Karın Çatlakları

Karın çatlakları cildin gerilmesi sonucu oluşan morumsu, kırmızımsı ve yeşilimsi çizgilerdir.

Karın Çatlakları (Karın Skarları) Nedir? 

Karın çatlakları, karın cildinin çeşitli sebeplerle aşırı büyümesi ve gerilmesi sonucu oluşan morumsu, kırmızımsı ve yeşilimsi çizgilerdir. Karın derisinde yırtılmaya bağlı oluşan bu çizgiler daha sonraki dönemlerde beyaz renge dönüşür. En fazla görülen nedenler hızlı kilo alma ve hamileliktir.

Çatlaklar sadece karında değil kalça, bacak, uyluk, göğüs, omuz, sırt ve kollarda oluşabilmektedir. Bu bölgelerde daha sık olarak görülmelerinin sebebi yağ ve kas dokusunun bu bölgelerde daha fazla olmasıdır. Ancak bütün insanlarda görülmemektedir. Bunun durumda birçok faktör etkilidir. Çatlaklar genellikle kendiliğinden düzelememektedir.

Karın Çatlakları Nedenleri Nelerdir?

Karın çatlakları, dışarıdan da belli olan başta mor, yeşil, kırmızı daha sonra beyaz renk alan, kaşıntı ve yanmaya da neden olabilen çizgilerdir. Dünyada birçok insanın muzdarip olduğu bu çizgilerin çeşitli sebepleri vardır. En sık görülen sebepler hızlı kilo alımı, gebelik, hormon ilaçları, kortikosteroid ilaç kullanımıdır. Ancak önemli olan nokta her bireyde görülmemesidir. Bu durumun nedeni ise karın çatlaklarının oluşmasında birçok faktörün etkili olmasıdır. Genetik, ırk ve yaş karında çatlakların görülüp görülmemesinde oldukça etkilidir. Örnek vermek gerekirse daha genç kadınlarda gebelikte karında çatlak olması daha ileri yaştaki gebelerde görülme riskinden daha fazladır. Ayrıca siyah ırk ve asya kökenli bireylerde çok nadir iken beyaz ırklı bireylerin dörtte üçünde (3/4) karında çatlak görülebilmektedir.

Karın Çatlakları Teşhisi

Karın çatlakları genellikle kilo alımı ve gebelik sonucu oluşan kaşıntı ve yanmaya neden olabilen renkli çizgilerdir. Hastalar kendi bedenlerinde meydana gelen bu çizgileri fark edip dermatoloji polikliniğine başvurduğu zaman, öncelikle hastanın bilgileri alınır. Daha sonra çizgilerin ne zaman fark edildiği konusunda hastaya sorular sorulur ve bu çizgilerin nedeni hakkında hastadan bilgi alınır. Teşhisi oldukça basit ve hızlı olup fizik muayene ile konulmaktadır.

Karın Çatlakları Tedavisi

İnsanlığın ilk zamanlarından itibaren kilo alımı ve gebelik devam ettiği için karın çatlaklarından sürekli muzdarip olunmuştur. Bu bağlamda çeşitli bitkisel yağlar, kremler, topraklar, meyve ve sebze özleri kullanmışlardır. Günümüz ilaç sektöründe karın çatlakları için birçok krem kullanılabilmektedir. Ayrıca kozmetik sektöründe bitkisel yağlar ve çeşitli topraklarda tedavide kullanılabilmektedir. Ne yazık ki hiçbir yöntem karın çatlaklarının tedavisinde %100 başarılı olamamıştır.

Tedavilerde kullanılan yöntemlerin nemlendirici ve karın dokularını destekleyici etkileri vardır. Uygulama esnasında kişilerin deriye uyguladığı masajlarda derideki kan dolaşımını olumlu yönde etkiler ve derinin gelişimine destek verir. Bu uygulamaların dışında genel olarak vücuda olumlu yönde etki sağlayan yeterli su alımı ve dengeli- düzenli beslenme de tedavide önemli yere sahiptir.

Hastalara destek tedavisi olarak C vitamini, tretinoin ve glikolik asit içeren krem ve losyonlar da önerilebilmektir. Bu yöntemleri uygularken masaj yapmak da oldukça önemlidir.

Son zamanlarda kimyasal soyma, demebrazyon, mezoterapi ve lazer yöntemleri de karın çatlakları tedavisinde kullanılabilmektedir.  Bu tedavilere değinilmek gerekirse;

