HPV Aşısı Nedir?

HPV virüsü, kadın ve erkeklerde görülebilen ve temas yoluyla bulaşıp cinsel bölgelerde şişkinlik ve siğil şeklinde ortaya çıkıp oldukça ciddi hastalıklara sebep olabilen bir virüstür.

Human Papilloma Virüs kısaca HPV, hem kadınlarda hem de erkeklerde hastalık yapabilen bir virüstür. Esas bulaş yolu tensel temas olan bu virüsün 200’den fazla çeşidi mevcuttur. Hastalık kendisini cinsel ilişki yaşanan bölgede gösterir ve bu bölgede bir sertlik veya şişkinlik oluşmasına neden olur. Genellikle siğile benzetilir. 

HPV virüsüne yakalanan kişilerde dönem dönem nüks görülebilir. Sağlık açısından en tehlikeli yanı ise pek çok kanser türüne yatkınlık gelişmesine neden olmasıdır. Yapılan bazı çalışmalarda tüm kanser türlerinin yaklaşık %5’ine HPV virüsünün neden olduğu tespit eddilmiştir. HPV’nin neden olduğu kanser türleri;

HPV virüsü genel olarak cinsel yol ile bulaşmaktadır. Cinsel yol haricindeki bulaşmalar düşük ihtimaldir. HPV aşısı, 3 doz şeklinde uygulanan ve yaklaşık 6 ay içerisinde tamamlanan bir aşıdır. 200’den fazla türü bulunan virüsün en yaygın olarak görülen 4 tipini yok etmesi konusunda oldukça başarılıdır.

HPV aşısı, her bireyin yaptırması gereken önemli bir aşıdır. Özellikle cinsel aktif dönemde ortaya çıkan bu virüsten korunmak için aşı yaptırılması önerilmektedir.

HPV Aşısı Nasıl Yapılır?

HPV yani bir diğer ismiyle Gardasil aşısının uygulaması, aşının uygulanacağı kişinin yaşına bağlı olarak değişkenlik göstermektedir. Bu değişkenlikler aşağıdaki gibidir:

  • 9 – 14 Yaş: Bu yaş aralığındaki gençlere uygulanacak olan aşı 2 doz şeklinde yapılmaktadır. Birinci doz ile ikinci doz arasında 6 ay geçmesi gerekmektedir. 
  • 15 –45 Yaş: Bu yaş aralığındaki kişilere uygulanacak olan aşı 3 doz şeklinde yapılmaktadır. Birinci doz ile ikinci doz arasında 2 ay, ikinci doz ile üçüncü doz arasında ise 4 aylık bir zaman diliminin geçmesi gerekmektedir. Toplam 6 ay içerisinde aşı dozları tamamlanır.

HPV aşısı yaptıranlar, işlem sırasında ağrı veya sızı hissetmedikleri gibi sosyal hayatlarına da kaldıkları yerden devam edebilmektedir. HPV aşısı yan etkileri görülür ise kısa süre içerisinde sağlık kuruluşlarına başvurulması gereklidir.

HPV Aşısı Yan Etkileri

HPV aşısı yan etkileri, diğer aşı ve tedavi yan etkileri ile kıyaslandığında minimal seviyede görülmektedir. Nadiren de olsa görülen yan etkiler aşağıdaki şekilde sıralanmaktadır:

  • Hafif ateş
  • Uygulama bölgesinde hafif kızarıklık
  • Uygulama bölgesinde hafif ağrı

Aşının yapıldıktan sonraki ilk 24 saat içerisinde yukarıdaki yan etkilerin görülme ihtimali vardır. Yaşanan yan etkiler minimal seviyede gerçekleştiği için vücudun büyük reaksiyonlar vermesi düşük ihtimaldir. Ağrı ve yan etkilerde artış görülür ise en kısa sürede sağlık kuruluşlarına başvurmak gereklidir.

HPV Aşısı Kimlere Yapılır?

HPV aşısı, her bireye uygulanması önerilen bir aşıdır. Uygulama yaşı kadın ve erkeklerde değişiklik göstermektedir.

  • HPV aşısı erkeklerde 12 ile 26 yaş aralığında bulunan kişilere yapılır. İstisnai durumlarda aşı yaş sınırı 45’e kadar çıkabilmektedir.
  • HPV aşısı kadınlarda 9 yaşından itibaren uygulanabilmektedir. 

