Kalıcı Oje Nedir?

Kalıcı oje, genelde tatile giden yada çalışan kadınlarda uzun süre dayanması için yaptırılan bir oje uygulamasıdır.

Tırnak boyama, dünya çapında çok eskiden beri bilinen bir tırnak estetik uygulaması olmasının yanında günümüzde de oldukça popülerdir. Modern güzellik dünyasına nail artın (tırnak boyama sanatı) girmesiyle birlikte, tırnak boyası, oje, tırnak uzantıları ve tırnak kaplamaları dahil olmak üzere birçok tırnak makyajı çeşitleri ortaya çıkmıştır. Kalıcı oje tırnak estetikleri arasında en son çıkan nail art yeniliklerinden biridir.

Kalıcı oje, diğer oje yöntemlerinden farklıdır, tatile giden ya da özellikle çalışan kadınlar için ideal bir yöntemdir. Bu tırnak makyajı kadınların tırnak bakımı için güzellik salonunda veya kuaförde geçirdikleri zamanı azaltırken, ojelerin renkleri daha uzun süre bozulmadan kalabilir. Bunun yanında kalıcı oje uygulamasında kullanılan kalıcı jel vernikler, akrilik tırnak tasarımları ile aynı mantıktadır. Ancak akriliklerden farklı olarak, tırnaklarla kalıcı bir bağ oluştururlar ve kurutulduktan sonra güneşin UV ışığına maruz kaldıklarında çatlamazlar.

Kalıcı ojelerin bileşimini daha net görmeyi sağlayacak bazı teknik detaylar bulunur. Bunlar aşağıdaki gibidir:

  • Yapı olarak, tırnaklarda sert bir tabaka oluşturmak için LED veya UV ışıklarından gelen radyasyonun etkisiyle birbirine yapışan polimerler, sentetik veya doğal moleküllerdir. 
  • Kullanılan akışkan ve uçucu çözücüler sayesinde kullanılan vernikler daha güçlü bir doku sağlarken kokusu daha azdır. Bununla birlikte düşük kaliteli bir vernik, önemli miktarda çözücü içerir ve daha sıvıdır. Kokusu keskin olan bu vernik daha az örtücüdür ve dolayısıyla uygulamayı zorlaştırır.
  • Çoğu sentetik olan film oluşturucu maddeler, verniğin tabakalar halinde homojen bir şekilde uygulanmasına imkan verir.
  • Pigmentler, sentetik veya doğal renkler katar

Ayrıca kaliteli bir vernik kaplamadır ve yüksek konsantrasyonda pigment içerir.

Kalıcı Oje Nasıl Yapılır?

Bu tırnak makyajı uygulanırken takip edilmesi gereken bazı işlem adımları ve püf noktaları vardır. Mesela kalıcı oje uygulandığında her bir katının, LED ışıklar altında 30 saniye veya UV ışıkları altında 2 dakika kuruması gerekir. Uygulama söz konusu olduğunda, geleneksel bir vernik, bir çözücünün etkisi altında seyreltilirken, kalıcı oje, aseton bakımından zengin özel bir çözücü sayesinde çıkarılır. Kalıcı oje uygulamasının aşamaları şu şekilde sıralanabilir:

Manikür: Oje uygulanmadan önce ilk olarak manikür işlemi yapılmalıdır. Çünkü manikür tırnakları bakımlı ve güzel gösterirken aynı zaman da bu sayede ojeyle etin teması engellenmiş olunur. Bununla birlikte sürülen oje tırnak etiyle temas etmemelidir.

Tırnakları temizleme: Manikürden sonra tırnaklar özel bir solüsyonla yağdan arındırılmalıdır. Daha sonra kalıcı ojenin ilk tabakası uygulanır ve UV ışığında yaklaşık 10 saniye kurumaya bırakılır.

Kalıcı oje sürülmesi: Bu aşamada seçilen oje sürülür ve her bir katı yaklaşık 60 saniye kadar UV ışığında kurutulur. Fakat renk seçimine göre bu işlem iki ya da üç defa yapılabilir.

Cila: Bütün işlemler bittikten sonra kat cilası uygulanarak UV ışığında 60 saniye bekletilir ve özel solüsyonla tırnaklar temizlenerek işlem tamamlanır.

Kalıcı Oje Nasıl Çıkarılır?

