Klinomani

Klinomani, kişinin yataktan çıkamama isteği olarak tanılanan bir hastalıktır. Hastada ilaç tedavisi, yaşam tarzı değişikliği, psikiyatrik muayene gibi tedavi yöntemleri kullanılır.

Klinomani Nedir?

Klinomani, kişinin yataktan çıkamama isteği olarak tanılanan bir hastalıktır. Bir kişinin kapalı havalarda ya da havanın soğuk olduğu durumlarda yataktan çıkmak istememesi çok doğaldır. Ancak klinomani tanısı olan kişiler çok güzel havalarda dahi yataktan çıkmak istemezler.

Kısaca klinomani kişinin yatakta vakit geçirmeyi çok sevmesi ve yatağında vakit geçirmeye ihtiyaç duymasına yol açan bir rahatsızlıktır. Bu kişiler günlük hayatlarında yaşadıkları stres, kötü olay ve olumsuz durumlarda hemen huzur bulabilmek adına yatağına gitmek ve burada vakit geçirmek ister.

Bu psikolojik rahatsızlığa yakalanan bir kişi yastık, yorgan gibi vücudunu saran alanlarda kendini güvende hisseder. Bu bölge kişi için rahim gibi koruyucu bir alandır. Bu yüzden de her durumda hasta yataktan çıkmak istemez.

Klinomani Belirtileri Nelerdir?

Klinomani psikolojik bir rahatsızlıktır. Bu rahatsızlığa yakalanan bir kişi yatak saplantısı oluşturur ve yatağında vakit geçirmek için yoğun bir istek duyar.

Klinomani belirtileri şu şekildedir;

  • Uyuma İsteği: Klinomani rahatsızlığı olan kişiler sürekli uyuma hissine sahiptirler. Öyle ki bu kişilere hobileri sorulduğunda uyumak en başta söyleyecekleri seçenekler arasında yer almaktadır.
  • Yatağa Geri Dönme İsteği: Soğuk havalarda yataktan çıkmama ve bir anda soğuk hissedince yatağa geri dönme isteği çok normal bir durumdur. Ancak bu kişilerde sürekli olarak bir neden olmadan yataktan ayrıldığı anda yatağa geri dönme isteği ortaya çıkacaktır.
  • Yataktan Çıkmaktan Korkma: Klinomani hastaları için yataktan çıkmak dünyada en güvenli olduğu alandan ayrılmak gibidir. Bu kişiler için yataktan çıkmaya yönelik düşünce rahmi terk etmek kadar korkutucu ve zorludur.
  • Sürekli Yatağa Yattığı Anı Düşünme: Gün içinde ne yapılırsa yapılsın yatakta vakit geçirmeye yönelik isteği yüksek olan kişiler sürekli yatağa döndüğü anı düşünür ve bu anın hayalini yaşar.  Kişiler için günün en iyi anı yatağa döndüğü zaman dilimidir.
  • Fizyolojik İhtiyaçlar Yerine Uyumayı Tercih Etme: Hastalar birçok etkinlik dışında yemek yeme gibi fizyolojik ihtiyaçlar yerine dahi uyumayı tercih ederler. Uyku ve yatakta bulunma isteği kişi için bir var olma nedeni haline gelir.
  • Her Şeyi Yatakta Yapmaya Çalışma: Klinomani hastaları yemek yeme, televizyon izleme, ders çalışma gibi birçok etkinliği yatağında yapmaya çalışır.  Kahvaltıdan uyuduğu ana kadar bir hasta yatağında kalabilir.
  • Yorgan ve Yastığa Sarılma İsteği: Bu rahatsızlığı geçiren hastalar genellikle yorgan ve yastık gibi nesnelere sarılma ihtiyacı hisseder. Bu nesnelere sarıldığı anda kendini güvende ve mutlu hisseder.

Klinomani Nedenleri Nelerdir?

Klinomani psikolojik bir rahatsızlıktır. Bu rahatsızlığın belirtileri de psikolojik ve kişisel bozukluğa bağlı sebepler olmaktadır.

Klinomani nedenleri genel olarak şöyle sıralanabilir;

  • Yüksek Anksiyete Bozukluğu: Bir kişi tekrar eden endişe ve kaygılara sahip olduğu için yatağından çıkmak istemeyebilir.   Anksiyete bozukluğu kişinin stres, panik ve endişe gibi olumsuz duyguları uzun ve derin yaşamasına yol açmaktadır. Duyguları dorukta yaşayan bireyler ise kendini bir an önce yatağına atarak güvende olmak istemektedir.
  • Doğum Sonrası DepresyonYeni doğum yapan annelerde en çok görülen rahatsızlıklardan biridir. Kadınlarda doğum sonrası hormon değişimlerinin getirdiği rahatsızlık; bebeğe yönelik sosyal, psikolojik ve sorumluluk değişimleri annelerin kendini yatağa bağlamasına yol açar.
  • Düşük Benlik Saygısı: Kişinin kendisine yönelik olumsuz düşüncelerinin olması ve kendini fiziksel, psikolojik ve ruhsal olarak beğenmemesidir. Benlik saygısı düşük olan bireyler yataktan çıkmamaya ve kendiyle yüzleşmemeye yatkındır.
  • Sosyal İlişki Korkusu: Klinomani hastalarının önemli bir bölümünün yatakta vakit geçirmesine yol açan ana sebep sosyal hayata karışmaktan korkmadır. Bu kişiler sosyal hayatlarında başarısız olduğu için yatakta vakit geçirmek ve gün boyu yataktan ayrılmamak isterler.
  • Başarısızlık Korkusu: Bir kişi yatağa bağımlı bir hale geldiyse ve yatakta vakit geçirme konusunda gün içinde yoğun bir istek duyuyorsa başarısızlık korkusu olabilir. Hastalar genellikle iş hayatı, ev hayatı ve sosyal sorumlulukları karşısında başarısız olacaklarına inanırlar. Bu yüzden başarısızlık duygusunu tatmamak için sorumluluklarından kaçarak yatakta uzun süre vakit geçirirler.
  • Hipokondri: Bir kişinin hasta olduğuna inanması ya da hasta olmaktan korkması hipokondri olarak tanımlanabilir. Toplumda “Hastalık Hastası” olarak nitelendirilen bu kişiler ciddi hastalıklara yakalanmaktan korktukları için yataklarında vakit geçirme eğiliminde olacaktır.

