Hamilelikte Bayılma

Hamilelikte bayılma hissi genellikle gebeliğin 12. haftasından ikinci trimester dönemine kadar hissedilmektedir. İlaç tedavisi, kan nakli, demir takviyesi, enfeksiyon tedavisi gibi seçenekler vardır.

Hamilelikte Bayılma Nedir?

Hamilelik döneminde kişi içerisinde bulunduğu duruma uyum sağlamakta zorlanır. Bu sebeple de hamile olan bireyin vücudunda istenmeyen belirtiler gözlenir. Hamilelik sırasında progesteron bebeğe giden kan akışını arttırır. Bu da daha düşük kan basıncına ve beyne giden kan akışının azalmasına neden olarak baş dönmesi hissi verir. Hamilelikte bayılma hissi genellikle gebeliğin 12. haftasından ikinci trimester dönemine kadar hissedilmektedir.

Hamilelikte Bayılma Belirtileri Nelerdir?

Bayılmanın bazı belirtileri mevcuttur. Bu semptomların gözlenmesinin ardından kişide bayılma görülebilir.

Bayılmanın belirtilerini şu şekilde sıralayabiliriz;

Hamilelikte Bayılma Nedenleri Nelerdir?

Hamilelikte bayılma normal olan ve doğum sonrası kendiliğinden iyileşme gösteren bir durumdur. Bu sebeple hamile kişinin bayılmaya neden olacak faktörleri iyi bilmesi gerekmektedir.

Hamilelikte bayılma nedenleri şu şekilde sıralanabilir:

  • İnsülin kullanan annelerde sıklıkla bayılma ve baş dönmesi görülür. 
  • Büyüyen rahim, anne sırt üstü yatar konumda ise kan damarlarına baskı uygular.
  • Uzun süre aşırı sıcak ortamda bulunan anne adayı için baygınlık görülmesi gayet olağan bir durumdur.
  • Hamilelik sürecinde bol su tüketilmelidir. Eğer kişinin vücudu susuz kalmış ise bayılmaya yol açabilir. 
  • Düşük tansiyon ve demir eksikliği bayılma ile sonuçlanabilir.
  • Fazla egzersiz yaparak vücudu yormak, değerlerinin düşmesi sebebiyle baygınlık ve baş dönmesi olarak belirti gösterir. 

Hamilelikte Bayılma Teşhisi

Hamilelikte bayılmanın altında genellikle kansızlık ve düşük tansiyon yer alabilir. Her türlü ihtimali değerlendiren sağlık görevlileri teşhis için bazı yöntemlere başvurur.

Hamilelikte bayılma teşhisi için hastalığa göre uygulanan teşhis yöntemlerini şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Düşük Tansiyon Teşhisi: Hamilelikte düşük tansiyon, dalgalanan hormonlar sebebiyle normal bir durumdur. Hasta hikayesi dinlendikten sonra tansiyondan şüphe eden doktor, kan basıncı ölçümü ile tanısını koyar.
  • Demir Eksikliği (Anemi) Teşhisi: Hekim hamile kişiden öncelikle kan tahlili ister. Uygulanan kan tahlili sonuçlarından kan sayımı ile anemi teşhisi rahatlıkla konur.

Hamilelikte Bayılma Tedavisi

Hamilelikte bayılma normaldir fakat bazı hastalıkların da belirtisi olabilir. Hekim şüphe ettiği hastalığın teşhisini yaptıktan sonra olası sağlık sorunlarını önlemek için tedavi sürecine bir an önce başlar.

Hamilelikte bayılmanın tedavisi için hastalığa göre uygulanan yöntemler aşağıdaki gibi sıralanabilir:

  • Düşük Tansiyon Tedavisi: Hamilelik sürecinde düşük tansiyonun tıbbi bir tedavisi yoktur. Fakat hamile kişide görülen semptomları hafifletmek için ilaç verilebilir. Eğer kan kaybı nedeni ile tansiyon düşüklüğü mevcut ise kan nakli yapılabilir. Kan basıncı genellikle gebeliğin üçüncü trimesteri olarak bilinen son 3 aylık döneminde normale döner.
  • Demir Eksikliği (anemi) Tedavisi: Hamilelikte kansızlık tedavisinde genellikle oral yol ile alınan haplar ya da şuruplar şeklinde demir ilacı verilir. Çok nadir olarak durumun seyrine göre enjeksiyon şeklinde iğneler önerilir.

Hamilelikte Bayılma Tedavi Edilmezse

Hamilelikte bayılmanın nedenleri arasında yer alan demir eksikliği tedavisinin yapılmadığı durumlarda bazı komplikasyonlara yol açar. Erken doğum, doğum sonrası bebekte gelişim geriliği, annede enfeksiyonda artış ve düşük doğum ağırlıklı bebek görülmesi aneminin riskleri arasında yer alır. Bu yüzden gebelikte aneminin teşhisi ve tedavisi bir hayli önemlidir.

