Kolik Bebek

Kolik bebek, çok yüksek sesli olarak ve kesinlikle sakinleştirilemeyen bir ağlama nöbeti durumudur. Nöbetlerin azaltılması ve sakinleştirilmesi için beslenme gibi bazı örneklere dikkat edilmesi gerekmektedir.

Kolik Bebek Nedir?

Kolik, bir bebeğin herhangi bir sebebe bağlı olmaksızın yaklaşık 3 hafta ya da daha uzun bir süre içerisinde, durmadan peş peşe saatler boyunca, çok yoğun bir şekilde, çok yüksek sesli olarak ve kesinlikle sakinleştirilemeyen bir ağlama nöbeti durumudur. Genellikle bebeğinizin gaz çıkarmasıyla sonlanan bir durumdur.

Bu şekilde tanımlanabilen ağlama nöbetleri; genellikle bebeklerde birinci ila dördüncü hafta arasında başlar ve gün içerisinde herhangi bir saat belirtilmeksizin özellikle gece yarılarında yaşanır. Yeni doğan her yüz bebekten 20 tanesi, yani beşte biri kolik olarak dünyaya gelmektedir. Cinsiyet, beslenme şekli, emzirme şekli farkı gözetmeksizin ortaya çıkabilir. Bebek yaklaşık olarak 3 aylık olduğu zaman, kolik en şiddetli halini göstermeye başlayacaktır. Bazı durumlarda bebeğinizin ağlaması tam bir gün bile sürebilir. Bitiş zamanı ile ilgili kesin bir zaman belirtmek zordur, bebekten bebeğe ve koliğin derecesine göre farklılık gösterir ancak genellikle bebek yaklaşık 6 aylık olduğu zaman bittiği söylenebilir.

Kolik Bebek Nedenleri Nelerdir?

Bebeklerde kolik hastalığının nedenleri için elde edilmiş net bir şey yoktur. Yine de ortak olarak görülebilen bazı sebepleri sıralamak mümkündür.

  • Gazlı bir bebeğiniz vardır ve bağırsaklarında dolaşan gaz bebeği rahatsız ediyor olabilir. Bunu dile getiremeyecek olan bebek, ağlayarak ifade etmeye çalışacaktır.
  • Dünyaya yeni gelmiş oluşunun etkisiyle, çevresinde onu uyaran farklı farklı etmene karşı tepki gösteriyor ve onları bilgi olarak işlerken zorluk yaşıyor olabilir. Yine bunu da dile getiremeyeceğinden ağlayarak ifade etmeye çalışacaktır.
  • Bebeğinizde anneden aldığı anne sütü veya mama takviyesi maddelerine karşı tepkime yaratan bir alerji söz konusu olabilir ve bebeğiniz bundan dolayı rahatsızlık hissedip ağlayarak ifade etmeye çalışacaktır.
  • Bebeğinizin bulunduğu ortamda, ev içerisinde sigara tüketiminin yapılıyor olması bebeğinizi kolik hastalığı açısından olumsuz yönde etkileyecektir.
  • Bebeklerin sindirim sistemleri doğduklarında gelişmiş halde değildir. Sindirim sistemi gelişim içerisindeyken bebekte rahatsızlığa yol açabilir ve bebek bunu dile getiremediği için ağlayarak ifade etmeye çalışacaktır.
  • Bebekte oluşan reflü hastalığı bebeğin rahatsız olmasına neden oluyor olabilir ve bebek yine bunu dile getiremediği için ağlayarak ifade etmeye çalışacaktır.

Kolik Bebek Belirtileri Nelerdir?

Yeni doğum yapmış olan ve lohusa olarak adlandırılan her anne, bebeğinin ağlaması ile ilgili olarak tedirginlik yaşar. Bu tedirginliğe bağlı olarak da bebeğinin neden ağladığını mutlaka öğrenerek ona göre hareket etmek isteyecektir.

Eğer bebeğiniz aşağıda maddeleştirilmiş olan kolik bebek özeliklerini gösteriyorsa koliktir, siz de bir kolik bebek annesisiniz denebilir.

  • Bebeğinizin karnı şiştir. Karnının şiş olmasının sebebi ise bağırsaklarında dolaşmakta olan fazla gazdır. Bu fazla gazın sebebi ise bebeğinizin ağlarken aşırı miktarda hava yutmuş olması ve emzirildikten ya da mama ile beslendikten sonra yeterli miktarda gazını çıkartamamış oluşudur.
  • Bebeğiniz ağlarken ellerini yumruk şekline getirerek avuçlarını sıkar.
  • Bebeğiniz ağlarken yüzü kıpkırmızı bir ton alır.
  • Bebeğinize baktığınızda yüzündeki ifade acı çekiyormuş gibi görülebilir.
  • Bebeğiniz ağlarken sürekli olarak ellerini ve ayaklarını hareket ettirmekte ve sırtını germeye çalışmaktadır.
  • Bebeğiniz bacaklarını sürekli olarak karnına doğru çeker.