Klinomani Teşhisi

Klinomani teşhisi genellikle hastanın psikolojik problemleri ortaya çıkmasına bağlı olarak öykü dinlenerek teşhis edilebilir. Bir kişinin hiçbir şey yapmadan tüm gün yatakta kalma isteği ya da kötü bir ruh haliyle uyanması direkt klinomani olduğu anlamına gelmez.

  • Yatak İsteğinin Hayatı Etkilemesi: Bir kişinin yatakta vakit geçirme isteği çok normal bir durumdur. Ancak bir kişide klinomani teşhisi olabilmesi için yatakta vakit geçirme isteğinin takıntı haline gelmesi gerekir. Bu kişilerde yatakta geçirilen vakit ve bu istek sosyal hayatı ve aile yaşamını olumsuz etkilemeye başlar.
  • Hasta Öyküsü: Klinomani tanısı konulabilmesi için genellikle hastanın öyküsü dinlenmelidir. Uzmanlar hastanın öyküsünü dinler ve yatakta geçirdiği vaktin hayatını nasıl etkilediği, daha önceden yatakta vakit geçirme arzusunun ne durumda olduğu gibi konulara eğilir. 
  • Ruh Hali: Bir kişi yatakta vakit geçirmeye yönelik takıntı oluşturmaya başladıysa ruh halinde değişimler ortaya çıkacaktır. Kişi işe gitmek istemeyecek, sosyal hayata karışmayacak ve günlük ihtiyaçlarını yerine getirme isteğini yitirecektir. Bu yüzden klinomani teşhisi için kişinin ruh hali de yakından incelenmelidir.

Klinomani Tedavisi

Klinomani tedavisi hastanın yatakta kalma isteğinin altında yatan nedene ve vakanın büyüklüğüne göre değişmektedir.  Hastada ilaç tedavisi, yaşam tarzı değişikliği, psikiyatrik muayene gibi tedavi yöntemleri kullanılır;

  • İlaç Tedavisi: Klinomani hastalarında vaka ağır bir seviyedeyse ve kişi yataktan hiç çıkmıyorsa ilaç tedavisi uygulanabilir. Ağır vakalarda uzmanlar hastanın psikolojik tedavisi ve semptomları azaltmak için ağır psikolojik ilaçları reçete edebilir. Altta yatan nedenlere bağlı olarak ilaç tedavisi önemli bir seçenektir.
  • Yaşam Tarzı Değişiklikleri:  Klinomani tedavisi için en etkili seçeneklerden biri yaşam tarzı değişiklikleridir. Uzmanların temel amacı kişiyi sosyal hayata katma ve eski yaşamına geri döndürmedir.  Hasta arkadaş çevresiyle, ailesiyle daha fazla vakit geçirerek, sosyal ortamlara katılarak yatakta vakit geçirme isteğini ortadan kaldırabilir. Ayrıca egzersiz ve hareketli aktiviteler de önemli yaşam tarzı değişikliklerini oluşturur.
  • Psikiyatrik Muayene: Psikolojik bozukluklarda en önemli tedavi yöntemi psikiyatrik muayenedir. Psikiyatristler hastayla belirli bir ilişki kurarak sorununu anlama ve hastanın bu rahatsızlıktan kurtulmasını sağlamak adına psikiyatri seansları düzenler.  Burada temel amaç öncelikle hastaya klinomani rahatsızlığı olduğuna ikna etmektir. Hasta seanslar sırasında yavaş yavaş sorunu kabullenir ve kurtulmaya yönelik adımlar atmaya başlar.

Klinomani Tedavi Edilmezse Ne Olur?

Klinomani psikolojik bir rahatsızlık olduğundan tedavi edilmediğinde de kişide psikolojik problemlerin artmasına ve kişilik bozukluklarının oluşmasına yol açacaktır. Öncelikle tedavi edilmemesi durumunda kişinin öz saygısı, öz güveni zedelenecektir. Ayrıca sosyal ilişkileri olumsuz etkilenecek ve bir işi varsa işinden ayrılmasına yol açabilir. Klinomani hastalığı tedavi edilmediğinde kişinin sosyal becerileri gelişmez ve yalnızlığın verdiği olumsuzluklar da gözlenmeye başlar.Bunun yanında hareketsiz yaşama bağlı olarak ciddi sağlık sorunları da oluşabilir.

Klinomani için Hangi Doktora Gidilir?

Klinomani psikolojik bir rahatsızlıktır. Bu rahatsızlıktan şüphelenen hastalar hastanelerin psikiyatri bölümlerine başvurabilirler. Psikolog ve psikiyatriste başvurarak klinomani konusunda destek alınabilir.

Yatakta geçirilen vaktin çok artması, yataktan çıkmak istememesi ve gün içinde her zaman yatakta vakit geçirmeyi hayal etmenin başlaması durumunda hemen bir uzmana başvurulmalıdır. Yatakta geçirilen vakit kişinin mutlu olmasını sağlasa da hayat amacı haline gelmesi psikolojik bir sorunun işaretidir.

Makaleyi faydalı buldun mu?
34
0
Makeleyi Paylaşın