Göz Kapağı Şişmesi

Enfeksiyon sebepli göz şişmelerinde genellikle hastalar göz kapağı şişmesi şikayetiyle daha çok karşılaşırlar. Altta yatan neden değiştiği için teşhis, tedavi için çok önemli bir adımdır.

Göz Kapağı Şişmesi Nedir?

Göz kapağının şişmesi, alt göz kapağının veya üst göz kapağının şişmesi ile karakterize bir klinik durumdur. Bazı durumlarda tek taraflı bir şekilde göz kapağı şişmesi görülebilirken, bazı durumlarda ise çift taraflı göz kapağı şişmesi görülebilmektedir.

Hafif hastalıklar göz kapağı şişmesine neden olabileceği gibi, ciddi bazı hastalıklarda da göz kapağı şişmesi görülebilmektedir. Göz kapağındaki şişmeler genellikle enfeksiyona maruziyet, travmaya maruziyet veya kanser dolayısıyla oluşmaktadır. Göz kapağında şişmeye neden olan faktöre bağlı olarak, göz kapağındaki şişlik kısa bir zaman dilimi içerisinde gerileyebilmektedir. Fakat bazı durumlarda, altta yatan nedene bağlı olarak, tedaviye dirençli bir şekilde göz kapaklarındaki şişlik devam edebilmektedir.

Göz Kapağı Şişmesi Belirtileri Nelerdir?

Göz kapağı şişmesi durumunda altta yatan bozukluğa göre ek belirtiler görülebilmektedir. Aynı zamanda göz kapağında şişmenin bir sonucu olarak da görme ile ilgili belirtilerin görülme ihtimali artmaktadır. Fakat bazı durumlarda ise göz kapağının şişmesi dışında herhangi bir belirti görülemeyebilir. Bu duruma örnek olarak yağ bezinin tıkalı olması sonucu olarak gelişen göz kapağı şişmesidir. Bu duruma “şalazma” adı verilmektedir. Şalazma durumunda genellikle ek bir belirti görülmemektedir.

  • Alerjik nedenlere bağlı gelişen göz kapağı şişmesi durumuna hapşırma, gözlerde sulanma ve gözlerde kaşıntı eşlik edebilmektedir.
  • Göz bölgesine travma olmamasına rağmen, bazı yüz travmalarından sonra veya bazı yüz ameliyatlarından sonra göz kapağında şişme görüşebilmektedir. Bu duruma örnek olarak burun kırılması gösterilebilir.
  • Göz kapağında ısı artışı, sıcak intoleransı ve halsizlik gibi belirtiler Graves Hastalığı'nda görülebilmektedir.
  • Göz kanaması
  • Göz kapağında düşüklük
  • Gözlerde kuruluk
  • Gözlerde ağrı
  • Gözlerin şişkin olması veya çıkıntılı bir yapıya sahip olması
  • Göz kızarması
  • Artan gözyaşı salgısı
  • Göz hareketinde kısıtlılık
  • Bulanık görme
  • Görme kaybı
  • Yüz ağrısı veya yüz bölgesinde şişlik

Göz kapağı şişmesi, bazı durumlarda acil müdahale gerektirebilmektedir. Acil müdahale durumu bazı ciddi travma sonrası olabilecekken, alerjik bir reaksiyon sonucu da göz kapağı şişebilmektedir. Bu durumda da acil müdahale kesinlikle gerekli olmaktadır.

Acil bir durumla ilişki olabilecek belirtiler:

  • Göz kapağı şişmesine ek olarak ani bir şekilde görme yetisinin kaybı
  • Kafaya alınmış bir travma sonucunda göz kapaklarında şişme görülmesi
  • Boğaz bölgesinin sıkılıyormuşçasına gergin bir yapıda olduğu hissi
  • Vücudun diğer bölgelerinde görülen ödem veya şişlik durumu
  • Şiddetli derecede görülen baş ağrısının göz kapağı şişmesine eşlik etmesi
  • Göz kapaklarındaki şişliğe ek olarak dilin şişmesi

Göz Kapağı Şişmesi Nedenleri Nelerdir?

Göz kapağı şişmesi yağ bezinin tıkanması gibi hafif bir olay sonucu gelişebileceği gibi derhal müdahale edilmesi gerekebilecek derecede de gelişebilmektedir. Bu noktada doğru teşhis oldukça önemlidir. Göz kapağının şişmesi genel olarak 3 farklı başlık altında incelenebilmektedir. Enfeksiyon sonucu gelişen göz kapağı şişmesi, travmaya bağlı gelişen göz kapağı şişmesi ve alerjik reaksiyon sonucu gelişen göz kapağı şişmesi olarak değerlendirilebilmektedir.

