Kol Germe Ameliyatı Nedir?

Vücudun her bölgesinde olabileceği gibi kolların üst bölgesinde yer alan pazu kısmında oluşan sarkmaların estetik açıdan daha iyi görünmesi açısından kol germe ameliyatları uygulanabilir.

Vücudun her bölgesinde olabileceği gibi kolların üst bölgesinde yer alan pazu kısmında da zamanla sarkma ve deformasyon yaşanabilir. Kalın ve sarkık bir görüntünün oluşması ise kişilerin estetik olarak kaygı duymalarına neden olur. Kol germe ameliyatı, kalın ve sarkık görünümü ortadan kaldırmak için başvurulan cerrahi prosedürdür.

Kol derisinin sarkık olmasının sebepleri:

  • Yaşın etkisi
  • Genetik faktörler
  • Aşırı kilo alıp verme
  • Derinin zamanla elastikiyetini kaybetmesi
  • Deri altı bölgesindeki dokuların azalması
  • Yer çekiminin etkisi

Kol bölgesindeki sarkan derinin toparlanması amacıyla ameliyat ve ameliyatsız yöntemler bulunmaktadır. Bazı durumlarda ameliyat dışı yöntemler ile kol germe ameliyatının beraber uygulanması gerekebilir ancak unutulmamalıdır ki kalıcı ve başarılı sonuçlar ameliyat ile mümkündür.

Kol Germe Ameliyatı Öncesi

Kol sarkması ameliyatı olarak da adlandırılan bu operasyon öncesinde hastanın ameliyata uygunluğu değerlendirilir ve ameliyat planlaması yapılır. Test ve tetkiklerin eksiksiz bir şekilde gerçekleştirilmesi, operasyona etki edecek durumların göz önünde bulundurulması gereklidir. Hastanın, operasyon sırasında olumsuz sonuçlara neden olabilecek sağlık sorunu var ise operasyon yapılmaması gerekir. Kol sarkması ameliyatı öncesi uzman doktor tarafından belirtilen uyarı ve öneriler dikkate alınarak hazırlıklar tamamlanmalıdır. Kol germe ameliyatı öncesi aşağıdaki uygulamalar yapılır:

  • Ameliyat öncesi tetkikler: Ameliyatı gerçekleştirecek uzman doktor tarafından hastanın ameliyata uygunluğu, genel sağlık durumu, sorun bölgesi ve sorunun boyutu incelenmektedir. Hastanın ameliyattan beklentileri ve doktorun ameliyat planı karşılaştırılarak beklentilerin karşılanması önemlidir. 
  • Kan tahliliKan tahlili sonuçları, hastanın genel sağlık durumu hakkında bilgi edinilmesine yardımcı olur. Ameliyat öncesinde hastadan kan tahlili alınarak ameliyata uygunluk göz önünde bulundurularak değerlendirmeler yapılır.
  • Anestezi seçimi: Kol germe ameliyatı genel ya da lokal anestezi altında uygulanmaktadır. Hastanın sağlık durumu, anesteziye karşı tepkisi, ameliyatın süresi, hastanın alerjik öyküsü gibi durumlar değerlendirilerek uygun anestezi seçimi yapılır. Anestezi kontrolü sırasında hastayı olumsuz etkileyecek bir durum ile karşılaşılır ise farklı planlamaların yapılması gereklidir.
  • Hastalık öyküsü: Hastanın ameliyat öncesinde geçirdiği hastalık ve operasyonları doktor ile paylaşması önemlidir. Sağlık durumu ameliyata elverişli olmayan hastalar için ameliyat iptal edilebilir veya ertelenebilir. Hastalık öyküsünün alınması sırasında hastanın uzman doktora yardımcı olması ve bilgileri doğru şekilde iletmesi önemlidir. Bu sayede, ameliyat sırasında yaşanabilecek olası komplikasyonlar riski azaltılır. 
  • Kullanılan ilaçların doktora bildirilmesi: Ameliyattan kısa bir süre önce ilaç kullanılması, ameliyat sırasında komplikasyonların yaşanmasına neden olabilir. Bu nedenle hastanın, ameliyat öncesinde kullandığı ve kullanmaya devam ettiği ilaçları uzman doktora bildirmesi gereklidir. Kan sulandırıcı ilaçların kullanımı, ameliyat sırasında oluşabilecek kanamanın kontrol altına alınmasını engellediği için hayati bir durumdur. Bu nedenle kan sulandırıcı ilaçların ameliyattan 10 gün önce bırakılması, diğer ilaç ve takviyelerin ise uzman doktora bildirildikten sonra uyarılara dikkat edilerek kullanılması önemlidir. Ameliyatı olumsuz etkileyecek bir ilaç veya takviye var ise doktor tarafından ilaçların bırakılması tavsiye edilebilir.
  • Alkol ve sigara tüketimi: Alkol ve sigara tüketimi, ameliyat sırasında olumsuz sonuçlar doğurabilir. Bu nedenle, ameliyattan en az bir hafta öncesi alkol ve sigara kullanımının bırakılması önerilmektedir. Bu uyarıların dikkate alınması ameliyatın başarı oranını artırmaktadır.
  • Yeme ve içme: Kol germe ameliyatı genel ya da lokal anestezi altında uygulandığı için ameliyat öncesi geceden itibaren yeme ve içme kesilmelidir. Bu süre, ameliyat planlamasının ardından değiştirilebilir. Uzman doktorun uyarıları ciddiye alınmalıdır.
  • Ameliyat planlamasının yapılması: Sorunlu bölgenin incelenmesi, uzman doktorun görüşleri ve hastanın ameliyattan beklentileri incelenerek ameliyat planlaması yapılmaktadır. Hastanın ameliyat sonrasındaki memnuniyetinin sağlanması amacıyla ameliyat öncesinde beklentilerini net olarak ifade etmesi önemlidir. Ameliyat ile ilgili soru ve endişeler uzman doktora bildirilerek soruların cevapları alınmalıdır. Bu sayede hasta, ameliyata zihinsel olarak hazırlanabilir.

