Kepçe Kulak Ameliyatı Nedir?

Kulakta en yaygın görülen şekil bozukluklarından birisi olan kepçe kulak sorunu, kişideki kıkırdakların yumuşaklığından ya da kıvrımların yeterli olmamasından kaynaklanır ve tedavisi oldukça basittir.

Kulakta görülen en yaygın şekil bozukluklarından birisi kepçe kulak sorunudur. Bir diğer adı yelken kulak olan bu bozukluk, kulakta bulunan kıkırdakların yumuşaklığından ya da kulak kıvrımlarının yeterli olmamasından dolayı meydana gelmektedir. Bu nedenlerden dolayı yumuşak veya gevşek yapıda olan kulak, yana ve/veya öne doğru eğilerek, görsel anlamda hoş olmayan bir görüntüyü beraberinde getirir. Çoğunlukla bireyin her iki kulağında, nadiren de tek bir kulağında bu bozukluk görülmektedir.  

Kepçe Kulak Tedavisi

Cerrahi olarak kepçe kulak düzeltme işlemine otoplasti denir. Kulakların şeklini, konumunu veya boyutunu değiştirmeye yönelik uygulanan prosedürlerin tümünü kapsar. Kepçe kulak tedavisi, 5 yaşını doldurmuş herkes için uygulanabilir. Bazı durumlarda yeni doğmuş bebeklerde kıkırdak dokusunun henüz yeterince gelişmediği durumlarda da uygulanabilir.

Kulaklar kafa bölgesinden çok uzaktaysa, başa göre orantısız büyükse veya daha önceden kepçe kulak ameliyatı yapılıp memnun kalınmadıysa otoplasti yöntemlerine başvurulabilir.

Genel olarak otoplasti, simetriyi optimize etmek amacıyla her iki kulağa da uygulanır. Günümüzde çok sayıda kepçe kulak ameliyatı yapan hastaneler bulunmaktadır. Ameliyat sonunda kulakların yeri değiştirilmez ve kişinin duyma yetisinde herhangi bir değişiklik olmaz.

Kepçe Kulak Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Kepçe kulak ameliyatları, operasyonun uygulanacağı kişinin yaşına ve kulak yapısına göre farklı yöntemler kullanılarak gerçekleştirilebilir. Lokal veya genel anestezi altında uygulanabilir. Kepçe kulak ameliyatının nasıl yapılacağı, ameliyatta kullanılan tekniğe göre değişkenlik gösterebilmektedir. Otoplasti, kulak kalıplama ameliyatı ve lazerle kepçe kulak ameliyatı olmak üzere 3 farklı ameliyat yönteminden bahsetmek mümkündür. Kepçe kulak ameliyatı öncesi ve sonrası değişim, tüm bu ameliyatlarda fark edilir düzeydedir.  

Otoplasti ile Kepçe Kulak Ameliyatı

Kepçe kulak estetiği olarak bilinen otoplasti, dış kulağın görülen kısmında uygulanan cerrahi bir işlemdir. Genellikle 5 yaşından sonra, kulak gelişimi tamamlanması ile uygulanabilir. Kulak ameliyatı yaptıranların %70'i 14 ila 17 yaş aralığındadır. Kepçe kulak ameliyatı olanların büyük bir kısmı, kalıcı şekil değişikliğinden memnundur.

  • Ameliyattan önce kişinin tıbbi geçmişi incelenir. Alınan ilaçlar, daha önceki ameliyatlar, mevcut tedaviler, vb.
  • Plastik cerrah, kulakların şeklini, boyutunu ve konumunu değerlendirir. Gerektiği durumda ölçü alınabilir, bir resmi çizilebilir.
  • Otoplasti, genellikle ayakta tedavi prosedürüdür. Prosedürün içeriğine ve özelliğine bağlı olarak 1 ila 3 saat arasında sürebilmektedir. 
  • Ergenlik dönemi geçmiş çocuklarda ve yetişkinliğe ulaşmış kişilerde lokal anestezi uygulaması yapılır. Bazı durumlarda (özellikle ergenlik döneminden önce) genel anestezi tercih edilir. 
  • Kulağın arkasında veya kulak kıvrımlarının içerisinde kesi işlemi yapılır. 
  • Kıkırdak veya derinin çıkarılması sağlanır, kıkırdağın kalıcı dikişlerle katlanması, şekillendirilmesi veya kulağa aşılanması işlemleri yapılır. Amaç; işleme alınan kulak dokusunu manipüle etmektir.
  • Yapılan kesi işlemleri dikişlerle kapatılır.
  • Kepçe kulak ameliyatı sonrası bakım, doktorun belirttiği hususlara dikkat edilerek özenli bir şekilde gerçekleştirilmelidir. 

