Kedi Isırması

Kedilerin insanları ısırması ve bakteri bulaştırması oldukça yaygın görülen bir durum olup tedavisi için ilk yardım yeterli olmaktadır

Evcil ya da sokak kedisi, Felidae (kedigiller) ailesinden tüylü, avcı, memeli ve etobur bir hayvandır. Kediler yaklaşık 9.500 yıldır insanlarla birlikte yaşamını sürdürürken, insanlar; kedilerin arkadaşlığından ve haşera canlıları avlayabilme yeteneğinden faydalanmaktadır. Doktorlar ise hayvan ısırıklarını potansiyel bir tehlike olarak görmekte ve bireyler sık sık bu konuda uyarılmaktadır. İnsan ya da köpekler ile kediler karşılaştırıldığı zaman ısırıkları daha tehlikelidir.

Kediler, herhangi bir bireyi ısırdığı zaman eklemlere ve dokulara hızlıca ulaşabilen bakterileri bulaştırmaktadırlar. Amerika'da yapılan bir araştırmaya göre her üç hastadan en az bir tanesi kedi ısırığı şikayeti ile hastaneye başvurmaktadır. Kedi ısırıklarının daha tehlikeli olmasının sebebi ise; 

  • Köpek ya da insanların köpek dişleri, kedilere oranla daha küt haldedir. Bu nedenle kedilerin sivri köpek dişleri tendon kılıfları ve eklemlere kadar enfeksiyon bulaştırabilme tehlikesi barındırmaktadır.

Kedi ısırması enfeksiyon kazanması halinde antibiyotiklerle savaş vermek oldukça zor bir süreçtir. Bu süreci uzman hekimler eşliğinde en doğru tedavi yöntemini kar-zarar ilişkisi gözeterek uygulamak gerekir. 

Evinizin kapılarını dostluk etmesi amacıyla aldığınız kediler ya da sokakta karnını doyurmak için yanına yanaştığınız kediler sizlere zarar verebilir. Bartonella Henselas (Kedi Tırmığından Kaynaklı Ateş Hastalığı) ve Kuduz gibi önemli sağlık sorunları kedi ısırması sonucunda ortaya çıkabilir. 

Kedi Isırması Belirtileri

Evcil ya da sokak kedileri tarafından ısırıldığınız ya da tırmıklandığınız zaman belli başlı belirtiler ortaya çıkar. Bu belirtiler köpek dişlerinin bölgeye temas etmesi üzerine ortaya çıkmış olabilir ya da enfeksiyona bağlı yavaş yavaş ortaya çıkıyor olabilir. 

Bakterileri daha derine taşıyabilen kedi ısırıkları;

  • Şişme
  • Kızarıklık
  • İrin
  • Hareket yeteneğinde azalma
  • Ağrı
  • Morarma belirtileri görülebilir. 

Kedi ısırığının enfeksiyon oluşturması halinde ise, ateş, titreme ve his kaybı meydana gelebilir. Bu belirtiler hastaların enfeksiyon kaptığına dair önemli belirtiler olabilir. Kedilerin ısırığı sonrasında ortaya çıkan hastalıkların belirtileri ise şu şekilde; 

Bartonella Hanselas Belirtileri

Kedi ya da köpeklerin bireyleri tırmalaması veya ısırması durumunda ortaya çıkan ateş halinde bu hastalık akıllara gelir. Ateşin ortaya çıkış süresi ise yaklaşık 3 ya da 10 gün arasındadır. Isırılan bölgenin lenf nodülleri şişmesi ise önemli belirtilerden biridir. 

Bu belirti haricinde döküntü ve baş ağrısı meydana gelebilir. Hastalığın teşhisi ise biyopsi ve deri testi ile yapılmaktadır.

Kuduz Hastalığının Belirtileri

Kedi ısırmasından sonra kuduz hastalığına yakalanmanız sıkça karşılaşılan bir durumdur. Hiperaktivite, saldırganlık, ateş, bir tarafının felçli hissedilmesi, nefes alma zorluğu ve agresif tavırlar sergilemek bu hastalığın önemli belirtileridir. 

