Hamilelikte Pembe Akıntı

Hormonal değişimler nedeniyle hamileliğin ilk aylarında pembe akıntı görülmesi sıklıkla rastlanılan bir durumdur. Tedavide antibiyotik ilaç ve fitil gibi seçenekler vardır.

Hamilelikte Pembe Akıntı Nedir?

Hamilelik döneminde anne adayının yaşadığı fiziksel ve hormonal değişimlerinden dolayı kadınlar pek çok farklı sorunlarla karşılaşabilmektedir. Gebelikte anne adayının karşılaştığı değişimlerin arasında vajinal akıntılar da yer almaktadır. Hamilelikte anne adayının yaşadığı akıntılar rengine, kıvamına, kokusuna göre değişmektedir. Hamileliğin ilk aylarında pembe akıntı görülmesi sıklıkla rastlanılan bir durumdur.

Toplum içinde genellikle hamileliğin ilk haftalarında pembe akıntı görülmesi yerleşme kanaması olarak adlandırılmaktadır. Sperm tarafından döllenen annenin yumurtası ardından rahime yerleşir. İmplante denilen bu yerleşme sonrasında rahimde ufak çaplı bir kanama meydana gelebilmektedir.

Hamilelikte Pembe Akıntının Belirtileri Nelerdir?

Hamilelikte hafif pembe akıntı normal olarak karşılanan, başlı başına bir belirtidir. Gebelikte pembe akıntı görülmesinin yanı sıra altında yatan problemin şiddetine bağlı olarak farklı belirtiler de ortaya çıkabilmektedir. Ancak gebelikte pembe akıntı ve kasık ağrısı çoğunlukla karşılaşılan belirtiler arasında yer almaktadır.

Hamilelikte pembe akıntı gelmesi ile birlikte görülen diğer belirtiler şu şekilde sıralanmaktadır:

  • Kaşıntı
  • Ağrı
  • Sızı
  • Vajinal bölgede kızarıklık
  • Tahriş
  • Kanlı bir görünüm

Hamilelikte Pembe Akıntı Nedenleri Nelerdir?

5-6 haftalık gebelikte pembe akıntı anne adaylarında sık görülen bir durum olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu renkte ortaya çıkan akıntı, pek çok durumdan kaynaklanabilmektedir. Hamileliğin ilk haftalarında ortaya çıkan bu akıntının en yaygın sebebi döllenmiş yumurtanın rahim duvarında bir yer edinmeye çalıştığı aşamada hafif bir şekilde kanama oluşmaktadır. Hafif bir şekilde oluşan bu kanama hamilelikte açık pembe akıntı şeklinde görülmesine neden olmaktadır.

Akıntıya sebep olan diğer durumlar ise şu şekilde sıralanmaktadır:

Hamilelikte Pembe Akıntı Teşhisi

Hamilelik döneminde ortaya çıkan akıntının temel sebebini bulmak amacıyla uzman doktor birçok tetkik ve yöntemlere başvurabilir. Genellikle normal karşılanan bu akıntı türü bazen beraberinde farklı problemleri de ortaya çıkarabileceğinden dolayı erken teşhis hem bebek hem de anne adayı için oldukça önemlidir. Uzman doktor akıntının gösterdiği semptomları inceleyerek anne için uygun tedavi yöntemine başvurur. 

Doktorun başvurduğu yöntemler şu şekilde sıralanmaktadır:

  • Fizik MuayeneBu aşamada uzman doktor ilk olarak anne adayında akıntının yanı sıra görülen diğer belirtilerin neler olduğunu inceler. Ardından tıbbi geçmişini öğrendikten sonra annenin genel sağlık durumu hakkında kısa bilgi alır. Aldığı bilgiler sonrasında anne adayı fizik muayeneden geçirilir. 
  • Smear Testi: PAP testi olarak da bilinen smear testi, fiziksel muayenenin yeterli olmadığı durumlarda tercih edilir. Smear testi ile rahim ağzından fırça yardımıyla sürüntü alınmaktadır. Böylece akıntıya neden olan sorun anlaşılarak uygun tedavi yöntemi uygulanır.
  • Kültür Testi: Enfeksiyon kaynaklı bir sorundan dolayı akıntının ortaya çıktığı düşünülüyorsa uzman doktor anne adayından kültür testi yapmasını isteyebilir. Akıntı hakkında kesin bir karara varan uzman doktor enfeksiyona bağlı olarak uygun bir tedavi süreci başlatır. Böylece enfeksiyonun azalması ile birlikte ortaya çıkan akıntı da ortadan kalkmaktadır.

Hamilelikte Pembe Akıntı Nasıl Tedavi Edilir?

Hamilelikte anne adayında görülen pembe akıntı anne ve bebek için herhangi bir sorun oluşturmuyorsa genellikle tedavi yöntemine başvurulmaz. Ancak akıntı enfeksiyon gibi önemli bir sorundan dolayı ortaya çıkıyorsa uzman doktor akıntıya neden olan sorunun teşhisini koyduktan sonra anne adayı için uygun tedavi yöntemini uygular. Annede görülen belirtilere uygun tedavi yöntemi sayesinde akıntıya neden olan sorun ortadan kaldırılır.

