Kaput Suksadenum

Bebeğin zorlanmasıyla başına uygulanan basınç turnike etkisi yaratarak sıvı birikimi meydana gelir ve bu da ileriye doğru şekil bozukluğu oluşmasına neden olur ancak kaput suksadenumun doğumdan birkaç gün sonra kendiliğinden geçmesi beklenir. Herhangi bir komplikasyon oluşturmamasından dolayı özel bir tedavi yöntemi bulunmamaktadır.

Kaput Suksadenum Nedir?

Birçok kemiğin bir araya gelmesiyle birlikte kafa kemikleri oluşmaktadır. Doğum sırasında bebeğin kemikleri de maruz kaldıkları basınca göre bazen üst üste durabilir. Bundan dolayı da bebeğin kafasında şekil bozukluğu meydana gelebilir. Doğum esnasında bebek rahim ağzından ilerlemeye çalışırken bazı durumlarda zorlanır. Bebeğin zorlanmasıyla birlikte başına uygulanan basınç turnike etkisi yaratarak sıvı birikimi meydana gelir. Bu sıvı birikimi de bebeğin kafasında ileriye doğru şekil bozukluğu oluşmasına neden olur. Ancak kaput suksadenumun doğumdan birkaç gün sonra kendiliğinden geçmesi beklenir.

Kaput Suksadenum Belirtileri Nelerdir?

Kaput suksadenum, bebeğin doğum esnasında zorlanmasından kaynaklı kafa derisinin şişmesidir. Kaput suksadenumun en belirgin semptomu başlarında oluşan yumru veya şişliktir. Bebeğin başındaki şişliğe baskı uygulandığı zaman ette çukur meydana gelebilmektedir.

Yeni doğan bebeklerde görülen bu şekil bozukluğunun başlıca belirtileri şunlardır:

  • Kafatasında şişme
  • Renk değişikliği
  • Morarma
  • Baş kısmında hafifçe sivrilik 
  • Ciltte şişlik
  • Kafatasında çukur
  • Ciltte oluşan yumuşaklık

Kaput Suksadenum Nedenleri Nelerdir?

Kaput suksadenum genellikle yeni doğan bebeklerde karşılaşılan bir durumdur. Doğum esnasında genişleyen rahim ağzı ve vajinal duvarlardan gelen basınçla beraber bebeğin kafatasında şişliğe neden olmaktadır. Bu durum genellikle doğumu zor geçen bebeklerde ortaya çıkmaktadır. Ayrıca amniyotik kesenin erken yırtılması suyun azalmasına neden olacaktır. Suyun azalmasıyla birlikte annenin pelvik kemikleri bebeğe baskı yaparak şişliğin oluşmasına sebep olabilmektedir. Doğum öncesinde bu tür şişlikler kolayca tespit edilebildiğinden dolayı öncesinde her ihtimale karşı tedbir alınabilir.

Kaput suksadenuma neden olan diğer unsurlar ise şunlardır:

  • Bebeğin iri olması
  • Doğumun uzaması
  • Doğumun zor geçmesi
  • Vakum, forseps gibi yöntemler
  • Amniyon suyu kesesinin zamanından önce açılması
  • Vajinal yoldan makat doğum
  • Doğum esnasında meydana gelen anormal veya aşırı çekmeler

Kaput Suksadenum Teşhisi

Bebekler dünyaya geldiğinde kafatasında bazı değişiklikler gözlemlenebilir. Bu değişiklikler genellikle doğum esnasında oluşan bazı nedenlerden dolayı ortaya çıkmaktadır. Kafatasında görülen şekil bozukluğu yani kaput suksadenum sıklıkla karşılaşılan değişikliklerin arasında yer almaktadır. Doğumdan sonra fark edilen bu durumun geçmesi beklenir. Ancak bazen bu şekil bozukluğu kalıcı olabilir. Bu yüzden de şekil bozukluğunun asıl sebebini araştırmak için erken teşhis oldukça önemlidir. Kaput Suksadenumu teşhis etmek amacıyla kullanılan tetkik ve yöntemler şu şekilde sıralanmaktadır:

Fizik Muayene

Kafatasında şişlik olan bebeğin ilk olarak fizik muayenesi yapılır. Şişliğin yanı sıra bebekte görülen diğer belirtiler de kontrol edilir. Aileden bebek hakkında genel bilgiler alındıktan sonra kesin bir tanı konularak tedaviye başlanır.

