Karın Germe Ameliyatı Nedir?

Özellikle hamilelik yada aşırı kilo verme sonucu oluşan fazlalıkları almak için karın germe ameliyatı yapılmaktadır

Karın bölgesinde bulunan fazlalıklardan kurtulmak için yapılan operasyona karın germe ameliyatı denir. Özellikle hamilelik döneminden sonra kadınlarda da sıklıkla yapılan bu operasyonun yapımı giderek yaygınlaşmaktadır. Karın bölgesinde bulunan yağ fazlalığı, deri fazlalığı ve benzeri problemlerden bu ameliyat sayesinde kurtulmak mümkündür.

Karın bölgesinde bulunan fazlalıkların nedeni şunlardır:

  • Yağlar
  • Deriler
  • Sarkıklık

Bu nedenlerden dolayı yapılan operasyonda özellikle göbek deliğinin çevresinde bulunan çatlaklar yok edilebilir. Karın germe cerrahisi müdahale sonrasında insanlar düz bir karına kısa sürede kavuşur.

Karın gerdirme operasyonunda aynı zamanda karın kasları da sağlamlaştırılır. Bu ameliyat esnasında aynı zamanda Liposuction gibi operasyonlar da yapılabilir ve bütün işlemler bir arada uygulanabilir. Özellikle çatlakların giderilmesi, vücudun bir anda gençleşmesine sebep olmakta ve kadınların en büyük sorunu ortadan kaldırılmaktadır.

Karın bölgesinin sarkık ve çirkin görünmesinin sebebi zaman ve yaşa bağlı nedenlerle dokuların yırtılması ve buradan organların baskı yaparak karnı dışa doğru itmesidir. Karın germe operasyonu sonrasında bu yırtılmış dokular tamir edilerek müdahale tamamlanmaktadır.

Karın Germe Ameliyatı

Karın gerdirme ameliyatı için karar verildiğinde öncelikli olarak hekim nerelere müdahale edilmesi gerektiğini belirler. Hatta bunu operasyondan önce hastanın vücuduna çizer ve hastada nerelerden yağ dokusu alınacağını görür. Bu bölgelere ise radyolojik görüntüleme ve ışıklar kullanılarak karar verilir.

Karın gerdirme ameliyatı olanlar için şu işlemler yapılır:

  1. Hasta genel anestezi yolu ile uyutulur.
  2. Göbek çevresindeki deri, kasıklardan göğüs bölgesine kadar kaslardan ayrılır ve o bölge açılır.
  3. Ortaya çıkan alanda bulunan karın kasları ise gerdirilir, sağlamlaştırılır.
  4. Sonrasında deri daha fazla gerdirilerek hastanın tekrar kapatılması sağlanır.
  5. Ayrıca bu bölgede bulunan fazla deri de çıkarılır.
  6. Hasta ameliyattan çıkar ve öncesine göre fazla deri, sarkık vücut vb. ağırlık yapan etmenlerden kurtulur.

Karın germe ameliyatı olanlar ayrıca bu bölgede fazla su birikmemesi için karınlarına dren denen mini tüplerin takıldığını görürler. Bu tüpler sıvıları toplar ve sonrasında dışarı atılmasına yardımcı olur. Eğer bu tüpler takılmaz ve fazla sıvı dışarı atılmazsa enfeksiyon vb. gibi bazı komplikasyonlar ortaya çıkar. Bu operasyon ortalama olarak 2 ila 5 saat süresince hastadan alınacak dokuya ve karın büyüklüğüne göre değişen bir zaman diliminde tamamlanır.

Yağ aldırma karın gerdirme gibi operasyonlar ameliyat ile yapılabildiği gibi daha farklı şekillerde de yapılabilmektedir. Karın germe işleminin farklı versiyonları bulunmaktadır;

