Hemoroid Ameliyatı Nedir?

Basur olarak bilinen hemoroid, makatta meydana gelen bir damar genişlemesi durumudur ve özellikle hastalığın 3. ve 4. evreleri sonucu görülen sıkıntılar dolayısıyla ameliyat yapılması gereklidir.

Hemoroid hastalığı 4 farklı evrede ele alınmaktadır. Hastalığın 1. ve 2. evrelerinde çok yoğun olmayan kanamalar, dışkılanma esnasında zorlanma ve dışkılanma sonrası hafif ağrılar gözlenir. Fakat 3. ve 4. evrelerde ameliyat gereklidir

Özellikle dışkılama esnasında anüsün dışarı çıkması ve el ile müdahale olmadan bu dokuların anüs içine girmemesi, kimi zaman elle müdahale edilse dahi anüsün içine girmemesi halinde hemoroid ameliyatlarına ihtiyaç duyulur. Ayrıca bu evrelerde yoğun kanama, akıntı ve aşırı ağrı görülmektedir. Bu tür problemlerin giderilmesi için hemoroidin cerrahi işlemle çıkarılması gerekmektedir. Bu cerrahi işlemlere hemoroid ameliyatı denir.

Hemoroid Nedir?

Halk arasında basur olarak ifade edilen, çok yaygın görülen bir hastalık olan hemoroid, makatta meydana gelen ve çoğunlukla nedeni belli olmayan bir damar genişlemesi sorunudur. Yetişkin bireylerde her dört kişiden birisinde görülmektedir.

Hemoroid, makat ve rektum çevresinde yer alan bazı damarların şişmesiyle meydana gelir. Sağlıklı bir bireyde dışkılanmayı tutmak amacıyla makat bölgesinde bir doku mevcuttur. Hemoroid hastalığı olan kişilerde ise bu doku şişerek, vücut dışına doğru sarkma eğilimindedir. Damar şişmeleri ve doku bozukluğunun nedeni tam olarak saptanamasa da genellikle şu nedenlerden dolayı ortaya çıkmaktadır:

  • Gebelik
  • Yaşın ilerlemesi
  • Sürekli düzensiz oturarak zaman geçirme
  • Kronik kabızlık
  • Sürekli ishal
  • Bazı spor aktiviteleri 
  • Genetik nedenler
  • Çok fazla baharatlı yiyecekler tüketmek
  • Aşırı alkol kullanımı

Hemoroid Ameliyatı Çeşitleri

Lastik Bant Ligasyonu

Kanamayı ve iç hemoroid sarkmasını tedavi etmek için uygulanan bir cerrahi işlemdir. Hemoroidin etrafına lastik bant yerleştirilir. Bu bant, kan akışını kısıtlar ve hemoroidin düşmesini sağlar. Uygulanan en hafif cerrahi prosedürlerden birisidir. Genellikle hastalığın 3. evresinde olanlarda uygulanmaktadır.

Pıhtılaşma Yöntemi

Çıkıntı yapmayan iç hemoroidleri tedavi edebilen bir yöntemdir. Hemoroid üzerinde yara dokusu oluşturmak için bir elektrik akımı veya kızılötesi ışık kullanılır. Bu doku, hemoroide giden kan akışını kısıtlayarak düşmesini sağlar.

Skleroterapi

Bu prosedürde iç hemoroide kimyasal bir solüsyon enjekte edilir. Bu madde hemoroidli bölgenin etrafındaki sinir uçlarını uyuşturarak ağrıyı hafifletmeye yardımcı olur. Ek olarak skar dokusunun oluşmasını ve bir süre sonra hemoroidin düşmesini sağlar.

Hemoroidektomi

Bu cerrahi yöntemde hemoroidin çıkarılması amaçlanmaktadır. Cerrah anüsü açar ve hemoroidleri nazikçe keser. Cerrahi makas veya lazer gibi çeşitli cerrahi aletler kullanılarak kesim işlemi yapılır. Hemoroitlerin çıkarılmasını takiben cerrah yaraları kapatabilir, yaraları açık bırakabilir veya her iki yöntemin bir kombinasyonunu uygulayabilir. Eğer yara açık bırakılıyorsa, bunun nedeni genellikle yaranın konumu gereği kapatılmasına imkan olmamasıdır.

