Hamilelikte Vajinal Kaşıntı

Kadınların hamilelik döneminde yaşadıkları hormonal değişime bağlı olarak vajinal akıntı ve kaşıntı meydana gelmektedir. Antibiyotik, mantar kremi ve antiviral tabletlerle tedavi edilebilir.

Hamilelikte Vajinal Kaşıntı Nedir?

Hamilelik dönemi, vücutta birçok hormonal ve fiziksel değişimin olduğu bir dönemdir. Kadınların hamilelik döneminde yaşadıkları hormonal değişime bağlı olarak vajinal akıntı ve kaşıntı meydana gelmektedir. Hamilelik döneminde yaşanan akıntılarda önemli olan akıntının rengi ve kokusudur. Eğer vajinal akıntının rengi beyaz, kokusuz ve açık yapılı ise yüksek ihtimalle akıntı hamilelik hormonlarından kaynaklanmakta olup vajinanın sağlıklı olduğunu göstermektedir.

Vajinanın sağlıksız olduğu durumlarda ise vajinal akıntı aşırı kıvamlı olup, kötü kokulu ve rengi sarıya dönük olmaktadır. Sağlıksız vajinal akıntılar gebelikte vajinal kaşıntıya neden olabilmektedir. Eğer vajinal akıntı ve kaşıntı aynı anda yaşanıyorsa bu da vajinal bölgede yaşanan bir enfeksiyonun habercisi olabilmektedir. Bu enfeksiyonlar bakteriyel vajinozis, mantar enfeksiyonu, trikomoniyazis veya cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlardan herhangi birisi olabilmektedir.

Hamilelikte Vajinal Kaşıntı Belirtileri

Gebeliğin herhangi bir döneminde kadınlarda vajinal kaşıntılar meydana gelebilmektedir. Vajinal kaşıntıların belirtileri ise kaşıntının nedenine göre değişiklik göstermektedir.

Vajinal kaşıntının belirtileri nedenlerine göre aşağıda sıralanmıştır:

  • Bakteriyel vajinöz kaynaklı bir vajinal kaşıntıda genel olarak belirtiler arasında ince ve griye dönük bir akıntı, kızarıklık, kaşıntı ve yanma gözlenmektedir. 
  • Mantar enfeksiyonu sebebiyle olan kaşıntılarda kaşıntıya ek olarak vajinal akıntılarda artış, süzme peynir kıvamında vajinal akıntı, yanma görülmektedir.
  • Hamilelik döneminde yaşanan hormonal değişimler bazı kadınlarda vajinal kuruluğa sebep olmaktadır. Vajinal kuruluktan kaynaklanan kaşıntılarda ise cinsel ilişki sırasında ağrı, tahriş ve kızarıklık gibi belirtiler gözlenmektedir.
  • İdrar yolu enfeksiyonu gebelik döneminde kadınların sıkça rastladığı bir durumdur. İdrar yolu enfeksiyonlarının da belirtileri arasında; kaşıntı, sık ve acil idrara çıkma ihtiyacı, idrarda kan ve cinsel ilişki sırasında ağrı, karın ağrısı bulunmaktadır.
  • Cinsel yolla bulaşan hastalıklar da vajinal kaşıntıya sebep olmaktadır. Cinsel yolla bulaşan hastalıklarda görülen belirtiler ise vajinal akıntı, vajinal siğil, yanma hissi, yüksek ateş ve ciltte döküntü şeklinde sıralanabilmektedir.

Hamilelikte Vajinal Kaşıntı Nedenleri

Gebelikte kadınlar birçok hormonal değişim yaşamaktadır. Bu nedenle kadınlar bazen hamilelikte vajinal kaşıntı ve yanmanın sebebinin de hamilelikten kaynaklı olduğunu düşünebilmektedir. Ancak vajinal akıntılar şiddetli kaşıntılara sebep oluyorsa doktora gidilmesi tavsiye edilmektedir. Hamilelikte vajinal kaşıntının sebebi alerjik olabilmektedir.

Bilhassa alerjik bünyeli anne adaylarında vajinal kaşıntı şikayetlerine diğer anne adaylarına göre daha sık rastlanmaktadır. Genelde ürünlere hassasiyet gösteren anne adaylarında vajinal kaşıntı alerjiktir. Bunun dışında vajinal kaşıntının sebebi mantar kaynaklı bir enfeksiyon, bakteriyel vajinozis, vajinal kuruluk veya cinsel yolla bulaşan hastalıklar da olabilmektedir. Eğer kaşıntılar anüs çevresinde oluşuyorsa bunun sebebi de genelde hemoroid veya parazit kaynaklı olmaktadır.

