Kulak Deldirme Nedir?

Kulak deldirme işlemi,  kulağın seçilen kısmına bağlı olarak, iğne veya delici tabanca gibi aletler kullanılarak küpeler için delik açma işlemidir.

Kulak deldirme, kulak memesinde veya kulağın diğer kısımlarında takı takılabilecek şekilde delikler açma uygulamasıdır. Kulağın seçilen kısmına bağlı olarak, iğne veya delici tabanca gibi aletler kullanılarak yapılır. Standart kulak delme, yani kulak memesinden yapılan delmenin yanı sıra kulak bölgesine göre adlandırılan çeşitli kulak deldirme şekilleri vardır.

Kulak Deldirme Şekilleri

Kulağın yaklaşık olarak 15 farklı yerinde deldirme işlemi yapılabilmektedir. Bunlar arasından seçim yaparken her kulağın farklı olduğunu ve bir kişinin kulağına iyi gelenin bir başkasının kulağı için uygun olmayabileceğini unutmamak gerekir.

Kulak Lobu: Kulak deldirme uygulamalarının en yaygın olanıdır. Kulağın yumuşak alt kısmına delme işlemi yapılır ve diğer seçeneklere göre daha az ağrılıdır. Genellikle ebeveynlerin gözetimi altında erken yaşta yapılabilmektedir.

Enine Lob: Geleneksel kulak lobu delme işleminde olduğu gibi enine lob da alt kulağın delinmesi anlamına gelir. Aralarındaki temel fark, küpe ucunun kulak memesinin içinden yatay olarak geçmesidir. Bu uygulamada küpenin tek görünen kısmı vardır.

Üst Lob: Lobdan daha yüksekte yapılan kulak delme işlemidir. Kulağın boyutuna bağlı olarak lob boyunca 2, 3 veya 4 ayrı delik yapılması mümkündür.

Sarmal: Kulağın üst yumuşak kulak kıkırdağına uygulanan kulak deldirme işlemidir. Sarmal alanında sinir uçları bulunmamaktadır bu nedenle delme sırasında yalnızca hafif bir batma hissedilebilir. Üst kulak boyunca üst üste oturan, çift sarmal ve üçlü sarmal adı verilen 2 veya 3 sarmal şeklinde kulak delme işlemi yapılabilir.

İleri Sarmal: Üst kulağın orijinal sarmal bölgesinden daha alta yerleştirilen, kıkırdak kulak delme uygulamasıdır. Kulağın üst kıvrımı boyunca kıkırdağın öne doğru eğimli olduğu yere delme işlemi yapılır.

Kıkırdak: Kulağın daha sert kıkırdağına yapılan kulak deldirme kıkırdak uygulaması için, çok sayıda nokta bulunur ve tamamen kişinin tercihine göre delme yapılır. İyileşme süreci kulak memesi deldirmeye kıyasla biraz rahatsızlık verici olabilir. Kıkırdak kulak deldirme işleminin tamamen iyileşmesi dört ay ile bir yıl arasındadır.

İç Kıkırdak: İç kulağın kıkırdağında yapılan delme işlemine daith piercing adı verilmektedir. Kulak içinden geçen kıkırdağın en iç kısmında delik açılır. Her ne kadar kulağın yapısına bağlı olsa da bu bölge delinmesi zor bir kıvrımdır.

Tragus: Bu uygulamada doğrudan yanağa yakın kulak kanalının önü yani küçük kıkırdak çıkıntısı delinir. Bu bölge kulağa dokunulduğunda bir yandan diğer yana hareket ettiği hissedilen sivri uçtur. Tragus bölgesi kalınsa delme işlemini yapmak zor olabilir. Konumu nedeniyle daha fazla ağrı hissedilebilir.

Anti-Tragus: Anti-tragus kulak kıkırdağının yükseltilmiş dikey kısmında, tragusun karşısında ve kulak memesinin biraz üzerinde bulunur. Kıkırdak kulak delme işlemi olarak bilinse de kulağın yumuşak kısmına yakın olması nedeniyle daha az ağrılıdır.

Kabuğu: Adını kulağın iç kısmının deniz kabuğu gibi görünmesinden alır. İç deniz kabuğu ve dış deniz kabuğu olarak bilinen iki tür kulak deldirme uygulaması mevcuttur. Kulağın tam olarak orta kısmı delinir.

Snug: İç kıkırdak kulak delme işlemidir. Kulağın dış kenarına en yakın iç kıkırdak boyunca delme uygulaması yapılır. Sarmalın tam karşısında olduğu için anti-sarmal olarak da adlandırılır. Kulağın iç kısmından ve kulağın dış kenarının ortasından geçtiği için iki ayrı delik gerektirir.

