Hidroterapi Nedir?

Hidroterapi uygulaması, suyun özelliklerinden faydalanılarak hastada oluşan rahatsızlıkların tedavi edilebilmesi için kullanılır

Hidroterapi, suyun fiziksel bazı özelliklerinden yararlanılarak rahatsızlıkların ve diğer fonksiyonel kayıpların, hastada tedavi edilmesi için kullanılan bir yöntemdir. Bu yöntemde suyun kaldırma kuvveti sayesinde vücutta taşınan yük azaltılmış olur. Ayrıca normal zamanda yapılamayan veya yaparken kişiye çok ağrı veren hareketlerin bu tedavi sonrası yapılabilmesi mümkün olmaktadır.

Hidroterapi, hem hastanın hem hastalığın durumuna bağlı olarak fizyoterapi ile beraber veya fizyoterapi yönteminin yerine uygulanabilir. Özellikle de cerrahi işlem ya da travma ardından yük bindirmenin tehlikeli olabileceği, buna karşın eklem hareketlerindeki genişliğin sağlanabilmesinin ve kişide kas gücünün yükseltilmesinin gerektiği hâllerde bu yöntem kullanılır.

Hidroterapi tedavisi, uzman bir fizyoterapist ya da uzman bir hidroterapist tarafından planlanmış olan programlara göre uygulanmalıdır. Bu doğrultuda yapılan programlara katılan hasta kişilerin ise herhangi bir tuvalet sorununun bulunmaması gerekmektedir.

Hidroterapi Faydaları

Hidroterapi faydaları, bazı hastalıklar ve sağlık sorunları için oldukça iyileştirici etkidedir. Buna göre pek çok fayda getiren hidroterapinin ortaya çıkardığı olumlu sonuçlar şu şekilde sıralanabilir:

  • Eklem hareketlerini ve hareketlerdeki genişliği artırmaktadır.
  • Hassasiyet ve ağrı hislerini azaltmaktadır.
  • Kasların daha gevşek olmasını sağlamaktadır.
  • Kişinin solunum yolu kaslarını geliştirmektedir.
  • Su dışında yapılamayan bazı hareketleri, su içerisinde yapan kişinin hem motivasyonu hem de kendine olan güveni artmaktadır.
  • Suyun direnç gücü kullanılarak kişide kas kuvveti ve dayanıklılık seviyesi artmaktadır.
  • Suyun dışında bunaltıcı ve ağrılı olabilen bazı egzersizler, (daha çok da çocuk hastalar açısından) çok daha keyifli bir hâl almaktadır. 

Kolon Hidroterapi

Kolon hidroterapi, ılık su yardımıyla kolon üzerindeki olumlu etkileri ile tedavi edici bir yöntem olarak kullanılmaktadır. Optimal sağlık açısından sağlıklı olan bir bağırsak florası olması gerekmektedir. Bu organın gerekliliği ve önemi, genelde günlük hayatımızda görmezden gelinen bir durumdur. Ancak kolonlar yerine getirmesi gereken görevlerini yapmadığı zaman vücutta bazı kronik rahatsızlıklar ile neticelenen durumlar gelişir. Ayrıca çok daha düşük seviyede bir verimlilik ile işlemeye başlar.

Kolon hidroterapi ise ılık su yardımıyla kolon içerisindeki kalıntı, mukus ve gaz salgınlarını atabilmek adına kolonun çok hassas biçimde yıkanmasıdır. Bu uygulama, rektal yol üzerinden kolonun iç kısmına hafif ve güvenli bir biçimde su verilmesi ile uygulanmaktadır. Söz konusu terapi yöntemi, insan vücudunun gereksinim duyduğu besinlerin çok daha uzun bir zaman korunabilmesini sağlar.

Ayrıca kişinin çok daha hafif ve çok daha canlı hissetmesini sağlamış olur. Bu yöntemi yaptırmak, aynı zamanda kolonun tazelenip yenilenmesini de mümkün kılar. İşlem esnasında kişilerde hiçbir kimyasal madde ya da ilaç kullanılmamaktadır.

Hidroterapi Havuzu

Hidroterapi havuzu, pek çok hidroterapi merkezine bağlı olarak hastaların tedavi olmasına imkân vermektedir. Bu havuzların önerilen derinlik ölçüsü ise en az 1.20 ve en fazla da 1.40-1.50 aralığındadır. Havuzlardaki suyun sıcaklık derecesi ise 33 derece olarak belirlenmiştir. Bu havuzların uzunluk ve genişlik ölçülerinde yapılacak olan fiziksel özellikler ve planlanan hizmetler de belirleyici rol üstlenir.

Buna göre bazı havuzlarda hastalar, rampa kısmına yaklaşıp tekerlekli sandalyeleri ile havuza inebilir. Ancak bazı havuzlarda ise hastalar, direkt olarak lift yardımı alarak havuz suyuna inebilmektedir.

