İdrarda Gebelik Testi Nedir?

İdrarda gebelik testi, evde yapılan ve bir çubuk üzerine birkaç damla kadar idrar damlatılması sonrası sonuç veren test uygulamaları olarak ifade edilebilir.

İdrarda gebelik testi, evde yapılan ve bir çubuk üzerine birkaç damla kadar idrar damlatılması sonrası sonuç veren test uygulamaları olarak ifade edilebilir. Bu testlerin işleyiş prensibi ise kişinin vücudunda gebelik ile beraber yoğun bir şekilde salgılanmakta olan HCG hormon seviyesini tespit edebilmek üzerinedir.

İdrarda hamilelik testi kullanılarak bir kadının gebe kalıp kalmadığı belirlenmeye çalışılır. Bir kadındaki gebelik durumu, idrarda ve kanda belirteçler olması ile tespit edilmektedir. Gebelik testleri, kan ya da idrar maddelerinden bir tanesinin örneklenmesini gerektirmektedir. Ama bu test, hamileliğin çok erken dönemlerinde gerçekleştirilirse doğru sonuç alma ihtimali azalmaktadır.

Gebelik için gerçekleştirilen pek çok kimyasal test, idrarda ve kanda insan koryonik gonadotropinin (yani hCG hormonunun) beta alt ünitesinin olup olmadığına ya da ne seviye olduğuna bakar. Bu HCG hormonu ise döllenmeden ortalama 6 ila 12 gün kadar bir süre ardından implantasyondan (embriyonun uterus/kadın üreme organı içine gömülmesinden) sonra kan ya da idrar örneklerinde tespit edilebilir.

Tüp bebek sonrası idrarda gebelik testi, önerilen süre sonunda yapılabilir. Bu noktada tüp bebek için embriyo transferi gerçekleştirilmektedir. Bu transfer sonrası idrarda gebelik testi, transfer üzerinden 12 ila 14 gün kadar bir süre geçmesi ardından yapılabilir. Bu aşamada kan ya da idrar testi uygulanarak hamilelik olup olmadığına bakılabilir. Test sonrasında eğer gebelik meydana gelmişse, kanama olmayacaktır ve buna göre kan sonucu negatif şekilde çıkmayacak, pozitif çıkacaktır. Sonrası süreçte ise normal gebelik belirtileri görülmeye başlanır.

İdrarda Gebelik Testi Hangi Durumlarda Hangi Anlama Gelir?

İdrarda gebelik testinin farklı sonuçlar vermesi, hem kişinin durumuna hem de testin yapıldığı şartlara bağlı olarak değişkenlik gösterebilmektedir. Dolayısıyla gebelik testinin hangi aşamada ve durumda ne sonuçlar ortaya çıkarabildiği ve buna bağlı olarak hangi durumlarda ortaya çıkardığı sonuçların, ne gibi anlamlara geldiği bilinmeli ve olası kafa karışıklıkları giderilmelidir. Bu noktada yanıltıcı olabilecek ve yorumlanması biraz kafa karıştırıcı olabilecek idrarda gebelik testi sonuçları ile ilgili örnekler şöyle verilebilir:

  • İdrarda gebelik testi silik çizgi çıktığı durumlarda, birkaç farklı ihtimalden bahsedilebilir;

Bazı gebelik testleri, hamileliğin varlığını oldukça erken dönemde belirler. Ancak bazı testler ise aksine erken dönem içerisinde sonuç vermeyebilir. Dolayısıyla duyarlılığı düşük testlerde bu silik çizgi sorunu olabilir.

İdrarda gebelik testi sonucunda silik çizgiler oluşmasının en büyük sebeplerinden bir tanesi gebelik sürecinin daha çok yeni durumda olmasıdır.

Gebelik testi sonucunda silik çizgiler oluşmasının bir başka sebebi de buharlaşma olmasıdır. Kişinin idrarı, eğer çok da uygun bir zamanda ve çok da su tüketmediği bir zamanda yapıldıysa, yoğunluğunda azalma yaşayabilir ve buharlaşma olabilir. Bu durum da silik çizgilere neden olan bir durumdur. 