Kol Germe Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Kol germe ameliyatının uygulama adımları, hastanın sağlık durumuna, sorunlu bölge sayısına ve sorunun büyüklüğüne bağlı olarak değişikliğe uğrayabilir ancak genel olarak aşağıdaki adımlar takip edilir:

  • Kol germe ameliyatı genel ya da lokal anestezi altında uygulanır. Hasta, anestezi etkisiyle uyutulur.
  • Pazu olarak adlandırılan kolun üst bölgesine, iç ve arka kısımdan olmak üzere kesi atılır.
  • Sarkmaya neden olan sarkık üst deri ve koldaki fazla yağ dokusu çıkarılır.
  • Ameliyat öncesinde kolu şekillendirmek için farklı planlamalar yapıldı ise işlemler gerçekleştirilir.
  • Kesi bölgesi, kol germe ameliyatı izi kalmaması amacıyla özenle dikilir.
  • Kesi bölgesine pansuman yapılarak sarılır.
  • İşlem tamamlandıktan sonra anestezi altında olan hasta uyandırılır.

Kol Germe Ameliyatı Kimlere Uygulanamaz?

Kol germe ameliyatı, kol bölgesinde oluşan fazla deri ve yağdan rahatsız olan kadın ve erkeklere uygulanmaktadır ancak bazı durumlarda uygulanması sakıncalıdır. Kol germe ameliyatının uygulanmasının sakıncalı olduğu durumlar:

  • Hamile ve emziren kadınlara,
  • İlaç tedavisi gören kişilere,
  • Hastalıkları sonucu ameliyata uygun olmayanlara,
  • Kanama kontrolünün yapılamayacağı kişiler  olarak sıralanmaktadır.

Kol Germe Ameliyatı Risk ve Yan Etkileri

Kol germe ameliyatı, pek çok cerrahi operasyon ile kıyaslandığında daha az risk ve yan etkilere sahip olsa da işlem sırasında genel anestezi kullanılması ve kesi yapılması, çeşitli komplikasyonların oluşmasına neden olabilir. Kol germe ameliyatı risk ve yan etkileri aşağıdaki gibi sıralanabilir:

Alerjik Reaksiyon: Ameliyat sırasında hastaya verilen anestezi ve diğer ilaçlar, çeşitli alerjik reaksiyonlara neden olabilir. Ameliyat öncesinde yapılan tetkikler bu durumun yaşanma ihtimalini azaltsa da beklenmedik durumlar oluşabilir.

Kanama: Kol germe ameliyatı sırasında oluşabilecek olası risklerden biri de kanamadır. Ameliyat sırasında meydana gelebilecek kanama, kısa sürede kontrol altına alınamaz ise bölgede hasar oluşturabilir. Hastaların hastalıklarını, kullandıkları ilaç ve takviyeleri ameliyat öncesinde bildirmeleri kanama riskini azaltmaktadır. Özellikle kan sulandırıcı ilaçlar, kanamayı tetiklemektedir.

