Hamilelikte Göz Kararması

Progesteron hormonun artması hamilelikte göz kararması, baş dönmesi, terleme, bulantı ve kusma gibi sorunlara yol açar. İlaç tedavisi, vitamin takviyesi, mineral takviyesi gibi tedaviler uygulanabilir.

Hamilelikte Göz Kararması Nedir?

Kadınlık hormonu olarak bilinen progesteron hormonun artması hamilelikte göz kararması, baş dönmesi, terleme, bulantı ve kusma gibi sorunlara yol açar. Hamileliğin ilk 3 ayı olan 1. trimester döneminde anne adayının vücudunda hormonal değişimler sıkça görülür. Bu dönemde hamilelerin %75’inde göz kararması şikayeti yaşanır.

2. trimester dönemi olan gebeliğin 4, 5 ve 6. aylarında ise kan basıncında yükselme meydana gelir. Kalbin kanı daha yavaş bir şekilde pompalamaya başladığı bu dönemde damarların çok fazla genişlemesi göz kararması ve baş dönmesine neden olur. Kan basıncı aniden beyne az giderse göz kararır ve tansiyon düşerek bayılma yaşanabilir. Ayrıca hamilelerin yaptığı hareketlere bağlı olarak da bu şikayetler yoğun şekilde yaşanabilir. Anne adayı yatarken, otururken ya da ayağa kalkarken başı dönebilir ve göz kararması yaşayabilir.

Hamileliğin 7, 8 ve 9. aylarını kapsayan 3. trimester döneminde anne karnı hızla büyümeye başlar. Rahimin büyümesi rahime daha fazla kanın pompalanması anlamına gelir. Rahime kan pompalanırken diğer organlara daha az kan ulaşır. Ayrıca büyüyen rahim kan damarlarına baskı yapması sonucu göz kararması daha fazla yaşanır.

Hamilelikte Göz Kararması Belirtileri

Hamilelik döneminde sıkça görülen göz kararması hamilelik belirtisi olabileceği gibi bir hastalık belirtisi olarak da ortaya çıkabilir. Çoğu zaman göz kararması şikayetine farklı şikayetlerde eşlik eder.

Bunlar;

Hamilelikte Göz Kararması Nedenleri

Hamilelik döneminde anne adayının vücudunda yaşanan fiziksel değişimler göz kararması şikayetlerinin yaşanmasına neden olur. Hamileliğin ilk 3 ayında görülen dolaşım bozukluğu hastalıkları göz kararmasına yol açar. Ayrıca tüketilen bazı besinler ile kullanılan ilaçlar göz kararmasına yol açabileceğinden ilaç kullanırken mutlaka doktora danışılmalı, kişide besin alerjisi olup olmadığı araştırılmalıdır.

Göz kararması nedenleri arasında;

Hamilelikte Göz Kararması Teşhisi

Hamilelik döneminin başından itibaren yaşanan göz kararması baş dönmesi gibi şikayetler vücuttaki hormon seviyesinde yaşanan artıştan kaynaklanır. Doktorlar çoğu zaman bu durumu normal bir hamilelik belirtisi olarak kabul eder.

Ancak göz kararmasına bayılma, baş dönmesi denge kurmada zorluk yaşanmasına bağlı çarpma düşme gibi sorunların yaşanması halinde teşhis koymak için bazı tahlillerin yapılması istenir. Anne adayına yapılan kan tahlili, idrar tahlilinin yanı sıra gerekli görülmesi halinde bazı detaylı tetkikler yapılır. Böylece göz kararmasını nedeni bulunarak tedavi için uygun ilacın belirlenmesi sağlanır.

Hamilelikte Göz Kararması Tedavisi

Yapılan tahlil ve tetkikler sonucunda hastada göz kararmasına yol açabilecek sorunlar teşhis edilerek hastalık tanısı konur. Eğer göz kararmasının nedeni B12, folik asit, demir eksikliğine bağlı anemi ise hemoglobin değerlerinin düşüklüğüne göre ilaç ya da iğne verilerek hasta tedavi edilir.

Hamilelikte tansiyon düşüklüğü yaşayan kişilere tansiyon dengeleyici ilaç ve serum verilir. Gebelik şekeri olan hastalar ise bebek sağlığı açısından çok daha dikkatli olmaları gereklidir. Diyabetin yol açabileceği sorunlara karşı insülin ilaçları kullanılarak kan şekerinin ani düşmesi yada yükselmesi önlenir.

Hamilelikte Göz Kararması Tedavi Edilmezse Ne Olur?

Hamilelikte şiddetli göz kararması yaşanmasına rağmen tedavi edilmezse anne ve bebek sağlığı üzerinde olumsuz etkilere neden olabilir. Göz kararması durumunun nedenine bağlı olarak farklı sonuçlar ortaya çıkar. Tansiyon düşmesi sonucunda bebeğe oksijen yeterli miktarda gitmediğinden bebeğin anne karnındaki gelişimi yavaşlar. Ayrıca göz kararmasına bayılma, denge kaybı gibi durumların eşlik etmesi halinde kazalar yaşanarak düşük yapma ya da erken doğum ortaya çıkabilir.