Yine bazı havuzlar içerisinde fiziksel alan yeteri kadar olduğu için su içinde paralel bar bulunur. Ancak bazılarında yalnızca kenar tutunma barları bulunmaktadır.

Hidroterapi havuzları, ayrıca havuz içerisine girecek olan hasta sayısına bağlı olarak da ölçülendirmesi yapılan havuzlardır. Bu havuzlarda gerçekleştirilecek hidroterapi uygulamaları, hastanın hastalığına bağlı olarak düzenlenen bir egzersiz programı üzerinden yapılır.

Hidroterapi Yöntemleri

Hidroterapi yöntemleri, farklı tıbbi ve sağlıksal amaçlara hizmet edebilecek şekilde çeşitlendirilmiştir. Buna göre hidroterapi yöntemleri şu şekilde sıralanır: Kompres, yüksek güçte püskürtme, sıcak banyolar, deniz suyu tedavileri, sitz banyolar, buhar odaları, saunalar, girdap banyoları, sargı. Bu yöntemlerin en kısa hâliyle açıklaması ise şu şekildedir:

  • Kompres Yöntemi: Soğuk ya da sıcak su içerisine batırılmış olan havlunun, insan vücudunun belli bölgeleri üzerine yerleştirilmesidir.
  • Yüksek Güçte Püskürtme Yöntemi: Organ dolaşım ve işlevini çoğaltmak amacıyla 2 ila 3 dakika kadar insan vücuduna soğuk ya da sıcak su püskürtülmesidir.
  • Sıcak Banyo Yöntemi: Ortalama 37.5 dereceye kadar ısıtılmış olan su içerisinde vücudun bir bölümünün ya da tamamının daldırılması yöntemidir.
  • Deniz Suyu Tedavi Yöntemi: Deniz yosunu ve deniz suyu tedavi yöntemi, içeriğindeki yüksek oranlı minerallerin sayesinde ve özellikle de içeriğindeki iyot sebebiyle terapötik şeklinde kabul edilmektedir. Bunlar ise vücuda sarma ve sıcak banyo gibi bazı yöntemler kullanılarak uygulanır.
  • Sitz Banyo Yöntemi: Sitz kelimesi, Almanca dilinde “koltuk” anlamına gelir. Avrupa üzerinde folklorik yapıda bir uygulama türüdür. Bu tedavide ise farklı sıcaklıklarda olan iki ayrı banyo kullanılmaktadır.
  • Buhar Odası Yöntemi: Bu yöntemdeki buhar odaları, oldukça yüksek derecede sıcaklıklarda ısıtılmaktadır. Oda içerisindeki alan, nemli ve buharlı bir hava ile doldurulmaktadır.
  • Sauna Yöntemi: Bunlar, buhar odalarına çok benzer olur. Bu odalardan farkı ise havasının nemli şekilde değil, kuru şekilde olmasıdır.
  • Girdap Banyo Yöntemi: Basınçlı bir köpük banyosu içerisinde insan vücudunun daldırılması ile yapılan bir yöntemdir.
  • Sargı Yöntemi: Vücudun çevresine sıcak, soğuk veya kuru bir havlu sarılması sonucunda uygulanan bir yöntemdir.

Hidroterapi Merkezleri

Hidroterapi merkezleri, doğuştan veya türlü nedenlerle sonradan meydana gelen nörolojik ya da bedensel engellerin, hidroterapi havuzlarında uygulanan fiziksel terapi ve tedavi yöntemiyle kişilerde en az seviyeye inmesini sağlayabilen hidroterapi yöntemini uygulayan merkezlerdir. Bazı belediyelerin açtığı hidroterapi merkezlerinde, bu tedavi yönteminden ücretsiz şekilde faydalanmak mümkün olmaktadır. Bu sayede pek çok engelli kişinin de umut kaynağı olunmuştur.

Hidroterapi merkezleri, 30 derece üzerindeki sıcak suların olduğu hijyenik ve modern kapalı havuzların olduğu merkezlerdir. Bu havuzlarda bu tedavi yöntemi uygulanırken, hastalar arasında herhangi bir cinsiyet veya yaş farkı gözetilmez.

Makaleyi faydalı buldun mu?
1
0
Makeleyi Paylaşın

Hidroterapi ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular

Kolon hidroterapi zararları nelerdir?

Kolon hidroterapi zararları, sadece bazı durumlarda ortaya çıkabilmektedir. Birçok kişide zaman içerisinde bağırsak organının iç çeper kısmını çevreleyen kalın dışkı tabakası oluşur ve birikir. Bu ise gittikçe sertleşir, sıkışır ve bağırsak organının etkinliğini düşürür. Bazı vakalarda ise insan vücudundan normal şekilde atık atımını engelleyebilir.

