Holter Nedir?

Holter, bireylerin günlük aktivitesi sırasında kalbin verdiği tepkileri belirli aralıklarla ölçen ve bu ölçümleri kayıt altına alan elektrokardiyografi cihazıdır.

Holter, bireylerin günlük aktivitesi sırasında kalbin verdiği tepkileri belirli aralıklarla ölçen ve bu ölçümleri kayıt altına alan elektrokardiyografi cihazıdır. Holter cihazı, iki farklı şekilde kullanılmaktadır.

  • EKG (Elektrokardiyografi) veya bir diğer adıyla ritmik holteri.
  • Tansiyon Holteri

Bireylerin günlük aktivitesi esnasında vücudunun özellikle kalbin verdiği tepkileri ölçebilmek amacıyla hekimlerin istemi ile bu cihaz kullanılmaktadır. 24 veya 72 saat boyunca hasta üzerine yerleştirilen cihaz belirli aralıklarla istenilen ölçümleri yapmaktadır. EKG veya tansiyon ölçümü işlemini yapan bu cihaz SSD (Hafıza Kartı) alanına ölçümleri kaydetmektedir. Bu ölçümler, cihaz çıkarıldıktan sonra uzman hekim tarafından bilgisayar ortamında incelenerek hastalıkların tanılanmasında önemli rol oynamaktadır.

Holter Neden Takılır?

Bireylerin günlük aktivitesi sırasında kalp ritmi veya tansiyon değerlerinin gün boyunca (24 saat) takip edilmesi amacıyla takılmaktadır. Herhangi bir EKG muayenesinde veya tansiyon ölçümü sırasında anormal durum gözlenememesi oldukça doğaldır. Hastaların günlük aktivitesi sırasında vücudunun verdiği tepkileri her dakika izleyebilmek zor olduğu için holter cihazı takılmaktadır.

Bu holter cihazı kalbin verdiği tepkisel yanıtları önce ölçüp ardından kaydetmektedir. Bu sebeple kalp ritmi düzensizlikleri veya gizli tansiyon gibi hastalıkların tanılanmasında cihaz önemli rol oynamaktadır.

Ritm (EKG) Holter

Ritm (EKG) Holter, kalp ritminin belli bir süre boyunca izlenmesi ve kaydedilmesi işlemidir. Normal bir EKG tetkiki sırasında hastanın ara ara olan belirtileri/kaygıları gözlenememektedir. Bu sebeple 24 saatlik veya daha uzun bir süre takılan holter cihazı sayesinde hastanın günlük aktiviteleri devam ederken EKG filmi düzenli olarak çekilip ardından hafıza kartı içerisine kaydedilmektedir.

Bu holter türünde özellikle kalp aritmileri ile ilgili hastalıkların tanılanması önemli bir rol oynamaktadır. Ritim bozukluğu esnasında yaşanan kalpte duraklamalar, çok hızlı veya yavaş atımlar cihazın kaydettiği EKG'de gözlemlenmektedir.

Kalp Ritmi Bozukluğu Belirtileri

  • Göğüs kafesi ve çevresinde çarpıntı hissi,
  • Göğüs kafesinin içerisinde kuş çırpınıyor hissi,
  • Kalp atışlarının düzensiz olması (tekleme veya çiftleme)
  • Nefes alamama,
  • Baş Dönmesi,
  • Bayılma,
  • Göz Kararması,
  • Fenalık Hissi durumlarında holter cihazı uzman hekimin önerisiyle takılmaktadır.

Ritm Holter Nasıl Takılır?

Kalp ve göğüs çevresine belirli aralıklarla elektrot takılmaktadır. Elektrotlar kablo yardımı ile cihaza bağlanmaktadır. Bu cihaz, hasta vücudunda belirlenen süre dahilinde kalmalıdır.

  • Kliniğe belirlenen randevu saatinde başvuru yapan hastaların kıyafeti (üst kısmı) çıkarılması istenmektedir.
  • Göğüs kısmında belirlenen noktalara jel yardımı ile elektrotlar sabitlenmektedir.
  • Bu elektrotların uç kısımlarına ise holter cihazından çıkan kablolar tutturulmaktadır.
  • Holter cihazından çıkan kablolar ile elektrotların uç kısmı birleştikten sonra cihaz uygun bir yere yerleştirilmektedir. (Örneğin, erkek hastalar için cihazın kemere takılması gibi)
  • Bütün işlemlerin tamamlanmasının ardından hasta kıyafetlerini giymektedir.
  • Daha sonraki süreçte hastanın dikkat etmesi gereken hususlar hemşire tarafından aktarılmaktadır.

Ritm Holter Takılıyken Neler Yapılmaz?

Holter testi esnasında amaç, hastanın günlük aktivitelerini yaptığı esnada kalbin verdiği tepkileri izleyebilmek ve değerlendirmektir. Bu sebeple holter cihazı takılıyken günlük rutin yapılan aktivitelere devam edilmesi istenmektedir. Günlük aktivitelerinizin yanı sıra cihaz takılıyken;

  • Elektronik bir cihaz olduğu için duş alınmaması,
  • Göğüs üzerine yerleştirilen elektrotlar nedeniyle (göğüs filmi, BT veya MR gibi) tetkiklerin daha sonra planlanması,
  • Cihazın kullanımı hakkında bilgi sahibi olarak sürekli aktifliğin sağlanması gereklidir.