Gebelik döneminde kan şekerindeki düşme ya da yükselme durumundan kaynaklı göz kararması yaşanıyorsa bebekte organ yetmezliği gibi kalıcı sorunlar yaşanabilir. Göz kararmasının nedeni B12, demir gibi vitamin ve mineral eksikliği ise bebeğin yeterli şekilde beslenememesine, fiziksel ve zihinsel gelişimi için gerekli vitaminleri temin edememesine sebep olur. Bebekte büyüme geriliği ve bağışıklık sistemi zayıflığına bağlı hastalıkların yaşanmasına yol açar.

Hamilelikte Göz Kararmasına Ne İyi Gelir?

Hamilelik döneminin daha rahat ve sorunsuz geçmesi için anne adayları bazı önlemler alabilir. Bu süreçte yaşanan gebelik belirtilerinin yaşanma şiddetinin azaltılması stressiz bir gebelik yaşanmasına yardımcı olur.

Göz kararması, bulantı, baş dönmesi ve yorgunluk gibi şikayetlere iyi gelebilecek yöntemler şunlardır:

  • İstirahat Etmek: Gebelik döneminde yaşanan fiziksel değişimler anne adayını yorar. Bu dönemde ağır işler yapılmamalı ve dinlenmek göz kararması ve baş dönmesinin daha az yaşanmasını sağlar.
  • Bol Su Tüketmek: Gebelik döneminde sadece annenin değil bebeğin de su ihtiyacını karşılamak için günde 3 litre su içilmesi önemlidir. Yetersiz su tüketimine bağlı yaşanan dehidrasyon sorunu tansiyon düşmesine yol açabilir.
  • Hafif Egzersizler Yapmak: Gebelik döneminde bebek sağlığını riske atmamak için ağır sporların yapılmaması gereklidir. Özellikle göz kararmasına denge kaybı şikayeti eşlik eden kişiler doğada kısa yürüyüşler yapabilir. Hamile yogası gibi evde yapılabilecek egzersizler uygulanmalıdır.
  • Beslenmeye Dikkat Etmek: Kan dolaşımı bozukluğu, tansiyon ve kan şekeri düşüklüğü yaşayan kişiler az ve sık yeme programı uygulamalıdır. Kan şekerinin düşmesini engellemek için uzun süre aç kalınmaması ve sağlıklı atıştırmalıklarla ara öğünlerin yapılması önemlidir.
  • Kıyafet Seçimi: Yanlış kıyafet seçimi hamilelikte göz kararması terleme gibi sorunlara yol açar. Hem kan dolaşımını engelleyecek hem de vücut ısısını artıracak dar ve kalın kıyafetler giymekten kaçınılmalıdır. Bu süreçte karın bölgesini sıkmayan bol ve rahat kıyafetlerin giyilmesi sıcaklığa bağlı göz kararması yaşanmasını önler.

Hamilelikte Göz Kararmasına Ne İyi Gelmez?

Gebelik döneminde sağlıksız ortamlarda bulunmak ya da duruş bozukluğu gibi bazı faktörler baş dönmesi ve göz kararmasını şikayetlerini arttırabilir.

Göz kararmasını arttıran durumları önlemek için şunlar yapılabilir:

  • Sırt üstü uzanılmamalı 
  • Hızlı şekilde ayağa kalkılmamalı
  • Havasız ortamda uzun süre kalınmamalı
  • Stresten uzak durulmalı
  • Şekerli, yağlı ve unlu yiyecekler yerine sebze ve meyve ağırlıklı beslenilmeli

Hamilelikte Göz Kararması için Hangi Doktora Gidilir?

Hamilelikte farklı nedenlere bağlı olarak görülen göz kararması şikayeti istirahat halinde çoğu zaman kısa sürede kendiliğinden geçer. Uzun süre devam eden günlük yaşamı olumsuz etkileyecek şiddette görülen göz kararması yaşanması halinde mutlaka doktora gidilmesi gereklidir. Gebelikte göz kararması şikayeti için öncelikle bir kadın doğum uzmanına danışılması gereklidir.

Göz kararması farklı hastalıklardan kaynaklı olsa dahi her koşulda jinekolog uzmanı göz kararmasının anne ve bebek sağlığını tehdit edecek şiddette olup olmadığını kontrol eder. Eğer hastada kansızlık, diyabet gibi sorunlar varsa hasta iç hastalıkları uzmanına sevk edilir. Göz kararmasının nedeni stres ya da depresyona bağlı psikolojik bir nedenden kaynaklanıyorsa psikiyatri bölümüne hasta sevk edilir.

Makaleyi faydalı buldun mu?
1
0
Makeleyi Paylaşın

Hamilelikte Göz Kararması ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular

Göz kararması hamilelik belirtisi mi?

Göz kararması hamilelerde sıkça görülen bir belirtidir. Anne adayında meydana gelen fiziksel değişimler ve artan progesteron hormonu nedeniyle göz kararması, baş dönmesi, kusma, bayılma, mide bulantısı, halsizlik gibi şikayetler ortaya çıkar. Gebeliğin ilk 3 ayında ortaya çıkan göz kararması şikayeti gittikçe şiddetli hale gelirse başka bir hastalığın belirtisi olabileceğinden mutlaka doktora gidilmesi gereklidir.

Dr. Hande Erölmez