Hermafroditizm

Hermafroditizm, kişinin doğuştan çift cinsiyetli olarak doğması olup; cerrahi ve hormonal tedavi ile tedavisi yapılmaktadır.

Hermafroditizm Nedir?

Hermafroditizm, kişinin hem dişi hem de erkek üreme organlarına sahip olması durumu olup çift cinsiyetlilik olarak da adlandırılmaktadır.

Hermafroditizm birçok canlı türünde normal olarak bulunan bir durumdur. Hermafrodit örnekleri olarak hayvanlar aleminden ilkel omurgasız bazı hayvanlarda hermafroditizm durumu vardır.

Bu canlılarda üreme fonksiyonu açısından hermafrodit üreme (hermafrodit sex) durumu vardır. Bu ilkel hayvanlardaki hermafrodit özellikleri insanlarda bulunmamakta ve insanlarda bu durum cinsel gelişim bozuklukları arasında kabul edilmektedir.

İnsanlarda 46 kromozom bulunmaktadır. Kromozomlar genlerimizin bulunduğu materyallerdir. 46 kromozomun 2 tanesi cinsiyet kromozomu olup X ve Y olarak adlandırılırlar.

Dişilerde iki tane X kromozomu bulunmakta olup erkeklerde ise bir X ve bir tane Y kromozomu bulunmaktadır. Bu kromozomlar insanın anne karnında gelişimi, kişide var olacak hormonlar ve bunların etkileri, kişinin erkek ya da dişiye doğru gelişmesi gibi önemli durumların oluşması ve ilerlemesini sağlarlar.

Hermafroditizm çok çeşitli şekillerde kişide oluşabilir. Bazı bireyler 46, XX kromozom yapısına sahip olup dış üreme organları erkek yapısındadır. Bazılarında da tam tersi olarak kişi 46, XY yapısında olup dış üreme organları dişi yapısındadır.

Bazı bireyler hem XX hem de XY kromozom yapısına sahip olabilirler. Bazı vakalarda ise kromozom anomalileri bulunmakta olup bunlar kişide hermafroditizm durumuna da sebep olabilirler.

Hermafroditizm çeşitli özelliklere göre farklı şekillerde sınıflandırılmıştır. En sık olarak 4 farklı tipte bir ayrım yapılmıştır. Bunlar 46 XX hermafroditizm, 46 XY hermafroditizm, gerçek gonadal hermafroditizm ve karmaşık hermafroditizmdir.

  • 46 XX Hermafroditizm: Hermafroditizmin bu formunda kişi genetik olarak dişi genlere sahiptir. İç üreme organları dişi özelliklere sahip olup dış üreme organları ise erkek görünümündedir.
  • 46 XY Hermafroditizm: Bu formda kişi genetik olarak erkek kromozomlarına sahiptir. Dış üreme organları ya yoktur ya da dişi üreme organlarına benzemektedir. İç üreme organları ise farklılık göstermektedir. Kişilerde normal veya eksik olabilmektedir.
  • Gerçek Gonadal Hermafroditizm: Gerçek gonadal hermafroditizm formuna sahip kişilerde hem yumurtalık dokusu hem de testis yapısı bulunmaktadır. Genetik yapı farklılık göstermektedir. Dış üreme organları hem erkek hem de dişi üreme organlarına benzeyebilmektedir. Bazı vakalarda belirsiz bir görünüm de vardır.
  • Karmaşık Hermafroditizm: Karmaşık hermafroditizm formunda genetik yapı daha farklıdır. Hasta kişilerde 45 X0, 47 XXY, 47 XXX gibi kromozom sorunları vardır. Bu kişilerde cinsel hormonlarda ve bunların düzeylerinde sorunlar bulunmaktadır.

Hermafroditizm Belirtileri Nelerdir?

Hermafroditizm kişide cinsel sorunlara neden olan bir cinsel gelişim bozukluğudur. Hastalık genellikle doğum sırasında fark edilir. Bazı bireylerde ise tanı ve tedavi daha ileri yaşlarda olabilmektedir.

