Küçük Dil Şişmesi

Ağız boşluğunun yutak adı verilen organla birleştiği bölmede yer alan “küçük dil” çeşitli nedenlere bağlı olarak şişebilmektedir. Tedavinin nasıl olması gerektiği, uvula bölgesinde ödeme neden olan faktörlere bağlı olarak değişkenlik göstermektedir.

Küçük Dil Şişmesi Nedir?

Vücudumuzda bulunan küçük dil adı verilen organ, tıbbi olarak uvula adı verilen yapının halk dilindeki karşılığıdır. Ağız boşluğunun yutak adı verilen organla birleştiği bölmede yer alan “küçük dil” çeşitli nedenlere bağlı olarak şişebilmektedir. Damağın hemen hemen en arka bölgesinde yer alan bu parça, mukoza, kas dokusu ve bağ dokusu ile besinlerin ağızdan aşağı tarafa doğru iletilmesinde yer almaktadır. 

Bazı durumlarda enfeksiyon veya enfeksiyona benzer durumlarda uvula şişmesi veya küçük dil şişmesi gibi bir durumla karşılaşılırken, bazen de herhangi bir alerjik madde ile temas sonucunda da küçük dil şişebilmektedir. Alerjen maddelere bağlı gelişen küçük dil şişmesi durumunda hızlı müdahale gerekmektedir. 

Genellikle kendiliğinden düzelmeye meyilli olan küçük dil şişmesi durumu, birkaç günlük bir süre içerisinde kendiliğinden düzelmezse eğer ilgili hekimlerce muayene edilmesi gerekmektedir. 

Küçük Dil Şişmesine Eşlik Eden Belirtiler Nelerdir?

Küçük dil adı verilen organ, ağzın açılmasıyla beraber rahatlıkla görülebilmektedir. Rahatlıkla görülebilen bu organın ödemlenmesi veya iltihap kapması durumunda da ilgili kişiler tarafından rahatlıkla fark edilebilmektedir. Küçük dil şişmesi adı verilen duruma genellikle boğazda ağrı ve yanma hissi gibi belirtiler eşlik edebilirken, hayatı tehdit edecek diğer belirtiler de görülebilmektedir.

  • Uvula veya küçük dil şişmesi yaşayan bireylerde, ilgili bölgede kaşıntı görülebilmektedir. Küçük dildeki kaşıntıya ek olarak boğaz bölgesinde de kaşıntı olabilmektedir.
  • Küçük dil şişmesine eşlik eden bir diğer belirti ise, boğaz bölgesinde oluşan kızarıklıklardır. Bu kızarıklıklara ek olarak, ilgili bölgede birtakım yeni lekelenmeler de oluşabilmektedir.
  • Küçük dil şişmesi hafif bir formda olabileceği gibi, alerjik maddelerle temas sonrasında daha ciddi bir formda da olabilmektedir. Daha ciddi formlarda ise, gittikçe büyüyen küçük dil soluk borusunu dahi kapatabilecektir. Bu bireylerde ilerleyen dönemlerde “nefes almada güçlük” gibi bir durumlar görülebilmektedir.
  • İlerleyen derecede şişkin veya ödemli bir vaziyette bulunan küçük dil, nefes almada zorluk dışında yutkunmada da ciddi bir zorluğa neden olabilmektedir.

Küçük Dil Şişmesi Nedenleri Nelerdir?

Küçük dil şişmesine neden olabilecek bilinen birden çok faktör bulunmaktadır. Uvula veya küçük dil adı verilen bu bölgede oluşabilecek herhangi bir inflamasyon veya şişlik, vücudun dıştan gelen saldırılara karşı verdiği tepki olarak değerlendirilmektedir. Genellikle enfeksiyonlar sonucunda meydana gelen küçük dil şişmesi durumu, enfeksiyon dışında birtakım sebepler sonucunda da görülebilmektedir.

  • Küçük dil şişmesinin enfeksiyon dışında önemli sebebi olarak ilgili bölgeye uygulanan travmalar veya ilgili bölgenin tahrişi gösterilebilmektedir.
  • Ağız yapısında herhangi bir anormallik sonucunda veya boğaz yapısında herhangi bir anormallik sonucunda da küçük dil şişmesi adı verilen durum görülebilmektedir.
  • Birtakım genetik faktörler sonucunda da uvula veya küçük dilde şişme durumu görülebilmektedir.
  • Alerjik bir madde ile temas sonucunda, bağışıklığı zayıf olan bireylerde uvula ödemi veya küçük dilin şişmesi adı verilen durum görülebilmektedir. Bu durum tıbbi bir acil olarak karşımıza çıkmakta olup, tedavisinin olabildiğince hızlı yapılması gerekmektedir.
  • Uyku esnasında sürekli horlayan bireylerde de küçük dil şişmesi adı verilen durum görülebilmektedir.
  • Bağışıklık sistemi zayıf olan bireylerde de küçük dil şişmesi adı verilen durum görülebilmektedir. 

