Kulak Memesinde Beze

Kulak memesinde enfeksiyon, kanserleşme, fiziksel travma, alerji kaynaklı sebeplerden dolayı şişme, deri altında bir kitle oluşumu benzeri durumlar oluşabilir. Tedavisi bu kitlenin ortaya çıkma sebebine göre değişiklik gösterir.

Kulak Memesinde Beze Nedir?

Kulak memesinde enfeksiyon, kanserleşme, fiziksel travma, alerji kaynaklı sebeplerden dolayı şişme, deri altında bir kitle oluşumu benzeri durumlar oluşabilir. Bu oluşan bezenin insan hayatı için risk taşıyıp taşımadığı bezenin neden olduğu altta yatan sebebi bağlıdır.  

Vücudumuzda bulunan hücrelerin kendini yenileme aşamasında kontrollü bir bölünme işlemi gerçekleşir. Bazı durumlarda bu kontrollü bölünme işleminde sorun olabilir. Hücreler kontrolsüz bir şekilde bölünme gerçekleştirdiğinde deri altında veya deri üzerinde aşırı bölünmeden kaynaklı beze tarzı şişkinlikler görülebilir. Bu durumun genellikle sebebi genetik faktörlerin yanında radyasyon maruziyeti, güneşte uzun süre durma gibi durumlar olabilir.  

Kulak memesinde oluşan beze eğer kanserleşme sonucu ortaya çıktıysa kansere uygun tetkiklerin yapılıp eğer gerekiyorsa tedavisinin yapılması gerekmektedir. Her kanser durumunda tedavi gerekmeyebilir. Tedavi gerekmediği durumlarda doktorunuz belirli aralıklarla kulak memesinde oluşan bezeyi gözlemleyebilir. 

Kulak memesinde oluşan kanserleşme, kist yapılarını oluşturabilir. Cilt altında küçük, pürüzsüz, beze şeklinde hissedilebilirler. Boyutları genellikle bezelye boyutundadır ve boyutunun büyümesi kanserin tehlikesi hakkında bilgi verebilir. Bu bezelerin rengi ten renginizden farklı olarak kırmızıya çalan renklerde olabilir. Oluşan kanser çoğunlukla iyi huylu olsa bile yine de düzenli aralıklarla gözlemlenmesi gerekmektedir. İyi huylu oluşan kistlerin kötü huylu kansere dönüşmesi dışında kötü bir özelliği yoktur. Genellikle görünüşü dolayısıyla rahatsızlık verebilir. 

Kulak memesinde lipom adı verilen bir tümör oluşabilir. Bu tümör yağ bezelerinden meydana gelir ve vücudun herhangi bir bölgesinde ortaya çıkabilir. Çocuklarda ortaya çıkma ihtimali çok düşüktür eğer ortaya çıkıyorsa kötü huylu bir tümör olma riski açısından değerlendirilir.  

Kulak Memesinde Beze Belirtileri Nelerdir?

Kulak memesinde oluşan kızarıklık, şişkinlik, deri altında ele gelen kitle ve benzeri durumların sebepleri birçok şey olabilir. Bunların ne olduğuna göre belirtileri ve tedavisi değişmektedir. Genelde sebep enfeksiyon kaynaklı olsa da kötü huylu bir kansere kadar ciddiyet değişebilir.  

Var olan bezeler sadece kulak memenizde değil; kafanızdaki saçlı deride, kulağınızın içerisindeki kanalda, kulak içinde, kulağınızın arkasında da ortaya çıkabilir. Bu bölgelerde ortaya çıkan şişlik, kızarıklık, ele kitle gelmesi, cilt renginde oluşan farklılıklar bir enfeksiyonun, alerjinin veya kanserleşmenin belirtisi olabilir.  

Bu gözle görülebilen belirtilerin yanında ateş, halsizlik, kilo kaybı, deride solgunluk, hastalıklara kolay yakalanma, üşüme, titreme, işitme kaybı, kaşıntı gibi şikayetleriniz varlığında doktorunuz tanıyı koymak için ileri bir test isteyebilir.  

Kulak Memesinde Beze Nedenleri Nelerdir?