Bu sorun için ise kolon hidroterapinin sonrasında istenen ve gereken doğal floranın tekrar yerine konabilmesi amacıyla bir probiyotik fitil kullanılması hastalara tavsiye edilmektedir.

Dr. Ülkü Kılıç

Kolon hidroterapi fiyatları nelerdir?

Kolon hidroterapi fiyatları, hangi merkezden bu tedavi hizmetinin alınacağına göre değişiklik gösterir. Özel merkezler olduğu gibi belediyeye bağlı merkezler ve devlete bağlı hastaneler de vardır. Özel merkezlerin ücretlendirmesi ise adresten adrese göre değişiklik göstermektedir.

Dr. Ülkü Kılıç

Isı ışık hidroterapi nedir?

Isı ışık hidroterapi, rehabilitasyon ve fizyoterapi bölümü öğrencilerinin, hasta kişilerle iletişime geçmesi, değerlendirme yapması, tedavi amaçlı yerleştirmesi, pozisyonlaması ve bilgilendirmesi gibi bazı temel yetileri, grup çalışması hâlinde uygulamaya geçirdikleri laboratuvardır.

Dr. Ülkü Kılıç

Kolon hidroterapi nasıl uygulanır?

Kolon hidroterapi, ılık ısıda su kullanılarak kolon içerisindeki atık kalıntıların, mukus ile gaz salgınlarının atılıp yok edilebilmesi için kolonun oldukça hassas olarak yıkanması yöntemidir. Bu tedavi yöntemi, rektal yol ile gerçekleştirilir. Bu yoldan kolon içerisine hem hafif bir biçimde hem de güvenilir şekilde su verilir ve böylece işlem uygulanır. Bu uygulama ise hastaların gereksinim hissettiği besinlerinin çok daha uzun bir süre boyunca korunabilmesine yardımcı olan bir uygulamadır.

Dr. Ülkü Kılıç

Kolon hidroterapi faydaları nelerdir?

Kolon hidroterapi faydaları, tedavi sonrasında ve tedavi süresince hastada ortaya çıkan olumlu gelişmelerdir. Bu noktada farklı hastalık ve sağlık sorunlarına fayda getiren kolon hidroterapi tedavisinin yararları şunlardır:

  • Enerji artması,
  • Zihinsel olarak berraklık,
  • Daha pürüzsüz olan bir cilt,
  • Daha güçlü bir sindirim sistemi,
  • Kilo kontrolünün sağlanması,
  • Ağırlık ve şişkinlik hâllerinden kurtulma.
Dr. Ülkü Kılıç

Kolon hidroterapi seansı kaç dakika sürer?

Kolon hidroterapi seansı, ortalama olarak 30 ila 45 dakika kadar sürmektedir. Genelde karın masajı yapılarak birkaç kez bağırsağa su verilmesi ve boşaltılması ile geçen bir süreçtir.

Dr. Ülkü Kılıç

Kolon hidroterapi tedavisi kaç seans yapılır?

Kolon hidroterapi tedavisi, genel olarak 5 ya da 6 seans kadar yapılır. Burada hastanın sağlık durumu ve sorunu, seans sayısında belirleyicidir. Kişinin sağlık durumunun gerektirmesine bağlı şekilde seanslar 10 sayısına kadar çıkabilir. Bu noktada bir kür programına göre seansların yapılma sıklığı ise bir haftada ortalama 2-3 keredir.

Dr. Ülkü Kılıç

Kolon hidroterapi kişinin bağırsak florasına bir zarar verir mi?

Sağlıklı yapıdaki flora, bir bağırsak duvarı üzerine sıkı sıkıya tutunur. Ayrıca sudan da büyük ölçüde etkilenmez. Ancak hem dışkıda hem de serbest şekilde bağırsak içerisinde olan florada azalma olur. Bu durum ise aslında amaçlanan bir durumdur. Kolon hidroterapi tedavisi, zaten sağlıksız yapıdaki bağırsak florasının iyice temizlenmesini ve neticede sağlıklı yapıda bir flora meydana gelmesini hedefleyerek buna ortam hazırlaması amacıyla uygulanır.

Dr. Ülkü Kılıç

Hidroterapi uygulanan hastalıklar neler?

Hidroterapi uygulanan hastalıklar arasında başlıcaları şunlardır: MS (Multipl Skleroz) hastalığı, Serebral Palsi, Guillain Barre Sendromu, Muskuler Distrofi, Nörolojik rahatsızlıklara bağlı olan hareket kısıtlılıkları, Kas-İskelet sistemindeki yaralanmalar, Cerrahi ya da kırık işlemleri sonrası, Romatizmal rahatsızlıklar, Fibromiyalji, Kireçlenme (Osteoartrit), Obezite, Çocuk Felci, Denge problemleri, Eklem zedelenmeleri…

Dr. Ülkü Kılıç