Hamilelikte bayılma nedenlerinden biri de düşük tansiyondur. Kişide düşük tansiyona sebep olan kansızlık durumu mevcut ise bu sorun bebeklerde gelişim geriliği ve davranış bozukluğu ile sonuçlanır. Şiddetli düşük tansiyon organ hasarına neden olabilir.

Bayılmanın bir diğer riski kişinin düşme sebebiyle kendine ve bebeğe verdiği zararlar olarak bilinir. Fiziksel hasar sebebiyle bebek ve anne sağlığı olumsuz etkilenebilir. Bu sebeple hamilelikte bayılma olası hastalıkların önüne geçmek için tedavi edilmesi gerekir.

Hamilelikte Bayılmaya Ne İyi Gelir?

Hamilelikte bayılma, kişinin günlük hayatında dikkat edeceği bazı durumlar ile kontrol altına alınabilir.

Hamilelikte bayılmaya iyi gelen durumları şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Su kaybı yaşanmaması için bol su tüketilmelidir.
  • Rahat ve bol kıyafet kullanımı tercih edilmelidir.
  • Sersemlik hissedildiği zaman bir yere oturarak ya da yatarak geçmesi beklenmelidir.
  • Beyne giden kan akışını artırmak için ayakları kaldırmak gereklidir.

Hamilelikte Bayılmaya Ne İyi Gelmez?

Hamilelikte bayılma kişinin yaptığı bazı hareketler ile tetiklenebilir. Bunların uygulanmaması anne ve bebek sağlığı için oldukça faydalı olacaktır.

Hamilelikte bayılmayı olumsuz etkileyen faktörler şu şekilde sıralanabilir:

  • Yatar durumda olan bir kişinin kalkarken hızlı hareket etmesi, baş dönmesi ve baygınlık hissine yol açar. Bu durum, durumsal kan basıncı düşüklüğü olarak adlandırılır. Bu sebeple kişi elinden geldiğince yavaş hareket etmelidir.
  • Havasız ve çok ısınmış bir ortamda beklemek baş dönmesini tetikleyebilir.
  • Ani kalkışlar hamile kişide bayılma ve sersemlik ile sonuçlanır.
  • Sırt üstü yatmak iki ve üç aylık dönemde büyüyen uterusun yaptığı basınç sebebiyle kalbe geri kan taşıyan damarları bastırabilir. Bu sebeple sırt üstü uyumak tehlikelidir.

Hamilelikte Bayılma için Hangi Doktora Gidilir?

Hamilelikte bayılma, anemi ve düşük tansiyon sebebi ile ortaya çıkma ihtimali olan bir durumdur. Öncelikle Kadın Doğum Uzmanına gidilip muayene olunarak durumun altında yatan sebep öğrenilmelidir. Ardından doktorun uygun gördüğü tedavi süreci ile kişinin sağlığı kontrol altına alınır.

Makaleyi faydalı buldun mu?
0
0
Makeleyi Paylaşın

Hamilelikte Bayılma ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular

Hamilelikte bayılma bebeğe zarar verir mi?

Hamilelikte bayılma sırasında anne adayının tehlikeli bir konum içerisinde olarak yere düşmesi veya normal bir konumda olmasına rağmen fiziksel darbe alma ihtimali sebebiyle bayılma bebeğe zarar verecektir. Bu sebeple hamile kişi bu durumun önüne geçmek için bir sağlık kuruluşuna giderek doğru tanı ve tedavi yöntemlerine başvurmalıdır.

Stj. Dr. Özlem Filiker

Hamilelikte bayılma ne zaman başlar?

Gebelikte bayılma hissi hamileliğin ilk trimester dönemi olarak adlandırılan ilk üç aylık süreçte başlamaktadır. İkinci trimester olarak bilinen döneme kadar devam etmektedir. Gebelikte bayılma normal bir durum olsa bile kontrolünün yapılması anne ve bebek sağlığı için önemli bir durumdur.

Stj. Dr. Özlem Filiker

Baş dönmesi hamilelik belirtisi midir?

Baş dönmesi hamileliğin en temel ve ilk belirtilerinden değildir. Fakat sabah bulantısı nedeniyle kan şekeri düşüklüğü olur ise hamileliğin erken belirtisi olabilir. Ama bu kesin olan bir durum olmadığı için erken tanı ve teşhis için bir sağlık kuruluşuna gidilmelidir.

Stj. Dr. Özlem Filiker