  • Bakteriyel vajinoz hamilelik olsun veya olmasın cinsel olarak aktif birçok kadında görülmektedir. Bakteriyel vajinoz genel olarak vajinal floranın bozulması sebebiyle oluşmaktadır. Vajinal bölgede yararlı ve zararlı bakteriler bulunmaktadır. Bu bölgenin sabun ile yıkanması veya vajinal pH’a uygun olmayan ürünler ile yıkanması vajinal floranın dengesini bozmaktadır. 
  • Mantar vajinanın yapısı gereği vajinal bölgede az miktarda bulunmaktadır. Ancak gebelik döneminde değişen hormon seviyeleri de vajinanın pH dengesinin bozulmasına neden olabilmektedir. Değişen pH’a bağlı olarak mantarlar vajinal bölgede çoğalır ve enfeksiyon oluşturmaktadır. Bu nedenle mantar enfeksiyonları gebelik döneminde oldukça yaygın görülmektedir.
  • Vajinal kuruluk da yine gebelik döneminde değişen hormonlar ile alakalı olup, hamilelik dönemindeki kadınlarda emzirme döneminde olan kadınlara oranla daha sık görüldüğü ispatlanmıştır.
  • İdrar yolu enfeksiyonu hamile olmayan kadınlarda da oldukça sık görülmesine rağmen hamilelik döneminde idrar yolu enfeksiyon riski daha yüksektir. Gebelikte rahmin genişlemesi ile beraber mesaneye baskı da artmaktadır. Bu da idrarın atılmasını zorlaştırarak enfeksiyon oluşumuna sebep olabilmektedir.
  • Cinsel yolla bulaşan hastalıklardan kaynaklı vajinal kaşıntılar genel olarak genital herpes virüsünden kaynaklı olabilmektedir. Cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar hem kadınlar hem de bebekler açısından oldukça risklidir. Bu nedenle hamilelik döneminde cinsel yolla bulaşan hastalığın tedavi edilmesi şarttır.

Hamilelikte Vajinal Kaşıntı Teşhisi

Hamilelikte vajinal kaşıntı için öncelikle doktor tarafından fiziksel muayene yapılmalıdır. Vajinal bölgeye veya gerekirse vajina içine jinekolojik muayene yapıldıktan sonra doktor tarafından şüphelenilen duruma göre gerekli sorular hastaya sorulur. Eğer dirençli mantar enfeksiyonundan şüpheleniliyorsa vajinal bölgeden hücre kültürü toplanarak laboratuvara gönderilir. Test sonuçlarına göre teşhis konulur. Teşhis için en önemli nokta hastanın yaşamış olduğu şikayetlerdir. Hastaya yönlendirilen sorular dahilinde hastanın bakteriyel bir enfeksiyon mu yoksa mantar enfeksiyonu mu geçirdiği anlaşılır.

Hamilelikte Vajinal Kaşıntı Tedavisi

Hamilelikte vajinal kaşıntı tedavisi genel olarak kaşıntının sebebine göre değişmektedir. Hamilelikte vajinal kaşıntı mantar enfeksiyonu, bakteriyel vajinoz, idrar yolu enfeksiyonu veya cinsel yolla bulaşan hastalıklar olabilmektedir.

Bunlar için tedavi şekilleri ise şu şekildedir:

Mantar enfeksiyonu tedavisi: Hamilelikte yaşanan vajinal kaşıntı için doktorunuz tarafından eğer mantar enfeksiyonu teşhisi konulmuş ise hamilelikte vajinal kaşıntı kremi veya tableti reçete edilmektedir. Mantar enfeksiyonları bakteriyel enfeksiyonlara oranla genel olarak daha dirençli enfeksiyonlardır ve tedavisi daha uzun sürebilmektedir. Bu nedenle harici olarak cilde uygulanan mantar kremleri ve mantar ovülleri ile oral olarak alınan mantar tabletlerinin kullanımı uzun sürebilmektedir.

Bakteriyel vajinozis ve idrar yolu enfeksiyonu tedavisi: Hamilelikte vajinal kaşıntı ve kanama eğer birlikte görülüyorsa genel olarak idrar yolu enfeksiyonu teşhisi konulmaktadır. İdrar yolu enfeksiyonu zararlı bakteriler tarafından oluşmaktadır. Aynı şekilde bakteriyel vajinoz da yine bakteri kaynaklı bir enfeksiyondur. Eğer hamilelikte vajinal kaşıntı doktor tarafından bakteriyel vajinoz veya idrar yolu enfeksiyonu olarak teşhis edilirse tedavisi de genel olarak oral olarak kullanılan antibiyotiklerdir.

Cinsel yolla bulaşan hastalıklar tedavisi: Cinsel yolla bulaşan hastalıklar genelde genital herpes virüsünden kaynaklı olduğu için tedavisinde de antiviral tabletler kullanılmaktadır.

Hamilelikte Vajinal Kaşıntı Tedavi Edilmezse

Hamilelikte vajinal kaşıntının tedavisi oldukça önemlidir. Doktorun koymuş olduğu teşhise göre tedavinin yapılması şarttır. Vajinal mantar tedavi edilmezse sonrasında farklı sağlık problemlerini de beraberinde getirmektedir. Kaşıntı ve kızarıklık gibi belirtiler vajinal bölgenin çevresine de yayılabilir. Bunun dışında bakteriyel enfeksiyonlarda yüksek ateş de görülme riski vardır. Yüksek ateş tedavi edilmezse hamilelik döneminde tehdit oluşturmaktadır. Yorgunluk, oral pamukçuk, mide ve bağırsak sorunları tedavisi yapılmayan enfeksiyonların nadir yan etkileri arasındadır.