  • Ameliyatsız Karın Germe: Thermage Body gibi teknolojik operasyonlar sayesinde ameliyatsız karın gerdirme operasyonları yapılabilmektedir. Ancak bu operasyon için deride çok az bir elastikiyet kaybının bulunması gerekir. Bu kaybın miktarı arttıkça operasyonun başarı ihtimali daha da düşmektedir.
  • Endoskopik Karın Germe: Bu operasyonda vücuttan fazla deri katlantıları çıkarılmaz. Sadece kasların sağlamlaştırılması sağlanır. Sertleşen ve sıkılaşan kaslar ise karın bölgesinin çok daha düzgün gözükmesine olanak tanır. 
  • Yarım Karın Germe Ameliyatı: Tıpta mini abdominoplasti olarak geçen ve mini karın germe olarak bilinen bu operasyonda çok aşırı olmayan sarkıklıklar alınır. Spor yapılarak giderilemeyen ve inatla biriken yağlardan kurtulmak için bu ameliyat yapılır.
  • Lazerle Karın Germe: Lazer ile karın germe operasyonunda amaç yağların parçalanarak karın bölgesinin daralttırılmasıdır. Bu operasyonun;
    1. Lazer lipoliz
    2. Lazer liposuction

gibi türleri bulunmaktadır. Ameliyatsız karın küçültme operasyonlarından bir tanesidir.

Görüldüğü gibi karın küçültme operasyonlarının çeşitleri çok fazladır. Önemli olan iyi bir doktor bularak onun vereceği tavsiye sonrasında hangi operasyonun geçirilmesi gerektiğinin belirlenmesidir. Bu operasyona karar verebilmek için önemli olan karın bölgesinde ne kadar yağ doku, sıvı birikmesi ve kas gevşemesi gibi durumların net olarak anlaşılmasıdır. Her şey netleştiğinde operasyonun türü kendiliğinden ortaya çıkacaktır.

Karın Germe Ameliyatı Riskleri

Bütün ameliyatlarda olduğu gibi bu ameliyat için de bir takım riskler söz konusudur. Karın germe ameliyatı sonrası komplikasyonlar oluşması hastanın kendisine nasıl baktığı ile alakalıdır. Karın germe ameliyatının olası komplikasyonları şunlardır:

  • Karın germe ameliyatı sonrası şişlik en yaygın olarak görülen semptomdur. Şişliğin nedeni vücuttaki derinin zaman içerisinde yeniden yerine oturmasından kaynaklanır. Zaman geçtikçe şişlik azalacak ve vücut kendisini toplayacaktır.
  • Karın germe ameliyatı sonrası ödem oluşması da yaygındır. Vücut içerisinde biriken sıvı, ameliyat esnasında yerleştirilen dren isimli tüpler ile dışarı atılır. Bu atım işlemi ve sıvının tüplerde toplanma sürecinde ödem olarak görülen şişlikler gözükebilir. Karın germe sonrası ödem oluşumu zaten beklenen bir durumdur.
  • Ameliyattan sonra birkaç gün boyunca ağrı hissedilebilir. Bu her ameliyatın sonunda oluşan olağan bir durumdur. Ağrı şiddeti dayanılabilir durumda olduğunda herhangi bir sıkıntı yoktur. Şiddetli ağrılar için doktora başvurulması gerekir.
  • Karın gerdirme operasyonu sonrasında enfeksiyon oluşumu da gözlenebilir. Enfeksiyon oluşması ise aşırı ağrı ve karında yanma gibi belirtiler gösterir. Bu gibi durumlarda derhal doktora başvurulmalıdır.
  • Karın germe ameliyatı sonrası hamilelik süreci de başlayabilir. Ancak bu durumun kadın doğum uzmanı hekime bildirilmesi gerekir. Operasyon sürecinde karın bölgesinin sıkılaşması sağlandığı için gerekli görüldüğü takdirde hasta normal doğum da yapabilir. 

Karın gerdirme ameliyatı komplikasyonları bunlardır. Hastanın genel anesteziye girme durumu olduğu için buna bağlı ilaçların kullanımına da dikkat edilmesi gerekir. Hastanın kullanmış olduğu birtakım ilaçların ameliyattan önce bırakılması gerekebilir. Bu konu hakkında uzman hekim gerekli tedbirleri hastaya bildirecektir.

Karın germe ameliyatını genellikle kadınlar yaptırır. Kadınların aklını karıştıran en büyük sorun ise karın germe ameliyatından sonra hamilelik sürecidir. Böyle bir süreç planlanıyorsa veya şüpheleniliyorsa ameliyatı yapacak hekim ile kadın doğum uzmanı bir hekim tarafından durumun değerlendirilmesi ve iki uzmandan onay alınması en doğru çözümdür.