Kolik Bebek Nasıl Tedavi Edilir?

Kolik bebek için netleştirilmiş bir tedavi yöntemi mevcut değildir. Buna rağmen bazı önlemler alınarak kolik hastalığının önüne geçilebilir, tam olarak sonlandırılamasa da şiddetinin azaltılması sağlanabilirBunlar;

  • Bebeğin doğru bir şekilde beslenmesi – emzirme ya da biberonla besleme. Bu noktada dikkat edilmesi gereken şeyler vardır. Eğer bebeğiniz mama takviyesi alarak besleniyorsa gaz yapmayan bir mamanın kullanılması gerekmektedir. Mamalar denenerek hangisinin bebeğinizi rahatsız edip etmediğini belirlemek gerekir. 
  • Beslenmeden sonra bebeğinizin gazını doğru bir şekilde çıkarttığınızdan emin olun. Düzgün çıkarılamayan fazla gaz, bebeğinizin bağırsaklarında gezecek ve onu rahatsız edecektir.
  • Bebeğinizin burnu tıkalı olmamalıdır. Beslenme sırasında burnu tıkalı olur ise rahat nefes alamayacağı için besinini de düzgün bir şekilde sindiremeyecektir. Bu da sindirim bozukluğu kaynaklı koliğe neden olacaktır.
  • Bebeğiniz 6 aylık olana kadar ek gıda kontrolünü dikkatli yapmanız hatta bu süreç tamamlanana kadar katı gıda vermeyiniz. Sindirimi zor olacağı için, bebeğinizde kolik sancısına neden olabilir.
  • Yediğiniz besinlere dikkat edin. Annenin yediği besinlerin, emzirme yolu ile bebeğe geçen süt vasıtasıyla bebeği de etkilediği düşünülür. Bu durum her anne – bebek için aynı değildir. 
  • Annenin sigara içiyor olması da bebeğin kolik hastalığını olumsuz yönde etkileyecektir. Bu sebeple sigara tüketimi azaltılmalı ve hatta bırakılmalıdır.
  • Annenin kafein içeren kola, çay, kahve gibi içecekleri aşırı miktarda tüketiyor olması da bebeğin kolik hastalığını olumsuz yönde etkileyecektir. Bu sebeple anne kafein içeren içecek tüketim miktarını azaltmalıdır.

Bütün bunlar uygulandıktan sonra bebeğinizde hala geçmemiş olan bir kolik durumu söz konusuysa doktorunuz bitkisel bazı ilaçlar, bitkisel bazı şuruplar, gaz damlaları ve masaj yağları takviyesi sağlayabilir.

Kolik Bebek Tedavisinde Hangi Doktora Gidilir?

Kolik olan bebeğinizi sakinleştirmek için farklı farklı yollar denediyseniz fakat olumlu bir sonuç alamadıysanız, bebeğiniz halen şiddetli bir şekilde sürekli ağlamaya devam ediyorsa; alanında uzman bir Çocuk Hastalıkları doktoru ile zaman kaybetmeden görüşebilirsiniz.

Bebeğinizin ağlamaları normal bir ağlama gibi değil ise, bebeğinizin kusma – daha az beslenme durumu söz konusuysa ve buna bağlı olarak kilo veriyor ise, kakası ishal şeklindeyse ya da kan içeriyor ise, ağlama esnasında bebeğinizin dudaklarında ve cildinde morarmalar oluşuyor ise, gün içerisinde tükettiğiniz bez sayısında azalma var ise zaman kaybetmeden bir doktor ile görüşmelisiniz.

Bebeğinizi götürdüğünüz Çocuk Hastalıkları Uzmanı, bebeğinizin kolik bir bebek olup olmadığını net bir şekilde belirleyecek ve ona göre bir yöntem uygulayacaktır. Bebeğinizin ağlamasının nedeni kolik oluşu değilse, nedenini belirlemenize yardımcı olacaktır.

Makaleyi faydalı buldun mu?
0
0
Makeleyi Paylaşın

Kolik Bebek ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular

Bebeğinizin kolik ağlamalarını engellemek için neler yapabilirsiniz?

Taze anne ve babalar, yeni doğan bebeklerinin ağlamalarını engellemek veya gidermek için neler yapacaklarını şaşırırlar. Bu şaşkınlık çaresizliğe dönüşebilir.  Anne ve babaların bu süreç içerisinde izlemeleri gereken bazı yollar bulunmaktadır.