Bu hastalığın aşısı vardır; hiç korkmadan gönül rahatlığıyla kedi ısırmalarında tedavi olmalısınız.

Etiket : ağrı, kanama, şişme, kızarıklık, irin, morarma, ateş, nefes darlığı, lenf nodüllerinde şişme

Kedi Isırması Nedenleri Nedir?

İnsanlar ile kedilerin sosyalleşme süreci birbirine benzerlik gösterir. Örneğin, küçük bir çocuğun diş çıkardığı esnada dişlerini kaşımak amacıyla dişlik kullanmasını düşünebilirsiniz. Bu durum kediler için de geçerlidir. Bu sebeple hem sizinle oyun oynamak istiyor olabilir hem de dişlerinde kaşıntı olması nedeniyle ısırmalarına ya da tırmaklamalarına maruz kalabilirsiniz.

Minik patiler zarar verdiği zaman acı bir ses çıkarmanız halinde ısırma ya da tırnaklama durumundan vazgeçeceklerdir. Oyun oynamadığınız zamanlar ya da tadını kaçırdığını düşündüğünüz zaman bunu yapabilirsiniz.

  • Kedilere küçük tokatlar atmak, kuyruğundan çekmek veya onu kızdırarak oyunlar oynamak ısırmalarına neden olabilir.
  • Evcil bir kedi ile birlikte yaşıyorsanız içgüdüsel olarak avcı olduklarını unutmayın. Sizinle oyun oynamak için bu içgüdüsel hislerini kullanmak istiyorlar, bazen görmezden gelmelisiniz.
  • Kediler oyun oynadığını düşünerek ısırma eylemine sıkça girişebilir. Özellikle minik patiler bu durumu dış dünyayı tanımak adına sıkça uygular. 

Kedi Isırması Teşhisi

Kedi tırmalamaları ya da ısırmaları ihmal edilmemesi gereken önemli sağlık sorunlarını meydana getirebilir. Kedi ısırmasının teşhis edilebilmesi için hastanın öncelikle anamnez (öyküsü) alınmalıdır. Bu öykü neticesinde hastanın kan testinin alınması gerekir. Örneğin, kan testi ya da tükürük testinin istenmesi kan değerlerinin enfeksiyon açısından incelenmesi ile alakalıdır.

Kedi Isırması Tedavisi

Kedi ısırması halinde öncelikle hangi hastalıkları barındırdığı bilinmediği için uzman bir hekime görünmelisiniz. Örneğin, evinizde beslediğiniz aşıları tam bir kedi ısırması ile karşılaştığınız zaman ilk yardım tedavisi uygulamanız yeterli olabilir. Sokak kedisi ısırdığı zaman kesinlikle uzman bir hekime görünün. 

Bir başka husus ise kedi ısırığı ile karşılaştıktan sonra gerekli ilk yardım tedavisi uyguladıktan sonra bölgede şişlikler oluşmaya devam ediyor ise kedinin hastalık taşıdığını ifade edebilir. 

Kedi ısırması ilk yardım olarak bölgenin soğuk su ile yıkanması gerekir. Sabun ve soğuk su ile temizlediğiniz bölgenin üzerine kesik için kremlerden kullanabilirsiniz. Bu işlemlerin ardından kesik bölgenin ufak çaplı olması halinde yara bandı eğer daha fazla bir alanı kaplıyor ise sargı bezi ile kapatmalısınız. Bölgeye uygulanan ilk yardım işleminin ardından şişme/ağrı hissi devam ediyorsa uzman hekime görünün.

Sokak kedileri tarafından ısırılmaya maruz kalırsanız yapılan fiziksel muayene ve testlerin ardından kuduz aşısı uygulanabilir. %100 oranında başarı ve tedavi sağlayan kuduz aşısı; ilk gün, 3 gün, 7 gün, 14 gün ve son olarak 28 günde bir uygulanır. Kuduz aşısı deltoid kas üzerinden uygulanmaktadır.

