Hilterapi

Yüksek yoğunluklu lazer tedavisi olarak bilinen hilterapi, bölgeye yüksek yoğunluklu lazerin uygulanmasıyla vücutta çeşitli değişikliklerin oluşturulması hedeflenmektedir.

Hilterapi Nedir?

Yüksek yoğunluklu lazer tedavisi olarak bilinen Hilterapi, High İntensity Laser Therapy (HILT) kelimelerinin Türkçe karşılığıdır. Kullanımı daha öncelere dayanan bu tedavi yöntemi, 2002 yılında FDA tarafından onaylanarak hastaneler ve diğer sağlık kuruluşlarında yerini almıştır. Odaklanılan bölgeye yüksek yoğunluklu lazerin uygulanmasıyla vücutta çeşitli değişikliklerin oluşturulması hedeflenmektedir.

Hilterapi lazer uygulaması ile vücutta oluşan ağrıların kısa süreli hafiflemesinin ötesine geçerek kalıcı ve kesin bir tedavi sunmayı amaçlamaktadır. Etki ettiği bölgedeki sinir hücrelerinin yenilenmesini ve sinirlerin beyin ile iletişim kurmalarını sağlar. Kronik ağrı olarak nitelendirilen kalıcı etkilerin hafızasını sıfırlamak veya değiştirmek için derinlemesine etki gösterir. Doku ve organların verdiği tepkiler sonucunda ağrı hissi kalıcı olarak bastırılır.

Hilterapi lazer uygulaması uygulandığı bölgede 8 cm derinliğe kadar etki eder ve birkaç dakika içerisinde etki göstermeye başlar. Yüksek yoğunluklu lazer uygulamasının işlevleri aşağıdaki gibi sıralanabilir:

  • Kas gevşetici etkisi
  • Doku yenileyici etkisi
  • Ödem azaltıcı etkisi
  • Antienflamatuar etkisi
  • Dolaşım artırıcı etkisi
  • Ağrı kesici etkisi

Hilterapi Hangi Durumlarda Kullanılır?

Hilterapi, kısa ve uzun süreli pek çok ağrı türünde etki gösterir. Kronik ağrı olarak nitelendirilen uzun süreli ağrılarda dahi kalıcı etki yarattığı için bu konuda şikayetleri bulunan hastalarda memnuniyet yaratmaktadır. Kategorize edildiğinde kas-tendon yaralanmaları, eklem problemleri, tetik nokta ağrıları, kireçlenme, kas spazmı, bel-boyun ağrıları, bel-boyun fıtıkları ve omurga problemlerinde güvenle kullanılmaktadır.

Hilterapinin kullanıldığı durumlar:

Hilterapi Nasıl Uygulanır?

Hilterapi lazer uygulaması, hastanın sorunlarına ve uygulandığı bölgeye bağlı olarak farklı şekillerde uygulansa da genel olarak aşağıdaki gibidir:

  • Hilterapi uygulaması ilk seansın hemen ardından etki göstermeye başlamaktadır.
  • Uygulama öncesinde uzman doktor, hastalık öyküsü hakkında bilgi edindikten sonra gerekli test ve tetkikleri yaparak tedavi sürecini planlar. Rahatsızlığın süresi ve durumu, lazer uygulamasının seans sayısını, seans süresini ve dozunu belirlemektedir.
  • Her bir seans ortalama 10-30 dakika arasında değişmektedir. Ani gelişen durumlarda 1-5 seans arası yeterli görülürken kronikleşen ağrı durumları 6-12 seans uygulanması mümkündür.
  • Hilterapi öncesi lazer ışınlarından etkilenmemek için doktorun ve hastanın gözlük takması gereklidir.
  • Tedavi planlamasının yapılmasının ardından ilgili bölgeye yüksek yoğunluklu lazer uygulanır. 8 cm derinliğe kadar etki eden lazer ışınları, sinir hücrelerinin uyarılmasını ve ağrı hafızasının silinmesini amaçlamaktadır.
  • Lazer uygulamasının ardından ağrıların giderilmesi ve fonksiyonların tekrardan kazandırılması sürecinde %80 oranında başarı sağlanmaktadır.
  • Hilterapi uygulamasında kesi ve benzeri işlemler yapılmadığı için hasta konforludur. İşlem sonrasında komplikasyon yaşanma olasılığı azdır ve hasta, normal yaşantısına kaldığı yerden devam edebilir.

Hilterapi Hangi Durumlarda Uygulanmaz?

Hilterapi, cinsiyet ve yaş ayrımı yapılmadan uygulanan bir tedavi yöntemidir ancak bazı durumlarda uygulanması sakıncalıdır. Hilterapi uygulamasından yararlanmak isteyen kişilerin işlem öncesinde uzman doktora hastalık öykülerini ve kullandıkları ilaçları bildirmeleri gereklidir. Uzman doktor tarafından gerekli onayın verilmesinin ardından tedaviye başlanabilir.

