K2 Vitamini

K2 vitamini, kandaki kalsiyumun, vücudun ihtiyaç duyulan bölgesine taşınıp, birikmesini sağlayan bir vitamin çeşididir.

K2 Vitamini Nedir?

K2 vitamini, kandaki kalsiyumun, vücudun ihtiyaç duyulan bölgesine taşınıp, birikmesini sağlayan bir vitamin çeşididir. Kalsiyumun vücut içinde doğru şekilde kullanılması, K2 vitamini sayesinde gerçekleşmektedir.

K2 vitamini sayesinde, dişlerde ve kemiklerde kalsiyum depolanarak, doku güçlenmesi sağlanmaktadır. K2 vitamini, kalp rahatsızlıklarına neden olabilecek arter kireçlenmelerini önleyebilmektedir. Osteoporoz dahil, pek çok hastalığın önlenmesini sağlamaktadır.

K2 Vitamini Normal Değerleri Kaç Olmalı?

K2 vitamini, sağlıklı bireylerde normal seviyelerde seyretmesi gereken bir vitamindir. K2 vitamini değeri, erkek ve kadın bireylerde farklılık gösterebilmektedir.

Sağlıklı bireylerde bulunması gereken K2 vitamin değeri şu şekildedir:

  • Erkeklerde K2 vitamin değeri: 120 mikrogram,
  • Kadınlarda K2 vitamin değeri: 90 mikrogram.

Yetişkin insanlarda tavsiye edilen K2 vitamin değerinin artması ya da azalması vücutta rahatsızlıklara neden olabilmektedir. Yapılan test sonucunda, değerlerde herhangi bir anormallik görülmesi sonucu, uzman doktor gerekli tedavi yöntemlerini uygulamaktadır.

K2 vitamini rahatsızlıklarında pek çok tedavi yöntemi uygulanmaktadır. Değerin ne kadar fazla ya da az olduğu kontrol edilerek, en uygun tedavi şekli tercih edilmektedir.

K2 Vitamini Nasıl Ölçülür?

K2 vitamini testi öncesinde hasta, uzman hekime bilgi vermelidir. Kullanılan ilaçlar ve tüketilen gıda, vücutta bulunan K2 vitamini hakkında yanıltıcı bilgi verebilmektedir. Bu nedenle hekim, hastanın kullandığı ilaçları bilerek işlem yapmalıdır.

K2 vitamini testinde, K vitamini testi yöntemleri kullanılmaktadır. Vücuttaki K vitamini eksikliği ya da fazlalığı tespit edildikten sonra, “K1”, “K2” ve “K3” değerleri kontrol edilir. Olası rahatsızlık durumunda vitamin çeşidine göre tedavi işlemine başlanır.

Tüm bu bilgi akışının sağlanması ile hastaya genel olarak “Protrombin zamanı testi (PT)” testi uygulanmaktadır. PT, iki aşamalı olarak uygulanan bir test olup, şu şekilde yapılmaktadır:

  • Öncelikli olarak hastadan kan örneği alınmaktadır.
  • Alınan kan örneğinin içerisine bazı kimyasallar eklenmekte ve tepkime beklenmektedir.
  • Kimyasallar, kan ile tepkimeye girdiğinde pıhtılaşma olayı beklenmektedir.
  • Sağlıklı bireylerde pıhtılaşma süresi, 11 – 13,5 saniye arası sürmektedir.
  • Pıhtı süresinin uzaması halinde hastaya teşhis konulabilmektedir.

PT testi ile K vitamini eksikliği ya da fazlalığı teşhisi konulmaktadır. Test sonucunda, olası bir rahatsızlık saptanırsa, kandaki K vitamini çeşitleri detaylı olarak incelenir. Bu aşamada K2 vitamini testi de yapılarak, değerin normal seyirde olup olmadığı kontrol edilir.

Hamilelerde K2 Vitamin Değerleri Nasıl Olmalıdır?

Kişide hamilelik bulunması halinde, vücutta bulunması gereken normal K2 değerleri değişiklik gösterebilmektedir. Çocuk ve anne için K2 vitaminin üretilmesi güç olacağından, hamile bireyler K2 vitamini düşüklüğü görülebilmektedir.

Hamilelerde K2 vitamini normal değeri şu şekilde olmalıdır:

  • Hamile ya da emziren kadınlarda K2 vitamin değeri: 75 mikrogram.

Bebeklerde K2 Vitamin Değeri Nasıl Olmalıdır?

K2 vitamini, vücutta kalsiyum depolanmasını ve doğru kullanılmasını sağlamaktadır. Bu nedenle yeni doğan bebeklerde oldukça ihtiyaç duyulan bir vitamin çeşididir.

