Grup B Streptokok

Grup Streptokok her yaştan bireyde sağlık sorunları oluşmasına neden olan bakteri oluşumlarındandır ve bu bakteri türü en yaygın olarak yeni doğan bebeklerde görülmektedir. Bu rahatsızlık için ilaç tedavileri uygulanmaktadır.

Grup B Streptokok Nedir?

Streptococcus Agalactiae, pek çok kişi için zararsız olan ancak çok yaygın bir bakteri türüdür. Genellikle insanların sağlık sorunu yaşamasına sebep olmazlar. Çoğu zaman bireylerin sindirim, idrar ve üreme yolları içerisinde yaşayabilirler. Özellikle de yeni doğan bebeklerde fazlasıyla görülen bir bakteri türüdür. Aynı zamanda bağışıklığı düşük ya da zayıflamış yetişkin bireylerde de Streptococcus Agalactiae enfeksiyonları görülmesi oldukça muhtemel bir durumdur. Bağışıklığın düşük olduğu dönemlerde ortaya çıkan bu enfeksiyonlar kimi zaman yaşamsal faaliyetleri ve bireyin hayati sağlığını risk altına alabilecek fonksiyonlara sahiptir.

Streptococcus Agalactiae enfeksiyonların en çok görüldüğü bakteri türü ise Grup B Streptokok olarak karşımıza çıkar. B Grup Streptokok her yaştan bireyde sağlık sorunları oluşmasına neden olan bakteri oluşumlarındandır. Bu bakteri türü en yaygın olarak yeni doğan bebeklerde görülmektedir. Genellikle zararsız olan Streptococcus Agalactiae enfeksiyon türü, Grup B Streptokok şeklinde görüldüğünde sağlığı tehdit etmektedir.

Grup B Streptokok Belirtileri Nelerdir?

Grup B Streptokokun yeni doğan bebeklerde ya da bağışıklığı düşük bebeklerde oluşturduğu farklı belirtileri vardır. Bu durum yetişkin bireylerde aynı şekilde daha şiddetli olarak baş gösterebilmektedir. 

Grup B Streptokok belirtileri aşağıdaki gibidir:

  • Beslenme güçlüğü
  • Nefes darlığı
  • Ciltte mavimsi renk
  • Ateş
  • Sinirlilik ya da uyuşukluk

Kişiden kişiye ve yaş aralıklarıyla bireyin bağışıklık sistemine bağlı olarak belirtilerde değişiklik olabilmektedir. Genellikle normal bir hastalık olarak gözüken belirtiler, Grup B Streptokok şeklinde ortaya çıkabileceği için doktor kontrolü önemlidir.

Grup B Streptokok Nedenleri Nelerdir?

Grup B Streptokok enfeksiyonu, bebeklerde ve yetişkinlerde farklı semptomlara neden olmaktadır.

Bebeklerde Grup B Streptokok nedenleri:

  • Sepsis olarak da geçen kan enfeksiyonu oluşumu
  • Akciğerlerde meydana gelen enfeksiyonlar (Tıp literatüründe Pnömoni olarak da adlandırılır.)
  • Menenjit

Yetişkin bireylerde Grup B Streptokok nedenleri:

  • Yetişkinlerde bu bakterilerin olduğunu gösteren en belirgin belirti kan dolaşımı enfeksiyonlarının ortaya çıkmasıdır. 
  • Pnömoni yetişkin bireylerde de görülen nedenlerden biridir. 
  • Deri ve yumuşak dokularda enfeksiyon görülmesi
  • Kemik ve eklem enfeksiyonları 

Bebeklerde ve yetişkin bireylerde Grup B Streptokok farklı durumlara ve rahatsızlıklara neden olmaktadır. Pnömoni ise bu enfeksiyonel rahatsızlığın her yaşta görülen en belirgin sonuçlarından biridir.

Grup B Streptokok Teşhisi Nasıl Yapılır?

Grup B Streptokok teşhisi için öncelikle enfeksiyon hastalıkları uzmanına gidilmesi önemlidir. Bu şekilde çeşitli muayeneler ile belirtilerin asıl nedeni ortaya çıkarılabilmektedir. Teşhis genellikle yeni doğanlar ve yetişkin bireyler için de aynı süreci kapsamaktadır.

Grup B Streptokok teşhisi için aşağıdaki adımlar izlenmektedir:

  • Hasta hikayesi: Öncelikle hem yeni doğanlarda hem de yetişkin bireylerde hasta hikayesinin dinlenmesi enfeksiyon hastalıkları doktoru için önemlidir. Yenidoğanlarda bu rahatsızlığın görülmemesi için önceden anne aracılığı ile çeşitli iğneler yapılır ancak bu işlemin uygulanıp uygulanmadığının bilinmesi gerekir. Yetişkin bireylerde de daha önce herhangi bir enfeksiyonel rahatsızlık yaşanıp yaşanmadığı konusunda bilgilendirme istenir. Daha sonrasında ise belirtilerin neler olduğu öğrenilir. 
  • Fizik muayene: Hasta tarafından dinlenilen Grup B Streptokok belirtileri cilt üzerinde ise doktor tarafından fiziki muayene ile kontrol edilir. Daha sonrasında ise vücuttan sıvı alımına geçilmektedir.
  • Lomber Ponksiyon: Lomber ponksiyon işlemi aynı zamanda vücudun belirli bölgelerinden sıvı alınması işlemi olarak da geçer. Bebeklerde ve yetişkin bireylerde bu yöntem Grup B Streptokok teşhisi için önemlidir. Bebeklerden alınan kan ya da omurilik sıvısı örnekleri laboratuvarlarda incelenir. Aynı şekilde yetişkinlerde de Grup B Streptokok olduğu şüphelenildiğinde kan ya da omurilik bölgelerinden sıvı alınarak inceleme yapılır. Bu bölgelerde bakteri oluşumu doktor tarafından teyit edilirse, hastaya Grup B Streptokok teşhisi konulur. 
  • İdrar testi: Bazı Grup B Streptokok belirtilerinde hastaların idrar yolunda da rahatsızlıklar meydana gelebilir. Şikayetler arasında idrar yolu sıkıntısı varsa Grup B Streptokok teşhisi için idrar örneği de doktor tarafından istenebilmektedir. 