Enfeksiyon: Kol belgesine kesi uygulandığı için enfeksiyon riski vardır. Ameliyat sırasında bölgenin sterilize edilmesi ve ameliyat sonrasında gerekli pansuman ve temizliklerin yapılması ile enfeksiyon riski azalır. Yara bölgesi iyileşene kadar hastaların bu konuda hassasiyet göstermesi önemlidir.

Şişlik: Ameliyat bölgesinde yapılan işlemlerin ardından şişlik ve ödem oluşma riski vardır. Bu riskler beklenen durumlar arasındadır. Ekstra bir tedavi uygulanmasına gerek kalmadan zaman içerisinde kendiliğinden kaybolmaktadır. Bölgede şişliklerin oluşması, operasyon sonucu hakkında yanlış değerlendirmeler yapılmasına yol açabilir ancak ameliyat sonucu hakkında yorumlamalar yapmak için en az 2-3 hafta beklemek gereklidir.

Kol bölgesinde hissizlik: Kol germe ameliyatı sırasında bölgedeki deri ve yağ tabakasına işlem yapılmaktadır ancak az da olsa, sinirlere zarar verilme olasılığı vardır. Bu tür durumlarda geçici his kayıpları yaşanabilir. His kayıpları yaşayan kişilerin endişe etmeden bir süre beklemeleri önerilmektedir. İyileşme sürecini takiben his kayıpları da devam eder ise uzman doktor ile iletişime geçerek muayene olunmalıdır.

Asimetrik kol görüntüsü: Kol germe ameliyatı her iki kola da uygulandı ise asimetrik kol görüntüsünün oluşma ihtimali vardır. Ameliyat sonrasındaki şişliğin etkisiyle de asimetrik görüntü oluşabilir ancak doğru yorumlamaların yapılabilmesi için en az 2 hafta beklenmesi gereklidir. Şişliğin geçmesi ve iyileşme sürecinin sağlıklı şekilde tamamlanması ile asimetrik kol görüntüsü hakkında daha net değerlendirmeler yapılabilir ve gerek görülmesi halinde ek ameliyatlara başvurulabilir.

Kol Germe Ameliyatı Sonrası ve Dikkat Edilmesi Gerekenler

Kol germe ameliyatı diğer cerrahi operasyonlar ile kıyaslandığında kolay kategoride yer alan bir işlemdir. Başarılı bir ameliyatın ardından hastaların endişe duyması gerekecek durumlar yaşanmamaktadır. Oluşabilecek risk ve yan etkiler ise kısa süre içerisinde kontrol altına alınabilmektedir. Kol germe ameliyatı sonrası dikkat edilmesi gereken kurallara ve önerilere uyulması halinde ameliyatın başarı oranı artabilir, hastanın konforu yükselebilir ve istenilen sonuçlara net olarak ulaşılabilir. Kol germe ameliyatı sonrası:

Hastanın taburcu edilmesi: Ameliyat lokal yada genel anestezi altında uygulanmaktadır. Lokal anestezi uygulanan hastalar, ameliyat sonrasında gerekli kontrollerin yapılmasının ardından taburcu edilmektedir. Genel anestezi etkisi ile uyutulan hastaların ise hastanede bir gün gözetim altında tutularak hayati fonksiyonlarının incelenmesi ve olası risklere karşı koruma altına alınması gereklidir. Hastanın gözetim altında kalacağı süre uzman doktor tarafından bildirilecektir.

Kullanılması gereken ilaçlar: Ameliyat sırasında kesi uygulandığı için ameliyat sonrasında iyileşmeyi destekleyici ilaçlar reçete edilmektedir. Ağrı kesici, antibiyotikler ve iyileşmeyi destekleyici diğer ilaçların kullanımı aksatılmamalı, düzenli ve uygun dozda yapılmalıdır. Bu ilaçlar, ameliyat sonrasında vücudun güçlü kalmasını ve iyileşme için yeterliliğini korumasını sağlamaktadır. Kullanılmak istenen diğer takviye ve reçetesiz ilaçlar için doktora başvurulmalıdır.

Kol germe ameliyatı sonrası ağrı: Ameliyat esnasında hasta anestezi altında olduğu için ağrı hissetmez. Ameliyat sonrasında ise özellikle kesi bölgesinde ağrı oluşabilir. Bu ağrı, ameliyat sonrasında reçete edilen ilaçların düzenli olarak kullanılması sonucunda kontrol altına alınmaktadır. Ağrılar kontrol altına alınamayacak kadar uzun süreli ve şiddeti yüksek ise kısa süre içerisinde sağlık kuruluşuna başvurarak sorunun tespit edilmesi veya  farklı ilaçların reçete edilmesi sağlanmalıdır.

