir. 
  • Diş etlerinde ve dişlerde görülen hassasiyet durumu, iyileşmenin görülmesi ile birlikte birkaç gün içerisinde kaybolur.
  • Bu süreç içerisinde özellikle kalın ve kabuklu, sert yiyeceklerin yenmemesi, gerekirse bir müddet sıvı ile beslenilmelidir.
  • Tüketilen sıvı ve katı tüm yiyecekler dikkatle seçilmelidir. Diş yapısını ve çeneyi zorlayıcı hamleler yapılmamalıdır. Bu durum kanamayı ve hassasiyet durumunu artırabilir. 
  • İlk 48 saat boyunca sigara ve alkol kullanımı olmamalıdır.
  • Baharatlı, sıcak veya soğuk yiyeceklerden uzak durulmalıdır.
  • Küretaj işlemi sonrasında diş etlerine bakım yapılmalıdır. Günde 3 kere ılık ve tuzlu su ile gargara yapılmalı, diş ipi kullanılmalı ve dişler baskı yapmadan fırçalanmalıdır. 
  • Tedaviden bir süre sonra dişler yavaş yavaş eski haline gelmektedir ve dişler eskisi gibi sağlıklı bir şekilde kullanılmaktadır. 
Makaleyi faydalı buldun mu?
0
0
Makeleyi Paylaşın

Küretaj ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular

Küretaj fiyatları ne kadardır?

Küretaj fiyatları, birtakım kriterlere göre değişkenlik göstermektedir. Bu kriterler:

  • Diş etlerinin ne kadarlık bir kısmının iltihaplı olduğu,
  • İltihaplı dişin ağzın ne tarafında bulunduğu ve operasyonun kolaylığı,
  • Tedavinin poliklinik, özel hastane veya devlet hastanesinde yapılıp yapılmadığı 

gibi kriterler küretaj fiyatını belirlemektedir.

Dr. Ülkü Kılıç

Küretaj tedavisi kaç seans sürer?

Küretaj tedavisinde standart bir seans belirtilmemektedir. Hastanın diş eti problemlerinin boyutu ve iyileşme süreci, uygulanacak seans sayısını belirlemektedir. Küretaj tedavisinin ardından yapılacak muayenelerde herhangi bir sorun ile karşılaşılmaz ise tedavi sonlandırılmaktadır ancak hastaların rutin olarak diş bakımları için randevu alınması gereklidir.

Dr. Ülkü Kılıç

Küretaj nerede yapılır?

Küretaj tedavisi, diş hekimlerinin uyguladığı tedavilerdendir. Bu nedenle diş hastanelerinde ve özel diş kliniklerinde küretaj işlemi uygulanmaktadır. Tercih edilen sağlık kuruluşunun ve uzman hekimin, yeterli bilgi ve donanıma sahip olması ile işlem sonrası başarı oranı artmaktadır.

Dr. Ülkü Kılıç

Küretaj tedavisi yeterli midir?

Küretaj tedavisinin diş rahatsızlıklarında sağladığı yeterliliğe diş hekimi karar vermektedir. Küretaj tedavisi sonrasında belirli aralıklarla yapılacak olan muayenelerde diş ve diş etinin durumu incelenmektedir. İyileşme görülür ise küretaj tedavisinin yeterlilik sağladığı düşünülebilir. Diş ve diş eti problemlerinde ek tedaviler gerekiyor ise diş hekimi tarafından bunlara başvurulabilir. Ek tedaviler ilaç veya diğer teknikler olabilir.

Dr. Ülkü Kılıç

Küretaj tedavisi sonrasında iltihap tekrarlar mı?

Küretaj tedavisi sırasında, diş etinde oluşan iltihaplar tamamen temizlenir. Görüntüleme cihazlarından da destek alınarak damak içindeki durum gözlemlenir. İltihaplar tamamen temizlendiğinde işlem sonlandırılır. Bu aşamadan sonraki süreçte hastanın diş sağlığına önem vermesi ve gerekli bakımları düzenli olarak yapması gereklidir. Doğru ağız ve diş sağlığı bakımı, diş eti iltihabının tekrarlanma olasılığı düşürür. Aksi takdirde küretaj tedavisine tekrardan ihtiyaç duyulabilir.

Dr. Ülkü Kılıç