Horner Sendromu

Horner sendromu, göz içi ve çevresinde görülen şekil bozuklukları olup cerrahi yöntemler ile tedavi edilmektedir

Horner Sendromu Nedir?

Horner sendromu hastalığı oldukça nadir görülmekte olan bir hastalıktır. Hastalığa sendrom adı verilmesinin nedeni bir sendroma uygun şekilde belirli belirti ve bulguların aynı anda görülüyor olmasıdır.

Bu sendromda da her hastada belirli bir birliktelikle kendisini gösteren bir takım şikayetlerden oluşmaktadır. Bu belirtiler baş, boyun bölgesi, yüzü ve gözleri etkilemektedir. Horner sendromu hastalığının merkezi sinir sisteminde beyinden göze ve yüze giden sinirlerin etkilenmesi sonucunda oluştuğu bilinmektedir.

Belirtiler gözlerden birinde üst göz kapağının sarkması ve yarı kapalı durumda olması, aynı gözde gözün orta kısmındaki siyah göz bebeğinin daralması ve yüzün aynı yarısında ter üretiminin durması ile terleme olmaması şeklindedir.

Horner sendromu sıklıkla inme durumları, akciğer, tiroid ve omurilik tümörleri sonucunda görülmektedir. Ancak hastalığa sebep olan başka durumlar da mümkündür.

Çeşitli sebepler sonucunda gerçekleşebilmekte olan Horner Sendromu hastalığının tedavisinde de sendroma sebep olan durumun ortadan kaldırılması/tedavi edilmesi ön planda tutulmaktadır.

Pankost tümörü adı verilen ve akciğerlerin üst kısımlarını tutan tümörler de aynı şekilde baş ve boyun bölgesine gitmekte olan sinirlere baskı yaparak sendroma neden olabilmektedirler.

Pankost sendromu adı verilen ve bulguları Horner sendromuna oldukça fazla benzeyen bir sendrom türü de mevcuttur. Bu sendromda aynen Horner sendromu hastalığında görülmekte olan göz bulgularının yanı sıra, yüzün yarısında terleme kaybı ve yüzün yarısında kızarıklıklar görülebilmektedir.

Ender olarak Pankost sendromu zatürre hastalıkları sonucunda da görülebilmektedir.

Horner Sendromu Belirtileri Nelerdir?

Horner Sendromu hep birlikte seyretmesi ile bilinen bazı belirtilerin hastada ortak olarak görülmesi sonucunda ortaya çıkmaktadır. Sinirler aracılığıyla oluşmuş olan uyarılarda meydana gelen hasar sonucunda uyarının ulaşması mümkün olmamaktadır. Bu durum belirtilerin oluşmasında rol oynamaktadır.

  • Etkilenen gözde göz renginin diğer göze kıyasla daha açık renkte olması görülebilmektedir.
  • Etkilenmiş gözler arasında büyüklük farkı meydana gelmektedir.
  • Etkilenmiş gözde üst göz kapağı aşağı doğru sarkabilmektedir.
  • Etkilenmiş olan gözde devamlı veya aralıklı olarak kızarmalar ve kızarıklık meydana gelebilmektedir.
  • Etkilenmiş gözde alt göz kapağında da yükseklik olabilmektedir. Bu durum üst göz kapağıyla birleştiğinde kısık göz görünümü ile sonuçlanmaktadır.
  • Göz veya gözler içeri doğru batmış şekilde görünebilmektedir.
  • Yüzün etkilenen tarafında terleme kaybı mevcuttur.
  • Yüzün etkilenmiş tarafında görülen terleme kaybına bağlı olarak ısı artışı ve kızarıklık olabilmektedir.

Horner Sendromu Nedenleri Nelerdir?

Horner Sendromu hastalığının merkezi sinir sisteminde beyinden göze ve yüze giden sinirlerin etkilenmesi sonucunda oluştuğu bilinmektedir. 

Bu yolda meydana gelecek her türlü etken Horner Sendromu hastalığının oluşmasında rol oynayabilmektedir.

  • Travmalar, kazalar ve geçirilmiş ameliyatlar sinir yolunu hasarlayarak Horner Sendromu hastalığına neden olabilmektedir.
  • Mediasten (göğüs içi) tümörleri, bronş tümörleri, lenfomalar, akciğer kanserleri ve tümörleri, tiroid tümörleri, metastazlar (kanser yayılımları), Pancoast tümörü (akciğer üst kısmında görülmekte olan bir tümör tipi) baskı sonucunda siniri basılayarak Horner Sendromu hastalığına neden olabilmektedir.
  • Beyin damarlarında oluşan tıkanıklıklar Horner Sendromu hastalığına neden olabilmektedir.
  • Beyin sapı tümörleri, omurilik ve boyun bölgesindeki tümörler, kitleler ve kanserler Horner Sendromu hastalığına neden olabilmektedir.
  • MS (Multiple Skleroz) gibi hastalıklar ilgili siniri etkilerlerse Horner Sendromu hastalığına neden olabilmektedir.
  • Beyni besleyen damarlardaki genişlemeler ve basınç artışları Horner Sendromu hastalığına neden olabilmektedir.