Bebek vücudunun gelişmesi ve büyümesi için K2 vitamine ihtiyaç vardır. Olası bir K2 vitamin eksikliğinde gelişim yavaşlayabilir veya durabilir. Bu gibi durumlarda uzman hekim desteği alınmalı ve uygun tedaviye başlanmalıdır.

Bebeklerde normal K2 vitamin değerleri şu şekilde olmalıdır:

  • 0 – 6 ay bebeklerde K2 vitamini değeri: 2 mikrogram,
  • 7 – 12 ay bebeklerde K2 vitamini değeri: 2,5 mikrogram,
  • 1 – 3 yaş bebeklerde K2 vitamini değeri: 30 mikrogram,
  • 4 – 8 yaş bebeklerde K2 vitamini değeri: 55 mikrogram,
  • 9 – 13 yaş çocuklarda K2 vitamini değeri: 60 mikrogram,
  • 14 – 18 yaş çocuklarda K2 vitamin değeri: 75 mikrogram seviyelerinde bulunmalıdır.

K2 Vitamini Eksikliği Nedenleri ve Hastalıkları Nelerdir?

K2 vitamini eksikliği, genel olarak besinlerden yeteri kadar vitamin alınamamasından kaynaklanmaktadır. Bunun yanında pek çok bilinmeyen sebep de K2 vitamini eksikliğine yol açabilmektedir.

K2 vitamini, vücutta kemik ve dokulardaki kalsiyum dengesini sağladığından, K2 vitamini eksikliğinde bu bölgelerde ciddi rahatsızlıklar ortaya çıkabilmektedir. Tüketilen gıdalardan, yeterli seviyede alınan besin, K2 eksikliği çözümlerinden biri olmaktadır.

K2 vitamini eksikliğine neden olabilecek durumlar şu şekildedir:

  • Kan sulandırıcı ilaç kullanımı,
  • Antibiyotik kullanımı,
  • K2 vitamini içeriği düşük besin tüketimi,
  • Bağırsak hastalıkları,
  • Karaciğer ve safra kesesinde oluşan hastalıklar,
  • Bağırsaklarının bir bölümünün operasyon geçirerek alınmış olması.

K2 Vitamini Eksikliği Belirtileri

Vücutta K2 vitamini eksikliği bulunduğunda, birçok belirti ortaya çıkabilmektedir. Kesilen ya da zarar gören dokuda kan akışının kesilmemesi en önemli K vitamini eksikliği belirtisi olarak bilinmektedir. Vücutta, kemik ve kas dokusu barındıran bölgelerin hızlı tahrip olması ve nedensiz yere zarar görmesi, K2 vitamini eksikliğinin en önemli belirtileri arasındadır.

K2 vitamini eksikliği yetişkinlerde ve bebeklerde farklı belirtiler gösterebilmektedir. Bebeklerde bulunan K2 vitamini değerinin farklı olması, vücutta tepkimelerde de farklılık gösterebilmektedir.

K2 vitamini eksikliği yetişkinlerde şu belirtileri göstermektedir:

K2 vitamini eksikliği bebek ve çocuklarda şu belirtileri göstermektedir:

  • Bebeklerde göbek kordonu bölgesinde kanama yaşanması,
  • Yüz, cilt, burun, sindirim sistemi gibi vücudun önemli bölgelerinde kanama görülmesi,
  • Sünnet yapılan bebek ya da çocukta iyileşmenin gecikip, sürekli kanama yaşanması,
  • Ani beyin kanamaları.

K2 Vitamin Eksikliği Tedavisi

K2 vitamin eksikliğinin uzun süre devam etmesi, insan sağlığında ciddi sorunlar ortaya çıkarabilmektedir. Vitamin eksikliği teşhisinin arından çeşitli yöntemler ile tedavi işlemi uygulanabilir. Tedavi aşamasında, ağız yolu ya da damar yolu ile K2 vitamini içeren ilaç takviyesi yapılmaktadır. Bu süreçte, takviyenin nasıl ve hangi sıklıkta yapılacağı, uzman hekim tarafından belirlenir.

Tedavi uygulanmadan önce, yağ emilimi bozuklukları ya da pıhtılaşma bozukluğu bulunan hastalara özel, farklı tedavi yöntemleri tercih edilmektedir.

K2 vitamini eksikliğinin, beslenme nedeniyle ortaya çıktığını teşhis eden uzman doktor, hastayı diyetisyene yönlendirmektedir. Gerekli gıda takviyeleri yapılarak, vücutta eksikliği bulunan K2 vitamini tedavisine başlanır.