Kulak memesinde oluşan sivilceler, alerjik reaksiyonlar, enfeksiyon durumları, bağışıklık sistemi kaynaklı veya kanserleşme sonucu beze şeklinde ortaya çıkabilir. Hepsinin nedeni farklıdır ve farklı belirtiler gösterir. Bu bezelerin nedenlerinden bazıları şunlardır:

  • Stres kaynaklı olabilir. Stres varlığında oluşan hormon düzeyindeki değişiklikler ciltte kızarıklıklara, yağlanmaya, terlemeye yol açabilir. Bunun sonucunda da sivilce ve beze benzeri kitleler meydana gelebilir.
  • Alerji kaynaklı kızarıklık ve şişmeler görülebilir. İnsanın bağışıklık sisteminde yabancı maddelere karşı aşırı tepki gösteren hücreler vardır. Bu hücrelerin tepki gösterdiği maddelere alerjen maddeler denir. Genellikle Polen, yer fıstığı, çeşitli bitkiler, tropikal meyveler alerjiyi tetikleyebilir. 
  • Çok sıkı giyilen şapkalar kafa derisinde ve kulaklarda hava geçişini engeller ve kapalı kalan ortamda sıcaklık artar ve terleme çok azalır. Bundan dolayı enfeksiyona ve oluşacak sivilcelere, kızarıklıklara ortam hazırlar.
  • Genetik olarak kansere veya enfeksiyonlara daha yatkın olunduğu durumlarda deri altında oluşan bezeler daha sık görülebilir.
  • Ergenlik sırasında hormonal denge bozulur. Hormon dengesizliğinden dolayı deride kızarıklık, sivilce gibi durumlar ortaya çıkabilir.
  • Fiziksel travma sonrası sıvı birikmesi ile ödem oluşabilir. Hasar alan bölgede kızarıklık, deride kesikler, görülebilir. Bunun yanında derinin bütünlüğü bozulacağı için fırsatçı enfeksiyonlar hastalık yapabilir.
  • Piercing yapıldıktan sonra eğer temiz bir şekilde yapılmadıysa veya sonrasında temiz bir şekilde yara bakımı yapılmadıysa yara yeri mikroorganizmalar tarafından enfekte olabilir ve hastalık yapabilir.
  • Hematoma auris kaynaklı beze olabilir. Hematoma auris, kulakta ortaya çıkan hematomtur. Yani herhangi bir sebepten dolayı damardan damar dışına kan çıkması ve o kanın deri altında birikmesidir. Oluşan beze koyu kırmızı renkte olabilir. Genellikle dövüş sporları ile ilgilenenlerde görülen bir durumdur.
  • İnsan çenesinde mastoid adı verilen çene kemiği vardır. Bu mastoid kemiğinin çeşitli mikroorganizmalar ile teması sonrasında enfeksiyon ortaya çıkabilir. Bu enfeksiyona mastoidit denir. Çenede ve kulağın arkasında, kulağın altında veya kulak memesinde enfeksiyon belirtileri, şişkinlik yapabilir.
  • Çıban kaynaklı bir şişlik olabilir. İnsan vücut florasında özellikle deride stafilokok aureus isimli bir bakteri bulunmaktadır. Bu bakteri insan derisini kaplar ve normal şartlar altında bir hastalık yapmamaktadır. Ancak insan bağışıklık sisteminin düştüğü kanser, diyabet, obezite, lösemi, lenfoma gibi durumlarda veya derinin bütünlüğünün bozulduğu delinme, kesilme, fiziksel travma, yanma, donma gibi durumlarda bu vücut flora üyesi çıban hastalığını yapabilir. Bu da deride kızarıklık, hassasiyet, ısı artışı, ele kitle gelmesi gibi belirtiler ile seyreder.
  • Apse varlığı olabilir. Apse, derinin altında sıvı birikmesi sonucu oluşur. Bu sıvı birikmesi bir iltihap veya kan içerebilir. Genellikle bakteriyel kaynaklı enfeksiyonlardan dolayı ortaya çıkar. Eğer sebebi bulunup zamanında tedavi edilmezse apsenin boyutu artabilir ve beraberinde kızarıklık ve ağrı artışı da görülür.
  • Döküntü durumunda da kızarıklık benzeri durum görülebilir. Döküntüler alerji kaynaklı veya ilaca bağlı görülebilir. Kızamık, suçiçeği, kızıl hastalıklarında da deride döküntü görülebilir.  

Kulak Memesinde Beze Teşhisi

Kulak memesinde var olan bezenin teşhisi için olabilecek etkenlere göre ayrı bir şekilde muayene yapılır. Doktorunuz doğru bir teşhis koyması için ayrıntılı bir aile öyküsü vermeniz gerekmektedir. Bu aile öyküsünün içerisinde ailenizde ve kendinizde olan cilt kanseri, akciğer kanseri, lenfoma, lösemi, diyabet, obezite durumlarını anlatmalısınız. 