Horner Sendromu Teşhisi

Horner Sendromu hastalığı teşhisinde doktorunuz belirtilerinizi birleştirip tek tek inceledikten sonra tanıya yönelmektedir. Bu hastalığın tanısında mecvut bulunan diğer hastalıklarınız ve tedavileriniz esas alınmaktadır.

Fizik muayene ile detaylı şekilde alınacak muayene bulgularınız, tıbbi geçmişiniz ile birlikte değerlendirilmektedir.

Görüntüleme tekniklerinde MRI görüntüleme (magnetik rezonans görüntüleme) ve BT (bilgisayarlı tomografi) ile yüz ve çevresine giden sinirler, baş boun beyin ve akciğerde mevcut olabilecek hastalık ve tümör/kanser yapıları değerlendirilmektedir.

Göz muayenesi ise göz hastalıkları uzman doktoru tarafından göz bulgularınızı değerlendirmek amacıyla yapılmaktadır.

Horner Sendromu Tedavisi

Horner Sendromu hastalığında tedavide altta yatan ve sendroma sebep olmuş olan sebebe yönelik tedavi yöntemleri ön plana çıkmaktadır.

Bunlar tümörlere yönelik cerrahi operasyonlar ve basıyı azaltmaya yönelik ameliyat ve kemoterapiler olarak tümörün yerine ve türüne göre değişkenlik göstermektedir.

Bazı hastalarda nedeni bilinmeyen bir şekilde Horner Sendromu hastalığı belirtileri meydana gelebilmektedir.

İleri tetkik ve incelemelerle bu sendromun sebepleri ortaya konulamadığı takdirde tedavi edilemese de hastalığın neden olabildiği başka bir sorun bulunmamaktadır.

Horner Sendromu Tedavi Edilmezse

Horner sendromu hastalığı tedavi edilmediği takdirde yaşanan belirtilerde giderek artma meydana gelebilmektedir.

Gözdeki problemler görme kaybına kadar ilerleyebilmekte ve fiziksel ve sosyal hayatta büyük kayıplara yol açabilmektedir.

Ayrıca ilerleyen sinir hasarına bağlı olarak ilerleyen hastalarda tedavinin mümkün kalmama ihtimali de bulunmaktadır.

Çocuklarda Horner Sendromu

Çocuklarda da baş ve boyuna giden sinirlerin iletimini bozacak durumlar sonucunda Horner Sendromu görülebilmektedir.

Bu sebepler doğuştan gelen veya sonradan edinilmiş hasar veya hastalıklar olabilmektedir.

Çocuklarda da beyin sapındaki hastalıklar, tümörler, damar hastalıkları, travmalar Horner Sendromu ile sonuçlanabilmektedir.

Ancak bilinen en sık neden cerrahidir. Tedavi erişkinlerde olanla aynı şekilde olup sebebe yöneliktir.

Bebeklerde Horner Sendromu

Bebeklerde Horner Sendromunu anlamak ve tanısını koymak güçtür ancak görülebileceği her zaman akılda tutulmalıdır.

Bebeklerde de göz bulguları, yüzün yarısında terleme kaybı gibi belirtilerle ilerlemekte olan Horner Sendromu hastalığının yaşamın ilk zamanlardındaki en sık görülen ve en temel nedeni doğum travmalarıdır.

Doğum sırasında hasara uğramış olan baş ve boyun sinirleri sonucu Horner Sendromu hastalığı ender de olsa bebeklerde de görülebilmektedir. Tedavisi erişkinlerde ve çocuklarda olduğu gibi sebebe yönelik olarak gerçekleştirilecek tedavilerdir.

Bebeklerde Horner sendromunun ender de olsa göz bulgularını önlemek ve tedavi etmek amacıyla apraklonidin isimli ilacın kullanılması gündeme getiren çalışmalar mevcuttur.

Bu ilacın kullanımı yaygı olmamakla birlikte hastalığın gidişatının kullanıma uygun olması ve Göz Hastalıkları uzmanı doktoru ile Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları uzman doktorunun ortak kararı ile ilaç reçete edilebilmektedir.

Horner Sendromu için Hangi Doktora Gidilmeli?

Horner Sendromu hastalığı için öncelikle temelde yatan hastalığı bulmak ve diğer hastalıklardan ayırt etmek gerekebilmektedir. Göz bulgularınız için Göz Hastalıkları Uzmanına.

Akciğer tümörleri varlığında gelişen Horner Sendromu hastalığında takibi ve tedavisi için Göğüs Cerrahisi uzmanına, baş ve boyun çevresindeki tümörlere bağlı olarak gelişmiş olan Horner Sendromu Hastalığı içinse KBB Kulan Burun ve Boğaz , Baş ve Boyun Cerrahisi uzman doktoruna başvurabilirsiniz.

Tiroid ve çevresindeki tümörlerde ise hem KBB Kulan Burun ve Boğaz , Baş ve Boyun Cerrahisi poliklinikleri hem de Genel Cerrahi poliklinikleri teşhis ve tedavi uygulayabilmektedir.

Makaleyi faydalı buldun mu?
2
0
Makeleyi Paylaşın