Doktorun uygulayacağı tedavi yöntemleri ise şu şekildedir:

Antibiyotik İlaç: Akıntıya neden olan sorun enfeksiyondan kaynaklanıyorsa uzman doktor, anne için antibiyotik ilaç önermektedir. Enfeksiyonun azalması amaçlanarak mikrobun çeşidine göre enfeksiyon ilacı kullanılmaktadır. Ancak verilen bu ilaç mutlaka kadın doğum uzmanının onayından geçmelidir.

Fitil: Hafif enfeksiyona bağlı oluşan akıntılarda ise uzman doktor genellikle vajinal fitil önermektedir. Genital sistemindeki bölgesel bağışıklığın kazanılmasını da sağlayan fitiller, akıntıya neden olan sorunu ortadan kaldırmayı amaçlar.

Hamilelikte Pembe Akıntı Tedavi Edilmezse

Hamilelik döneminin ilk haftalarında ortaya çıkan, pembe şeklinde görülen bu akıntı, bazen normal karşılansa da düşük veya dış gebeliğin belirtisi de olabilmektedir. Ayrıca enfeksiyona bağlı oluşan sorunun tedavi edilmediği durumlarda hem bebek hem de anne için sorun oluşturabilmektedir. Bundan dolayı belirtileri fark ettiğiniz anda mutlaka uzman bir doktora başvurarak tedavi süreci başlatılmalıdır.

Hamilelikte Pembe Akıntı Ne İyi Gelir?

Vajinal akıntıya en iyi gelen uygulama hijyendir. Bu yüzden genital bölgenin temiz ve kuru tutulmasına özen gösterilmesi gerekir. Ayrıca dar iç çamaşırı veya pantolon giymek yerine daha rahat ve pamuklu kıyafetler giymeye çalışılmalıdır.

Hamilelik sürecinde vajina bölgesi daha hassas olduğundan dolayı ekstra temizliğine dikkat edilmesi gerekir. Bu yüzden gerekirse vajinal duştan uzak durulmalıdır. Bunun yanı sıra adaçayı, kekik çayı ve yaban mersini de bitkisel olarak akıntıya iyi gelen besinler arasında yer almaktadır.

Hamilelikte Pembe Akıntı Ne İyi Gelmez?

Dar ve kalın kıyafetler enfeksiyonun oluşmasına neden olan durumların başında yer almaktadır. Terlemeler sonucu enfeksiyon ortaya çıkabilir. Bu da akıntının artmasına neden olabilir. Bu yüzden daha rahat ve pamuklu kıyafetler tercih edilmelidir.

Köpük banyoları yapmak vajina bölgesini tahriş edebilmektedir. Bu yüzden hamilelik süresince köpük banyolarının ertelenmesi gerekir. Genital sprey, tampon veya parfümlü günlük pedler de enfeksiyona yol açabilmektedir. Bu yüzden hamilelik sürecinde enfeksiyona yol açan durumlardan uzak durulmalıdır.

Hamilelikte Pembe Akıntı için Hangi Doktora Gidilir?

Gebelikte hormonal değişikliğe bağlı olarak annenin vücudunda sürekli değişim meydana gelmektedir. Bu değişikliklerin arasında vajinal akıntılar da yer almaktadır. Vajinal akıntı normal şartlarda olması gereken bir durumdur. Ancak gebelikte normal olmayan akıntılar da yaşanabilmektedir.

Hamilelikte görülen pembe akıntı, farklı nedenlere bağlı olarak gerçekleşebileceğinden dolayı mutlaka uzman bir doktora başvurulması gerekir. Başvurulması gereken bölüm ise kadın hastalıkları ve doğum uzmanıdır.

Makaleyi faydalı buldun mu?
2
0
Makeleyi Paylaşın

Hamilelikte Pembe Akıntı ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular

Pembe akıntı hamilelik belirtisi mi? Adet öncesi pembe akıntı hamilelik belirtisi mi?

Yerleşme kanaması olarak bilinen pembe akıntılar genellikle hamileliğin ilk haftalarında ortaya çıkmaktadır. Döllenen yumurtanın rahimde yer bulabilmesi için hafif bir şekilde pembemsi akıntılar oluşabilmektedir. İlk haftalarda görülen bu akıntılar hamileliğin belirtisi olabilir.

Stj. Dr. Özlem Filiker

Hamilelikte pembe akıntı kaç gün sürer?

İlk başta hafif lekelenme olarak ortaya çıkan yerleşme kanamaları 2 veya 3 saat kadar sürmektedir. Akıntı süreci her kadında farklı ortaya çıkabilmektedir. Ancak genel olarak lekelenme şeklinde ortaya çıkan akıntılar 2 veya 3 gün boyunca görülebilmektedir.

Stj. Dr. Özlem Filiker

Hamilelikte pembe akıntı normal mi? Gebelikte pembe akıntı olur mu?

Hamilelik döneminde ortaya çıkan pembe akıntı veya açık pembe şeklinde görülen akıntılar normaldir.   Her hamile kadında görülmese de rahme yerleşen yumurta bu süreçte kanamanın oluşmasına neden olabilmektedir. Bu durum da akıntıya sebep olduğundan dolayı gebelik sırasında oluşan sıradan bir belirtidir.

Stj. Dr. Özlem Filiker

Gebelikte pembe akıntı neden olur?

Döllenmiş yumurtanın rahimde kendisine yer bulmaya çalışması, kanamanın oluşmasına neden olabilmektedir. Bu yüzden hamilelik döneminde ortaya çıkan pembe akıntı normal karşılanmaktadır.

Stj. Dr. Özlem Filiker