  • Bebeğinizi kucağınıza alarak ten teması kurun ve kalbinizin ritmini duyarak sakinleşmesine yardımcı olun.
  • Bebeğinizi 2 saat aralıklarla değil, ne zaman ihtiyacı olduğunu düşünürseniz o zaman emzirin ya da mama ile besleyin. Beslenme sırasında gereksiz hava yutmasının önüne geçebilmek için onu mümkün olduğunca dik tutun. Bebeğinizi biberon kullanarak beslemek durumundaysanız, kolik bebekler için üretilmiş olan ağızlıkları ve biberonları kullanın.
  • Bebeğinizi emzirdikten ya da mama takviyesi ile besledikten sonra kolunuza yatırarak ya da omuzunuza yatırarak sırtını sıvazlamak suretiyle gazını çıkarın. 
  • Bebeğiniz için emzik kullanıyorsanız emziğini vererek sakinleşmesini sağlayın.
Dr. Murat Doğru

Ağlayan bir kolik bebek nasıl sakinleştirilmelidir? Kolik bebek nasıl susturulur?

Ağlayan bir kolik bebeği sakinleştirmek ve kolik bebek bakımını sağlamak için;

  • Öncelikle sallanmayı seviyorsa onu sallamayı deneyin. Sallamak için beşiğini ya da salıncağını kullanabilirsiniz. 
  • Sonrasında ise emzik verin ya da emzirin. Emme sırasında sakinleşecektir.
  • Aracınız var ise bebeğinizi aracınıza bindirerek bir süre dolaştırın. Yoksa bebek arabasını kullanarak onu gezintiye çıkarın. Duyacağı sesler ve hareket onu sakinleştirmeye yardımcı olacaktır. 
  • Bebeğinizi kucağınıza alarak sizinle ten teması kurmasını sağlayın. Kolik bebek tutuşu önemli bir noktadır. Bu sebeple karnı aşağıya gelecek şekilde tutarak sırtını sıvazlamayı da ihmal etmeyin. 
  • “Beyaz gürültü – White noise” olarak adlandırılan ve kolik bebeklerde rahatlamaya yol açtığı düşünülen kolik bebek müziklerinden – kolik bebek seslerinden açın. Ninniler içerisinden çeşitli kolik bebek ninnileri, saç kurutma makinesi sesi, elektrikli süpürge sesi veya hafif bir müzik onu sakinleştirecektir.
  • Bebeğinizi su altında tutun. Ilık su ile temas etmesi durumunda bedeni rahatlayacaktır. Kolik bebek masajı olarak tanımlanan ve ellerin bebeğin karnı üzerinde yavaş hareketlerle gezdirilip, ayakların karına doğru minik hareketlerle itilmesiyle birlikte gaz çıkarılmasını amaçlayan masaj türü bebeğinize uygulanarak rahatlaması desteklenebilir.
Dr. Murat Doğru

Kolik bebek uyutma yöntemleri nelerdir? Kolik bebek nasıl uyutulur?

Kolik bebekleri en etkili uyutma yöntemlerinden bir tanesi, onlar için özel olarak tasarlanmış kolik bebek yatağı kullanmaktır. Kolik bebek yatağı, ergonomik ve özel tasarımı sayesinde; bebeğin yüz üstü bir şekilde yatırılarak karnına titreşimli dalgalar gönderilmesini ve masajlar yapılmasını sağlar. Böylelikle bebeğin gaz çıkarmasını da kolaylaştıracaktır. Aynı zamanda genellikle üzerine entegre edilmiş halde bulunan ses sistemi ile; kolik bebeğinizin hoşuna gidip onu rahatlatabilecek olan kolik bebek müzikleri, kolik bebek ninnileri ve” beyaz gürültü – white noise” olarak adlandırılan sesleri bebeğinizin uyuması esnasında çıkartarak sakinleşip uyumasına yardımcı olacaktır.

Dr. Murat Doğru

Kolik bebek hastalığı ne zaman düzelir?

Bebeklerde kolik hastalığı doğumu takip eden sürecin hemen başlangıcı ile 1 aylık olana kadar baş gösterebilen ve bebek 6 aylık olana kadar devam edebilen bir durumdur. Çoğu bebekte 3 aylık süreç tamamlandıktan sonra azalmalar görülmektedir. Fakat her bebeğin fizyolojik özelliklerinin farklı oluşuna bağlı olarak kolik bebek hastalığının da düzelme süresi değişiklik gösterecektir.

Dr. Murat Doğru