Kulak Kalıplama (Splintleme) Ameliyatı

Yeni doğanlarda yaşamın ilk birkaç haftasında kulak kalıplama (splintleme) yöntemi tercih edilir. Oldukça basit ve güvenli bir cerrahi işlemdir. Bu dönemde kulaklardaki kıkırdak, olabilecek en yumuşak formundadır. Bebek 6-7 haftalık olduğunda kıkırdak yapısı sertleşmeye başlar.

  • Kulak kalıplama işleminde cerrah, yumuşak kıkırdağı yeniden şekillendirmek için bir atel kullanır.
  • Atel kulağı destekler ve tasarlanan yeni pozisyonunda tutmaya yardımcı olur.
  • Operasyonda kullanılabilecek farklı atel türleri mevcuttur. Elastik, yumuşak ve şekillenebilir malzemeden imal edilmiş atel türleri kullanılır.
  • Atel, ameliyat bandı vasıtasıyla kulağa yerleştirilir. 
  • Ebeveynler ateli sürekli olarak kontrol etmeli ve doktorun belirttiği süre boyunca çıkarmamalıdır. 
  • Düzenli aralıklarla bebek doktor kontrolünde olmalıdır. 
  • İyileşmenin tam anlamıyla gerçekleşmesi için atel vücutta bir hafta ile birkaç ay arasında kalması gerekmektedir. Bu süre, iyileşme durumuna göre değişmektedir.
  • Eğer 6 ay içerisinde istenen sonuca ulaşılamazsa, kepçe kulak ameliyatının tedavisi için diğer otoplasti yöntemleri tercih edilir. 

Lazerle Kepçe Kulak Ameliyatı

Kepçe kulak sorununu düzeltmek amacıyla uygulanan yenilikçi yöntemlerin başında gelen lazerle kepçe kulak ameliyatı, son dönemlerde en çok talep gören tekniklerden birisi haline gelmiştir.

  • Genel anestezi veya tercihen lokal anestezi yapılabilir.
  • Lazerle kepçe kulak ameliyatı; acısız, ağrısız, sargısız ve kanama oluşturmayan bir cerrahi operasyondur.
  • Klasik otoplasti uygulamalarında yapılan kesi işlemleri, lazer teknolojisi ile yapılır.
  • Kulak kıkırdağının daha iyi şekillendirilmesi amacıyla lazer teknolojisi ile kıkırdak doku yumuşatılır. Bu sayede kulağa ideal açının verilmesi sağlanır.
  • Fazlalık kıkırdak dokusu lazerle yapılan kesi neticesinde alınır, sonrasında açının belirlenen şekilde konumlandırılması için dikiş yapılır. 
  • İşlem sonunda yapılan kesiler lazerle kapatılır.
  • Lazerle kepçe kulak ameliyatı olanlar, kulaklarını dış etkenlere karşı korumak için bir süre saç bandı takmaktadır.
  • İyileşme sürecinde kan kaybı yaşanmaz. Bu da morarma, şişlik gibi risklerle karşılaşma ihtimalini en aza indirir. Ayrıca lazerle kepçe kulak ameliyatı sonrası ağrı, hastaların çoğunda gözlenmez. 

Kepçe Kulak Ameliyatı Riskleri

Diğer cerrahi prosedürlerde olduğu gibi kepçe kulak ameliyatında da bazı risklerden söz edilebilir. Fakat kepçe kulak ameliyatı, en riski düşük ameliyatlardan birisidir. Bu nedenle riskler de genellikle rahatsız edici boyutlara ulaşmaz. En sık karşılaşılan riskler şu şekilde sıralanabilir:

  • Anestezi Tepkisi: Operasyon sırasında uygulanan anesteziye vücudun tepkisi kusma, mide bulantısı ve baş dönmesi şeklinde olabilir. 
  • Kanama: Operasyondan sonra 1 hafta kadar az miktarda kanama normaldir ve gün geçtikçe kanama miktarı azalmalıdır. Aksi bir durumda doktora başvurulmalıdır.
  • Enfeksiyon: Otoplasti yöntemlerinde kesi işlemleri yapıldığından enfeksiyon riskinden söz edilebilir. Risklerin en aza indirilmesi için doktorun belirlediği bakım talimatlarına uyulmalıdır.
  • Simetri Hatası: Az rastlanan bir risk olsa da bazı operasyonların sonunda her iki kulak aynı ölçüde şekillendirilmemiş ve konumlandırılmamış olabilir. 