Hilterapi uygulamasının uygulanmadığı durumlar:

  • İltihap bulunan alanlara
  • Variköz venlere
  • Kanserli bölgeye yakın yerlere
  • Hamilelere
  • Çocuklarda kapanmamış fontanellere uygulanması kesinlikle tavsiye edilmemektedir.
  • Epilepsi hastaları ve kalp pili taşıyan kişilerin uzman doktordan onay aldıktan sonra işlemi yaptırmaları gereklidir. Mümkünse uygulanmamalıdır.

Hilterapi Yan Etkileri Nelerdir?

Hilterapi uygulaması, yüksek yoğunluklu lazer ışınlarının sorunlu vücut bölgesine yönlendirilmesi ile gerçekleştirilmektedir. İşlem sırasında kesi yapılmaz, ağrı duyulmaz. Bu nedenle hastanın anestezi ile uyutulmasına gerek yoktur. Bu durum, hastanın kesiye ve anesteziye bağlı yan etki geliştirmesinin önüne geçer.

Diğer lazer uygulamalarında görülen cilt yanığı, lekelenme ve tüy dökülmesi gibi durumlar ile Hilterapide karşılaşılmaz. Lazer ışınlarının oluşturduğu ısı, rahatsızlıktan ziyade rahatlatıcı bir etkiye sahiptir.

Alanında bilgili uzman doktorun, gerekli özellikleri taşıyan lazer cihazları ile yaptığı işlemler sonucunda başarılı sonuçlar elde edilirken hasta hiçbir zararlı etki ile karşılaşmamaktadır. Hilterapi zararları bulunmadığı için uygun görülen her hasta, rahatlıkla tedaviden yararlanabilir.

Makaleyi faydalı buldun mu?
1
0
Makeleyi Paylaşın

Hilterapi ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular

Hilterapi fiyatı nedir?

Hilterapi, vücuttaki pek çok ağrı ve rahatsızlık için kullanılmaktadır. Hilterapi fiyatı ise uygulamayı yapacak sağlık kuruluşunun fiyat politikasına, uygulama bölgesine, uygulama boyutuna, seans süresine ve seans sayısına bağlıdır. Hilterapi öncesi ve sonrası yapılan ek işlemler ise hilterapi fiyatı üzerinde etkiye sahip olan diğer parametreler arasındadır.

Dr. Hande Erölmez

Hilterapi zararları var mıdır?

Hilterapi yan etkileri ve zararları yoktur. Uygulama sırasında lazer ışınlarının gözleri etkileme olasılığı bulunmaktadır ancak bu durum karşısında gözlük takılarak önlem alınmaktadır. Hastaların, işlem öncesinde hastalıkları ve kullandıkları ilaçlar hakkında gerekli bilgileri vermeleri önemlidir. Uygulamanın yapılmasında bir sakınca bulunmuyor ise yan etki ve zararların oluşma olasılığı minimal seviyededir.

Dr. Hande Erölmez

Hilterapi uygulamasına engel olan durumlar nelerdir?

Hilterapi, cinsiyet ve yaş grubu ayrımı olmadan uygulanabilmektedir ancak kanser gibi hastalıklara sahip kişilerde uygulanması tavsiye edilmemektedir. Kanser şüphesi bulunan hastalara da uygulanması sakıncalıdır. İşlemler direkt cilde uygulanmaktadır. Elbiselerin üstünden uygulanması mümkün değildir. Uygulanacak bölge üzerinde dövme ve açık cilt yarası bulunuyor ise bu durumlar tedaviye engeldir.

Dr. Hande Erölmez

Hilterapi fibromiyalji hastalarında kullanılır mı?

Fibromiyalji sendromu olarak bilinen durum, vücudun belirli noktalarında hassasiyet bölgelerinin oluşmasını, kemik ve dokularda ağrı görülmesini, uyku düzeninde bozulmalar ve bilişsel bozuklukları kapsamaktadır. Hilterapi fibromiyalji hastalarında da başarıyla uygulanmaktadır. Ortalama 15 seansın sonunda yüksek oranda başarılı sonuçlar alınmaktadır.

Dr. Hande Erölmez

Hilterapi sırasında hasta ne hisseder?

Uygulama sırasında ağrılı bir işlem bulunmadığı için hastaları tedirgin edecek bir durum yaşanmaz. Lazer etkisi ile hafif bir ılıklık ve irkilme hissi yaşanabilir ancak bu durum, hastaya acı veya ağrı vermez. Muayene sırasında uygulamayı yaptırmasında herhangi bir sakınca bulunmayan kişiler, bu uygulamadan rahatlıkla yararlanabilir ve başarılı sonuçlar alabilirler. Sonuç olarak Hilterapi yaptıranlar ağrı ve acı duymadan konforlu bir işlemden yararlanırlar.

Dr. Hande Erölmez