Hemoroid Zımbalama

Hemoroid zımbalama yönteminde amaç, genişlemiş veya sarkmış hemoroidlerin tedavi edilmesidir. Dış hemoroidlerin tedavisinde bu yöntem tercih edilmez. Dış hemoroid ameliyatı farklı prosedürlere göre gerçekleştirilir.

Anestezi altında gerçekleştirilen bir işlem olan hemoroid zımbalama tekniğinde, hemoroidlerin anal kanal içerisinde normal bir pozisyona zımbalanması için özel bir cihaz kullanılır. Zımba işlemi sayesinde hemoroidlere giden kan akışı kısıtlanır ve ardından hemoroidlerin boyutu zaman içerisinde küçülür.

Yapılan bazı çalışmalar, hemoroid zımbalamanın geleneksel hemoroidektomiden daha az ağrılı olduğunu ve daha kısa iyileşme süresine sahip olduğunu göstermektedir. Fakat hemoroidin tekrarlanma ihtimali bu yöntemde daha yüksektir.

Lazerle Hemoroid Ameliyatı

Koruyucu lazer tedavisi olarak da bilinen lazer hemoroid ameliyatı (LHP), hemoroidlerin anestezi altında ufak bir kesi yapılarak, lazer yardımıyla makat cildine zarar vermeden içten büzüştürülmesi işlemidir. Diğer cerrahi yöntemlerden farklı olarak yalnızca çok küçük bir yara izi olur.

Lazer sondası, kontrollü olarak hemoroidin merkezine konumlandırılır. Lazer ile tedavi edilmesi istenen hemoroid tam isabetli olarak merkezden büzüştürülür. Lazerin etkisi sayesinde büzüşmüş olan hemoroidler, kan dolaşımından da uzaklaşır. Lazerle hemoroid ameliyatı sonrasında birkaç gün içerisinde kanamalar kesilir. Lazerle hemoroid ameliyatı zararları bulunmamaktadır.

Lazerle hemoroid ameliyatı fiyatı, işlemin uygulanacağı hastanenin donanımına, hastalığın hangi evrede olduğuna, ameliyattan sonra yatış olup olmayacağına göre değişmektedir. Lazerle basur ameliyatı yapan hastaneler ile iletişime geçilerek fiyat politikaları hakkında detaylı bilgi alınabilir. Devlet hastanesi lazerle basur ameliyatı gerçekleştirmemektedir. Bu işlem için genellikle özel sağlık kuruluşları tercih edilmektedir.

Stapler Hemoroidopeksi (Longo Hemoroid Ameliyatı)

Basur memeleri hem açık hem de kapalı ameliyat yöntemleriyle alınabileceği gibi, longo (stapler hemoroidopeksi) tekniği ile de alınabilir. Bu yöntem açık ameliyata göre daha az ağrılı bir yöntemdir. Teknikte stapler diye isimlendirilen bir tıbbi cihaz kullanılır. Longo hemoroid ameliyatı uygulanan hasta, kısa sürede günlük yaşamına dönebilir. Çoğunlukla hastanede yatış gerektirmez.

Tromboze Hemoroid Ameliyatı

Dış hemoroidal damarların üzerinde, ince bir deri ile kaplı kan pıhtısı birikmesi halinde tromboze hemoroid ameliyatı uygulanır. Şiddetli ve hızlı gelişen bir hemoroidin kontrol edilmesini sağlamak, aşırı şişmesini ve iltihaplanmasını önlemek için tromboze tedavisi yapılır. Tromboze hemoroid ameliyatı sonrası, hemoroidin tekrarlanma olasılığı oldukça düşüktür.