Hastalık cinsel organlarda sorunlara neden olduğu için göstereceği sorunlar da bu bölgededir. Kişide penis küçüklüğü, belirsiz üreme organları, klitorisin aşırı büyüklüğü, inmemiş testis durumu, penis ve penis derisinde sorunlar ve bunun gibi dış üreme organlarının şekil ve fonksiyonunda sorunlar oluşur.

Hermafroditizm kişide tespit edilmediği durumda ilerleyen zamanlarda üreme hormonlarının etkisiyle kişide sorunlar ortaya çıkabilir. Ergenliğin gecikmesi veya ergenliğin anormal gerçekleşmesi hermafroditizm belirtileri arasında sayılmaktadır.

Hermafroditizm Nedenleri Nelerdir?

Hermafroditizm hastalığının oluşma nedeni çok fazla farklılık gösterebilmektedir. Hermafroditizm türüne ve hastadan hastaya nedenler farklılık gösterebilir.

46 XX hermafroditizm formuna sahip kişilerde hasta anne karnındayken hamilelik sırasında annede anormal olarak erkeklik hormonu üretilmesi ve bebeğin bu hormonlara maruz kalması nedenler arasındadır.

Annede oluşan anormal erkeklik hormonlarının nedenleri arasında hormon üreten tümörler sık sebeplerdendir. Hastada konjenital adrenal hiperplazi hastalığı bulunması da kişide hermafroditizm gelişmesine neden olabilir.

Bu hastalarda böbrek üstü bezi normal olarak çalışmaz ve üretmesi gereken hormonları üretemez. Bu da kişide cinsel gelişim bozukluklarına neden olmaktadır.

46 XY hermafroditizm formuna sahip kişilerde dişi ve erkek hormonları arasında bir dengesizlik durumu bulunabilmektedir. Bu kişilerde testislerin fonksiyon göstermemesi veya testosteron üretiminde azalma kaynaklı cinsel gelişim sorunları oluşabilir.

Karmaşık hermafroditizm formunda kişide hermafroditizm oluşması nedeni genetik kaynaklıdır. Çeşitli genetik anomaliler sonucunda hastalık sorunları oluşmaktadır.

Gerçek gonadal hermafroditizm formuna sebep olan neden kesin olarak bilinmemektedir. Hamilelik sürecinde yaşanan hormonal sorunlar, maruz kalınan dış etkenler ve genetik nedenler en sık suçlanan faktörlerdir.

Hermafroditizm Teşhisi

Hermafroditizm hastalığı çeşitli nedenlerden ve çeşitli şekillerde ortaya çıkan bir cinsel gelişim bozukluğudur. Hastalığın erken dönemde tanınıp tedavisinin erken dönemde yapılması hasta sağlığı ve yaşam konforu adına önemlidir.

Hastalığın teşhisi için kişiye fizik muayene, laboratuvar testleri, görüntüleme tetkikleri ve genetik testler uygulanmalıdır.

  • Fizik Muayene: Hastanın doğumundan itibaren hastanın cinsel organları ve yapısı dikkatli bir şekilde muayene edilmelidir. Bu muayeneler sayesinde kişinin yaşayacağı sağlık ve sosyal sorunların önüne geçilebilir.
  • Laboratuvar Testleri: Hastalığın tanısı ve tedavisi sürecinde bazı kan, biyokimya ve hormon testleri yapılması gerekir. Hastanın kan değerleri, elektrolit değerleri ve hormon düzeyleri araştırılmalıdır. Tanı sürecinde hormon düzeylerinin incelenmesi önemli bir husustur.
  • Görüntüleme Yöntemleri: Görüntüleme yöntemleri ile hastalığın tanısı ve hastalık tipi tespit edilebilir. Ultrasonografi (USG) cihazı ile iç üreme organlarının yapısı ve karın içi durum tespit edilebilir. Gerekliliği takdirinde manyetik rezonans (MR) yöntemi de kullanılabilir.
  • Genetik Analiz: Hermafroditizm hastalığının çeşitli nedenleri ve çeşitli formları bulunmaktadır. Hastalığın nedenlerinden birisi de genetik sebeptir. Hastanın tedavi sürecinin planlanmasında da genetik analiz önemlidir.