Endüstriyel: Endüstriyel kulak deldirme işlemi, kulağının iki farklı yerden (ön sarmal ve kulak arkası) delinmesini gerektirir. İşlem tamamlandıktan sonra, iki delik arasına gelecek şekilde küçük bir çubuk yerleştirilir ve çubuğun yerinde kalmasını sağlamak için her bir uç, küçük bir bilye kullanılarak sabitlenir. Çubuk, dış kıkırdak boyunca görülebilir.

Kale: Anti sarmalda üst iç kulakta, daith ve kulak kanalının üzerinde yatay bir kıkırdak delme işlemidir. Kulağın tepesine en yakın çıkıntı boyunca iç kıkırdakta delme işlemi yapılır. Kabuğun ön ve iç kısmını ayıran sırtın üzerine dik olarak yerleştirilir.

Orbital: Özel olarak tasarlanmış tek küpe ile birleştirilen kullanımlar için iki ayrı deliğin açıldığı kulak delme işlemidir. Genellikle kulak memesine uygulansa da kıkırdak üzerine yerleştirilen versiyonları da bulunmaktadır.

Kulak Deldirme Nasıl Yapılır?

Kulak deldirme, mutlaka uzman kişiler tarafından yapılmalıdır. İşlemin, steril bir ortamda yapılması da büyük önem taşımaktadır. Aksi takdirde, deldirme işleminin ardından enfeksiyon, iltihap gibi birtakım farklı problemlerin yaşanması olasıdır. Bu hususlar dikkate alınarak, kulak deldirme işlemi şu şekilde yapılmaktadır;

  • Uygulama seçilen kulak kısmına bağlı olmak üzere iğneyle kulak deldirme veya delici tabanca ile kulak deldirme prosedürlerini içerir.
  • İşleme başlanmadan önce delinecek kısım işaretlenir. 
  • İşaretlenen bölge özel malzemelerle dezenfekte edilir.
  • Kulak delme işlemi, steril tek kullanımlık delicilerle gerçekleştirilir. 
  • Delme işleminde kullanılacak iğnenin ucu, dokuyu kesmek için özel olarak hazırlanmıştır. 
  • Profesyoneller tarafından yapılan kulak delme işleminde neredeyse hiç rahatsızlık hissedilmemesi için çeşitli uygulamalar tercih edilmektedir. 
  • Delme işlemi tamamlandıktan sonra kulak dokusunun tepki göstermemesi için nikel içermeyen titanyum, platin, altın veya paslanmaz çelikten küpe takılmaktadır. 

Kulak Deldirme Zararları

Kulak deldirme işleminin, birtakım zararları bulunmaktadır. Deldirme işleminin, kulağın hangi kısmına yapıldığı da bu etkiler üzerinde fark yaratmaktadır. Genel olarak kulaklarını deldiren kişilerde ortaya çıkma ihtimali olan sorunlar şu şekilde sıralanmaktadır;

  • Kulak deldirme iltihap oluşumu görülebilen yan etkilere neden olabilir.
  • Kulağın kızarması veya şişmesi, kaşınması ve akıntı oluşması enfeksiyon kaptığının göstergesidir. Belirtiler fark edildiğinde hekim ile görüşülmesinde fayda vardır. 
  • Kıkırdağın delinmesi bölgede deformasyona neden olabilir. Bu bölgelerde kan akışı çok az olduğundan iyileşme süreci uzayabilir. Kulak deldirme kıkırdak bölgesinde yapıldığından enfeksiyon riski daha fazladır. Bu yüzden tecrübeli hekim kontrolünde yapılması önemlidir.
  • Hekim kontrolünde ve hijyenik bir ortamda yapılmayan kulak deldirme işlemi hepatit B, tetanoz ve HIV gibi hastalıklara neden olabilir. 
  • Nikel içeren ürünlerin kullanılması alerjik reaksiyona yol açabilir. 

Kulak Deldirme Sonrası Bakım

Kulak deldirme sonrasında, olası yan etkilerin en aza indirilmesi için bakım aşamasına dikkat etmek oldukça önemlidir. Bölgenin enfeksiyon kapmaması ve sorunsuz bir şekilde iyileşmesi, bu sürece bağlı olarak değişiklik göstermektedir. Buna göre kulak deldirme sonrası bakım sürecinde yapılması gerekenler şu şekildedir;

  • Kulak deldirme sonrası iyileşme süreci yaklaşık olarak 6-8 haftadır. Kıkırdak bölgesinde delme işlemi yapıldığında ise süreç 3-6 ayı, hatta 1 yılı bulabilir. 
  • Enfeksiyon oluşumunu önlemek için kulak deldirme bakımına özen gösterilmeli ve bölgenin temiz tutulduğundan emin olunmalıdır.
  • Günlük bakım gereklidir. Bu nedenle ılık su ve sabun ile temizlenmesi iyileşme sürecini hızlandırabilir.
  • Yaranın iyileşmesini hızlandırmak için C ve E vitamini ve potasyum içeren besin tüketimine önem verilmelidir.
  • Deri enfeksiyonunu önlemek için hekim bölgeye antibiyotik merhem reçete edebilir.
  • Bölgeye merhem uygulamak gerektiğinde veya bölge temizlenmeden önce eller dezenfekte edilmelidir.  
  • Yara tamamen iyileştikten sonraki birkaç gün içinde bölgenin nemli tutulmasına özen gösterilmelidir.
  • Kulak deldirme sonrası banyo yaparken küpeler çıkarılmamalıdır.