Hemoroid Ameliyatı Öncesi Dikkat Edilmesi Gerekenler

  • Ameliyattan ortalama 12 saat önce su ve gıda alımı kesilmelidir. Genellikle uzmanlar, ameliyattan önceki gece yarısı yeme içmenin kesilmesi gerektiğini söylemektedir.
  • Cerrahlar bağırsakların ameliyata hazırlanması amacıyla verdikleri ilaçların kullanımını önermektedir. 
  • Düzenli olarak kullandığınız ilaçlarınız varsa operasyon öncesinde muhakkak doktorunuza bilgi vermeniz gerekmektedir.

Basur Ameliyatı Nasıl Yapılır?

  • Hemoroid ameliyatı öncesinde bağırsak temizliğinin yapılması gerekebilir. Ayrıca iç hemoroid ameliyatı öncesi yapılması gerekenler (kan testi, bağırsak testi, vb.) uygulandıktan sonra uygun görülürse cerrahi işlem yapılmaktadır. 
  • Hastanın ameliyat esnasında rahat edebilmesi için genel anestezi veya bazı durumlarda lokal anestezi uygulanır.
  • Bölgede kanamaya neden olan ve bireyin makatından dışarı doğru sarkan pakeler (makat bölgesinde ele gelen memeler) cerrahi operasyonla alınır.
  • Pakeler duruma göre makat içine de alınabilir. 
  • Yüksek enfeksiyon riski olduğunda veya kesi alanının çok büyük olması durumunda yapılan kesiler dikilmez. Buna açık hemoroidektomi denir. 
  • Cerrahi işlem tamamlandıktan sonra, hemoroid ameliyatı olanların hayati belirtilerinin izlenebilmesi için birkaç saat gözetim altında tutulmaktadır. 
  • Devlet hastanesinde hemoroid ameliyatı yapılabilmektedir. 

Hemoroid Ameliyatının Yan Etkileri

Hemoroid hastalığında ameliyat ile tedavi çoğunlukla güvenlidir. Fakat nadiren bazı yan etkilerle karşılaşılabilir. Bu yan etkiler, cerrahi prosedürlerden veya ameliyat öncesi yapılan anesteziden kaynaklanabilir. Yaygın görülen yan etkileri şu şekilde sınıflandırılmaktadır:

  • Ağrı: Hemoroid ameliyatı sonrası ağrı, en sık rastlanılan komplikasyondur. Bu ağrıların kontrol edilmesi için reçeteli olarak ağrı kesiciler verilmektedir. Ayrıca ameliyat esnasında cerrah, makat bölgesine bazı bölgesel anestezik maddeler uygulayabilir. Bu uygulama ile ameliyat sonrasında görülebilecek ağrılar da hafifletilmiş olur. 
  • İdrar Yolu Enfeksiyonu: Hemoroid cerrahisinden sonra idrar yolu enfeksiyonunun görülmesi, doğrudan ameliyat ile ilgili değildir. Ameliyattan sonra idrar sondası nedeniyle görülebilmektedir. 
  • İdrar Yapmada Zorluk: İdrar retansiyonu olarak da bilinen bu etki; ameliyat bölgesindeki dikişler, pansumanın sıkı olması, spinal anestezi uygulanmış olması, spazm, ameliyatın ardından çok fazla sıvı tüketimi yapılması gibi nedenlerden dolayı ortaya çıkabilmektedir. Ameliyat öncesinde kişinin idrarını tamamen boşaltması; idrar yapmada zorluk çekilmesini büyük ölçüde engelleyebilir. 
  • Makatta Kanama: Longo ameliyatı olanların %5'inde, klasik hemoroid ameliyatı olanların ise %2'sinde ameliyatı takiben ilk üç hafta içinde makatta kanama görülmektedir. Bunun nedeni ameliyat dikişlerinin veya zımbanın açılmasıdır. Ayrıca enfeksiyon nedeniyle de kanama oluşabilmektedir. 
  • Makatta Daralma: Hemoroid ameliyatı sonrası makatta daralma oluşabilir. Hemoroid ameliyatı olanların %3'ünde bu sorun görülmektedir. Büyük hemoroidlerde rektum kısmı fazla kesilirse veya makat kanalının alt kısmına dikiş atılırsa makatta daralma oluşabilir. Ameliyattan 6-8 hafta geçtikten sonra genişletme prosedürleri (dilatatör) uygulanabilir. Eğer bu yöntemle daralma engellenemezse damar genişletme ameliyatı gerekebilir. 
  • Kabızlık: Hemoroid ameliyatı sonrası kabızlık, en sık görülen komplikasyonlardan birisidir. Bunun nedeni genellikle dışkının iç bölgede taşlaşmasıdır. Ayrıca dışkılama işlemi sırasında hastanın acı çekeceğini düşünmesi de hemoroid ameliyatı sonrası tuvalete çıkamama nedenlerinden birisidir. Ameliyattan sonra üç gün içerisinde kabızlık sorunu düzelmezse, dışkı gevşeticiler kullanılabilir.
  • Tekrarlama: Hemoroid ameliyatı sonrası tekrarlama, görülebilecek komplikasyonlardandır. Cerrahi işlem sırasında yeterli miktarda doku alınmamış olması, tekrarlama ihtimalini artırır. 
  • Makat Çatlağı: Basur ameliyatı sonrası her 1000 kişiden 5'inde makat çatlaması görülebilmektedir. Özellikle longo yöntemi ile yapılan ameliyatlarda, stapler cihazının oluşturduğu lokal darbe nedeniyle makat çatlağı oluşmaktadır. Bu durumda botoks uygulaması yapılır, sonuç vermezse ameliyat ile düzeltilir. 
  • Şişlik: Hemoroid ameliyatı sonrası şişlik, görülebilecek yan etkilerdendir. Cerrahi işlem yapılan bölgeye soğuk kompres yapılarak şişliği azaltmak mümkündür. 
  • Kaşıntı: Hemoroid ameliyatı sonrası kaşıntı çok nadir görülen yan etiklerdendir. 
  • Enfeksiyon: Basur ameliyatı sonrası en az görülen komplikasyonlardan birisidir.
  • İltihaplanma: Hemoroid ameliyatı sonrası iltihaplanma da en az sıklıkla karşılaşılabilecek komplikasyonlardan birisidir. 

Hemoroid Ameliyatı Sonrası Yapılması Gerekenler

  • Ameliyattan sonra ilk hafta ağrılar olabilir. Bu ağrıların kontrol altında tutulması için doktorun önerdiği reçeteli ağrı kesiciler düzenli olarak kullanılmalıdır. 
  • Tuvalete gitme ihtiyacı doğduğunda, hemoroidli bölgeye yine doktorun önerdiği merhemlerin sürülmesi, dışkılanmanın daha rahat yapılabilmesini sağlar.
  • Cerrahi işlem yapılan bölgenin şiştiği durumlarda soğuk kompres yapılabilir. 
  • Ilık su ile doldurulmuş bir leğene günde 10-15 dakikalık seanslarla oturmak, ağrının ve şişliğin önlenmesine yardımcı olur. Seans sonunda doktorun kullanımını önerdiği merhem, makat bölgesinden iç kısma doğru sürülmelidir. 
  • Hemoroid ameliyatı sonrası beslenme, en çok dikkat edilmesi gereken konulardan birisidir. Ameliyattan sonra birkaç günlük süreç oldukça hassastır. Bu süreçte sıvı ağırlıklı, sindirimi kolay ve posasız besinlerin tüketilmesi önerilmektedir. 
  • Hemoroid ameliyatı sonrası bakım, doktorun belirtmiş olduğu talimatlara uygun şekilde yapılmalıdır. Harici krem, losyon, merhem, vb. ürünler kullanılmamalıdır. 
  • Hemoroid ameliyatı sonrası cinsel ilişki, hastada ağrıya neden olmuyorsa sakıncalı değildir. Herhangi bir kısıtlama söz konusu değildir. 
Makaleyi faydalı buldun mu?
2
0
Makeleyi Paylaşın

Hemoroid Ameliyatı ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular

Basur ameliyatı ne kadar sürer?