Oje çıkartırken standart asetonlar iyi işlev görse de kalıcı oje üzerinde etkili değillerdir. Tipik olarak, bir güzellik uzmanı veya kuaför tarafından kalıcı ojenin çıkarılması en iyi yoldur. Evde kalıcı oje çıkarma işlemi denendiği zaman genellikle tırnaklardaki keratin tabakası ojeyle birlikte çekilebilir. Bu zorunlu çıkarma, tırnakları tahrip edebilir, hatta tırnak yatağında çatlaklara veya çukurlara neden olabilir. Kalıcı ojenin çıkarılması için iki yöntem vardır, bu iki yöntemden biri kullanılarak kalıcı oje çıkartılır. Bu yöntemler şunlardır;

Törpüleme

Bu yöntem evde uygulanabilir ancak sabır gerektiren bir işlemdir. İlk olarak kalıcı oje olan tırnakların yüzeyi, bir tırnak törpüsü kullanılarak törpülenmelidir. Bu törpüleme işlemi tırnak yönünde sadece tek yönde yapılmalıdır. Çünkü testere hareketiyle yani ileri geri hareketlerle törpüleme yapmak tırnak yapısına ve görünümüne ciddi hasar verebilir. Daha sonra tırnakların kenar kısımları törpülenmelidir, ayrıca törpü yalnızca bir yönde hareket ettirilmeli ve cila çıktıkça kalıntılar törpülemeye devam edilmelidir. Bu şekilde uygulama herhangi bir tırnak hasarına neden olmadan tırnakları sağlıklı bir şekilde törpülemeye yardımcı olur.

Son olarak, tırnakların en son bölümünde törpüleme işlemi yapılmalıdır. Düzgün bir törpülemeyi sağlamak için tırnak çapraz tarama şeklinde törpülenebilir. Ancak, yalnızca tek bir yönde törpülendiğinden emin olunmalıdır.

Saf Aseton kullanımı

Kalıcı oje yaptıranların bu yöntemle ojelerinin çıkartılması mümkündür ve bu işlem için bazı malzemelere ihtiyaç vardır. İhtiyaç duyulan malzemeler şu şekildedir:

  • Alüminyum folyo
  • Vazelin
  • % 100 saf aseton
  • Kütikül itici (tırnak etlerini itmeye yarayan araç)
  • Pamuk ped
  • Makas çifti
  • Küçük cam kase

Yapılması gereken ilk şey, bir vazelin tabakasıyla tırnakların etrafını kaplamaktır. Bunun nedeni vazelin cildin asetonu emmesini ve aynı zamanda kurumasını önler. Asetonun %100 saf olduğundan emin olunduktan sonra cam bir kaseye dökülmelidir. Daha sonra pamuk pedleri tırnakların etrafına kolay sarılması için ikiye bölünür ve tamamen asetona batırılarak tırnağın etrafına sarılır.

Alüminyum folyo ise işaret parmağını tamamen kaplayacak kadar büyük parçalara ayrılır.  Daha sonra pamuklu ped, bir parça alüminyum folyo ile kaplanarak tırnağına sabitlenir. Tırnağın etrafı alüminyum folyo iyice kapatılmalıdır, böylelikle pamuklu ped sağlam bir şekilde yerinde kalabilir. Bu şekilde yaklaşık olarak 30 dakika civarı tırnakta kalması sağlanır. 30 dakika sonra folyo ve pamuklu pedler tırnaklardan çıkarılır, bu sayede kalıcı ojenin gevşer.

Başka bir pamuklu ped asetonla ıslatılarak ojeyi yavaşça çıkarmak için kullanılmalıdır. Kalıcı ojenin inatçı izlerini temizlemek için ise kütikül itici(tırnak etlerini itmeye yarayan araç) faydalıdır. Bu noktada tırnaklar zarar görmeye meyillidir, bu yüzden yavaş ve dikkatli olunmalı, bozulmayı veya düzensizliği önlemek için tırnakların uzadığı yönde ojeyi kazımaya çalışılmalıdır. Tüm tırnaklar kalıcı ojeden temizledikten sonra, ellerden veya ayaklardan asetonu çıkarmak için suyla durulanmalıdır. Bütün bu işlemlerden sonra tırnaklar bolca nemlendirilmelidir.

