Hamilelikte Terleme

Hamilelikte kan akışı arttığı için aynı zamanda deride biriken maddeler ve toksik maddelerin bir kısmının vücuttan atılması da terleme yoluyla gerçekleşmektedir. Tedavi yöntemi kullanılmamakla beraber botoks ve ameliyat tercih edilebilir.

Hamilelikte Terleme Nedir? 

Hamilelik sırasında birçok kan değeri ve hormon seviyesinde artışlar yaşanmaktadır. Kan akışı da arttığı için vücut ısısı yükselerek hamilelikte aşırı terleme meydana gelmektedir. Aynı zamanda deride biriken maddeler ve toksik maddelerin bir kısmının vücuttan atılması da terleme yoluyla gerçekleşmektedir. 

Bu dönemde ter bezleri normale göre daha fazla çalışarak terleme ve ateş basmasına neden olmaktadır. Ancak karaciğer ve böbrek yükünün hafiflemesi ve vücudun toksik maddelerden arınabilmesi için gerekmektedir. Bu nedenle hamilelikte ateş basması ve terlemenin, olması gereken ve sağlıklı bir durum olduğu bilinmektedir. 

Hamilelikte Terleme Belirtileri Nelerdir?

Gebelikte terleme ve ateş basmasının birtakım belirtileri bulunmaktadır. 

Bu belirtiler aşağıdaki gibidir:

  • Kişinin kendini sıcak hissetmesi
  • Terlemenin aniden başlaması
  • Bazen baş dönmesi
  • Kalp atışlarında hızlanma
  • Ten renginin kızarması
  • Baş ağrısı
  • Erken dönem hamilelikte gece terleme

Hamilelikte Terleme Nedenleri Nelerdir?

Hormonların ter bezleri üzerindeki etkisi ile terleme görülmektedir. Ancak hamilelikte terlemeye neden olan pek çok durum bulunmaktadır. 

Hamilelikte aşırı terleme nedenleri aşağıdaki gibidir:

  • Hormon dalgalanmaları: Östrojen ve progesteron hormonlarındaki dalgalanmalar en önemli nedenlerden bir tanesidir. Bu hormonlardaki ani düşüş ve artışlar nedeniyle ateş basması görülebilmektedir.
  • Metabolizmanın hızlanması: Hamilelik sırasında vücudun daha fazla enerjiye ihtiyacı vardır. Metabolizmanın hızlanmasıyla ter bezlerinin çalışması da hızlanmaktadır. 
  • Kan akışının artması: Hamilelik sürecinde kan plazmasının hacmi normale göre artış göstermekte ve artış hamileliğin sonuna kadar devam etmektedir. Artan kan akışı daha fazla terlemeye neden olmaktadır.
  • Vücut ısısının artması: Hamilelikte vücut ısısı artmaktadır. Bu artışın yaklaşık 1 derece olduğu bilinmektedir. Vücut ısısının artması da ateş basmasına neden olmaktadır. 
  • Tiroid aktivitesinde artış: Tiroidlerin aşırı çalışması nabzın yükselmesine neden olmaktadır. Bu durum da ellerin titremesi, sinirlilik ve terleme gibi belirtiler göstermektedir. Özellikle hipertiroidi olan hamilelerde sıklıkla terleme ve ateş basması görülmektedir. 
  • Psikolojik faktörler: Hamilelik sürecinde meydana gelen hormon dalgalanmaları bir takım duydu durum değişikliklerine de neden olmaktadır. Bu durum genellikle stres ve gerginlik şeklinde ortaya çıkmaktadır. Stres de adrenalin hormonunun aktivitesini arttırdığı için kan akışı hızlanmakta ve terleme görülmektedir.
  • Susuzluk: Özellikle hamilelik döneminde vücudun sıvı dengesinin düzenlenmesi için suya olan ihtiyacı artmaktadır. Tüketilen su miktarının yetersiz olması halinde vücut ısısı artmakta ve bu da ateş basmasına neden olmaktadır. 
  • İlaçların yan etkisi: Hamilelikte kullanılan bazı ilaçların yan etkisi olarak terleme görülebilmektedir.
  • Bağırsak hareketleri: Bağırsak hareketleri sırasında yapılan hareketler sebebiyle kan basıncı düşebilmektedir. Bu durum da hamilelikte göz kararması terlemeye neden olabilmektedir. 