Ameliyatta kullanılan tekniğe göre ameliyat süresi 5 dakika ila 1 saat aralığında değişmektedir. Ameliyatın cerrahi süresi kısa olsa da makat bölgesinin ameliyat sonrasında bakımının yapılması, belirli analjezik içeren merhemlerin sürülmesi vb. işlemler sürecin uzamasına neden olmaktadır. Ameliyat sonrası hasta, ortalama 2 saat kadar gözetim altında tutulmaktadır.  

Dr. Hande Erölmez

Hemoroid ameliyatı sonrası iyileşme süresi nedir?

Hemoroid ameliyatı olanlar, çoğunlukla aynı gün hastaneden taburcu edilir. Uygulanan tekniğe, kanama, şişlik, akıntı gibi şikayetlerin bulunup bulunmadığına göre hemoroid ameliyatı sonrası iyileşme süresi değişkenlik göstermekte olup; ortalama 1 hafta ila 1 ay arasında değişmektedir. İyileşme sürecinin daha hızlı olması isteniyorsa, doktor tarafından önerilen bakım talimatlarına riayet edilmelidir.

Dr. Hande Erölmez

Hemoroid ameliyatı sonrası dikişler ne zaman düşer?

Hemoroid ameliyatlarında yapılan kesiler dikiş yöntemi ile kapatıldıysa, ortalama 10 gün içerisinde kendiliğinden düşer. Tuvalet ihtiyacının öncesinde ve sonrasında doktorun belirttiği prosedürlere uygun bakımın yapılması; sürecin kısalmasını ve makat sağlığını olumlu yönde etkilemektedir. Eğer ameliyattan sonra kanama 1 haftadan uzun sürüyorsa, bunun nedeni dikişlerin açılması olabilir ve bu durumda yeniden cerrahi müdahale gerekebilmektedir.

Dr. Hande Erölmez

Hemoroid ameliyatı sonrası ağrı ne kadar sürer?

Hemoroid ameliyatı sonrasında 2-3 saat içerisinde yoğun ağrılar gözlenebilir. Sonraki bir haftalık süreçte ağrılar şiddetini azaltarak devam ettirir. Doktor, bu süreçte kullanılması için reçeteli olarak bazı ağrı kesiciler yazar. Ağrı kesicilerin kullanımı büyük ölçüde hemoroid bölgesindeki ağrıları engellese de dışkılama sırasında acı ve ağrı hissi devam edebilir. Bu ağrının hafifletilmesi için tuvalete gitmeden önce merhem kullanılması önerilmektedir.

Dr. Hande Erölmez

Hemoroid ameliyatı sonrası kanama ne kadar sürer?

Ameliyat sonrasında bir miktar kanama olması normaldir. Genellikle 1 hafta kadar kanama devam edebilir. Fakat damla damla gelen bir kanama söz konusuysa, doktor tarafından hemoroid ameliyatı yapılan bölgenin acilen kontrol edilmesi gerekmektedir. Ameliyat kesileri dikişle kapatıldıysa dikişler, zımba tekniği uygulandıysa zımbalar açılmış olabilir.

Dr. Hande Erölmez

Hemoroid ameliyatı sonrası akıntı ne kadar sürer?

Hemoroid ameliyatından sonraki süreçte ortalama 1 ay (yaralar tamamen kapanıncaya kadar) makattan belirli aralıklarla akıntı gelebilir. Eğer ameliyatta seton tekniği uygulanmışsa bu akıntı 3 ay ila 12 ay arasında devam edebilmektedir. Akıntı aralıklı olarak değil de sürekli geliyorsa, bu duruma wet anüs (ıslak makat) adı verilir. Makat çevresinde "anal dermatit" diye tabir edilen tahrişe neden olur ve ciddi mantar enfeksiyonunu beraberinde getirebilir.

Dr. Hande Erölmez