Hipnoterapi Nedir?
Hipnoterapi, insanların yaşamlarındaki kaygı, endişe, ve korku kaynaklı sorunları ve bu sorunlara bağlı oluşan fiziksel problemlerin tedavisinde kullanılan bir hipnoz yöntemidir
Hipnoterapi insanların yaşamlarını etkileyen kaygı, endişe ve korku kaynaklı sorunları ve bu sorunlara bağlı olarak oluşan fiziksel problemleri tedavi etmek adına kullanılan telkin niteliğindeki hipnoz yöntemidir.
Alternatif tıp olarak bilinen hipnoz tekniği hipnoterapi alanına girerek Dünya üzerinde birçok ülkede ve Türkiye’de psikoterapi tedavi yöntemi olarak kabul edilmiştir. Hipnoterapi ve hipnoz birebir aynı şeyler değildir. Hipnozda tamamen bir trans hali ve sonrasında çok az şey hatırlama söz konusuyken hipnoterapide kişi bilinçlidir ve çeşitli telkin yöntemleri ile kalıcı şekilde tedavi edilmesi amaçlanır.
Ruhsal bunalımlar ve psikiyatrik sorunlar içinde sıkışan bireyler kendilerini çeşitli şeylere odaklarlar. Kimisi yemek yemeye, kimisi spora, kimisi işine kendisini vererek yaşadıkları ruhsal sıkıntıları göz ardı etmeye çalışır. Fakat bu durumlar hem kişinin sosyal yaşamını etkilerken hem de fiziksel sağlığını da kötü yönde etkileyebilmektedir.
Hipnoterapi sayesinde kişi yaşamış olduğu ruhsal bunalımları ve buna bağlı olarak oluşan fiziksel ve sosyal problemlerin üstesinden gelebilmekte ve hayatına daha sağlıklı ve mutlu olarak devam edebilmektedir.
Hipnoz Tedavisi
Hipnoz tedavisi birçok alanda psikiyatrist ve psikoterapist uzmanlar tarafından kullanılan bir tedavi tekniğidir. Ancak bilinenin aksine bir anda her sorunu çözen her şeyi unutturan bir olgu değildir. Kademeli olarak zaman içerisinde doktor tarafından verilen telkinlere uyularak ve bunu yaşama uyarlama sayesinde başarılı sonuçlar elde edilebilir.
İlk olarak hastadan detaylı bir şekilde öykü alma yöntemi izlenir ve bu öykü uzman tarafından yorumlanarak tedaviye başlanır. Psikanalizin temellerini oluşturan telkin yöntemleri ile hastanın zihni ve bilinçdışı etmenler arasında oluşan bağlamları açığa çıkararak hastanın bilinçli bir şekilde transı sağlanır. Hipnoz uyku hali olarak bilinse de hipnoterapide tamamen bilinç açık ve hatta çok yoğun şekilde odaklanmayı gerektiren bir trans durumudur.
Birçok farklı hastalık ve ruhsal sorunda kullanılan hipnoz tedavisinin yaygın olarak kullanılan durumları şöyledir;
- Ağrı kontrolü
- Kaygı kontrolü
- Kilo kontrolü
- Çeşitli fobiler
- Cinsel sorunlar
- Özgüven arttırma
- Konsantrasyon eksiklikleri
- Üzüntü ve endişe durumları
- Yaşanılan kötü olayları sürekli hatırlama durumları
- Uyku problemleri
Hipnoz tedavisinin bilimsel olarak etkileri yapılan araştırmalar ile sabit olup çeşitli EEG (beyin elektriksel aktivite) testlerinde etkisi net şekilde gözükmektedir. İnsanların hipnoza yatkınlığı ortalama %80’dir. Hastaların hipnoz tedavisinde ki hipnoz olamama durumları çeşitli nedenlerden dolayı kaynaklanmaktadır.
Hipnoz tedavisinin başarılı olamamasının başlıca nedenleri şöyledir;
- Hipnoz ile ilgili tedavi öncesi yoğun kaygı
- Acaba ben hipnoz olabilir miyim sorusu ile aklı sürekli meşgul etmek
- Hipnoz esnasında ne yaşayacağını bilememe endişesi
- Yapılan telkine uymama
- Tedavinin etkisi hakkında şüpheler
- Tedaviden beklenilen çok yüksek beklenti
Hipnoz tedavisi bir anda her şeyi unutturan bir yöntem değildir. Bu sebeple tedavi olunmadan önce tedavi süreçleri ve etkisi iyi bilinmesi gerekmektedir. Zihinsel sorunlara yönelik bir tedavi tekniği olduğu için tedavi öncesi zihni farklı düşüncelerle meşgul etmek doğru değildir.