Kepçe Kulak Ameliyatı Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler

Kepçe kulak ameliyatı yapıldıktan hemen sonra kulakları da içine alacak şekilde baş bölgesine bir bandaj yerleştirilir. Kepçe kulak ameliyatı sonrası bandaj kullanımı son derece önemlidir.

  • Baş bölgesinin bandaja alınmasının nedeni, operasyon bölgesinde ödem oluşumunu engellemek ve kesi sonrasında yapılan dikişlerin korunmasıdır.
  • Hasta, ameliyat lokal anestezi ile yapıldıysa genellikle aynı gün, genel anestezi ile yapıldıysa sonraki gün hastaneden taburcu edilir. Taburcu olana kadar, oluşabilecek ağrıların şiddeti ile ilgili doktora bilgi verilmelidir. Şiddetli ağrılarla karşılaşılıyorsa, ağrı kesici harici uygulamalar tercih edilmelidir. 
  • Kepçe kulak ameliyatı sonrası şişlik, morluk ve kızarıklık olası gelişmelerdir. İlk pansuman sırasında bu tür durumlarla karşılaşmak normaldir. Bir hafta içerisinde bu tür belirtilerin azalması beklenmektedir.
  • Klasik kepçe kulak ameliyatlarında kulakta bir kesi işlemi yapıldığından, bir süre yara izi oluşacaktır. Fakat bu yara izi, kulağın arka bölümünde olması nedeniyle görsel anlamda rahatsızlık verici boyutta değildir.
  • İlk pansuman yapılana kadar kepçe kulak ameliyatı sonrası banyo yapılmamalıdır.
  • Ameliyat sonrasında kanama gerçekleşebilir. Bu beklenen bir durumdur. Fakat kanama miktarının ileri seviyede olması, doktor kontrolü gerektirir. Kanama uzun süreli ve şiddetli ise kısa süre içerisinde sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır.
  • Kepçe kulak ameliyatı sonrası, baş ve kulak bölgesine darbe alınmamalıdır. Genellikle yetişkinler bu hususa dikkat etseler de küçük çocuklar ve ergenlik dönemindeki gençler için tehlikeli sonuçlar doğurabilir. Ebeveynlerin bu konuda çocuklarını kontrol altında tutmaları, kulakları ile oynamalarına müsaade etmemeleri gerekmektedir.
  • Doktor aksini belirtmedikçe operasyon sonrası uygulanan kulak bandı, en az 1 hafta çıkarılmamalıdır. Ameliyattan sonraki ilk 3 gün, uyurken de takılmalıdır. 
  • Kepçe kulak ameliyatı sonrası yapılması gerekenler konusunda estetik cerrahla detaylıca görüşülmeli, doktorun önerileri haricinde farklı uygulamalardan kaçınılmalıdır. Özellikle merhem ve krem gibi ürünler kullanılmamalıdır. 
  • Otoplasti uygulamaları sonrasında en az 3 hafta yorucu aktivitelerden kaçınılmalıdır. En az 6 hafta temas gerektiren sporlar yapılmamalıdır. 
Makaleyi faydalı buldun mu?
1
0
Makeleyi Paylaşın

Kepçe Kulak Ameliyatı ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular

İple kepçe kulak ameliyatı nedir?

Kulak kepçesinin baş gölgesinden 1 cm ve daha uzakta olan hastalara kulak açıklığını kapatmak amacıyla uygulanabilen, klasik otoplastiden farklı olarak kesi gerektirmeyen bir operasyondur. Halk arasında iple kepçe kulak ameliyatı olarak bilinse de aslında bu operasyon bir ameliyat değil; estetik uygulamadır. Cerrahi işlemlerde görülen risklerin çoğunu barındırmaz, iyileşme süreci çok daha hızlıdır.