Karın Germe Ameliyatı Öncesi ve Sonrası

Yaşa bağlı nedenlerle görülen karnın şişmesi, sarkması gibi durumlar özellikle bir müddet sonra işin içinden çıkılamaz hale gelir. Bu aşamadan sonra ameliyat olmak düşünülebilir. Karın germe öncesi sonrası sürecini öncelikle ameliyattan önceki süreci anlatarak başlayacağız.

Karın germe ameliyatından önce yapılması gerekenler;

  • Hastanın kullandığı ilaçlar var ise doktoruna bu durumu bildirmelidir. Doktorun kullanımının kesilmesi gerektiğini düşündüğü ilaçlar ameliyattan belli bir süre önce kesilir.
  • Ameliyattan önce kendilerini çok zor zamanların beklediğini bilmeleri gerekir. Bu duruma psikolojik olarak hazır olmalıdırlar.
  • Karın germe ameliyatı sonrası kullanılan yönteme göre dikiş izleri kalıcı olabilir.
  • Karın germe ameliyatı sonrası yaklaşık 7-10 hafta sonra tam iyileşmenin gerçekleşmesi beklenir. Ancak bu süre hastanın bakımı ve beraberinde bir hastalık olup olmamasına göre değişebilir.

Ameliyattan önce bilinmesi / yapılması gereken bu şeylere karın germe ameliyatı sonrası bazı maddeler de eklenmektedir. Bunlar:

  • Karın germe ameliyatı sonrası cinsel ilişki dikkat edilmesi gereken bir noktadır. Vücut kendisini toplayana kadar insanlar ilişki anında kendilerine dikkat etmeli ve yaralar iyileşene kadar kesinlikle ilişkiye girmemelidirler.
  • Karın germe ameliyatı sonrası iyileşme süreci biraz sancılıdır. İşlem sonrası kişiler kilo almamalıdır. 
  • Karın yağı aldırma ve karın gerdirme estetiği ameliyatından sonra hastanın mümkün olan en kısa sürede  yürümeye başlaması, oluşabilecek komplikasyon miktarını azaltan önemli bir faktördür.
  • Karın germe ameliyatı sonrası spor bir müddet ertelenmelidir. Ayrıca yapılacak sporun da karına baskı uygulamaması gereklidir.
  • Karın germe ameliyatı sonrası giyilen korse uzun süre takılmalıdır. Uzman doktor bu süreyi ameliyatın ve hastanın durumuna göre kısaltabilir veya uzatabilir.

Mini karın germe ameliyatı sonrası süreç bunların dışında daha hızlı olarak hastanın iyileşmesine olanak tanıyan bir durumdur. Karın germe ameliyatı iyileşme süresi hastanın kendine ne kadar iyi baktığıyla yakından ilgilidir. Hasta sağlığına ne kadar dikkat ederse ameliyattan sonra görülen komplikasyonlar azalır ve ameliyatın başarı oranı da bir o kadar artar.

Karın Germe Ameliyatı Yapan Devlet Hastaneleri

Karın germe ameliyatı sadece özel hastanelerde veya estetik polikliniklerinde yapılmamaktadır. Devlet hastanesinde karın germe ameliyatı yapılmakta ve başarı oranı da giderek artmaktadır. Uzman doktorun bilgisi ve tecrübesi bu noktada öne çıkar. Ayrıca doğru bir operasyonla gereksiz yere doku alınmayarak hastanın sağlıklı yapısına zarar verilmesinin de önüne geçilebilir.

Makaleyi faydalı buldun mu?
0
0
Makeleyi Paylaşın

Karın Germe Ameliyatı ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular

Karın germe ameliyatı ücreti ne kadar?

Karın germe ameliyatı fiyatları değişkenlik gösterir. Bu değişkenlik gösteren durumlar;

  • Ameliyatın hangi hastanede yapılacağı
  • Hastanın ameliyatının ne kadar büyük olacağı
  • Mini karın ameliyatı mı, normal ameliyat mı yoksa ameliyatsız yöntemler ile mi karnın küçültüleceği
  • Alınacak yağ doku ve derinin fazlalığı
  • Hastanın yaşı ve risk durumu

gibi faktörler ameliyatın ücretini etkilemektedir. Bu nedenle yazılanlardan daha çok doktor muayenesi sonrasında net bir ücret belirlenmektedir.