Kol germe ameliyatı sonrası dikkat edilmesi gerekenler ise aşağıdaki şekilde sıralanabilir:

  • Tam iyileşme sağlanana kadar kol bölgesini ve dolayısıyla ameliyat bölgesini zorlayacak aktivitelerden kaçınılmalıdır. Ağırlık kaldırma veya ağır aktiviteler yapma gibi durumlarda bölgede kanama ve hasar oluşabilir.
  • Kol germe ameliyatı sonrası araç kullanımına bir süre ara verilmelidir. Ameliyat sonrası oluşabilecek risklerden biri his kaybı olduğu için, araç kullanımı kazaların oluşmasına sebebiyet verebilir.
  • Ameliyat sonrasında hasta günlük rutinlerini yapmak için iki gün beklemelidir. 
  • Ameliyat sonrasında duş, ikinci günün sonunda yapılabilir. Duş sırasında aşırı sıcak ve aşırı soğuk su kullanımından kaçınılmalıdır. Kesi bölgesinde açıklık var ise duş almak için bir süre daha beklenmelidir.
  • Kesi bölgesinde tam iyileşme görülene kadar açık sauna, hamam veya havuz gibi mekanlardan uzak durulmalıdır. Bu mekanlar, kesi bölgesinin enfeksiyon kapmasına neden olabilir.
  • Kol germe ameliyatı sonrası cinsel ilişki için en az bir hafta beklenmelidir. Cinsel ilişki sırasında ekstra efor sarf edilmesi ve vücudun zorlanması sonucunda kesi bölgesinde kanama ve hasar oluşabilir. Bir haftanın sonunda doktor onayı ile cinsel ilişki yasağının önündeki engel kaldırılabilir.
  • Ameliyat sırasında kesi bölgesine uygulanan dikişlerin alınmasına gerek yoktur. Kendiliğinden eriyen dikişler kullanılmaktadır. Kalıcı dikişler kullanılır ise bu konuda gerekli açıklamalar uzman doktor tarafından yapılacaktır.
  • Ameliyat sonrasında ortalama 7-10 gün boyunca kol korsesinin takılması önerilmektedir. Kol korseleri, şişliği azaltmakta ve bölgedeki dokuların sıkılaşarak küçülmesini sağlamaktadır.
  • Ağır spor ve aktivitelerin yapılması için 4 ila 6 haftalık sürecin tamamlanması gereklidir. Bu sürenin sonunda doktor tarafından onay verilmesinin ardından spor ve aktivitelere dönüş yapılabilir.
  • Kol germe ameliyatı sonrası başarı oranı ve durumun değerlendirilmesi için belirli periyotlar ile kontroller yapılmaktadır. Hastaların bu kontrolleri aksatmamaları gereklidir. Kontroller sırasında iyileşme durumu değerlendirilerek hastanın yapması ve yapmaması gereken durumlar hakkında bilgilendirici açıklamalar yapılabilir.
Makaleyi faydalı buldun mu?
0
0
Makeleyi Paylaşın

Kol Germe Ameliyatı ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular

Kol germe ameliyatı fiyatları nedir?

Kol germe ameliyatı fiyatları, pek çok parametreye bağlı olarak değişmektedir. Bu parametreler tercih edilen sağlık kuruluşu, kol bölgesinin durumu, operasyonun boyutu, kol germe ameliyatı öncesi ve sonrası yapılacak ek işlemler olarak sıralanabilir. Kol germe ameliyatı fiyatları hakkında net bilgilere ulaşmak için tercih edilen sağlık kuruluşu ile iletişime geçerek ameliyat planlaması yapılmalıdır.

Dr. Merve Ergüven

Kol germe ameliyatı için yaş sınırı var mıdır?

Ameliyat için herhangi bir yaş sınırı bulunmamaktadır ancak kol sarkması genellikle yaşın ilerlemesi ile ortaya çıkmaktadır. Bu nedenle, 18 yaşından küçük olan kişilerin gelişimini tamamlamadan önce ameliyata yönelmesi doğru değildir. İleri yaştaki kişilerin ameliyata uygunluğu ise uzman doktor tarafından yapılacak sağlık kontrollerinin ardından netlik kazanmaktadır.