Dr. Deniz Gölgeli

Kepçe kulak ameliyatı sonrası açılma olur mu?

Kepçe kulak ameliyatı sonrası açılma pek olası bir durum değildir. Çok düşük oranlarda operasyon sonrası açılma gözlemlenir. Bu da operasyonda tasarlanan açı miktarının yanlış analiz edilmesi, dikiş ve kesi uygulamalarının olması gerektiği gibi yapılmaması, baş ve kulak bölgesine alınan darbeler gibi nedenlerle ortaya çıkabilmektedir.

Dr. Deniz Gölgeli

Kepçe kulak ameliyatı sonrası dikişler ne zaman erir?

Kepçe kulak ameliyatı sonrası dikişler genellikle kendiliğinden erir ve ortalama 7-10 gün içerisinde tamamen kaybolur. İyileşme sürecinin olumsuz etkilenmemesi için doktorun belirttiği bakım prosedürlerine uyulmalı, kulak bölgesi ile fiziksel temas kurulmamalı, egzersiz, spor ve yorucu aktivitelerden uzak durulmalıdır.

Dr. Deniz Gölgeli

Kepçe kulak ameliyatı sonrası iyileşme süreci nedir?

Son derece basit ve hızlı bir operasyon olan kepçe kulak ameliyatında iyileşme süreci 1 ila 2 haftadır. Bu süre sonunda kişi ameliyatın etkilerinden tamamen kurtulur, doğal görünümüne kavuşmuş olur. Fakat operasyonda uygulanan tekniğe göre bu süre daha da kısalabilir. Özellikle lazer ve iple kepçe kulak estetiğinde iyileşme süreci birkaç güne kadar inebilmektedir.

Dr. Deniz Gölgeli

Kepçe kulak ameliyatı kaç yaşında yapılır?

Uygulanacak yönteme göre kepçe kulak ameliyatlarında yaş sınırı değişebilmektedir. Yeni doğan bebeklerden yetişkinlere kadar her yaş grubuna göre farklı yöntemler uygulanabilmektedir. Örneğin kulak kalıplama yöntemi yalnızca yeni doğanlarda uygulanırken, otoplasti kulak gelişimini tamamlamış bireylerde (5 yaşından büyüklerde) uygulanmaktadır.

Dr. Deniz Gölgeli

İple kepçe kulak ameliyatı kalıcı mıdır?

Kepçe kulak ameliyatı yöntemlerinden hangisi tercih edilirse edilsin, kalıcı olup olmayacağı kişinin kulak karakteristiği ile ilgilidir. Uygulanan operasyonlarla ilgili kulak açılması sorunu hastaların yalnızca %1'inde karşılaşılan bir problemdir. Bu problemler çoğunlukla işlemden sonra hastanın baş ve kulak bölgesine aldığı darbelerden kaynaklanmaktadır. Fakat bu durumun da tedavisi mevcuttur. Revizyon tedavisi ile kolaylıkla işlem tekrarlanabilmektedir.

Dr. Deniz Gölgeli

Kepçe kulak ameliyatı kaç saat sürer?

Cerrahi yöntemlerin türüne göre ameliyat süresi farklılık gösterir. Lazerle uygulanan kepçe kulak ameliyatı 10 dakika ila 20 dakika aralığında iken; klasik otoplasti uygulamasında 1 saat ila 3 saat aralığında sürebilmektedir. Yeni yaygınlaşan bir yöntem olan iple kepçe kulak estetiğinde ise birkaç dakikada işlem sonlanabilmektedir.

Dr. Deniz Gölgeli

Kepçe kulak ameliyatı zararları nelerdir?

Kepçe kulak ameliyatının fiziksel olarak herhangi bir zararından söz edilmez. Aksine kişinin psikolojik olarak daha iyi hissetmesini, kendine olan güveninin artmasını, sosyal ilişkilerinde daha başarılı birisi olmasını sağlar. Fakat ameliyat sonrası kanama, ağrı, şişlik, morarma gibi kısa süreli istenmeyen durumlarla karşılaşılabilir. Bu fiziksel değişiklikler kısa süre içerisinde kendiliğinden ortadan kaybolur.

Dr. Deniz Gölgeli