Olan hastalıklarınızdan sonra devamlı kullandığınız ilaçları veya eğer yakın dönemde hastalanıp yeni ilaç kullanmaya başladıysanız bunları doktorunuza anlatmalısınız. Ateş, halsizlik, gün içerisinde uyku halinde olma, iştahsızlık, kilo kaybı benzeri semptomlarınızı söylemeyi unutmayınız. 

Hastalık öyküsü bittikten sonra doktorunuz sizi fizik muayene ile inceleyecektir. Bu muayenede bezenin hassaslığına, sıcaklığına, boyutuna, sert veya yumuşak olmasına göre değerlendirme yapılır. 

Fizik muayene sonrasında doktorunuz eğer gerekli görüyorsa sizden kan testleri veya radyolojik görüntüleme yöntemleri yaptırmanızı isteyebilir. Enfeksiyondan şüpheleniyorsa sizden kanınızda enfeksiyon varlığını gösteren kan testi yaptırmanızı isteyebilir ve ileri tetkikler için radyolojik görüntüleme isteyebilir. 

Kanser tanısı için de radyoloji görüntüleme yapılabilir veya daha çok kullanılan bir yöntem olan kitleden ince bir iğne küçük bir parça alınır ve bu parça kanser açısından değerlendirilir. Bu işleme biyopsi işlemi denir.

Kulak Memesinde Beze Tedavisi

Kulak memesinde veya etrafında ortaya çıkmış olan bir kitlenin tedavisi bu kitlenin ortaya çıkma sebebine göre değişiklik gösterir. Stres, terleme, ergenlik dönemindeki hormon değişiklikleri gibi durumlarda bir tedavi uygulamaya gerek yoktur. Belli bir süre sonra kendiliğinden geçer. 

Mikroorganizma kaynaklı bir enfeksiyon sonrasında kitle oluşumu gözleniyorsa etkene uygun olarak antibiyotik verilebilir veya kitlenin kontrollü bir şekilde boşaltılma işlemi yapılabilir. Bu işlemi sadece doktorunuz yapmalıdır. Kendiniz veya doktor olmayan başka bir kişi tarafından yapılması risklidir. 

Kanserleşme kaynaklı bir kitle ise genellikle iyi huyludur bundan dolayı bir tedavi uygulanmaz ve beklenir. Ancak doktorunuz kitlenin kötü huylu bir kansere dönüşeceğini düşünürse size gerekli bir cerrahi tedavi uygulayabilir. Bu cerrahi tedavi kitlenin ameliyat ile alınmasıdır veya kitlenin uygun bir şekilde kriyoterapi adı verilen yöntem ile dondurma işlemidir. Kötü huylu bir kanser durumunda radyoterapi uygulanabilir.

Kulak Memesinde Beze Tedavi Edilmezse

Kulak memesinde ortaya çıkmış olan kitlenin sebebine göre tedavi edilmediğinde ortaya çıkacak sorun değişir. Stres veya hormon kaynaklı bir sebepten oluştuysa tedavi edilmesine gerek yoktur kendiliğinden geçecektir. Ancak bunun sebebi enfeksiyon veya kanser kaynaklıysa ona göre uygun tedavinin yapılması gereklidir.  

Enfeksiyon kaynaklı bir kitle oluştuysa kitle belli bir süre sonra kendiliğinden geçecektir. Kendiliğinden geçmezse, daha fazla büyür ve ağrılı olursa cerrahi olarak kitlenin kontrollü bir şekilde çıkarılması veya patlatılması gerekmektedir. Eğer yanlış bir şekilde tedavi uygulanırsa kitlenin içindeki enfeksiyon kan dolaşımına girip sepsis denen kan iltihabına neden olabilir veya komşu organlardan sinir sistemini tutabilir. Bu durumların ikisi de çok ciddi durumlardır bunun için doktorunuz dikkatli bir şekilde tedavi uygulamalıdır. 

Kanser kaynaklı bir kitle varlığında çoğu zaman endişeye gerek yoktur. Kulak memesinde oluşan kitleler genellikle iyi huyludur ve estetik görünüş haricinde bir sorun teşkil etmezler. Ancak yine de dikkatli olmak gerekir çünkü bazı durumlarda kötü huylu bir kansere dönüşebilir. Kötü huylu kanser varlığında kanser çoğalır ve başka organları tutabilir. Hayati organların tutulumunda insan hayatı riske girer ve tedavisi çok zorlaşır. İyi huylu kitle varlığında hastaya gerekli bilgilendirme yapılır. Bir işlem yapmadan beklenebilir veya cerrahi bir şekilde kitle alınabilir.  