Hipnoterapi Nasıl Yapılır?
Hipnoterapi içerisinde birçok yöntemi barındırması ve direk bilinçaltı ile çok yakın şekilde çalışılması sayesinde en başarılı psikoterapi yöntemi olarak görülür. Hastanın ve hastalığın durumuna yönelik hafif trans, orta trans ve derin trans şeklinde 3 çeşit trans yöntemi ile tedavi süreci izlenir.
Hasta ile sözlü iletişime geçilerek hastanın sorunları öğrenilir ve detaylı bir öykü alınarak trans işlemine başlanır. İstenilen doğru trans sürecine gelindiğinde “regresyon” tekniğine geçilebilir. Regresyon kişinin geçmişte yaşadığı bir travmanın bulunması ve ortadan kaldırılmasıdır. Bu sayede yaşanılan birçok sorun çözüme kavuşur.
Yaşanılan travmatik olaylar hafızadan silinemez fakat yaşanılan kötü olaydaki duygusal negatif duygu durumu çeşitli telkinler ile kaybedilebilir. Duygu kaynaklı neredeyse bütün sorunlar regresyon yöntemi ile çözüme kavuşturulabilir. Fobiler, endişeler, üzüntü ve keder durumları için en başarılı yöntemdir.
Regresyon tekniği ile aynı zamanda “af” tekniği de kullanılabilir. Burada ki amaç kişinin yaşadığı travmatik olayda kişinin suçlu olarak gördüğü kimseyi affetmesi sağlanarak, yaşanılan sorunu geride bırakarak hayatına devam etmesi amaçlanır.
Hipnoterapi uzmanları tarafından kullanılan diğer bir yöntem ise kişinin yaşadığı zıtlık çatışmalarına son vermek adına kullanılan park terapisidir. Kişinin zihni çeşitli parçalardan oluşur ve kendi içerisinde zıtlık yaşıyor ise bir yandan bir şey istiyor diğer yandan ise onu istemiyor ise ortak bir yol bulmak adına bu yöntem kullanılır.
Hipnoterapide birçok farklı teknik kullanılabildiği gibi bu tekniklerinin tamamı aslına bakılırsa hipnoz için kullanılmaktadır. Kişiyi hipnoz ile trans haline sokarak tedavi etmek için yardımcı teknikler gibi görülebilir.
Hipnoterapi, Hipnoterapi Merkezleri, Hipnoterapi ve Araştırma Merkezleri, özel Pskiyatri Klinikleri, Toplum Ruh Sağlığı Merkezleri, Ruh ve Sinir Hastalıklarına bağlı kliniklerde ve ayrıca psikologlarda yaptırılabilir.
Hipnoterapi seansları ortalama olarak 45-60 dakika arasında gerçekleşmektedir ve tüm seans ücretleri aynıdır. Hipnoterapi ücretleri birçok farklı varyasyona göre değişmektedir. Tedavinin kaç seans olacağı, hangi uzman tarafından yapılacağı, hangi klinikte yapılacağı ve hastanın hastalık boyutu, hipnoterapi ücretlerinin değişmesini etkileyen faktörler arasındadır.
Kalp Merkezli Hipnoterapi
Kalp merkezli hipnoterapi klasik hipnoterapinin içerisine aklı, duygu ve ruhu bir bütün olarak alan ve telkinden ziyade tamamen tedaviye yönelik deneysel bir terapi biçimidir.
Diane Zimberoff tarafından geliştirilen bu yöntem yaklaşık 25 yıllık bir çalışma sayesinde Amerika’da kurumsallaştırılmıştır ve Transaksiyonel Analiz, Gestalt Terapisi ve Transpersonel Psikolojiyi aynı anda işleyerek geliştirilmiştir.
Bu yöntemle hipnoz tedavisi olanlar yaşamlarına yeni bir beyaz sayfa açarak adeta hayatlarına yeniden başlamış olurlar. Kötü alışkanlarına, korku ve keder içeren travmatik süreçlerine son vererek eski mutlu hayatlarına tekrar dönüş sağlarlar.
Kalp merkezli hipnoterapi gerçekleştirirken regresyonlar kullanılarak sorunların ana nedenleri ortaya çıkarılır ve kesin olarak ortadan kaldırılma hedeflenerek kişinin hayatına devam ederken bu sorunlar ile tekrar karşılaşmaması amaçlanır.