Bu teşhis yöntemleri ile hastanın hastalık teşhisi konulur ve tedavi süreci ile ilgili planlama yapılır.

Hermafroditizm Tedavisi

Hermafroditizm hastalığı karmaşık bir hastalıktır. Hastalığın tanı süreci ve tedavi süreci çok branşlı bir çalışmayı gerektirir. Hastadan hastaya uygulanacak tedavi özgüllük taşır.

Hastanın genetik durumu ve ailenin hasta hakkında tutumu tedavi sürecini etkileyebilmektedir. Bazı hastalarda tedavi süreci aciliyet taşımıyorsa ileriki dönemlere de bırakılabilir.

Hermafroditizm tedavisinde uygulanan tedavi cerrahi olarak hastanın cinsel organlarının şekillendirilmesi, işlevselliğinin korunması ile hormonal desteğin sağlanmasını kapsamaktadır. Cerrahi işlemler bir dizi süreci izlemektedir. Hormonal tedavi cerrahi tercihe göre belirlenmektedir.

Hermafroditizm tedavisi uzun süreli ve birçok tıbbi branşı ilgilendiren bir tedavidir. Hastanın tedavisi hastadan hastaya farklılık gösterebilmektedir.

Hermafroditizm tedavisinde tıbbi tedavinin yanı sıra hasta ve hasta yakınlarına psikolojik destek tedavisi verilmesi de gerekir.

Tüm bu tedaviler bütünüyle hastanın yaşam standardı korunmaya çalışılır ve hasta sağlığına kavuşur.

Hermafroditizm Tedavi Edilmezse

Hermafroditizm hastalığı tanı ve tedavi süreci ile karmaşık bir hastalıktır. Hastalığın oluşturduğu gerek tıbbi ve gerek psikolojik bazı sıkıntılar vardır. Bu sorunların erken dönemde tanınıp erken dönemde tedavi edilmesi hastanın gelecek yaşantısı için önemlidir.

Hastanın topluma adapte olması ve üreme fonksiyonuna sahip olması hasta adına önemli hususlardır. Hastanın tedavi edilmemesi durumunda hastanın sağlık ve sosyal sorunları oluşabilir. Bu durumların önlenmesi için hastanın tedavi edilmesi önemlidir.

Hermafroditizme Ne İyi Gelir?

  • Hermafroditizm kişide çift cinsiyet organının bulunabildiği çift cinsiyet olarak da adlandırılan bir cinsel gelişim bozukluğudur. Hermafrodit bireylerde gerek sağlık durumlarının düzeltilmesi gerek gelecek adına üreme durumlarının sağlanabilmesi için kişilerin erken dönemde tanı alması ve tedavi sürecinin planlanması başlanmalıdır. Hastanın erken dönemde tanı alması sonrası hastanın durumuna göre uygun bir tedavi süreci planlanır ve hasta sağlıklı bir vücuda sahip olur.
  • Hermafroditizm hastaların doğuştan çift cinsiyet durumuna sahip olduğu ve halk arasında çift cinsiyet hastalığı olarak tanımlanan bir hastalıktır. Bu durum hasta ve hasta yakınları için zorluklar oluşturur. Oluşan sağlık sorunlarının dışında hasta ve hasta yakınlarında psikolojik sorunlar da oluşabilmektedir. Bu nedenle hastaların psikolojik destek alması hastalara fayda sağlar.

Hermafroditizme Ne İyi Gelmez?

  • Hermafroditizm hastalığı tedavi süreci açısından uzun bir süreç içermektedir. Hastaların tedavi süreci cerrahi tedavi sonrasında da devam etmektedir. Bu süreç içinde hastaların rutin muayenelerine dikkat etmeleri önemlidir.
  • Hermafroditizm hastalığının tedavisi zor ve uzun bir tedavidir. Hastalığın tedavisi hastadan hastaya değişebilmektedir. Hastaların veya hasta yakınlarının tedavi süreci boyunca moral olarak kendilerini diri tutmaları fayda sağlar.

Hermafroditizm Ameliyatı

Hermafroditizm tedavisi uzun bir süreci kaplayan bir tedavidir. Tedavi sürecinin içinde cerrahi tedavi de yer almaktadır. Cerrahi tedavinin amacı çift cinsiyet organlarının bulunduğu bölgelerin düzenlenmesidir.