Küçük Dil Şişmesi Teşhisi

Küçük dilinde şişme öyküsü olan hastalar, genellikle 2 – 3 günlük bir süre içerisinde kendiliğinden iyileşmeme durumunda Kulak Burun Boğaz Uzmanına muayene olmaktadırlar. Bu hastalarda ilk olarak, ilgili hekimlerce detaylı bir fizik muayene yapılmaktadır. Fizik muayeneyi “ağız ve boğaz bölgesinin ışık altında incelenmesi” de içermektedir. İlgili fizik muayeneye ek olarak, hastaların kullandığı ilaçlar, hastaların tıbbi geçmişi, son dönemde yedikleri besinler veya maruz kaldıkları kimyasallar da sorgulanmaktadır.  

İlgili fizik muayene ve öykü ile hastaların tanısı genellikle net bir şekilde konulmaktadır. Fakat bazı durumlarda küçük dildeki şişlik durumunun bir bakteri, virüs veya mantar tarafından mı kaynaklandığını bulmak amacıyla, ilgili bölgeden “kültür alınması işlemi” uygulanabilmektedir. Küçük dilden bir çubuk yardımıyla kültür alınması durumu için ek bir hazırlığa gerek duyulmamaktadır. Oldukça basit bir işlem olarak karşımıza çıkmaktadır. 

Son olarak küçük dil şişmesine neden olan sebebin bulunması amacıyla, ilgili bireylere “alerji testleri” uygulanabilmektedir. Alerji testleri, Alerji Bölümündeki Uzmanlar tarafından yapılmaktadır. Bu testler sonucunda bireylerin olası alerjen maddelere karşı tepkileri değerlendirilmektedir. 

Küçük Dil Şişmesi Tedavisi

Küçük dil şişmesi adı verilen durumda, tedavinin nasıl olması gerektiği, uvula bölgesinde ödeme neden olan faktörlere bağlı olarak değişkenlik göstermektedir. Örneğin soğuk algınlığı gibi basit viral enfeksiyonlar sonucunda da küçük dil veya uvula adı verilen bölgede birtakım şişlikler görülebilmektedir. Soğuk algınlığı benzeri sebeplerle meydana gelen küçük dil şişmesi durumu için herhangi bir ek tedaviye gerek duyulmamaktadır. Bu hastalarda “bol sıvı tüketimi” gibi basit önlemler ile ilgili hastalık düzeltilebilmektedir. 

Küçük dil şişmesine neden olan durumlar sadece soğuk algınlığı gibi viral enfeksiyonlar değildir. Bazı durumlarda birtakım bakterilerin, ilgili bölgeye invazyonu yani ilgili bölgeyi işgal etmesi sonucunda da küçük dilde şişme adı verilen tıbbi durum görülebilmektedir. Bu durumda ise hastalığın kendiliğinden düzelmesini beklemek doğru olmayacaktır. Bu hastalarda tedavi olarak birtakım “antibiyotikler” kullanılabilmektedir. Bu sayede ilgili bakterinin çoğalması veya diğer organlara zarar vermesi engellenebilmektedir. 

Mantarlar da tıpkı virüs ve bakteriler gibi küçük dilde şişmeye neden olabilmektedir. Mantarların neden olduğu küçük dil şişmesi veya uvula şişmesi durumunda tedavide “anti – fungal” ilaçlar kullanılmaktadır. Anti – Fungal yani Anti – Mantar ilaçlar ilgili mantarların çoğalmasını ve ilgili organlara zarar vermesini engellemek amacıyla kullanılmaktadır. 

Küçük dil şişmesi veya uvula ödemi adı verilen durum alerjenlere temas sonucunda da oluşabilmektedir. Bu duruma “anaflaksi” adı verilmekte olup, olabildiğince hızlı olmak gerekmektedir. Bu hastalığın tedavisinde de “epinefrin” etken maddeli ilaçlar kullanılmaktadır. Bacağın ön – dış bölgesine uygulanacak olan bu ilaç, bireylerin için hayati bir öneme sahiptir. 