Tomografi

Bebeğin kafatasındaki değişiklik genellikle klinik değerlendirme ile kolaylıkla yapılır. Ancak bu durumun yeterli olmadığı zamanlarda bebek tomografiye alınır. Tomografi sonrasında bebeğin kafa gelişimi ayrıntılı olarak incelenerek kesin bir tanı konulur.

Kaput Suksadenum Tedavisi Nasıl Yapılır?

Tıptaki adı kaput suksadenum olan kafatası bozukluğu, doğum anında çok sık rastlanılan bir durumdur. Ayrıca bu durum halk arasında bebeğin kafasında su toplaması olarak da adlandırılır. Kaput suksadenum genellikle doğumdan sonra herhangi bir komplikasyon oluşturmamasından dolayı özel bir tedavi yöntemi bulunmamaktadır.

Doğum anında gelişen bu durum 2 veya 3 gün içerisinde hiçbir tedaviye gerek kalmadan geçmektedir. Bu süreçte yapılması gereken tek şey cilt enfeksiyonlarına karşı önlemler alınmasıdır. Bunun dışında herhangi bir tedaviye gerek kalmadan durum kendiliğinde düzelecektir.

Kaput Suksadenum Tedavi Edilmezse Ne Olur?

Kaput suksadenum doğum esnasında çok sık rastlanılan bir durum olarak yeni doğan bebeklerde görülmektedir. Bebeğin doğum kanalından çıkışı esnasında basınca maruz kalmasından dolayı bebeğin kafatasında meydana gelen değişikliktir. Genellikle bu durum doğumdan sonra kendiliğinden geçmektedir. Bundan dolayı da herhangi bir tedaviye de gerek kalmadan 2 veya 3 gün içerisinde bebeğin kafatasındaki bozukluk düzelecektir. Bu yüzden kaput suksadenum tedavi edilmediği durumlarda bebek için herhangi bir tehlike oluşturmaz.

Kaput Suksadenuma Ne İyi Gelir?

Doğum anında bebeğin doğum kanalından geçerken kafatasının şekilsiz kalıplaşmasından dolayı bebeğin kafasında şişlik oluşmaktadır. Bu şişlik birkaç gün sürebilmektedir. Bu süreçte bebeğin yatış pozisyonu oldukça önemlidir. Pozisyon değiştirmek bu süreçte bebeğin kafatası için iyi gelen durumların başında yer alır. Bebek sırt üstü yatarken başının düz olduğu yerin tam zıt kısmına yatırılması gerekir.

Kaput Suksadenuma Ne İyi Gelmez?

Doğum kanalındaki basınçtan dolayı ortaya çıkan kafatası bozukluğu genellikle doğumdan sonra birkaç gün içinde geçmektedir. Bu süreçte bebeğin şişliğin olduğu tarafa doğru yatması düzelme sürecini aksatabilmektedir. Bu yüzden bebeğin yanlış pozisyonda yatması kaput suksadenum için iyi gelmeyen durumların başında yer almaktadır.

Kaput Suksadenum için Hangi Doktora Gidilir?

Doğum esnasında ortaya çıkan bebeğin kafatasındaki şişliğin genellikle doğumdan sonra düzelmesi beklenir. Ebeveynlerin endişelenmesine neden olan bu durum bazen kendi kendine düzelmeyebilir. Bu yüzden böyle bir durumla karşılaşıldığında ihmal edilmemesi gerekir ve uzman bir doktora başvurulmalıdır. Kafatasında şişlik veya şekil bozukluğu görüldüğünde başvurulması gereken bölüm ise çocuk sağlığı ve hastalıkları bölümüdür.

Makaleyi faydalı buldun mu?
0
0
Makeleyi Paylaşın
0