Kaş Ekimi Nedir?

İnsanlar çeşitli kaza durumları veya kaş seyrekliğinden dolayı birçok kaş ektirme işlemlerini tercih ederler

Kaşlar, yüz ifadesinin belirginleşmesinde, boyut ve anlam kazanabilmesinde önemli bir yapıdır. Seyrek kaşlara sahip olanlar ya da çeşitli nedenlerden dolayı kaşı çıkmayanlar için uygulanabilecek birçok kaş ekim yöntemi vardır. Bu nedenlerden bazıları: kaza, yanma, hastalık, yaşlılık, bazı psikolojik rahatsızlıklar, yetersiz ve dengesiz beslenmedir. Kaş ekimi sayesinde hem az ya da yetersiz olan kaş teli miktarı artırılabilir hem de düzensiz ya da şekilsiz kaş tipi daha estetik hale getirilebilir.

Kaş Ekimi Uygulamaları

Kaş ekimi uygulamaları saç ekiminde olduğu gibi gerçekleştirilir. DHI tekniği ve FUE tekniği en etkili yöntemledir. Her iki uygulamada da vücudun farklı bölgelerinden alınan kıl kökleri, ihtiyaç duyulan kaş bölgesine ekilir.

FUE Tekniği ile Kaş Ekimi

Lokal anestezi altında gerçekleştirilen FUE tekniğinde donör bölgeden (çoğunlukla ense bölgesi) alınan kıl kökleri, özel solüsyon içerisinde bir süre bekletilir. Bunun amacı herhangi bir saç kaybının meydana gelmemesidir. Bekletme işleminin ardından kökler tek tek, daha önceden belirlenen bir açı ile ekilir. Fakat burada önemli olan sadece ekim açısı değildir. Hedeflenen kaş tasarımının oluşması için belirli bir düzende, sistematik olarak ekim gerçekleştirilir.  

DHI Tekniği ile Kaş Ekimi

Kaş ektirme yöntemleri arasında en yaygın olan tekniklerden birisi de DHI ile kaş ekimidir. Donör bölgeden toplanan kıl kökleri, solüsyonda bir süre bekletildikten sonra ekim yapılır. Lokal anestezi altında uygulanan DHI tekniğinde, FUE tekniğinde olduğu gibi köklerin donör bölgeden alınış biçimi aynı olsa da, ekim sırasında cilt üzerine köklerin yerleştirileceği kanallar açılmamaktadır. DHI tekniğinde kullanılan özel bir materyal olan Choi kalemlerinin içine kökler yerleştirilir. Kökler bu kalem vasıtasıyla ekilir. Kaş ekimi fiyatları ele alındığında, DHI yöntemi daha maliyetlidir.

Kaş Ekimi Nasıl Yapılır?

Saç ekimi operasyonlarına çok benzeyen bir uygulama olan kaş ekimi, lokal anestezi altında gerçekleştirilir. Greftlerin (kıl kökleri) alımı öncesi ve ekim işlemi öncesi olmak üzere kişiye iki kez lokal anestezi uygulanır. Bu işlem esnasında çok az bir ağrı hissedilse de, uygulama esnasında ve sonrasında hastada herhangi bir ağrı gözlenmez. Bu sayede operasyon hiçbir şey hissedilmeden, konforlu bir şekilde kök transferlerinin yapılmasıyla sağlanır. Ekim yapılacak olan greft miktarı az olduğundan işlem 2-3 saat sürer.

  • Konsültasyon (tanı koyma) işleminde doktorlar hastanın kaş ekimi operasyonundan beklentilerini öğrenir, kendi tecrübeleri doğrultusunda hastanın memnun olacağı optimum çözüme ulaşmaya çalışılır. 
  • Konsültasyonun ardından kişinin yüz hatlarına uygun olarak bir kaş biçimi belirlenir. 
  • Belirlenen kaç biçimine uygun greft sayısı hesaplanır.
  • İlk lokal anestezi sonrasında donör alanından yeteri kadar greft alınır.
  • İkinci lokal anestezi ekim yapılacak bölgeye yapılır.
  • Toplanan greftler ekim bölgesine safir bıçaklarla izolasyon yöntemiyle (FUE) ya da DHI yöntemi ile transfer edilir. 
  • Operasyonun bitmesinin ardından, kaş ekimi sonrası kişinin uygulayacağı tedavi ve bakım talimatları anlatılır.
  • Gerekli pansuman işlemleri tamamlanır ve kişi taburcu edilir. 

Kaş ekimi sonrası süreçte, 1 gün hasta evde dinlenir ve sonraki gün kliniğe kontrollerin gerçekleştirilmesi için davet edilir. Kaş ekimi yapan yerler, kaş ekimi öncesi sonrası adaptasyon süresinin 1-2 hafta gibi çok kısa süre olduğunu iddia etseler de, tamamen adaptasyon için 1 sene gibi bir sürenin geçmesi gerekmektedir.