Yukarıda belirtilen ilaçlara ek olarak, küçük dil şişmesinde boğaz yapısını temizlemek amacıyla birtakım “anti – septik gargaralar” veya “anti – septik boğaz spreyleri” destek amacıyla kullanılabilmektedir. 

Küçük Dil Şişmesi Tedavi Edilmezse

Küçük dil şişmesi adı verilen durum çeşitli durumların sonucunda ortaya çıkabilmektedir. Küçük dil şişmesine neden olan durum alerjik maddeler ile temas ise, bu durumun olabildiğince tedavi edilmesi gerekmektedir. Aksi takdirde soluk yolu tıkanmakta olup, bireylerin nefes alması zorlaşacaktır. Bu durum sonucunda da hayatı tehdit edecek durumlarla karşı karşıya kalmak kaçınılmaz olacaktır. Alerjen maddelere temas gibi bir öyküsü olmayan durumlarda ise küçük dil şişmesi adı verilen durum genellikle 2 – 3 günlük süre içerisinde kendiliğinden düzelecektir. 

Küçük Dil Şişmesine Ne İyi Gelir?

Küçük dil şişmesi çeşitli durumlar sonucunda karşımıza çıkabilmekte olup, ilgili faktörlerin ortadan kalkmasıyla, küçük dil şişmesinin düzelmesi beklenmektedir. Bu durumların başında tütün ve tütün ürünleri kullanımı gelmektedir. Sigara içen bireylerde daha sık bir şekilde küçük dil şişmesi durumu görülmekte olup, bu bireylerin sigarayı bırakmasıyla beraber ilgili bölgede şişliklerin daha hızlı bir şekilde düzeleceği görülmüştür. Aynı zamanda sigara içmeyen bir birey iseniz, sigara içilen kapalı ortamlarda bulunmanız sonucunda da ilgili belirtilere sahip olabilirsiniz. Dolayısıyla tütün ve tütün ürünleriyle temas edebileceğiniz herhangi bir ortamdan kesinlikle uzak durmanız gerekmektedir. 

Küçük dil şişmesi veya uvula şişmesi adı verilen durum kuru havalarda da sık bir şekilde ortaya çıkabilmektedir. Kuru havalarda, boğazda da kuruluk oluşması sonucunda küçük dilin tahriş olması ve buna bağlı olarak şişmesi beklenen bir durumdur. Dolayısıyla boğazda kuruluğa neden olabilecek durumların önüne geçilmesi gerekmektedir. Özellikle soğuk kış aylarında kalorifer ve sobaların kullanılmasının bir sonucu olarak kapalı alanlarda kuru bir hava oluşmaktadır. Kuru havanın önlenmesi adına bu bölgelerin sık bir şekilde havalanması gerekmektedir. Sık bir şekilde havalanan bu bölgeler, küçük dil şişmesinin düzelmesi açısından oldukça önem arz edecektir. Bu önlemlere ek olarak kaloriferlere suluk yerleştirilmesi, havanın nemlenmesini sağlayacaktır. Bu sayede de küçük dil şişmesinin önüne geçilebilmektedir. 

Küçük Dil Şişmesine Ne İyi Gelmez?

Küçük diş şişmesi adı verilen durum çeşitli klinik durumların bir sonucu olarak karşımıza çıkabilmektedir. Bu durumun engellenmesi amacıyla, altta yatan faktörlerin tespit edilmesi ve ortadan kaldırılması gerekmektedir. Bu durumların başında tütün ve tütün ürünlerinin kullanımı gelmektedir. İlgili bireylerin tütün ve tütün ürünlerinden uzak durmaması durumunda küçük dil şişmesinin tedavisi oldukça güçleşecektir. 

Küçük dil şişmesi genellikle kış aylarında, kuru havaya maruziyet sonucunda da görülebilmektedir. Havalandırılmamış yerlerde sürekli bir şekilde bulunmak küçük dil şişmesini tetikleyebilmektedir. Dolayısıyla bireylerin bulundukları bölgeleri sürekli bir şekilde havalandırmaları gerekmektedir. Havalandırılmamış yerlerde bulunan bireylerde, tedavi daha da güçleşecektir.

