Kompozit Dolgu Nedir?

Kompozit dolgu, travma sonrası dişlerde oluşan yapı bozuklukları, diş çürüklerini, renk tonu değişimlerini ve diş yüzeyi kayıplarını tedavi etmek amacıyla yapılan en estetik tedavi yöntemidir.

Kompozit dolgu, travma sonrası dişlerde ki yapısal bozuklukları, renk tonu değişikliklerini, diş yüzey kayıplarını ve diş çürüklerini tedavi etmek amacıyla diş hekimleri tarafından diş kliniklerinde yapılan en estetik tedavi yöntemidir.

Kompozit dolgu eksik bir dişin yerine yapılan bir işlem olmamakla beraber diş aralarında ki boşlukları birleştirmek için de kullanılabilir. Kompozit dolgular daha çok onarım amaçlı yapılan diş tedavi yöntemleri olduğu için genellikle kırık dişlerde ya da diş renkleri değişmiş hastaların dişlerini eski görünümüne kavuşturmak adına yapılmaktadır.

Diş çürüklerinde, çürüğün dişten uzaklaştırılmasından sonra bu bölgelere de dişin eski görüntüsü ve işlevini yerine getirebilmesi adına kompozit dolgu uygulanabilmektedir. Bu dolgular çeşitli tıbbi yapıştırıcılar sayesinde aynı seans içerisinde çürüğün uzaklaştırılmasının ardından dişteki kalan boşluk kısım içerisine uygulanmaktadır.

Kompozit dolgu işleminde kullanılacak olan malzemelerin kalitesi, yapıştırıcıların kalitesi ve doktorun tecrübesi çok önemlidir. Düzgün yapıştırılmayan dolgular belli bir zaman sonra düşebilir, sızıntı yaparak altında tekrardan çürük oluşumuna neden olabilir. Aynı zamanda bu dolgular porselen dolgulardan daha yumuşaktır bu sebeple sert gıdalar tüketilirken daha çabuk deforme olabilir, düşebilir ve kırılabilirler. Genel olarak bu sebeplerden dolayı daha çok çenenin çiğneme işlevinde daha az rol oynayan ön kısımlarında yaygın olarak kullanılır.

Çiğneme yönünden en çok baskı arka dişlerdedir. Kompozit dolgular porselen, amalgam dolguları gibi dolgulardan daha yumuşak bir dolgu maddeleri ile yapılmasından dolayı yüksek baskıya maruz kalabilecek olan arka dişlere yapılmıyordu. Fakat son dönemdeki dolgu reçinelerinin de gelişmesi ile arka dişlere de yapılabilmektedir.

Ön Dişte Kompozit Dolgu

Kompozit dolgu ön diş için en ideal dolgu yöntemlerindendir. Kişinin ön dişinde bir kırılma, çürüme ya da derin lekeler bulunuyorsa bunu kompozit dolgu yöntemiyle eski haline getirebilmek mümkündür.

Kırılan dişin kalan kısmı üzerine diş renginize en uygun renkte diş dolgu malzemesiyle kapatma yapılarak, diş eski sağlam haline getirilir. Ön dişlerde derin lekeler var ise önce bu lekeler kazınır ve dişteki lekenin kazınması sonrasında oluşan çukur kısım kompozit dolgu işlemi sayesinde doldurularak diş eski rengine kavuşur. 

Kompozit Dolgu Ömrü

Kompozit dolgu ömrü 5-10 yıl kadardır. Ancak dolgunun tecrübeli doktorlar tarafından yapılması gerekir. Aynı şekilde dolgu sonrası hastanın ağız ve diş sağlığı bakımını da düzenli olarak yapması gerekir.

Dolgunun bulunduğu diş ve diş eti durumu, dolgunun boyutu, dolgu sonrası ağız ve diş bakımı, tüketilen gıdalar ve dolgunun nasıl yapıldığı gibi faktörler kompozit dolgunun ömrünü belirleyici faktörler arasında yer alır.

Kompozit Dolgu Nasıl Yapılır?

Kompozit dolgu, diş için tedavi, bakım ve estetik görünüm gibi çeşitli amaçlarla yapılmaktadır. Hangi amaçla yapıldığına göre yapım şekli ve süresi değişmektedir. Fakat genel olarak hızlı yapılan bir işlemdir ve tek seansta kişiyi diş problemlerinden kurtarabilir.

Kompozit dolgu yapım aşamaları;

  • Ağız, çene röntgeni çekilir
  • Yapılacak işleme karar verilir
  • Duruma göre ilgili bölge lokal anestezi yardımıyla uyuşturulur
  • Bölge ki çürükler uzaklaştırılır ve ideal bir şekil verilir
  • Ağız nemden ve sudan izole edilir ve dolgu reçinesi tabaka tabaka eklenir.
  • Dolgu işlemi bitince dişin eski şekline göre kavisler verilir ve işlem tamamlanır.