  • İdrarda gebelik testi pozitif kanda negatif olduğu durumlarda, yalancı pozitiflik durumu söz konusu olabilir. Gebelik idrar testleri, genellikle doğru şekilde sonuç verse bile bazen de yanıltıcı sonuçlar ortaya çıkabilmektedir. Bu sonuçlar için ise yalancı pozitif ifadesi kullanılır. Örneğin, çok erken dönemde düşük ile neticelenen hamilelik, bu sonuçlara neden olabilir. Ayrıca hamilelik testi gerekenden çok erken bir tarih içerisinde gerçekleştirildiğinde o dönem içerisinde hormon düzeylerinde yükselme olmaya başladığından dolayı testler (hatalı şekilde) pozitif çıkabilir. Ancak sonrasında uygun zamanda yapılan kan testi ile sonucun negatif olduğu görülebilir. 
  • İdrarda gebelik testi ikinci çizgi silik çıktığı durumlarda, birkaç farklı ihtimalden bahsedilebilir;

İdrarın kişi tarafından yanlış yapılması, test çubuğundaki bir tane çizginin silik çıkmasına neden olabilir.

Bazı kadınlarda erken düşük problemi ya da kimyasal gebelik görülebilir. Bu tip durumlarda test çubuğundaki bir tane çizginin silik çıkmasına neden olabilir. 

Beklenen tarih sonrasında bir dönemde yumurtlayan kişiler de olabilir. Bu tip durumlarda kişide geç döllenme olur ve geç döllenme durumlarında da test çubuğundaki bir tane çizgi silik çıkabilir. 

İdrarda Gebelik Testi Nasıl Yapılır?

İdrarda gebelik testi uygulaması, kişilerin evde, kendi başlarına yapabilecekleri bir test işlemidir. Anlaması ve uygulaması da oldukça pratik ve kolaydır. Kan testinden önce kimi kadınlar bu gebelik testi kitlerini kullanmayı tercih etmektedir. Kişinin kendi tercihine bağlı olan idrarda gebelik testleri için takip edilmesi gereken adımlar ise şu şekildedir:

  • İdrarda gebelik testi için herhangi bir eczaneden, herhangi bir markada gebelik testi kiti satın alınır.
  • Alınan test araçları, evde kişiler tarafından yapılır. Yapılmadan öncesinde (her gebelik testi markası farklı olduğu için) uygulama talimatları okunur.
  • İlk aşamada gebelik testi kitindeki test çubuğu çıkarılır ve yapılan idrar bu çubuğun üzerine (işaretli olan kısma) damlatılır. 

(Not: Bazı marka testlerde çubuğun idrarın altına tutulması gerekirken, bazı marka testlerde ise idrarın ayrı bir kaba yapılması ve kitin de bu kap içerisine batırılması gerekmektedir.)

  • Sonrasında üzerine birkaç damla kadar idrar damlatılan test çubuğu, normal sıcaklıkta ve düz olan bir zemin üzerine bırakılır. 
  • Genellikle 3-5 dakika olmak üzere kullanım talimatında yazılı olan süre kadar bekleme aşamasına geçilir. 
  • Bu süre sonunda test çubuğu üzerinde sonuçlar belirir. Bu noktada test sonuçları (+) pozitif ile (-) negatif şeklinde ya da bir diğer test markasına göre çift çizgi ile tek çizgi şeklinde görülür. Tek çizgi negatifliği, çift çizgi ise pozitifliği işaret etmektedir. 

Test Sonrası Gebelik Testi Sonuçları

İdrarda gebelik testi sonucu renk farklılığı, çift ya da tek çizgi şeklindeki semboller ile ifade edilmektedir. Genellikle idrarda gebelik testi kitlerinde tercih edilen gösterim şekli ise tek ve çift çizgi sembolleridir. Buna göre çizgiler ile kişinin hamile olup olmadığı sonucu verilmiş olur.

Bu noktada özellikle de planlı hamileliklerde, gebe kalma beklentisi ve hayaliyle test uygulayan kadınlar, sonucun negatif çıkması durumunda sonuçla ilgili şüphesi varsa ikinci defa idrar gebelik testi uygulayabilir. Eğer daha garanti olabilecek bir sonuç isteniyorsa, o zaman da kan testi yaptırmaya karar verilmelidir. Ancak sonuçları açısından aslında %1’lik bir fark vardır; dolayısıyla oldukça güvenilir olduğunu söyleyebileceğimiz bu idrarda gebelik testi için sonuçlar şu şekilde tanımlanabilir:

  • İdrarda Gebelik Testi Pozitif: Pozitif sonuç, kadının hamile olduğu anlamına gelmektedir. Test markasına göre değişmekle beraber pozitif sonuç için test kitlerinde (+) sembolü ya da çift çizgi sembolü kullanılabilir. Her ikisi de kişinin hamile olduğunu gösterir.
  • İdrarda Gebelik Testi Negatif: Negatif sonuç, kadının hamile olmadığı anlamına gelmektedir. Test markasına göre değişmekle beraber negatif sonuç için test kitlerinde (-) sembolü ya da tek çizgi sembolü kullanılabilir. Her ikisi de kişinin hamile olmadığını gösterir. 