Küçük Dil Şişmesi İlaçları

Küçük dil şişmesine neden olacak birbirinden farklı durumlar mevcuttur. Bu durumların başında, herhangi bir alerjen maddeye karşı vücudun ortaya koyduğu tepki örnek olarak gösterilebilmektedir. Bu duruma anaflaksi adı verilmektedir ve anaflaksinin tedavisi oldukça hızlı bir şekilde olmalıdır. Hızlı bir şekilde “epinefrin” enjeksiyonu ile bireylerin hayatları kurtarılabilmektedir. 

Epinefrin: Anaflaksi tanısı konulduktan sonra olabildiğince hızlı bir şekilde epinefrin enjeksiyonu yapılması gerekmektedir. Epinefrin, bacağın ön – dış kısmından I.M olarak uygulanan bir ilaçtır. I.M yani kas içine uygulanan bu ilaç için önerilen doz kilogram başına 0.01 miligramdır. 5 – 15 dakika bir olacak şekilde tekrarlanabilen bu ilaç için önerilen maksimum doz 0.5 miligramdır.  

Amoksisilin – Klavulanik Asit: Amoksisilin – Klavunulanik asit adı verilen antibiyotikler, boğazı tahriş eden bakterilerin tedavisinde kullanılabilmektedir. Boğaz kültürü sonucu beklenmeden başlanan bu ilaçların penisiline alerjisi olan bireylerde kullanılması önerilmemektedir. Penisiline alerjisi olan bireylerin bu ilaç türevini kullanması sonucunda boğaz şişliği ilerleyebilmekte olup, bu duruma ek olarak bulantı – kusma gibi belirtiler de görülebilmektedir.

Küçük Dil Şişmesi için Hangi Doktora Gidilir? 

Küçük dil şişmesi çeşitli durumlar sonucunda karşımıza çıkabilmekte olup, bazı durumlarda hızlı bir şekilde müdahaleye gereksinim duymaktadır. Arı sokması, böcek sokması veya herhangi bir alerjik bir maddeye temas sonucunda boğazda şişlik hissedildiği takdirde olabildiğince hızlı bir şekilde Acil Servise başvurmak gerekmektedir. Alerjik maddelere temas öyküsü olmadan ortaya çıkan küçük dil şişmesi durumunda, 2 – 3 gün sonrasında kendiliğinden geçmemiş ise, Kulak Burun Boğaz Uzmanına muayene olmak gerekmektedir.

Makaleyi faydalı buldun mu?
0
0
Makeleyi Paylaşın

Küçük Dil Şişmesi ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular

Küçük dil şişmesi nasıl iner?

Küçük dil şişmesine neden olan durumlar, küçük dil şişmesinin tedavisi açısından oldukça önemlidir. Küçük dil şişmesine neden olan durum bakteri ise, ilgili antibiyotik tedavisi ile küçük dil şişmesinin inmesi sağlanabilmektedir. Küçük dil şişmesine neden olan durum bir mantar ise anti – fungal adı verilen mantar karşıtı ilaçlar küçük dil şişmesinin engellenmesini sağlayabilmektedir.

Dr. İbrahim Halil Falay

Küçük dil şişmesi kaç günde iyileşir?

Alerjen maddelere temas öyküsü olmayan bireylerde küçük dil şişmesi adı verilen klinik durum genellikle 2 – 3 gün içerisinde kendiliğinden düzelmektedir. Fakat bazı durumlarda ilgili antibiyotik tedavisiyle küçük dil şişmesi durumunun düzelmesi 7 – 10 günlük bir süreyi kapsayabilmektedir. İyileşme süresinin kısalması amacıyla boğazın nemli tutulması, bol sıvı tüketilmesi gibi birtakım önlemler alınabilmektedir.

Dr. İbrahim Halil Falay

Küçük dil şişmesi tehlikeli midir?

Küçük dil şişmesi veya uvula ödemi adı verilen durum, alerjik maddeler ile temas sonucunda ortaya çıkabilmektedir. Alerjik maddelere temas sonucunda ortaya çıkan küçük dil şişmesi durumunda, küçük dil soluk borusunu kapatabilmektedir. Bu durumdan dolayı da nefes alıp vermek oldukça zorlaşabilmektedir. Fakat herhangi bir alerjen maddeye temas öyküsü olmayan bireylerde ortaya çıkan küçük dil şişmesi durumu pek tehlikeli olmamakla beraber, ilgili doktorlar tarafından muayene edilmesi gerekmektedir.

Dr. İbrahim Halil Falay