Hamilelikte Beyaz Sümüksü Akıntı

Hamilelikte beyaz sümüksü akıntı, hamilelik hormonlarının değişimleriyle meydana gelen ve bebeği dış etmenlerden koruyan fizyolojik bir durumdur. Tedavi daha çok hijyen kurallarına uyularak yapılır.

Hamilelikte Beyaz Sümüksü Akıntı Nedir?

Hamilelik döneminde vajina duvarı ve rahim ağzı yumuşadığından dolayı, enfeksiyonlara karşı daha duyarlı hale gelirken, bu bölgelerde olası enfeksiyonların önlemesi için akıntı miktarında da artış olur. Dolayısıyla hamilelikte beyaz sümüksü akıntı, hamilelik hormonlarının değişimleriyle meydana gelen ve bebeği dış etmenlerden koruyan fizyolojik bir durumdur.

Bu akıntı türü, çekince uzayan, yumurta akı kıvamında, şeffaf veya beyaz sümüksü bir görünüm alır. Ayrıca bu durum, her ne kadar hamilelikte sık görülen ve normal bir durum olsa da akıntıda bir farklılık söz konusu ise rutin hamilelik muayeneleri esnasında uzmanın bilgilendirilmesi gerekir.

Hamilelik döneminde anne adayının vücudu birçok değişime uğrar. Bu değişim esnasında vücut kendini, fetüs ile birlikte rahmin büyümesine ve hamilelik sürecine uyarlamaya başlar. Doğal olarak hamilelikte, özellikle kadınlık hormonu olan östrojenin yanında birçok hormon seviyeleri yükselir ve bu hormonlar aynı zamanda, vajinaya olan kan akışının da artmasına neden olur.

Bu değişimlerden dolayı vücut, pek çok reaksiyonla karşı karşıya kalırken, en sık karşılan reaksiyonlardan biri akıntıdır.

Hamilelikte Beyaz Sümüksü Akıntı Belirtileri

Hamilelik boyunca vajinal akıntının genelde günlük, ince ve süt kıvamında olması normal bir durumdur. Lökore olarak adlandırılan bu akıntı türü, hamilelik sürecinde vücudun hormonal değişimlere karşı verdiği bir tepkidir. 

Hamilelikte beyaz sümüksü akıntı belirtileri:

  • Berraklık, 
  • Beyaz renk, 
  • İnce veya sümüksü kıvamda, 
  • Genelde kokusuzdur. 

Ancak bazı anne adaylarında çok hafif düzeyde kokulu olabilir. Kişiden kişiye akıntı miktarı değişebilirken, hamilelik sürecinin her evresinde bu akıntı görülebilir. Bunun yanında genellikle hamileliğin ilerleyen dönemlerinde bir artış veya değişiklik fark edilmesi olası bir durumdur.

Hamilelikte Beyaz Sümüksü Akıntı Nedenleri

Gebelikte beyaz sümüksü akıntı genellikle hamileliğinin ilk 3 haftası içinde ortaya çıkar. Çünkü sperm yumurtayı döllediğinde, akıntı daha esnek ve yoğun kıvamlı hale gelir. Ayrıca progesteron ve östrojen gibi bazı hormonlar, yumurta döllenmiş olsa dahi yumurtlamadan sonra da yükselmeye devam eder. Böylelikle mukus, rahim ağzını ve embriyoyu koruyan bir tıkaç oluşturabilir.

Gebelikte beyaz sümüksü akıntı hamileliğin ilk 3 haftasında ortaya çıkar ve 6. haftasından sonra artış görülebilir. Çünkü altıncı haftadan sonra östrojen seviyesiyle birlikte pelvik bölgeye kan akışı artar.

Serviks içinde bulunan mukus bezleri daha fazla çalışmaya başladığından dolayı, hamilelikte beyaz sümüksü veya şeffaf şekilde akıntı ortaya çıkabilir. Bununla birlikte vajinal akıntının artış sebebi olan östrojen seviyelerinin yükselmesine bazı faktörler neden olabilir.

Östrojen seviyelerinin ve beyaz sümüksü vajinal akıntının artmasına yol açan etmenlerden bazıları şu şekildedir:

  • Düşük lifli besinler tüketmek,
  • Zayıf bir bağışıklık sistemine sahip olmak,
  • Stres,
  • Çok fazla vücut yağına sahip olmak,
  • Vajinaya kan akışının artması,
  • Östrojen hormonun baskınlığı,
  • Vajina duvarının genişlemesi.

Hamilelikte Beyaz Sümüksü Akıntı Teşhisi

Normal yaşamda olduğu gibi hamilelik sürecinde de vajinal akıntı zaman zaman artar veya azalır. Hamilelikte vajinadan gelen beyaz sümüksü akıntı, hormonlarla ilgili olduğundan dolayı, anne karnındaki bebeğe herhangi bir zarar vermez.

Anne karnında büyüyen bebek ile dış dünya arasında korucu bir bariyer oluşturarak, bebeği de olası enfeksiyonlara karşı korur. Bu nedenle hamilelik süreci boyunca vajinada oluşan beyaz sümüksü akıntının teşhis veya tıbbı tedaviye ihtiyacı yoktur.

Hamileliğin son dönemlerinde planlanan doğum tarihinden birkaç gün önce yoğun akıntının gelmesi halinde ise olası bir doğumun erken işareti olabileceğinden dolayı, anne adayların endişelenmesi gerekmez.