  • Kimyasal soyma: Kimyasal peeling olarak da adlandırılan bu yöntem, çeşitli kimyasal ajanların derinin farklı derinlikteki bölgelerine uygulanması ile o bölgelerde kontrollü bir hasar oluşturulup sağlıklı derinin ortaya çıkması amaçlanmaktadır. Kimyasal peeling yapılacak derinlik kimyasal ajanın çeşidine, uygulama yöntemine ve uygulayan kişiye göre değişebilmektedir. Buna göre yüzeyel peeling, orta derinlikteki peeling ve derin peeling olarak farklı uygulama yöntemleri vardır. Peeling işleminin derinliğine göre trikloro asetik asit, alfa hidroksi asit, salisilik asit, tretinoin solüsyonu, glikolik asit ve fenol farklı oranlarda kullanılabilmektedir. Uygulama sırasında önemli bir nokta olarak dudak, göz ve burun kenarları koruyucu kremler ile korunur gözler ve kulaklar pamuk ile kapatılır. Ayrıca uygulama sırasında hastayla iletişim halinde olunur, eğer hasta 10 üzerinden 8-10 arası bir yanma hissi hissederse uygulamaya son verilir. Peeling seansları hastanın cilt tipine, uygulama bölgesine ve hastanın dayanma oranına göre kişiye özel belirlenmektedir.
  • Demebrazyon: Demebrazyon yöntemi plastik ve rekonstrüktif cerrahide uzun yıllardır kullanılan bir yöntemdir. Diğer bir deyişle zımparalama yöntemi olarak da bilinir. Tedavideki amaç derinin bozulan yerlerinin soyulması ve derinin iyileşmesini sağlamaktır. Bu yöntemde yüksek devirli zımpara görevi gören cihazlar kullanılmaktadır. Bu sayede eski deri yok edilir ve yeni sağlıklı deri ile kalıcı bir çözüm elde edilecektir.
  • Mezoterapi: Mezoterapi deride meydana gelen anormal durumlarda sıklıkla kullanılan, cilt altındaki kollojen ve elastin dokularının gelişimini olumlu yönde etkiler. O bölgedeki kan dolaşımını ve bağışıklık cevabını düzenler. Mezoterapi cilt yaşlanması, deri çatlakları, güneş lekeleri, selülitler, göz altı morlukları ve torbaları, vitiligo ve saç bakımında kullanılır.

Karın Çatlakları Tedavi Edilmezse Ne Olur?

Karın çatlakları hastalarda oluştukları ilk zamanlarda mor- kırmızı renkli, kaşıntıya ve yanmaya neden olan çizgilerdir. Daha sonraları beyaz renk alarak daha az belirgin olabilmektedir. Hastaların çoğu önemsememekle beraber sadece kozmetik yönden rahatsız etmektedir. Tedavi edilmese bile hastalarda olumsuz sonuçlara neden olmamaktadır.

Karın Çatlakları Hastaları Nelere Dikkat Etmelidir?

Karın çatlakları genellikle kilo alımı ve gebelik sonucu oluşmaktadır. Yani temel olay karında ya da çatlak görülen diğer bölgelerdeki deri gerilmesidir. Bu nedenle hastalar derilerinde çatlak fark ettikleri zaman daha da fazla kilo almamaya dikkat etmeli ve düzenli beslenmeye dikkat etmelidirler. Deri sağlığı için yeterli miktarda su içmeye dikkat edip, bakım losyonları ve cilt kremleri ile kişisel bakıma özen göstermelidir. Ayrıca aerobik ve plates gibi spor türleri ile karın gerginleştirme hareketleri yapılabilir.  

Gebelerde Karın Çatlakları

Gebelerde özellikle sınır sayılabilecek kilo alım sınırından yani 15 kg’dan daha fazla kilo alan ya da iri bebeğe sahip gebelerde karın çatlaklarının görülme riski normal gebelere oranla daha artmıştır.  Gebelerde sıklıkla görülmekle beraber yaş ve ırka göre görülme oranı değişmektedir. Beyaz ırklı ve daha genç yaşlardaki gebelerde görülme riski daha fazladır. Gebeliğin 3. Ayından itibaren çatlak olma riski yavaş yavaş artış göstermektedir. Bunun sebebi annenin kilo artışının ve bebeğin içinde bulunduğu rahmin boyutunun artışıdır. Bu çatlaklar doğumdan sonra geçmez ancak beyaz renklere dönerek daha az belirgin hale gelir.

Karın Çatlakları İçin Hangi Doktora Gidilmeli?

Karın çatlakları karın, uyluk, bacak, kol, omuz ve göğüs gibi kas ve yağ dokusunun yoğun olduğu cilt bölgelerinde görülen renkli, kaşıntıya ve yanmaya neden olan çizgilerdir. Bunun haricinde aynanın karşısında bedeni incelemeden genellikle fark edilemeyen hastada başka belirtilere neden olmayan bir durumdur. Bu nedenle kişiler tarafından bazen önemsenmemektedir.

Hastaların vücutlarında meydana gelen ve kozmetik olarak rahatsız eden bu çizgiler için başvurması gereken bölümler Dermatoloji ve Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi polikliniğidir.

Makaleyi faydalı buldun mu?
1
0
Makeleyi Paylaşın

Karın Çatlakları ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular

Karın Çatlakları kesin olarak iyileşir mi?

Karında ya da diğer vücut bölgelerinde görülen çatlaklar için kremler ve bitkisel solüsyonlar ile %100 e yakın kesin çözümler elde edilemez iken güncel tıbbi yöntemler ile kesin sonuç elde edilebilir. Bu nedenle hastalar dermatoloji ve plastik cerrahi polikliniğine başvurarak uzman görüşü almalıdır.

Dr. Murat Doğru