Genital bölgelerin şekillendirilmesi ve cinsel organların fonksiyonlarının korunması cerrahi tedavinin amaçlarındandır.

Cerrahi tedavi uzun bir süreci kapsar ve bir dizi ameliyatı kapsar. Hastalığın tedavisi hastadan hastaya farklılık göstermektedir. Bu nedenle cerrahi tedavinin uygulanma zamanı, şekilleri ve sayıları farklılık gösterir.

Hastanın sağlığına kavuşabilmesi için çoklu branşların koordineli çalışması gerekebilir. Hastanın yaşına göre çocuk hastalıkları bölümü, üroloji, kadın hastalıkları bölümü ve psikiyatri bölümü tedavi ve ameliyat sürecinde aktif rol alabilir.

Cerrahi tedavi sonrasında hastaların üreme ve gelişim durumlarının devamı için hormon tedavisi de yapılabilir.

Bebeklerde ve Çocuklarda Hermafroditizm

Hermafroditizm hasta bireyde doğuştan var olan bir cinsel gelişim bozukluğudur. Hermafrodit bireylere halk arasında çift cinsiyet insanlar da denilmektedir.

Hastalık yaşamın erken döneminde tespit edilebilmektedir. Hastalığın gösterdiği belirtiler muayene ve görüntüleme yöntemleri ile tespit edilebilir. Bu durum da tedavi sürecine erken dönemde başlamak için avantaj sağlar.

Doğumdan sonra yenidoğanın rutin muayeneleri yapılmaktadır. Cinsel gelişimi de bu muayeneler esnasında tespit edilmeye çalışılır. Muayene ve tetkiklerle hastada var olan sorun belirlenebilir ve aile ile birlikte tedavi planlanır.

Hastalarda ortaya çıkan belirtiler belirlenemeyen üreme organları, penisin çok küçük olması, klitorisin büyük olması, inmemiş testis ve genital bölge anormalikleri gibi belirtilerdir.

Tedavi süreci ise zor ve çoklu branşların koordineli çalışmasıyla halledilebilecek bir tedavidir. Cerrahi ve hormonal tedavi ile hastanın sağlığına kavuşması sağlanır. Lakin tedavi süreci uzun bir süreçtir ve ailelerin bu süreçte moral olarak diri olmaları hasta sağlığı açısından fayda sağlar.

Hermafroditizm için Hangi Doktora Gidilir?

Hermafroditizm hastalığı kişide çift cinsiyet organlarının bulunması durumu ile ilişkili bir cinsel gelişim bozukluğudur. Hermafroditizm tanınması ve tedavi edilmesi süreci çok branşlı bir çalışmayı gerektirir. Hastalığın tanınması ve tedavi planlanması için birçok tıbbi alanın bilgisi gereklidir.

Hermafroditizm sıklıkla doğumdan sonra yeni doğan çağında tespit edilir. Çocuk Hastalıkları bölümü doktorları doğumdan sonra çocukların iç ve dış cinsiyet organlarının durumunu incelerler.

Bu muayeneler sonrası hastalık tespit edilir. Bazı sebeplerden dolayı hastalığın tespiti veya tedavisi ileriki dönemlere sarkabilir. Bu dönemde veya bebeklik döneminde hastanın genetik analizi yapılması, hormon durumlarının tespit edilmesi ve anormalliğin düzeltilmesi için cerrahi konsültasyon alınması gerekebilir.

Hastalık çocukluk çağında belirti vermesi nedeniyle hastaların Çocuk Hastalıkları bölümüne başvurması gerekmektedir. İlerleyen aşamalarda diğer tıbbi branşlardan da destek alınması gerekir.

Hastalık tedavisi için erken dönemde tedavi gereklidir. Hastanın gelecekteki yaşamı ve yaşam konforu için belirtilerin erken dönemde fark edilmesi ve tedavi planlamasının erken dönemde yapılması önemlidir.

Makaleyi faydalı buldun mu?
10
0
Makeleyi Paylaşın