Kedi Isırması Tedavi Edilmezse

Kedi ve köpek ısırıklarının uygun bir şekilde uzman hekim eşliğinde tedavi edilmesi gerekir. Bu konu hakkında gerekli hassasiyet gösterilmediği takdirde eklem bölgesine yayılan enfeksiyon nedeniyle parmağının kesilmesi durumu ile karşı karşıya kalabilirsiniz.

Enfeksiyonun bütün vücuda yayılması halinde ise sepsis (kan zehirlenmesiile karşı karşıya kalabilirsiniz. Kuduz gibi ciddi hastalıklar tedavi edilmediği takdirde can kaybı ile sonuçlanabilir.

Kedi Isırığı İlaçları

Kedinin ısırdığı bölge soğuk su ile yıkandıktan sonra antiseptik solüsyonlar kullanılarak temizlenmelidir. Bu temizleme işleminde kullanabileceğiniz antiseptik solüsyon;

  • Povidon İyot etken maddesine sahip olan antiseptik solüsyon ile cilt dezenfeksiyonu sağlanmalıdır. Sağlık kuruluşlarında hem sağlık çalışanları tarafından hem de hastaların cilt dezenfeksiyonu için sıkça kullanılan bir solüsyondur. Cilde sıvı ve ya toz halinde uygulanması mümkündür.

Bölgede enfeksiyon oluşmaması halinde kesik/yara izinin en asgari düzeyde cilt dokusuna uyumunu sağlayabilmek adına kesik kremleri tercih edebilirsiniz. Bu kremlerin kesinlikle uzman kontrolü eşliğinde kullanılması gerekir. Aksi halde cilt üzerinde tahriş, bozulma ve yanma hissine sebep olabilir.

  • Etken içeriği soğan özü olan allium cepa maddeli kesik kremlerini kullanabilirsiniz. Akne izi, ameliyat izi, yanık ya da kesik izlerinin tedavisinde kullanılmaktadır. Bu krem kesinlikle açık yaralar için kullanılamamaktadır. Uzman kontrolü eşliğinde kullanmalısınız. 

Kedi Isırması için Hangi Doktora Gidilmelidir?

Sokak kedisi ile aşılı kedi ısırması durumlarında iki farklı durum söz konusu olabilir. Sokak kedisinin tırmalaması ya da ısırması ile karşılaştığınız zaman hangi hastalıkları/enfeksiyonları taşıdığı bilinmediği için uzman bir hekime görünmelisiniz. Evinizde aşıları tam bir evcil kedi tarafından ısılırsanız; ilk yardım tedavisini uyguladıktan sonra bölgenin iyileşmesini bekleyebilirsiniz.

Kamu ya da özel sağlık kuruluşlarının acil servis bölümüne müraacat etmelisiniz. Kedi ısırması enfeksiyona bağlı bir durumdur. Bu nedenle enfeksiyon hemşiresi/doktoru sizinle ilgilenecektir.

Makaleyi faydalı buldun mu?
22
3
Makeleyi Paylaşın

Kedi Isırması ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular

Yavru kedi ısırması kuduz yapar mı?

Herhangi bir yavru kedinin hastalık taşıyıp taşımadığı hakkında net bir bilginiz bulunmadığı için öncelikle aşı yaptırmalısınız. Minik patilerin herhangi bir dişi cildinizin üzerine geçti ise hemen bir sağlık kuruluşuna görünmelisiniz. Çünkü, bu yavru kedinin daha önce herhangi bir canlı tarafından kuduz kapıp kapmadığı bilinmemektedir.

Yavru kedi ısırması kuduz yapabilir ya da yapmayabilir bu durum değişiklik gösterebilir. O sebeple kuduz aşısı olmanız gerekecektir. 

Int. Dr. Aslı Atarbay