Hiperaktif Bebek Testi

Hiperaktif bebek testi; dikkat eksikliği, zamanlama, dürtüsellik ve hiperaktivitenin objektif olarak ölçülmesini sağlamaktadır.

Hiperaktif Bebek Testi Nedir?

Hiperaktivite; çocukların kendini kontrol edemediği bir psikiyatrik bozukluktur. Hiperaktivitenin temelinde fiziksel ya da zihinsel kökenli bir sorun yatar. Yaş, cinsiyet, kültürel ya da ekonomik yapı fark etmeksizin tüm bebek ve çocuklarda görülebilir. Belirtiler genel olarak 3 yaş ve üstünde ortaya çıkmakla birlikte farklılıklar gösterebilmektedir.

Bebek ve çocuklarda;

  • Aşırı hareketlilik,
  • Kucağa alınmaktan hiç hoşlanmama, anne kucağında rahat durmama, 
  • Kontrol edilmeyi sevmeme, sabit durmakta zorlanma, 
  • Otururken bile sürekli el ve ayak hareketliliği, 
  • Dikkatini toparlayamama, 
  • Uyumakta zorlanma, hırçın olma ve sinirlilik hali, kendini ifade etmekte zorlanma, duygularını aşırı yaşama gibi daha örneklendireceğimiz birçok belirti göstermektedir.

Tüm bu belirtilerin olması halinde hiperaktif bebek testi uygulanarak net bir teşhis konulabilmektedir. Hiperaktif bebek testi bebek ve çocuğun hem aile hem toplumsal hem de okul yaşamında normal bir yaşantı sürdürmesi için gereklidir.

Hiperaktif bebek testi erken teşhis ve tedavi açısından önem taşımaktadır. Okul öncesi dönemde ebeveynler, okul çağında ise öğretmenin gözlemi ile çocukta hiperaktivite varlığından şüphe edilebilir. Uzman doktor, çocuğu hormonal açıdan değerlendirmek üzere laboratuvar testleri ister ve uzman çocuk endokrin doktoru ile etkileşim halinde olur.

Hiperaktif bebek testi ise hekimin ya da uzman kişinin (psikolog, pedagog vb.) bebek ve çocuğu psikolojik açıdan değerlendirmek amacıyla başvurduğu testtir. Hiperaktif bebek testi için birden çok güvenirliği kanıtlanmış testler bulunmaktadır.  Hiperaktif bebek testinde MOXO, DSM-5 kriterleri veya ICD-10 gibi ölçeklerden yararlanılabilir.

Hiperaktif bebek testi; dikkat eksikliği, zamanlama, dürtüsellik ve hiperaktivitenin objektif olarak ölçülmesini sağlamaktadır. Hiperaktif bebek testinde çocuğun dikkat durumundan, dikkat eksikliğinden, dürtüselliğinden ve hiperaktivitesine kadar birçok alanı tarayarak bilgi verir ve tanının konmasına yardımcı olur.

Hiperaktif Bebek Testi Ne Zaman Yapılır?

Bebekler genel olarak yetişkinlere göre çok daha hareketli bir yapıya sahiptir. Bu hareketlilik kimi zaman normalden fazla bir hal alabilir ve hiperaktif bir bebek profili meydana gelebilir. Bu bebeklerde kesin tanı konulması için hiperaktif bebek testi yapılmalıdır. Hiperaktif bebek testi erken dönemde kullanılmamaktadır. Test için en doğru yaş aralığı 18-36 aydır.

Bebek bu dönemde gelişim özelliklerine göre zaten oldukça hareketli bir haldedir ve bu durum teşhis konmasında yanıltıcı olabilir. En iyi sonuçlar ise 4 ile 7 yaş arasındaki çocuklarda alınmaktadır. Hiperaktif bebek testinin tıbbi bir tanı olarak nitelendirilmesi için ise çocuğun 6 yaş ve üzeri olması gerekmektedir.

Hiperaktif Bebek Testi Nasıl Yapılır?

Hiperaktif bebek testi 10 ile 15 dakika süren bir testtir. Hiperaktif bebek testini yapacak uzmanın ise çocukta güven sağlamak adına tanışma ve çocuğu dinleme aşamalarına da gerekli zaman ayırması gerekmektedir. Hiperaktif bebek testi için bu ön hazırlık ve güven aşaması çok önemlidir.

  • Hiperaktif bebek testinde ön hazırlık ve güven aşaması 45-50 dakika arası sürmektedir. 
  • Hiperaktif bebek testinde aynı zamanda çocuğun tam anlamıyla hazır olması da çok önemlidir. 
  • Hiperaktif bebek testinden çocuğun tuvalet ihtiyacını gidermiş olması, karnının tok olması ve herhangi bir sağlık sorununun olmaması gereklidir.
  • Hiperaktif bebek testi çocuk ruhen, bedenen ve fiziken en rahat olduğu zamanda yapılmalıdır. 

Tüm bunlar sağlandıktan sonra doktor bebeği gözlemleyerek davranışlarını inceler ve testte yer alan maddelerle karşılaştırır. Bu durum bebeğin yaşına ve testin uygulanış biçimine göre de farklılaşmaktadır. Doktor hangi testin uygulanacağını uygun buluyor ise o tercih edilmektedir.

Hiperaktif Bebek Testi Sonuçları Nasıl Değerlendirilir?

Hiperaktif bebek testi hangi testin, kaç yaşındaki bebek ya da çocuğa uygulandığına göre değişkenlik gösterir. Bebeklerde ise doktorun testte yer alan maddelerden kaçını bebekte gördüğünün işaretlenmesine dayalı olarak değerlendirme yapılabilir.

Ancak hiperaktif bebek testi için kullanılan çeşitli ve birbirinden farklı birçok test yer almaktadır ve sonuçların değerlendirilmesi de teste göre değişkenlik gösterebilmektedir. Hiperaktif bebek testi alanında uzman kişilerce uygulanmalı ve değerlendirilmelidir.

Makaleyi faydalı buldun mu?
0
0
Makeleyi Paylaşın