Bebeklerde Kulak Deldirme

Bebeklerde kulak deldirme yaşı 4-10 arası en ideal olanıdır. Daha erken dönemde kulak deldirmek istenilmesi halinde bebeğin ilk aşılarının tamamlanmış (özellikle tetanoz) olması önemlidir. Aksi takdirde istenmeyen yan etkilerle karşılaşılma ihtimali oldukça yüksektir. Bebeklerde kulak deldirme işlemi yapılırken dikkat edilmesi gerekenler şu şekildedir;  

  • Bebeklerde kulak deldirme işlemi sırasında cilt enfeksiyonları riskini azaltmak için steril, tek kartuşlu delme sistemi kullanılmaktadır.
  • Ağrıyı azaltmak için kulak uyuşturan krem uygulamalarına başvurulabilmektedir.
  • Ciltte enfeksiyon olasılığını azaltmak için bakım sonrası talimatlar verilmektedir. 
  • Uygulama kulak memesinin alt kısmına yapılmaktadır ve minimum rahatsızlık verecek şekildedir.
  • Kulak delme işleminden sonra cilde doğrudan temas eden küpe saf, homojen ve titanyum özelliktedir.

 

Makaleyi faydalı buldun mu?
0
0
Makeleyi Paylaşın

Kulak Deldirme ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular

Kulak deldirme ne kadar?

Kulak deldirme fiyatı kişinin tercih ettiği kulak bölgesine, kliniğin donanımına ve kaç farklı kulak deldirme işlemi uygulanacağına bağlı olarak farklılık göstermektedir. Kozmetik bir prosedür olması nedeniyle estetik merkezlerinde yapılan kulak deldirme ücretleri sigorta kapsamına alınmamaktadır.

Int. Dr. Sinem Köse

Kulak deldirme acır mı?

Kulak deldirme prosedürü, en az ağrı hissedilecek şekilde uygulamaları içermektedir. Yumuşak dokuya uygulanan kulak deldirme işleminde (kulak memesi gibi), ağrı çok az hissedilir. Kulağın kıkırdak bölgesine bağlı olarak hissedilen ağrının şiddeti ise daha fazla olabilir ve birkaç saat sürebilir. Ağrıyı hafifletmek için uygulama öncesinde soğuk kompres yapılabilir. Özellikle bebeklerde kulak deldirme sırasında ağrı kesici merhem uygulamaları tercih edilebilmektedir.

Int. Dr. Sinem Köse

Kulak deldirme nerede yapılır?

Kulak deldirme yerleri tercih edilirken, işlemi yapan kişinin tıbbi uzmanlık alanı olmasına dikkat edilmelidir. Estetik merkezlerinde veya eczanede kulak deldirme uygulaması yapılabilir. Bebeklerde ise çocuk doktorları tarafından, hastanede kulak deldirme imkanı sunulabilmektedir. İşlem nerede yapılırsa yapılsın, tek seferlik iğne kullanılmalı ve işlemi uygulayan hekimin profesyonel olmasına önem verilmelidir.

Int. Dr. Sinem Köse

Kulak deldirme sonrası şişlik nasıl geçer?

Kulak deldirme sonrası şişlik, kaşıntı ve kırmızılık enfeksiyon belirtisidir. Delinen bölgenin temizlenmesi enfeksiyonun giderilmesinde etkilidir. Bunun için bölge antiseptik özelliği bulunan sabun ve su ile düzenli olarak yıkanmalıdır. Devam eden ağrı, hassasiyet ve şişlik durumunda hekim kontrolü gerekebilir. Enfeksiyon tedavisi için hekim uygun bir antibiyotik tedavisine başlayabilir.

Int. Dr. Sinem Köse

Kulak deldirme kaç günde iyileşir?

Kulak deldirme iyileşme süreci, kulağın farklı bölgelerinde, farklı doku türleri olması nedeniyle değişiklik gösterecektir. Süreç genel olarak delinen bölgeye bağlı olarak ilerlemektedir. Kulak memesi delinmesi halinde süreç genellikle 6-8 haftadır. Ancak kıkırdakta yapılan kulak delme işlemi uygulanan yere göre iyileşme 3 aydan 1 yıla kadar sürebilmektedir.

Int. Dr. Sinem Köse