Hamilelikte Terleme Teşhisi

Hamilelikte terleme teşhisinde herhangi bir kan tahlili ya da görüntüleme yöntemi kullanılmamaktadır. Hamilelikte aşırı terlemeye neden olan herhangi bir hastalığın varlığından da şüphelenilmesi halinde bu tetkikler kullanılmaktadır. Ancak yalnızca aşırı terleme belirtilerinin görüldüğü hastalardan alınan hastalık öyküsü ve fizik muayene teşhis için önem kazanmaktadır. Aynı zamanda tansiyon ölçümü, kilo ölçümü ve nörolojik muayene de yapılabilmektedir.

Hamilelikte Terleme Tedavisi

Hamilelikte terleme normal bir durum olarak kabul edildiği için herhangi bir tedavi yöntemi kullanılmamaktadır. Ancak terlemenin aşırı olması ya da doğumdan sonra da devam etmesi halinde uygulanabilen bazı yöntemler bulunmaktadır.

Hamilelikte terleme tedavisi yöntemleri:

  • Botoks: En çok terleyen bölgelere botoks yapılarak terlemenin minimumda olması sağlanmaktadır. Anestezi kullanılmadan yapılan bu işlem kalıcı bir çözüm değildir. Etkisi genellikle 6 ay sürmektedir.
  • AmeliyatAşırı terlemeye neden olan sinirler çıkarılmaktadır. Kalıcı bir çözümdür.

Hamilelikte Terleme Tedavi Edilmezse Ne Olur?

Hamilelikte terleme olması gereken ve sağlıklı bir durumdur. Bu nedenle tedavi edilmesi gerekmemektedir. Ancak eşlik eden farklı belirtiler ve hastalıkların olması durumunda tedavi edilmesi gerekebilmektedir. Terlemenin yanında yüksek ateş de görülmesi bir enfeksiyon varlığına işaret edebilmektedir. Bu nedenle tedavi edilmesi gerekmektedir. Aynı zamanda hipogliseminin bir belirtisi olarak da hamilelikte soğuk terleme görülebilmektedir. Baygınlık gibi sorunlar ile karşılaşılmaması için hamilelikte hipogliseminin mutlaka kontrol altında tutulması gerekmektedir.

Hamilelikte Terlemeye Ne İyi Gelir?

Hamilelikte terleme, sağlıklı ve olması gereken bir durumdur. Eşlik eden başka hastalıkların da olmaması halinde tedavi gerektirmemektedir.

Hamilelikte terleme ve ateş basmasının önüne geçilmesi için yapılabilecek bazı uygulamalar bulunmaktadır. Bu uygulamalar aşağıdaki gibidir:

  • Bol sıvı tüketilmesi gerekmektedir.
  • Özellikle gece terlemesi olan kişilerin gece uyunan odanın serin olduğundan emin olması gerekmektedir.
  • Beslenme şeklinin düzenlenmesi gerekmektedir. Çok yağlı, baharatlı ve tuzlu gıdalar tüketilmemesi gerekmektedir. Aynı zamanda kafein içeren yiyecek ve içeceklerden de uzak durulması gerekmektedir.
  • Kalın olmayan, pamuklu ve hafif kıyafetler giyilmesi gerekmektedir.
  • Stresten kaçınılması gerekmektedir.
  • Hafif egzersiz ve yürüyüş yapılmalıdır.
  • Hamilelikte aşırı terleme ter bezi kanallarının tıkanmasına ve cildin de hızla kirlenmesine neden olmaktadır. Bu nedenle ılık suyla sık sık duş alınarak kanallar açılmalı ve vücut kirlerden uzak tutulmalıdır.

Hamilelikte Terleme için Hangi Doktora Gidilir?

Hamilelikte terleme için hastanelerin kadın hastalıkları ve doğum bölümlerine başvurulması gerekmektedir. Bu bölümde hastalarla jinekologlar, yani kadın hastalıkları ve doğum uzmanları ilgilenmektedir. Hamilelikte terleme ve ateş basmasının yanında yüksek ateş de görülmesi halinde doktora gidilmesi gerekmektedir. Hamilelikte terleme ve üşüme de doktora gidilmesi gereken bir durumdur.

Makaleyi faydalı buldun mu?
0
0
Makeleyi Paylaşın
0