Grup B Streptokok Tedavisi Nasıl Yapılır?

Grup B Streptokok genellikle ilaç yolu ile çözümlenebilen enfeksiyonel hastalıklardandır. Streptococcus Agalactiae için uygulanan ilaç tedavileri Grup B Streptokok için de geçerlidir.

Tedavi için aşağıdaki yöntemlere başvurulmaktadır:

  • Bebeklerde ilaç tedavisi: İntravenöz (IV) antibiyotikleri doktor tarafından reçete ile verilir. Bu şekilde Grup B Streptokok enfeksiyonları belli bir sürede vücuttan atılmış olur. 
  • Yetişkinlerde ilaç tedavisi: Grup B streptokok enfeksiyonları için yetişkinlerde penisilin ya da diğer antibiyotiklerden biri tercih edilerek tedavi sürecine başlanır. Antibiyotikler yardımı ile enfeksiyon olan bölgelerde kısa sürede bakteri ölümü gerçekleşir ve hasta iyileşmeye başlar. 

Grup B Streptokok Tedavi Edilmezse Ne Olur?

Grup B Streptokok tedavi edilmezse Streptococcus Agalactiae enfeksiyonları kadar yüzeysel olmayabilir. Özellikle de bakteri hemen tanımlanamaz ve uzun süre tedavi geciktirilirse bebeklerde ve yetişkin hastalarda akciğer, beyin ve kalp organlarında ciddi hasarlar ortaya çıkabilir. Nefes almada yaşanan darlık belirtileri ciddileşir ve ölüm riski ortaya çıkar. Bu nedenle mutlaka tedavi sürecine en erken zamanda başlanması önemlidir. Grup B Streptokok kendiliğinden geçen bir enfeksiyon türü olmadığı için yeni doğan bebeklerde ayriyeten kontrolünün yapılması erken teşhis için gereklidir.

Grup B Streptokok için Ne İyi Gelir?

Grup B Streptokok teşhisi konulan hastaların doktor tarafından verilen antibiyotik ilaçlarını düzenli olarak kullanması önemlidir. Bu sayede vücudun belirli bölgelerinde oluşan enfeksiyonlar kısa sürede bakterilerin ölmeye başlaması ile sonlanır. Belirtiler tamamen yok olana kadar ilaçların tedavi sürecinde kullanılması ve bu süreçte ekstra bir ilaç alınmaması önemlidir.

Grup B Streptokok nedenleri arasında bağışıklık sisteminin zayıflığı da görülmektedir. Bu bağlamda hastaların tedavi sürecinde daha kısa sürede toparlanabilmesi için beslenme ve bağışıklık sistemlerine iyi bakmaları önemlidir. Özellikle de bakteri üretimini arttıracak gıda tüketiminden kaçınılmalıdır.

Grup B Streptokok için Ne İyi Gelmez?

Grup B Streptokok teşhisi özellikle de bağışıklığı düşük bireylerde ortaya çıkmaktadır. Bu nedenle bağışıklık düşürücü beslenme düzeninden uzak durulmalı ve doktor tarafından verilen ilaçların mutlaka tüketilmesi gerekmektedir. Aksi halde tedavi süreci aksar ve hastanın yaşamsal faaliyetleri ciddi anlamda kısıtlandığı gibi yaşam riski de oluşturur.

Erken teşhis Grup B Streptokok için önemli olduğu gibi tedavi sürecinin de aksatılmaması önemlidir. Eğer bireye Grup B Streptokok enfeksiyonel hastalık teşhisi konulduysa ve antibiyotiklerini kullanmıyorsa, bu durum hastanın hayat yaşantısını ciddi bir tehdit altına sokar. Özellikle de bakteri oluşumunu arttıracak besin tüketilmesi ya da benzeri ortamlarda bulunulması, rahatsızlığın oldukça ciddi bir seviyede ilerlemesine neden olur.

Grup B Streptokok için Hangi Doktora Gidilmeli?

İntaniye olarak da geçen enfeksiyon hastalıkları bölümünde uzman olan doktorlar Grup B Streptokok rahatsızlığı alanında da tedavi süreci gerçekleştirmektedir. Bebeklerde görülen ateş ve ciltte mavimsi renk oluşumu ile birlikte, uyuşukluk durumlarında mutlaka enfeksiyon hastalıkları doktoru ile iletişime geçilmesi önemlidir.

Yetişkinlerde ise genellikle Grup B Streptokok çok daha geç belirtilerini göstereceği için olası bir ağrı ve enfeksiyon şüphesinde doktora gidilmesi önemlidir. Bu şekilde rahatsızlığın sebebinin Grup B Streptokok olup olmadığı ortaya çıkartılır. Genellikle Streptococcus Agalactiae enfeksiyonları sağlık sıkıntısı oluşturmasa da Grup B Streptokok için durum aynı değildir.

Makaleyi faydalı buldun mu?
0
0
Makeleyi Paylaşın
0