Aşının korunumu, cinsel olarak daha önce herhangi bir aktiviteye karışmamış olan kişilerde yüksek oranda görülür. Ayrıca daha önce farkında olmadan dahi HPV virüslerinin herhangi bir çeşidi ile karşılaşan kişilerde aşının etkisi azalmaktadır.

HPV Aşısı Kontrendikasyonları

HPV aşısı, her birey tarafından yaptırılabilir ancak bazı özel durumlara sahip olan kişilere bu aşı uygulamasının yapılması uygun görülmez. Bu kişilerde görülen ortak özellikler şunlardır:

  • HPV aşısı içerisinde maya bulunmaktadır. Maya alerjisi bulunan kişilerin HPV aşısını yaptırmaması gereklidir. Aksi takdirde alerjik reaksiyonlar yaşanabilir.
  • Lateks materyallerine duyarlılığı olan kişilere bu aşı uygulaması yapılmaz. Uygulandığı takdirde yan etkiler ve vücut reaksiyonları görülebilir.
  • Aşı yapılacak olan kişide ateş, karın ağrısı vb. şikayetler var ise şikayetler geçene kadar kişiye aşı yapılmaz.
  • Hamile kadınlarda aşı yapılmamasına özen gösterilmektedir ancak hamile kadınlara yapılan aşının çocuğa etkisi görülmemektedir.

Yukarıdaki özelliklere sahip olan kişilere aşı uygulaması yapılmaz ya da mevcut durumun geçmesi beklenir.

Makaleyi faydalı buldun mu?
0
0
Makeleyi Paylaşın

HPV Aşısı ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular

HPV aşısı fiyatı ne kadar?

HPV aşısı fiyatları kişinin durumuna göre farklılık gösterebilir. HPV aşısı fiyatı hakkında net bilgilere ulaşmak için tercih edilen sağlık kuruluşundan randevu alınmalıdır. Aşı öncesinde ve sonrasında uygulanacak işlemler, HPV aşısı fiyatı hakkında net bilgilerin oluşmasını sağlayacaktır.

Dr. Ülkü Kılıç

HPV aşısı devlet karşılıyor mu?

HPV aşısı, yüksek maliyeti nedeniyle devlet tarafından karşılanmamaktadır ancak bazı sigorta şirketlerinin kapsamında yer almaktadır. Bu nedenle, HPV aşısı fiyatları değişkenlik göstermektedir. Tercih edilen sağlık kuruluşunda HPV aşısının varlığı sorgulanarak işleme başlanabilir.

Dr. Ülkü Kılıç

HPV aşısı nerede yapılır?

HPV aşısı, devlet ve özel sağlık kuruluşlarında yaptırılmaktadır. Aşıyı devlet hastanelerinde veya aile hekimliklerinde yaptırmak isteyen kişilerin aşıyı temin etmeleri gereklidir. Eczanelerden temin edilen aşı, sağlık kuruluşları aracılığıyla kolayca uygulanabilir.

Dr. Ülkü Kılıç

HPV aşısı kaç yaşına kadar yapılır?

HPV aşısı, erkek ve kadınlarda 12 - 26 yaşları arasında yapılmaktadır. Ancak bazı zamanlarda bu yaş 12 – 45 olarak da görülebilir. HPV hastalığı özellikle kadınlarda bazen daha erken yaşlarda da görülebilir. Bu zaman diliminde 12 olan yaş sınırı kadınlarda 9 yaşa kadar çekilebilmektedir.

Dr. Ülkü Kılıç

HPV aşısı ne zaman yapılmalı?

HPV aşısını, özellikle 27-45 yaş aralığındaki kişilerin yaptırması önerilmektedir. HPV virüsleri kanser gibi umulmaz hastalıklara da neden olabildiğinden dolayı aşının vakit kaybetmeden yapılması gerekir. Virüsün yayılmaması için önlemler alınmalıdır ve olası kötü sonuçlar engellenmelidir.

Dr. Ülkü Kılıç

HPV aşısı nereden yapılır?

Gardasil aşı, iyice çalkalandıktan sonra bir şırınganın içerisine boşaltılır ve kişiye enjekte edilir. Enjekte edilen bölge üst kol bölgesidir. Burada bulunan deltoid bölgesi veya uyluğun sağ üst yan tarafına aşı vurulur. Aşı sadece bir defaya mahsus yapılmadığından diğer dozlarda yine aynı bölge üzerinden kişiye enjekte edilir.

Dr. Ülkü Kılıç