Test sonrası sonuçların doğru çıkması için bazı şartlara dikkat edilmesi de çok önemlidir. Bu noktada evde hamilelik testi yapılırken, kadınların idrar örneği için kullanacakları kabın steril olması bile test sonucu açısından önemlidir. Ayrıca idrar gebelik testleri ile (tıpkı kanda gebelik testlerinde olduğu gibi) kişinin HCG değerinin varlığına bakılır ve bu hormonun hamileliği ifade edip etmemesine göre test kitinde sonuçlar ortaya çıkar.

Makaleyi faydalı buldun mu?
0
0
Makeleyi Paylaşın

İdrarda Gebelik Testi ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular

İdrarda gebelik testi ne zaman yapılmalı? İdrarda gebelik testi en erken ne zaman belli olur? İdrarda gebelik testi kaç günde belli olur?

İdrarda gebelik testi yapılma zamanı, doğru sonuç alınabilmesi açısından çok önemlidir. Bu noktada erken hamilelik belirtileri, bazı kadınlarda döllenmenin meydana geldiği tarihten sonra ilk birkaç hafta içerisinde ortaya çıkabilmektedir. Ancak yine de bu dönemde adet öncesi belirtiler ile gebelik belirtileri benzer olabileceğinden dolayı birbiri ile karıştırılabilir. Dolayısıyla düzenli adet gören bir kişi, adet tarihinin tam 6. gününün ardından hamilelik testi yapabilir. Bazen ise HCG hormonu ve kadındaki yumurtanın geç şekilde döllenmesi sonucunda gebelik idrarda görünmeyebilir. Bu nedenle araştırmalar gösteriyor ki; idrarda gebelik testiyle en güvenilir ve doğru sonuçların alınabilmesi için kişinin adet döneminden 1 hafta kadar sonrasında test yaptırması gerekir.

Int. Dr. Sinem Köse

İdrarda gebelik testi sabah mı yapılmalı? İdrarda gebelik testi akşam yapılır mı?

İdrarda gebelik testi, idrar örneği üzerinden gerçekleştirilir. İdrar üzerinden bakılan hamilelik testi için sabah saatlerinde test yapılması önerilmektedir. Bu noktada idrarda hamileliğe bakılacaksa, hem sabah saatlerinde testin yapılması, test sonuçlarının da çok daha güvenilir olmasını mümkün kılmaktadır. Özellikle de sabahları ilk idrar ile gerçekleştirilen testlerde sonucun güvenilir ve doğru çıkma ihtimali daha yüksek olmaktadır. Sabah kişinin uyanır uyanmaz bu testi uygulaması, gece süresince idrar içerisinde hCG hormonunun iyice birikmesi sayesinde doğru sonuç ortaya çıkarır. Bu yüzden akşam yapılması yerine sabah yapılması tavsiye edilir.

Int. Dr. Sinem Köse

İdrarda gebelik testi aç karnına mı yapılır?

İdrarda gebelik testi yaparken güvenilir sonuçlar alınabilmesi için bazı noktalara dikkat edilmesi gerekir. Bu noktada testin uygulanma aşaması kadar şartların da uygun olması önemlidir. Buna göre idrarda gebelik testlerinin sabah saatlerinde aç karnına bir şekilde ilk idrar ile yapılması tavsiye edilmektedir. Bu sayede sonuçlar da daha güvenilir olabilecektir.

Int. Dr. Sinem Köse

Aşılama sonrası idrarda gebelik testi yapılır mı?

Aşılama sonrası idrarda gebelik testi için önerilen süre, aşılamadan 14 gün kadar sonrasıdır. Bu sürede test yapılabilir. Bu gebelik testi, kana ya da idrara bakılarak gerçekleştirilebilir. Kişiye aşılama yapılması ardından görülebilecek hamilelik belirtileri ise en erken olarak 3 hafta kadar sonrasında başlar. Bu belirtiler, normal hamileliklerde olduğu gibi olmaktadır.

Int. Dr. Sinem Köse

İdrarda gebelik testi ne kadar güvenilir?