  • Hasta Öyküsü: Bu süreçte anne adayının yaşadığı belirtilerin şiddeti ve sıklığı hakkında bilgi alınır. Akıntının kıvamı, rengi ve yapısında herhangi bir sorun yok ise ileri düzey kontrollere gerek duyulmaz.
  • Jinekolojik Muayene: Anne adayı, hamilelikte beyaz sümüksü akıntıdan aşırı derecede şikayetçi ise jinekolojik muayene yapılabilir.

Hamilelikte Beyaz Sümüksü Akıntıya Ne İyi Gelir?

Hormonlardan kaynaklanan fizyolojik vajinal akıntı, hamilelik süreci dahil her dönemde iç çamaşırı ıslatacak düzeyde artabilir. Bunun yanında görülen fizyolojik akıntı kokusuz, beyaz veya renksiz olsa da miktarı yoğun olduğundan dolayı anne adaylarına rahatsızlık verebilir.

Herhangi bir tahrişe veya kaşıntıya neden olmaz. Bu nedenle vajinada akıntı olması durumunda bazı püf noktalara dikkat ederek rahatlama sağlanabilir.

Hamilelikte vajinada beyaz sümüksü akıntı olması halinde alınması gereken önlemler şu şekilde sıralanabilir:

  • Vajinanın temizliği, önden arkaya doğru yapılmalıdır.
  • Tampon yerine parfümsüz hijyenik ped kullanılmalıdır.
  • Genital bölge temizlenirken kimyasal içermeyen ürünler kullanılmalı ve kuru tutulmalıdır.
  • Lif içeriği yüksek gıdalar tüketilmelidir.
  • Meditasyon ve yoga yaparak stresten uzak durulmalıdır.
  • Pamuklu ve temiz iç çamaşırı giyilmelidir.
  • Dar iç çamaşırı kullanmaktan kaçınılmalıdır.
  • Havuz veya denize girdikten sonra mayo ve bikini gibi ıslak kıyafetlerle durulmamalıdır.
  • Genital bölge yumuşak doğal sabunla yıkanmalı ve kurulanmalıdır.

Hamilelikte Beyaz Sümüksü Akıntıya Ne İyi Gelmez?

Hamilelik sürecinde anne adaylarında görülen beyaz sümüksü akıntı için genelde herhangi bir tıbbi tedavi uygulamaya gerek yoktur. Fakat hamilelikte kötü beslenme, stres veya gereğinden çok fazla kilo almak gibi bazı durumlar, östrojen hormonunun artmasıyla birlikte görülen bu akıntının da artmasına neden olabilir.

Vajinayı kimyasal içeren ürünlerle yıkamak vajinanın mikroorganizma dengesinin bozulmasına yol açarken günlük ped kullanan anne adayları, uzun süre aynı pedi kullandıkları ve sık değiştirmedikleri takdirde enfeksiyon riskini arttırabilir.

Hamilelikte Beyaz Sümüksü Akıntı için Hangi Doktora Gidilir?

Sağlıklı bir vajina, hamilelik sürecinde rahim ağzını ıslak tutmak ve vajinayı enfeksiyonlardan korumak için akıntı üretimini arttırır. Dolayısıyla bu tür akıntılar normaldir ve hem annenin hem de bebeğinin sağlığı bakımından gereklidir.

Özellikle hamileliğin ilerleyen dönemlerinde daha fazla artarken, bu süreçte artan akıntının açık beyaz renkli olduğundan ve akıntının kötü kokulu olmadığından emin olmak önemlidir.

Aksi takdirde akıntının renginde, kokusunda, yoğunluğunda ve kıvamında bir değişiklik olduğunda anne adayları hamilelik sürecini takip eden Kadın hastalıkları ve Doğum bölümü uzmanlarına bu farklıları bildirmelidir.

Makaleyi faydalı buldun mu?
0
0
Makeleyi Paylaşın

Hamilelikte Beyaz Sümüksü Akıntı ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular

Beyaz sümüksü akıntı hamilelik belirtisi midir?

Beyaz sümüksü akıntı bir hamilelik belirtisi değildir. Çünkü bir kadının aynı normal yumurtlama döngüsü içinde olduğu gibi hamilelik dönemlerinde de yapışkan, beyaz ve sümüksü bir sıvı gelebilir.

Stj. Dr. Havva Küçük

Hamilelikte beyaz sümüksü akıntı ne zaman başlar?

Hamilelikte beyaz sümüksü akıntı genellikle yumurta döllendikten ve hamilelik gerçekleştikten sonraki ilk 3 hafta içinde görülmeye başlar. Bu durum, vücudun kendini hamileliğe hazırlamasından dolayı kaynaklanırken, hamileliğin 6-8 haftasından itibaren giderek daha fazla koyu bir kıvamda görülür.

Stj. Dr. Havva Küçük

Hamilelikte beyaz sümüksü akıntı enfeksiyona neden olur mu?

Hamilelikte kokusuz beyaz sümüksü akıntı, genel olarak herhangi bir enfeksiyona neden olmaz. Aksine rahmi ve bebeği enfeksiyonlara karşı korur. Fakat kötü hijyen koşulları veya sağlıksız beslenme gibi nedenlerle bakteri üremesine yol açılabilir.

Stj. Dr. Havva Küçük

Hamilelikte beyaz sümüksü akıntı olmaması normal mi?

Hamilelikte beyaz sümüksü akıntının olmaması normal bir durumdur. Çünkü her kadının fizyolojisi birbirinden farklıdır. Bu süreçte yaşanan durumlar farklı olabilir. Beyaz sümüksü akıntı hamilelik hormonlarının bir yansımasıdır. Dolayısıyla bazı anne adaylarında vajinal akıntı çok fazla artarken, bazında daha az olabilir.

Stj. Dr. Havva Küçük