Hipnoterap ile Tedavisi Sağlanan Durumlar
Hipnoterapi ile ruhsal ve psikiyatrik sorunların tedavi edilebildiği gibi bu sorunların meydana getirdiği fiziksel sağlık ve sosyal sorunlarda tedavi edilebildiği için çeşitli bağımlılıklar ve alışkanlıklar için yaygın olarak hipnoterapi yöntemi uygulanmaktadır.
Bağımlılık veya alışkanlık durumları insanın zihni ile ilgili durumlardır. İnsanlar çeşitli nedenlerden kaynaklanan ruhsal sıkışıklıklarından kurtularak biraz nefes almak için kendilerini çeşitli şeylere verebilirler ve bu durumlarda farklı sorunlara neden olabilir.
Hipnoz tedavisi faydaları sadece ruhsal sorunlarda değil aynı zamanda fiziksel sorunlarda da etkilidir. Ruhsal sorunların meydana getirdiği bazı alışkanlıkla, bağımlılıklar ve fobilerde kullanılan hipnoterapi yöntemleri ve işleyişi şöyledir;
Hipnoterapi ile Zayıflama: Kişilerin kendi içlerinde oluşturduğu davranış bozuklukları onları yemek yemeye itebilmektedir. Sorunlardan kaçmanın en basit yollarından biri olan yemek yemek kişiyi olması gerekenden çok daha fazla kilolu bir hale getirebilir.
Hipnoterapi ile kişinin bilinç altına ekilen telkinler sayesinde üzüntü durumunda yemeye başvurma, uyku problemlerinde gece atıştırmalıklarına yönelme, su içmeme sorunları gibi sorunların önlerine geçilerek kişinin sağlıklı bir kiloya kavuşması sağlanabilmektedir.
Hipnoterapi ile Sigara Bırakma: Sigara kullanımı tamamen psikolojik bir bağımlılıktır. Çeşitli nedenlerden dolayı başlanan sigara kullanımına yönelik yapılan Hipnoterapi tedavisi ile sigara kullanımına son verilebilmektedir.
Sigara kullanan kişiler belirli aralıklarda ya da yaptıkları her eylemden sonra sigara kullanmaktadırlar. Sigara bağımlılığı bazen el alışkanlığına bile dönmektedir. Hipnoterapide kullanılan bazı yöntemler ile kişinin sigarayı bırakması konusunda oldukça yardımcı olunabilmektedir.
Vajinismus Hipnoz Tedavisi: Vajinismus bir kaygı bozukluğudur. Kadınların cinsel ilişki öncesindeki kaygıları nedeniyle, ilişkiye girememe durumudur. Vajinismusun temelinde kadınların ilk ilişkilerine dair yanlış ve abartılı bilgiler edinmesi ile korku halini kafasında yaşatması vardır. Bu bilgiler zaman içerisinde kişinin bilinçaltına işlemekte ve kaygıları arttırmaktadır.
Hipnoterapi ile kişide bir farkındalık oluşturarak, cinsel ilişkideki yanlış bilgileri düzeltilerek hastaya iç görü kazandırmak ve kaygılarından arındırmak amaçlanarak tedavi amaçlanır. Vajinismus hipnoz tedavisi, kadının özgüven kazanması, gevşemenin ve rahatlamanın sağlanması ve kas spazmının önüne geçilmesi adına kadının kas kontrolünü öğrenmesi açısından son derecede önemlidir.
Panik Atak Hipnoz Tedavisi: Panik atak kişinin kendi kendisine yapmış olduğu “olumsuz bir hipnoz” halidir. Kişinin daha önce yaşamış olduğu kötü durumları tekrar tekrar kendi önüne getirerek kendisini soktuğu kötü bir hipnoz durumudur.
Otomatikleşerek gerçekleşen her davranış ve duygu biçiminin kaynağı bilinçaltıdır ve panik atak durumu da Hipnoterapi tekniği sayesinde tedavi edilerek tekrarlanmasının önüne geçilmiş olur.
Sosyal Fobi Hipnoterapi Tedavisi: Sosyal fobi kaygı endeksli ve gerçek olmadığı halde varsayıma dayalı tehlike gibi algılanan şeylere verilen tepkilerden oluşur. Hipnoterapi sayesinde asosyalleşen kişilerin bilinçaltında yatan kaygıları ortaya çıkarılarak tedavi edilebilmektedir.