Dr. Merve Ergüven

Kol germe ameliyatı ne kadar sürer?

Kol germe ameliyatı süresi, işlemin boyutuna ve uygulanacak ek işlemlere bağlı olarak değişmektedir. Her bir kol için yapılan işlem ortalama 1 saat sürmektedir. Anestezi işlemleri, iki kola işlemin uygulanması ve ameliyat sonrası hastanın uyandırılma süreci ortalama 3 saatte tamamlanmaktadır.

Dr. Merve Ergüven

Kol germe ameliyatı diğer ameliyatlar ile beraber yapılabilir mi?

Kol germe ameliyatı tek başına uygulanabildiği gibi bacak germe, meme dikleştirme, meme küçültme ya da karın germe ameliyatları ile birlikte uygulanabilir. Liposuction ve kol germe ameliyatının beraber uygulanması ise daha iyi sonuçlar vermektedir. Bu iki operasyonun aynı ameliyatta uygulanması sonucunda kol bölgesindeki inceltme oranı yükselmektedir.

Dr. Merve Ergüven

Kol germe ameliyatı izi kalır mı?

Ameliyat sırasında kesiler koltuk altı bölgesine yakın ve kolun iç bölgesinde oluşturulmaktadır. Bu nedenle, kol germe ameliyatı izi dışarıdan bakıldığında kolaylıkla fark edilemez. Kol bölgesindeki sarkma yüksek boyutlarda değil ise kesi boyutu da küçülecektir. Tam iyileşmenin görülmesinin ardından zaman içinde iz görünümünde azalma olacaktır.

Dr. Merve Ergüven

Kol germe ameliyatından sonra sarkma tekrarlayabilir mi?

Kolun tekrardan yağlanması, kalınlaşması ve deri bölgesinin fazlalaşması düşük ihtimaldir. Bölgede yağ ve derinin alınması ile bölgedeki hücre sayısı da azalmaktadır. Bu da yeni yağ hücrelerinin oluşmasını engellemektedir. Aynı bölgede kalınlaşma ve yağlanma görülmez. Ancak yaşlanma ile birlikte ilerleyen zamanda bir miktar gevşeme görülebilir.

Dr. Merve Ergüven

Kol germe ameliyatı tekrarlanabilir mi?

Kol germe ameliyatının başarıyla tamamlanmasının ardından ikinci bir ameliyata gerek duyulmaz ancak operasyonun çeşitli sebeplerden dolayı başarısız olması veya kollarda asimetrik görüntülerin oluşması durumunda ikinci ameliyata başvurulabilir. İkinci bir ameliyatın önünde herhangi bir engel bulunmamaktadır.

Dr. Merve Ergüven

Kol germe ameliyatının sonuçları kalıcı mıdır?

Kol germe ameliyatının sonuçları hastayı tatmin edecek düzeyde başarılıdır. Zaman ilerledikçe yaşın etkisiyle birlikte kollarda sarkma ve gevşeme oluşabilir ancak kol hiçbir zaman eski haline dönmez. Ameliyat sırasında alınan sonucun kalıcı olabilmesi için hastaların kilolarını korumaları, düzenli spor ve cilt bakımını aksatmamaları önemlidir. Kol germe ameliyatı yaptıranlar, genellikle aldıkları sonuçtan memnundurlar.

Dr. Merve Ergüven

Kol germe ameliyatı kol kaslarına zarar verir mi?

Kol germe ameliyatı, bölgedeki sarkık deri ve fazla yağı hedef almaktadır. Bölgeyi çevreleyen diğer dokulara zarar verilmemesi için önlemler alınmaktadır. Kas ve sinirler bu operasyondan minimum düzeyde etkilenmektedir. Ameliyatı gerçekleştirecek doktorun gerekli önlemleri alması ve ameliyatın başarılı geçmesi sonucu kaslar etkilenmemektedir.

Dr. Merve Ergüven

Kol germe ameliyatı nerede yapılabilir?

Kol germe ameliyatı devlet hastanesi, özel hastaneler, vakıf hastaneleri, özel sağlık merkezleri ve özel estetik merkezlerinde uygulanmaktadır. Kol germe ameliyatı yaptırmak isteyen kişilerin bölgelerindeki sağlık kuruluşlarını araştırarak tercih yapmaları gereklidir. Neredeyse tüm sağlık kuruluşları, estetik cerrahi kapsamında kol germe ameliyatını uygulamaktadır.

Dr. Merve Ergüven