Ritm Holter Sonucu

Ritm holter cihazı belirlenen süre dahilinde vücutta çalışır bir şekilde kaldıktan sonra belirlenen randevu saatinde kliniğe başvurarak hemşire tarafından elektrot ve cihazın sökümü yapılmaktadır.

Cihaz ve elektrotlar hasta vücudundan ayrıldıktan sonra cihaz içerisinde bulunan SSD uzman hekime iletilmektedir. Uzman hekim, 24 veya 72 saat içerisinde tutulan kayıtları inceleyerek hastanın kalp ritminin gün içindeki aktivitesini yorumlamaktadır.

Tansiyon Holteri

Tansiyon holteri, hastanın gün içerisindeki tansiyonunu düzenli aralıklar ile ölçülmesi işleminde kullanılmaktadır. Birey günlük aktivitelerini devam ettirdiği esnada cihaz belirli aralıklar ile ölçüm yapmaktadır.

Tansiyon Holteri Neden Takılır?

  • Hipertansiyon (yüksek tansiyon) hastalığının kesinleştirmesi,
  • Beyaz önlük tansiyonu (bir hekim veya hemşirenin tedavi ettiği esnada hastanın stres yapması) şüphesinde,
  • Hipertansiyon (yüksek tansiyon) tedavisinin ne derece etkili olduğu hususunda,
  • Uyku esnasında yüksek tansiyon şüphesinde,
  • Sistemik hastalıkların (şeker hastalığı gibi) kan basıncına etkisine tespit edebilmek amacıyla tansiyon holteri kullanılmaktadır.

Tansiyon Holteri Nasıl Takılır?

  •  Tansiyon holteri, manşon ve ölçümleri kaydeden bir cihaz olarak iki parçadan oluşmaktadır.
  • Cihazın manşon kısmı sağ veya sol olmak üzere herhangi bir koluna bağlanır ve cihaz bireyin uygun gördüğü bir yere yerleştirilir.
  • Cihaz belirlenen aralıklar dahilinde düzenli olarak ölçüm yapar ve ölçümler kayıt altına alınır. (Genellikle ölçüm sırası periyodik olarak; uyku esnasında 60 dakika, gündüz uyanıklık halinde ise 30 dakika da bir ölçüm yapmaktadır)
  • Bir gün boyunca belirli aralıklar ile manşon şişer ve ölçümü yaptıktan sonra sönmektedir. Bu ölçüm cihaza yerleştirilen SSD hafızasına kaydedilmektedir.

Tansiyon Holter Cihazı Takılıyken Nelere Dikkat Edilmelidir?

  • Holter takılı konumda iken hastanın günlük aktivitelerine devam etmesine özen göstermesi gerekmektedir.
  • Manşon şişmeye başladığı zaman hastanın o esnada yaptığı işlemine birkaç dakika ara vermesi gerekmektedir. (Manşonun doğru ölçüm yapabilmesi adına dirseğin katlanmamış olması gerekmektedir)
  • Cihaz takıldıktan sonra hastanın duş almaması gerekmektedir.
  • Manşon kesinlikle gevşetilmemeli veya çıkartılmamalıdır.

Sağlık personeli tarafından yerleştirilen manşonun yerinden çıkması veya oynaması halinde tekrar uygun şekilde sarılması gerekmektedir. Manşon belirlenen kolu tam kavramalı ve ön tarafında bulunan hortum kısmının ise dirsek açıklığı yönünde olması gerekmektedir.

Tansiyon Holteri Sonucu

Tansiyon holter cihazı belirlenen süre boyunca vücutta kaldıktan sonra tekrar kliniğe başvurularak sağlık personeli tarafından çıkartılma işlemi yapılmaktadır. Cihazın iç kısmında yer alan SSD (Hafıza Kartı) çıkartılarak uzman hekime teslim edilmektedir.

Belirli süre düzenli aralıklarla yapılan ölçümler hekim tarafından değerlendirilmektedir. Bu değerlendirmeler sonucunda hastanın herhangi bir sağlık problemi olup olmadığı hakkında gerekli açıklamalar yapılmaktadır.

Makaleyi faydalı buldun mu?
1
0
Makeleyi Paylaşın

Holter ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular

Holter cihazı neden ses çıkartır?

Holter cihazının ses çıkarması o esnada ölçüm yaptığı anlamına gelmektedir. Tansiyon Holteri ölçüm yapılmasına başlamadan önce "bip" sesini çıkartmaktadır. Bu esnada bireyin ölçüm yapılacağını anlayarak oturması gerekmektedir. Bunun yanı sıra ritm holterinden çıkan ses esnasında kalp ritminin görüntüleri ölçülmekte ve kaydedilmektedir.

Int. Dr. Sinem Köse

Holter testi nerede yaptırılmaktadır?

Teknolojinin gelişmesiyle birlikte günümüzde birçok hastanede holter cihazı bulunmaktadır. Holter testi yapan SGK anlaşmalı hastaneler, özel hastaneler ve uzman hekimlerin kliniklerinde holter testi yaptırılmaktadır. Kamu hastanelerinde cihazların daha az bulunması sebebiyle hastalara cihazın takılacağı ve çıkartılacağı gün için randevu verilmektedir.

Int. Dr. Sinem Köse