Kaş Ekimi Kimlere Uygulanır?

Operasyonun uygulama alanı göz önünde bulundurulduğunda, ekime ihtiyaç duyan ve kronik cilt problemleri yaşamayan herkesin yaptırabileceği bir yöntemdir. Kaş ekimi yaptırmak için öne sürülen en yaygın nedenler ise şu şekilde sıralanabilir:

  • Kaşlarının doğal görünümünden memnun olmayanlar
  • Kaş yapısı seyrek olanlar
  • Genetik faktörlerin yanı sıra; yanlış kaş alımı, yapılan ekstra uygulamalar ve benzeri sebeplerden dolayı meydana gelen kaş biçimi bozuklukları yaşayanlar
  • Kaş dökülmesi sorunu olanlar
  • İlaç tedavileri, bazı hastalıklar ve yanlış makyaj uygulamaları neticesinde kaşları dökülenler
  • Geçirdiği kaza ve yaralanmalar nedeniyle kaşlarını kaybedenler
Makaleyi faydalı buldun mu?
1
0
Makeleyi Paylaşın

Kaş Ekimi ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular

Kaş ekimi kalıcı mıdır?

Evet kalıcıdır. Aynı zamanda saç ekimi, sakal ve bıyık ekimi gibi operasyonlar sonucunda da başarılı sonuçlar gözlenir. Bu tür uygulamalarda yaşayan ve canlı kıl köklerinin transferi (transplantasyonu) gerçekleştiğinden, yeni noktalarda da kıl kökleri yaşamlarını sürdürür. Hatta kaş ekimi yaptıranların aktarılan bölgelerde kıl kökleri büyümeye devam eder.  

Dr. Berna Babacan

Kaş ekiminde yaş sınırı var mıdır?

Diğer tüm estetik operasyonlarda olduğu gibi kaş ekiminde de gerekli yaş sınırı 18 yaş ve üzeridir. Şayet kaş ekimi estetik amacının dışında farklı bir amaç ile gerçekleştirilecekse, daha esnek yaş şartları oluşturulabilir.

Dr. Berna Babacan

Kaş ekimi operasyonu acıtır mı?

Hafif sedasyon ve lokal anestezi altına gerçekleştirildiğinden kaş ekiminde bir acıdan söz edilmez. Yalnızca anestezinin uygulandığı esnada ufak bir sızlamaya şahit olunabilir. Fakat bu çok kısa süreli bir durumdur.

Dr. Berna Babacan

Kaş ekimi operasyonu kim tarafından yapılır?

Tamamen cerrahi bir operasyon olan kaş ekimi, mutlaka uzman hekimler tarafından yapılmalıdır. Bunun sebebi hem bu alanda eğitim almaları ve dolayısıyla insan anatomisinden anlamaları hem de kaş ekimi operasyonun antestezik bir uygulama olmasıdır. Anestezinin çok veya az uygulanması, hayati risk taşıyabilir.  

Dr. Berna Babacan

İkinci kez kaş ekimi yapılır mı?

Genel olarak kaş ekim operasyonlarında tek seans yeterli olmaktadır. Ancak kişi ilerleyen süreçlerde bu operasyon sırasında az miktarda kök transferinin gerçekleştirildiği düşünüyorsa veya daha yoğun bir kaş talebinde bulunuyorsa, ilk ekim işleminden en az bir yıl sonra yeniden kaş ektirebilir. İkinci kez ekim yaptırma işleminin hasta açısından herhangi bir zararı yoktur.

Dr. Berna Babacan

Doğal görünümlü kaşlara ekim ile kavuşmak mümkün mü?

Kaş ekimi yaptırmayı düşünenlerin en büyük şüphelerinden birisi de ekim sonrasında doğal bir kaş görünümüne kavuşup kavuşulamayacağı konusudur. Kaş ekimi operasyonu deneyimli ve uzman kişiler tarafından yapılırsa çok iyi sonuçlar doğuran estetik bir uygulamadır. Burada önemli olan kaş ekiminin çok iyi analiz edilip planlanması ve uygulanmasıdır.  

Dr. Berna Babacan

Kaş kaybı neden olur?

Kaş kaybının derecesi ve sebepleri kişiden kişiye değişkenlik gösterir. Sebebi ne olursa olsun yarım ve seyrek kaş görünümü insanları psikolojik olarak rahatsız eder. En sık karşılaşılan kaş kaybı nedenleri: hatalı yapılan estetik uygulamalar, yanlış kişisel bakım ürünlerinin tercih edilmesi, trafik kazası, darbe ve yanık gibi yaşanan travmalar, kıl köklerinin dökülmesine neden olan bazı tedavi yöntemleri (kanser tedavisi, vb.), düzensiz beslenme ve kimyasal ürünlere maruz kalma gibi durumlardır.

Dr. Berna Babacan