Dr. Ülkü Kılıç

Karın germe ameliyatında kaç kilo gider?

Karın germe ameliyatı fiyatları değişkenlik gösterir. Bu değişkenlik gösteren durumlar;

  • Ameliyatın hangi hastanede yapılacağı
  • Hastanın ameliyatının ne kadar büyük olacağı
  • Mini karın ameliyatı mı, normal ameliyat mı yoksa ameliyatsız yöntemler ile mi karnın küçültüleceği
  • Alınacak yağ doku ve derinin fazlalığı
  • Hastanın yaşı ve risk durumu

gibi faktörler ameliyatın ücretini etkilemektedir. Bu nedenle yazılanlardan daha çok doktor muayenesi sonrasında net bir ücret belirlenmektedir.

Dr. Ülkü Kılıç

Karın germe ameliyatı ne kadar zamanda iyileşir?

Karın germe ameliyatı sonrası hastanın 1-2 gün hastanede kalması gerekebilir. Ameliyattan 3-4 saat sonra hasta bir yakının yardımıyla yürüyebilir. Ameliyattan sonraki ilk birkaç hafta dikişlerin iyileşmesi süreci olduğu için hastanın hapşırma, öksürme ve ıkınma gibi durumlardan mümkün olduğunca kaçınması gerekir. Hastanın tam iyileşme süresi kişiden kişiye değişmekle birlikte 7-10 hafta sonra kişiler normal hayatlarına dönebilir.

Dr. Ülkü Kılıç

Karın germe ameliyatı nasıl yapılır?

Karın germe ameliyatı hastanın genel anestezi altına alınması ile başlayan bir süreçtir. Ameliyattan önce karın bölgesinde işaretlenen yerler ortalama 2 ila 5 saat kadar süren bir operasyonda alınır. Dikişler genellikle kendiliğinden eriyen ve doktor tarafından alınmasına gerek kalmayan iplerden atılır. Hastanın hastanede geçireceği 1 veya 2 gün sonunda ise taburcu edilir.

Dr. Ülkü Kılıç

Karın germe ameliyatını sigorta karşılar mı?

Sağlık açısından bir tehdit unsuru oluşturmadığı müddetçe bu ameliyatı bir sigorta şirketi karşılamamaktadır. Karın germe ameliyatı SGK tarafından karşılanmaz. Doktorun görüşü estetik olarak böyle bir operasyon yapılabilir ancak tıbben zorunlu değildir şeklinde ise (ki bu durum %99 bu şekilde cereyan eder) hasta tüm masrafları kendisi üstlenir.

Dr. Ülkü Kılıç

Karın germe ameliyatı sonrası nelere dikkat etmeli?

Karın germe ameliyatından sonra hastanın birçok unsura dikkat etmesi gerekir. Hastanın bazı önlemleri alarak eski haline dönmesi veya ameliyat sonrası oluşması muhtemel komplikasyonlardan kaçınması önemlidir.

  • Ameliyattan sonra doktor tarafından izin verildiği anda yürümek önemlidir. Yürümek hiç aksatılmadan her gün ve günde birkaç kez tekrarlanmalıdır.
  • Ameliyat anında veya sonrasında komplikasyonların oluşması muhtemeldir. Hastanın durumunu iyice takip etmesi gerekir.
  • Ameliyattan sonra dikişli bölgenin pansumanı aksatılmadan yapılmalıdır.
  • Sabit olarak diğer hastalıklardan kaynaklı kullanılan ilaçlar var ise bunlar muhakkak doktora danışılarak kullanılmalıdır.
  • Ameliyattan sonra spor yapmak, cinsel ilişkiye girmek bir müddet ertelenmeli, karın bölgesi çok zorlanmamalıdır.
  • Operasyondan sonra oluşabilecek ödem, şişme gibi belirtiler de doktora bildirilmeli ve onun yönlendirmesi ile hareket edilmelidir.
  • Enfeksiyonlar genellikle antibiyotik ilaçlar ile düzeltilebilmektedir. Bu ilaçların kullanımı doktor kontrolünde gerçekleşir.
  • Ameliyattan sonra vücuda dren yerleştirildiği bilinmeli ve karın bölgesi çok zorlanmamalıdır.
Dr. Ülkü Kılıç