Kalıcı ojeyi çıkarmak için ipuçları

  • Törpü ile tırnaklarda kesme hareketi yapılmamalıdır, çünkü bu tırnaklara zarar verir ve oldukça zayıflatır.
  • Pamuklu pedler ve alüminyum folyo önceden parçalara ayrılmalıdır ve hazırda tutulmalıdır.
  • Öncelikle törpüleme seçeneğini değerlendirilmelidir, çünkü kişi özellikle kimyasallara duyarlıysa ikinci yöntem dokunabilir.
  • Asetonla yalnızca uygun şekilde havalandırılan bir alanda bu işlem uygulanmalıdır, çünkü aseton solumak zararlıdır.
  • Aseton son derece uçucu olduğundan dolayı kullanımı bittikten hemen sonra kapatılmalıdır.
  • Aseton oldukça yanıcıdır; bu nedenle ısı ve alevden uzak tutulmalıdır.
  • Tırnaklara bir hafta kadar her hangi bir işlem yapılmamasına dikkat edilmelidir. Çünkü aseton, tırnak yataklarını doğal yağlardan arındırdığından dolayı tırnakların iyileşmesi zaman gerekir.
  • Kalıcı oje ve aseton büyük olasılıkla tırnakları daha kırılgan ve kimyasallara daha duyarlı hale getireceğinden dolayı, oje çıkarma işleminden sonra birkaç hafta temizlik yaparken koruyucu eldiven giyilmelidir.
  • Mümkünse, kalıcı ojenin tamamı çıkana kadar tırnaklar düzenli olarak kesilmeli ve uzamasına izin verilmelidir. Bu işlem birkaç hafta sürebilir ancak tırnaklar için en sağlıklı ve en doğal seçenektir.
Makaleyi faydalı buldun mu?
1
0
Makeleyi Paylaşın

Kalıcı Oje ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular

Kalıcı oje fiyatları nedir?

Bu tırnak makyajı dayanıklılığı, parlaklığı ve hızlı uygulama süreci sayesinde birçok kadının rutin tırnak uygulaması haline gelmiştir. Kalıcı ojenin fiyatı, kişinin yaşadığı yere ve ziyaret ettiği salonun bulunduğu semte bağlı olarak değişebilir. Aynı zamanda kullanılan ürünler, kuaförün veya güzellik uzmanının deneyimi, hizmet kalitesi ve ayrıca tırnak bakımında katkıda bulunan diğer işlemler fiyatları etkileyebilir.

Dr. Hande Erölmez

Kalıcı oje ne kadar dayanır?

Kalıcı ojenin temel avantajlarından biri uzun süreli dayanıklı olmasıdır. Dikkatlice ve sağlıklı bir tırnak üzerine sürülürse markaya, uygulama yöntemine ve kullanılan ürünlere bağlı olarak 2 ila 3 hafta kalıcılığı olmaktadır. Bu sayede her 2 günde bir manikür rötuşu gerektirmez.

Dr. Hande Erölmez

Hamilelikte kalıcı oje uygulaması yaptırılır mı?

Kalıcı ojede ki bileşenler hamile kadınlar için güvenli olsa da, cilde bulaşırsa reaksiyonlara neden olabilir. Hamilelik sırasında cilt daha hassas olduğundan, cilde temas ederse bir reaksiyon geliştirme olasılığı daha yüksektir. Bundan kaçınmak için yeni veya sterilize edilmiş tırnak aletleri kullanıldığından da emin olunmalıdır. Ayrıca kalıcı oje çıkarılmasında kullanılan oje çıkarıcı, hamile olan kadınların tırnaklarını daha kırılgan hale getirebilirken kırılmasına yol açabilir. Mümkün olduğunca kısa süre de etkili olan yüksek kaliteli bir oje çıkarıcı kullanılmalıdır.

Dr. Hande Erölmez

Kalıcı oje ne sıklıkla yaptırılabilir?

Kalıcı ojeyi arka arkaya yaptırmaktan kaçınılmalıdır. Bu işleme en az 1-2 hafta ara verilmesi önerilmektedir. Çünkü tırnaklar yıpranabilir ve kırılganlığı atabilir. Ayrıca ara verildiği bu sürede tırnaklar sık sık nemlendirilmelidir.

Dr. Hande Erölmez

Kalıcı oje zararlı mı?

Güzellik uzmanı veya kuaförün doğru bir şekilde işlemleri gerçekleştirmesi veya ojenin çıkarılma işleminde tırnakların zorlanmadığı bir yöntemin kullanmasıyla uygulanan kalıcı oje zararsız olarak belirtilmektedir. Bunun yanında tırnağında sedef, tırnak boşalması, dolama veya mantar gibi rahatsızlıkları olan kişiler yaptırmamalıdır. Fakat sağlıklı tırnaklara sahip olan kişiler için herhangi bir soruna yol açmamaktadır.

Dr. Hande Erölmez

Kalıcı ojenin dayanıklı olması için ne yapılmalı?

Kalıcı oje dayanıklılık süresini uzatmaya yönelik olarak dikkat edilmesi gereken bazı durumlar vardır. Bu durumların arasında özellikle temizlik ürünlerine temastan kaçınmak, tırnağı törpülememek ve tırnağın darbe almamasını sağlamaktır.

Dr. Hande Erölmez