İdrarda gebelik testi güvenilirliği, neredeyse kanda gebelik testi kadar yüksektir. Evde idrar örneği ile gerçekleştirilen testlerde, kişiler talimatlara uyarak hareket ettiğinde, elde edilen doğruluk oranı %99 güvenlidir. Kanda yapılan testlerin doğruluk oranı ise %100 olarak ifade edilir. Bu nedenle bu iki test arasındaki güvenilirlik konusunda %1’lik önemsiz bir fark olduğu görülmektedir. Ancak yine de idrar testlerinde hatalı sonuçlar verebilmektedir. Uzmanlar tarafından ve doğru şartlarda gerçekleştirilmesi açısından da kanda gebelik testleri, daha doğru sonuçlar vermektedir.

Int. Dr. Sinem Köse

Hastanede yapılan idrarda gebelik testi var mı?

Hamilelik testleri, idrar ve kan tahlilleri üzerinden gerçekleştirilebilir. Her iki hamilelik için yapılan testte de kişinin hCG hormon seviyeleri kontrol/takip edilir. Ayrıca her iki gebelik sonucu veren tahlil tipi de hastane ortamında gerçekleştirilebilir. Elbette idrarda gebelik testi amacıyla kişiler kendi kendine gebelik testi kiti kullanarak test evde yapabilmekteler. Ancak hem idrar hem kan tahlilleri üzerinden yapılan bu gebelik testlerinin hastane ortamında gerçekleştirilmesi ve laboratuvar analizleri sonucunda uzman kişilerce değerlendirilmesi, güvenilir sonuçlar getirmektedir.

Int. Dr. Sinem Köse

İdrarda gebelik testi fiyatı nedir?

İdrarda gebelik testi, çok cazip fiyatlarla satışa sunulmaktadır. Bu noktada her eczanede bulabileceğiniz idrarda gebelik testi kitleri farklı markalarda ve modellerde bulunmaktadır. Ancak ufak değişiklikleri olsa da fiyatları oldukça uygundur ve çok büyük farklar göstermemektedir. Dolayısıyla hamilelik şüphesi olan ve test yapmak isteyen herkes, çok düşük ücretlerle gebelik testi kitlerini herhangi bir eczaneden alabilirler.

Int. Dr. Sinem Köse

İdrarda gebelik testi adetten önce belli olur mu? Adetliyken idrarda gebelik testi yapılır mı? İdrarda gebelik testi adet gecikmesinden kaç gün sonra yapılır?

Gebelik testleri için belirleyici olan unsur, kişinin regl dönemidir. Dolayısıyla testin hangi zaman içerisinde yapılması gerektiği de kişinin adet kanama düzenine bağlı olarak değişiklik gösterir. Düzenli olarak adet gören kişilerde döllenmeden tam 2 hafta kadar sonra, (bu da demek oluyor ki adetten 1-2 gün kadar sonra) test pozitif sonuç verecektir. Düzenli olarak adet olmayan kişilerde ise bu süre biraz daha uzun olabilir. Düzenli şekilde adet gören kişilerde beklenen adet kanamasından ortalama 5 gün öncesine kadar test sonuç verebilir. Ancak adet döngüsünde yaşanan değişimler ve teknik hatalar nedeniyle hatalı sonuç çıkarma ihtimali de yüksektir. Bu nedenle adetten 5 gün ila 1 hafta kadar öncesinde yapılabilir denilse de adet öncesi yanıltıcı sonuçlar olabileceği için test yapılması önerilmez. Adette gecikme olmasının beklenmesi önerilir. Dolayısıyla kadınların adet görürken test yapmaları da önerilmemektedir.

Int. Dr. Sinem Köse

İdrarda gebelik testi ilişkiden kaç gün sonra belli olur?

İdrarda gebelik testi için, ilişki sonrası birkaç gün geçmesi ile gebelikle ilgili net ve kesin bir sonuç alınamaz. Hamilelik açısından kişinin vücudunun tespit edilebilir düzeylerde HCG hormonu geliştirmiş olması gerekir ve bunun için de ilişkiden sonra biraz zamana ihtiyaç vardır. Dolayısıyla beklenen adet tarihinden en erken şekilde 1 hafta kadar öncesinde ya da şüphe duyulan bir cinsel ilişki ardından en erken 1 hafta kadar sonra hamilelik testi uygulanabilir. Buna göre yaşanan cinsel ilişkinin üstünden yaklaşık 10 ila 14 gün geçmesinin ardından hamileliğin belli olabildiği söylenilmektedir.

Int. Dr. Sinem Köse