Kompozit Dolgu Renk Değişikliği

Kompozit dolgular kişilerin normal dişlerinden çok farklı olmayan yapılardır. Yeterince ışık geçirgenliği bulunan bu dişlerde diğer dişler gibi düzenli olarak fırçalanmalı ve 6 aylık diş kontrolleri sayesinde durumu takip edilmelidir.

Düzenli olarak yapılmayan ağız ve diş bakımları, yiyecek ve içeceklerin içinde bulunan asitler sebebiyle dişlere ve dolgulara yapışmaktadır. Bu yüzden hiçbir fırçalama seansı atlanmamalıdır.

Sigara kullanımı ve yoğun çay, kahve tüketimi dişlere nasıl zarar veriyor ve diş renklerini değiştirerek dişlerde lekelere sebebiyet veriyorsa dolgularda da durum geçerlidir. Orijinal diş renk tonlarınıza göre ayarlanarak yapılan diş dolguları zamanla renk değiştirebilir ve sararmalar meydana gelebilir. Ancak düzenli diş fırçalama, 6 aylık kontroller ve yenilen ve içilen gıdalardan sonra ki diş temizliği ile bu durumun önüne geçilebilir.

Işınlı Kompozit Dolgu

Işınlı kompozit dolgu aslında tıbbi bir terim değildir halk arasında yapım aşamasında lazer görüldüğü için bu şekilde adlandırılmıştır. Halk arasında geçen diğer bir ismi de lazer dolgudur.

Işınlı dolgu kompozit dolgu tedavisinde yardımcı ekipman olarak kullanılan, dolgu malzemelerin dolgu aşamasında sertleşerek dişe daha iyi tutunmasını sağlayan led ışıktır. Dişe uygulanan kompozit dolgu tamamını tek seferde dolduracak şekilde uygulanmamaktadır. Öncelikle bir kısım dolgu malzemesi uygulanır daha sonra ışık yardımıyla sertliği ayarlanır ve sonra tekrar dolgu malzemesi uygulanır. Bu durum işlem bitene kadar tekrarlanarak uygulanır.

Kompozit Dolgu Malzemeleri

Kompozit dolgular diş restorelerinde fiyat performans olarak en ideal tedavi yöntemlerindendir. Kompozit dolgular birden çok kimyasal materyalin ve seramiğin karışımı olarak elde edilirler. Tedavi edilecek yönteme göre sertlik düzeyleri ayarlanabilmektedir.

En yeni monomerler ve uygun partiküllerin kullanımı ile dayanıklılık oranı arttırılan kompozit dolgular, çeşitli organik ve in organik rezinlerin karışımından ve ara bağlayıcı yapıştırıcılar yardımıyla yapılmaktadır.

Makaleyi faydalı buldun mu?
1
0
Makeleyi Paylaşın

Kompozit Dolgu ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular

Devlet hastanesi kompozit dolgu yapıyor mu?

Kompozit dolgu devlet hastanesi ve diş klinikleri ve estetik merkezlerinde yapılmaktadır. Fakat bütün devlet hastanelerinde kompozit dolgu tedavisi, uzman kadro eksikliği ve materyal eksikliği gibi nedenlerden dolayı yapılamamaktadır.

Gideceğiniz devlet hastanesinde kompozit dolgu yapılıyor mu bilmiyorsanız 182‘yi arayarak randevu almadan önce, istediğiniz tedavi yönteminin yapılıp yapılmadığına dair bilgi alabilirsiniz.

Int. Dr. Sinem Köse

Kompozit dolgu ne kadar dayanır?

Kompozit dolgular, doğal dişlerinize çok yakın materyallerden yapılmakta olup çeşitli nedenler ile sararabilir , lekelenebilir, kırılabilir ve düşebilirler. Kişinin ağız bakımına ve düzenli diş fırçalamasına, sert gıda tüketimi kontrolüne bağlı olarak yaklaş 5 ila 10 yıl arası dayanma ömrü bulunmaktadır.

Int. Dr. Sinem Köse

Beyaz diş dolgusu nasıl yapılır?

Beyaz diş dolgusu kompozit dolgudur ve diğer dolgu yapım teknikleriyle kısmen aynı yapılır. Burada ki fark yapım malzemesi ve kullanılan gereçlerdir.

Beyaz diş dolgusu yapılırken dişe uygulanan dolgu malzemesinden sonra led ışık tutularak istenilen sertlik ayarlaması yapılarak dolgu işlemi gerçekleştirilir.

Int. Dr. Sinem Köse

Kompozit dolgu nasıl çıkarılır?

Amalgam dolgunun aksine kompozit dolgu çıkarılması çok daha kolay ve zararsızdır. Amalgam dolgu cıva içerikli bir dolgu olmasından dolayı çıkartırken havalandırma ve maske kullanımı oldukça önemlidir.

Kompozit dolgu, tıbbi kliniklerde çürük tedavisi yapılırken çürüğün uzaklaştırılması için uygulanan oyma tekniği ile aynı şekilde çıkarılır.

Int. Dr. Sinem Köse