Kan sulandırıcı veya benzeri ilaç kullanan hastalar, durumu doktora iletmelidir. Bu durumda farklı tedavi yöntemleri tercih edilerek, hastaya uygulanacaktır.

K2 Vitamini Eksikliğine Ne İyi Gelir?

K2 vitamini eksikliği görülmesi halinde, kas ve iskelet sisteminde ciddi ağrılar hissedilmektedir. Yetersiz beslenme, yoğun ilaç kullanımı veya kronik hastalıklar K2 vitamini eksikliğinin görülmesine neden olabilmektedir. Tedavi için takviye vitamin kullanımı ve K2 vitamini içeren besinler, uzman bilgisi ve kontrolünde tercih edilebilir.

K2 vitamini artışı için şu gıda ve yöntemler önerilmektedir:

  • Yumurta tüketimi,
  • Ispanak tüketimi,
  • Domates tüketimi,
  • Süt ürünleri tüketimi,
  • Uzman doktor önerisi dahilinde takviye vitamin uygulamaları.

Kronik veya sonradan edinilmiş hastalık ile K2 vitamini düşüklüğü yaşayan hastalar, doktor kontrolü altında tedavi edilmelidir.

K2 Vitamini Eksikliği Tedavi Edilmezse Ne Olur?

K2 vitamini eksikliği, vücutta farklı sağlık sorunlarına neden olabilmektedir. Tedavi edilmemesi durumunda, hayat kaybına yol açabilecek ciddi sonuçları bulunmaktadır.

K2 vitamini eksikliği, vücutta kalsiyumun yeterli düzeyde dağıtılmasını engelleyecektir. Bu nedenle kas ve kemik dokularında ciddi hasarlar ortaya çıkacaktır. Tedavi gerçekleşmediğinde kireçlenme, kemik erimesi gibi günlük hayatı olumsuz etkileyecek sonuçlar oluşabilmektedir.

K2 Vitamini Fazlalığı Hastalıkları ve Nedenleri Nelerdir?

K2 vitamin fazlalığı çok nadir yaşanan bir rahatsızlıktır. Doktor bilgisi ve önerisi olmadan K2 vitamin ilaçları kullanmak, K2 vitamini fazlalığına neden olabilmektedir. Bu gibi durumlarda hasta, tedavi altına alınarak vitaminin vücuttan temizlenmesi gerekmektedir.

K2 Vitamini fazlalığı kalp krizi, felç gibi ciddi rahatsızlıklara neden olabilmektedir. Uzman hekim önerisi bulunmadan K2 vitamini destekleyici ilaçlar kullanılmamalıdır.

Makaleyi faydalı buldun mu?
0
0
Makeleyi Paylaşın

K2 Vitamini ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular

K2 vitamini zararları ve yan etkileri bulunuyor mu?

K2 vitamin takviyesi, doktor önerisi ve gözetiminde kullanılmalıdır. K2 eksikliğinin olduğu düşünülerek vitamin kullanımı, istenmeyen sonuçlar ortaya çıkarabilmektedir. Gerekli testler yapılmadan kullanımına başlanan K2 vitaminlerinin çok sayıda yan etkisi bulunmaktadır.

Stj. Dr. Özlem Filiker

D3 K2 vitamini ne işe yarar?

D3 K2 vitamini, vücuttaki K2 vitamin eksikliğini tedavi etmekte kullanılır. D3 K2 vitamini faydaları arasında, kemik dokularının kalsiyum yönünden zengin olması ve kan pıhtılaşmasını önlemesi sayılabilmektedir. D3 K2 vitamini, kanda biriken kalsiyumu toplayarak, kemik ve kemik dokularına iletilmesini sağlamaktadır.

Stj. Dr. Özlem Filiker

K2 vitamini nasıl kullanılır fiyatı nedir?

K2 vitamini, gerekli testlerin yapılmasının ardından, doktor önerisi ile kullanılmalıdır. Reçete ya da sözlü olarak iletilen K2 takviye vitamin satın alınarak, uzman doktorun belirlediği sıklık ve düzende kullanılmalıdır. İçinde bulunan etken maddelere göre K2 vitamini fiyatı değişiklik göstermektedir.

Stj. Dr. Özlem Filiker

K2 vitamini kanı pıhtılaştırır mı?

K2 vitamini, kanda pıhtılaşma rahatsızlığına yol açabilecek fazla kalsiyumun kemik dokularına iletilmesini sağlamaktadır. Bu nedenle oluşabilecek kan pıhtılarının önüne geçmektedir. Doktor kontrolünde kullanılan K2 vitamini takviyesi, vitamin eksikliği bulunan hastaların günlük hayatta kolaylık sağlamasını amaçlar.

Stj. Dr. Özlem Filiker