Kulak Memesinde Beze İlaçları

Kulak memesinde olan kitlenin sebebine bağlı olarak verilebilecek ilaçlar değişir. Bakteriyel  kaynaklı enfeksiyondan ile beraber beze gelişiminde TMP-SMX, doksisiklin, siprofloksasin, levoflaksasin, ampisilin-sulbaktam tarzı etken maddeleri ilaçlar kullanılabilir. 

Kanser kaynaklı kitle varlığında ise radyoterapi ve beraberinde dakarbazin etken maddesi olan kemoterapik ilaç kullanılabilir. 

Doktorunuzun size özel reçete ettiği ilaçlar ve size söylenen ilaç dozları haricinde başka bir şekilde ilaç kullanmayınız. Gereksiz ilaç kullanımı hayatınızı riske atabilir. 

Kulak Memesinde Beze Ameliyatı

Kulak memesinde kitlenin var olduğu durumlarda enfeksiyona bağlı bir durum ise bezenin kontrollü bir şekilde patlatılması ve enfeksiyonun vücut dışarısına akıtılma işlemi yapılabilir.  

Kanser kaynaklı bir kitle ise kanserin tipine göre cerrahi bir işlem yapılabilir. Eğer iyi huylu bir kitle ise ve kötü huylu bir kansere dönüşme ihtimalinden şüpheleniliyorsa ameliyat ile bu kitle alınabilir.  

Çocuklarda ve Bebeklerde Kulak Memesinde Beze

Alerji veya hormon kaynaklı kulak memesinde bir kızarıklık oluşmuş olabilir çocuklarda ve genç erişkinlerde normaldir endişe edilecek bir durum yoktur. Enfeksiyon kaynaklı bir kitle oluşmuş ise henüz bağışıklık sistemi tam gelişmemiş bebeklik durumunda hayatı risk taşıyabilir.  

Kanserleşmeden dolayı oluşmuş bir kitle varlığında ise endişelenmek gerekir. Çünkü bir dokunun kanserleşmesi için etken maruziyetinin uzun bir süre olması gerekmektedir ve hayatın ilk yıllarında beklenmez. Bu yüzden çocuklarda veya bebeklerde bir kitle görülüyorsa ileri tetkik için doktor tarafından muayene ve test yapılması ileride oluşabilecek riskleri önlemek amacıyla gereklidir. 

Kulak Memesinde Beze için Hangi Doktora Gidilir?

Kulak memesindeki görülen kitle, beze, şişkinlik benzeri durumlarda telaş olmaya gerek yoktur. Çoğu durumda acil bir müdahale gerekmez. Eğer şişkinlik beraberinde başka bir semptomunuz yoksa ki bu semptomlar ateş, halsizlik, kilo kaybı, iştahsızlık vb. olabilir; doktora gitmeye gerek bile yoktur. Ancak yine de emin olmak için başka bir semptomunuz yokken ve uzun süren kitle varlığında doktorun görüşünü alabilirsiniz. Kulak memenizde veya kulağınıza yakın bölgelerde elle hissedebildiğiniz kitle varlığında Dermatoloji (Cildiye) bölümüne gidebilirsiniz. Eğer doktorunuz gerekli görüyorsa sizi İntaniye (Enfeksiyon Hastalıkları) bölümüne, Dahiliye (İç Hastalıkları) bölümüne veya Onkoloji bölümüne yönlendirebilir. Burada eğer gerekiyorsa ileri tetkikler yapılabilir. 

Çıban, selülit, mastoidit gibi durumlarda enfeksiyon hastalıklarında olan uzman doktorunuz size gerekli antibiyotikler ile birlikte gerekiyorsa apse drenajı gibi cerrahi yöntemlerden bahsedebilir. Eğer kanser riski olduğu düşünülüyorsa onkoloji bölümündeki uzman doktorunuz kanserle ilgili taramalar yapabilir.  

Kulak memesinde elle hissedilen kitlenin yanında başka belirtileriniz de varsa bu kitlenin doktor tarafından muayene edilmesi gerekmektedir. Bu semptomlar ateş, baş ağrısı, karın ağrısı, halsizlik, uyku hali, iştahsızlık, kilo kaybı, deride solma, deride kızarıklık, üşüme, titreme olabilir. Bu kitle eğer iki haftadan uzun süre boyunca küçülmüyorsa aksine büyüyorsa veya ağrısı artıyorsa doktor tarafından görülmesi gerekmektedir. Özellikle ailenizde kanser öyküsü varsa veya sizde var olan başka bir kanser durumu mevcutsa yakın zamanda onkoloji bölümündeki uzman bir doktordan randevu alıp hastaneye gitmeniz hastalığın ilerlemesini önlemek amacıyla gerekmektedir.

Makaleyi faydalı buldun mu?
0
0
Makeleyi Paylaşın