Hamilelikte Vajinal Kaşıntıya Ne İyi Gelir?

Hamilelikte vajinal kaşıntı için doktor tedavisinin yanı sıra uygulanabilecek bazı yöntemler vardır. Bu yöntemler sayesinde hafif geçirilen hamilelikte vajinal kaşıntılar da son bulabilmektedir. Gebelikte vajinal kaşıntı için iyi gelebilecek bazı yöntemler şu şekilde sıralanabilmektedir:

  • Vajinal bölgenin sabun ile yıkanmaması.
  • Sentetik kumaşlı iç çamaşırından kaçınılması ve pamuklu tercih edilmesi.
  • Vajinanın gün içerisinde en fazla bir defa yıkanması ve vajinal bölgenin ıslak kalmaması.
  • Tuvalet ihtiyacının giderilmesinden sonra temizliğin önden arkaya doğru yapılması.
  • Kokulu tuvalet kağıtlarının kullanılmaması.
  • Islak külot giyilmemesi ve vajinal bölgenin kuru tutulması.
  • Dış genital bölgenin temizliğinde sadece su ve kokusuz sabun kullanılması.
  • Vajinal pH dengesini sağlayan temizleme sularının kullanılması.
  • Vajinal tüy dökücü kremlerden uzak durulması.
  • Cinsel ilişki esnasında prezervatif kullanılması.
  • Yoğurt gibi probiyotik kaynakların tüketilmesi veya probiyotik desteğinin alınması.

Hamilelikte vajinal kaşıntı için bitkisel çözüm de mevcuttur. Bu bitkiler arasında; elma sirkesi, sinameki ve sirke ve ebegümeci sayılabilir. Bitkisel tedaviler birçok hastalığa veya sorunlara çözüm olabilmektedir. Ancak bitkilerin vücutlarda birçok olumlu etkiye sebep olduğu gibi olumsuz etkilere sebep olduğu da unutulmamalıdır. Bu nedenle kullanılacak bitkinin özellikle kronik hastalığı olan hamile kadınlar açısından doktor kontrolünde kullanılması oldukça önemlidir.

Hamilelikte Vajinal Kaşıntı için Hangi Doktora Gidilir?

Hamileliğin hangi döneminde olursa olsun vajinal kaşıntılar rahatsız edici boyutta ise mutlaka doktora danışılmalıdır. Bunun için hastanelerin Kadın Hastalıkları ve Doğum Bölümüne başvurmak gerekir. Hastanede fiziksel muayene yapıldıktan sonra kadın hastalıkları ve doğum uzmanı tedaviniz için eğer gerekli için hamilelikte vajinal kaşıntı için ilaç veya başka önerilerde bulunacaktır.

Makaleyi faydalı buldun mu?
0
0
Makeleyi Paylaşın

Hamilelikte Vajinal Kaşıntı ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular

Hamilelikte vajinal kaşıntı bebeğe zarar verir mi?

Hamilelikte yaşanan vajinal kaşıntılar genel olarak bebeklere zarar vermemektedir. Ancak eğer cinsel yolla bulaşan bir hastalıktan kaynaklı yaşanan vajinal kaşıntı ise ve tedavi edilmemiş ise hem anne adayı açısından hem de bebek açısından olumsuz sonuçlar doğurabilir. Bu nedenle tedavinin yapılması önemlidir.

Stj. Dr. Özlem Filiker

Gebelikte vajinal kaşıntı nasıl geçer?

Gebelikte yaşanan vajinal kaşıntının geçmesi için öncelikle kaşıntının sebebi teşhis edilmelidir. Vajinal kaşıntının neden olduğu duruma göre mantar kremleri, mantar için vajina içi ovüller, mantar tabletleri, antibiyotik tabletler veya başka tedavi yöntemleri kullanılabilmektedir.

Stj. Dr. Özlem Filiker

Vajinal kaşıntı hamilelik belirtisi olabilir mi?

Hamilelikte ilk 3 haftada vücudun kendini hamileliğe hazırlaması olarak beyaz yapışkan bir vajinal akıntı gelebilmektedir. Ancak bu akıntı genel olarak şiddetli kaşıntılara sebep olmamaktadır. Bu nedenle vajinal kaşıntılar hamilelik belirtisi olarak görülmemektedir.

Stj. Dr. Özlem Filiker

Hamileliğin ilk haftalarında vajinal kaşıntı olur mu?

Gebeliğin ilk haftalarında vajinal akıntılar meydana gelmektedir. Bu vajinal akıntıların şiddetine ve yoğunluğuna göre kaşıntı da meydana gelebilmektedir. Gebelikte vajinal kaşıntılar genel olarak enfeksiyon durumlarda görülmektedir. Bu nedenle doktora danışılmalıdır.

Stj. Dr. Özlem Filiker