Enfeksiyon Kaynaklı Göz Kapağı Şişmesi

  • Bakteri kaynaklı gelişen veya virüs nedenli gelişen konjuktivit
  • Kirpiklerin foliküllerinin enfekte olması
  • Derinin enfeksiyonu sonucu gelişen göz kapağı şişmesi
  • Herpes virüsüne bağlı göz kapağı şişmesi
  • Kabakulak virüsüne bağlı göz kapağı şişmesi
  • Sinüslerin enfekte olması sonucu gelişen göz kapağı şişmesi
  • Arpacık

Alerji Kaynaklı Göz Kapağı Şişmesi

  • Arı sokması göz kapağında şişmeye neden olabilmektedir.
  • Hayvan kepeğine maruz kalmak birtakım alerjik reaksiyonlara neden olabilmektedir.
  • Toz, kozmetik ürünlere alerjisi olan bireylerde de göz kapağında şişmeler görülebilmektedir.
  • Penisilin türevi ilaçlara alerjisi olan bireylerde de göz kapağı şişmesi görülebilmektedir.

Travma Kaynaklı Göz Kapağı Şişmesi

  • Yüzde yanık olması sonucu göz kapağında şişme görülebilmektedir.
  • Yüz cerrahisi geçirdikten sonra göz kapaklarında şişmeler oluşabilmektedir.
  • Göz ameliyatı veya göz yaralanması
  • Göze herhangi bir yabancı nesnenin temas etmesi göz kapağında şişmeye neden olabilmektedir.

Diğer Nedenler

  • Kavernöz Sinüs Trombozu
  • Gebelikte görülen tansiyon yükselmesi
  • Tiroid hormonunun fazla olması
  • Tiroid hormonunun az olması
  • Kalp, karaciğer, böbrek gibi organların yetersiz derecede çalışması

Göz Kapağı Şişmesi Teşhisi

Göz kapağındaki şişmenin teşhisi oldukça basittir. Hastalar tarafından da rahatlıkla fark edilen bu durumun detaylı olarak araştırılması gerekmektedir. Altta yatan nedenin teşhis edilebilmesi için şişliğin iyi bir şekilde tanımlanması gerekmektedir. Bu yüzden şişliğin ne zaman başladığı, şişliğin sabit kalıp kalmadığı, şişlik öncesi yemek yenilip yenmediği, şişlik öncesi bir ilaç kullanımının olup olmadığı, şişliğe ek bir semptomun olup olmadığı gibi sorularla hastanın iyi bir şekilde öyküsünün alınması gerekmektedir. Öyküye göre de ek tetkiklere başvurulabilmektedir.

Göz Kapağı Şişmesi Tedavisi

Göz kapağı şişmesinin birbirinden farklı nedenleri bulunmaktadır. Dolayısıyla altta yatan nedenin bulunması tedavi açısından oldukça önemli olmaktadır. Altta yatan nedenler birbirinden farklı olduğu için, tedavi yöntemleri de değişecektir.

Enfeksiyon kaynaklı göz kapağı şişmesi durumunda tedavide antibiyotikler kullanılabilirken, alerjik sebeplere bağlı gelişen göz kapağı şişmesi durumunda antihistamin etken maddeli ilaçlar kullanılabilmektedir. Bazı durumlarda ise sadece soğuk uygulamak göz kapağı şişmesinin gerilemesini sağlayabilmektedir. Fakat bu tedavilerin uygulanması için iyi bir fizik muayene ve ayrıntılı hasta öyküsünün alınması gerekmektedir. Aksi takdirde klinik açıdan bazı önemli hastalıklar gözden kaçabilmektedir. Bu durumda da hastanın yaşamı tehlikeye girebilmektedir.

Göz Kapağı Şişmesi Tedavi Edilmezse

Göz kapağı şişmesi kendiliğinden de gerileyebilen bir durum olabileceği gibi alerjik reaksiyonlar sonucunda da gelişebilmektedir. Dolayısıyla herhangi bir yabancı maddeye maruz kaldıktan sonra gelişen göz kapağı şişmesi durumunda veya travma sonucu gelişen göz kapağı şişmesi durumunda herhangi bir tedavi uygulanmadığı takdirde istenmeyen sonuçlar gelişebilmektedir. Alerji kaynaklı göz kapağı şişmesinin tedavi edilmemesi ölümle sonuçlanabilmektedir.

Göz Kapağı Şişmesine Ne İyi Gelir?

Göz kapağı şişmesinin engellenmesi adına birtakım önlemler alınabilmektedir. Bu önlemlerin başında el temizliği gelmektedir. Elin yeterince dezenfekte edilmesi durumunda, göz ile ilgili enfeksiyon gelişme riski azalmaktadır. Bu durum da göz kapağı şişmesinin engellenmesi için oldukça basit ve önemli bir işlem olarak değerlendirilmektedir.

Göz kapağı şişmesi bazı durumlarda, ek ilaç tedavisi verilmeden gerileyebilmektedir. Ev şartlarında uygulanacak olan soğuk kompresyonu yöntemi şişliğin inmesini sağlayacaktır. Göz kapağındaki şişliğin inmesinin engellenmesi adına soğuk poşet çayının göze uygulanması da belirtileri düzeltebilecek bir diğer yöntemdir. Fakat göz kapağı şişmesi durumunun birden çok ciddi sebebi olabileceği için, doktor kontrolü altında bu işlemleri yapmak önerilmemektedir.

Göz Kapağı Şişmesine Ne İyi Gelmez?

Göz kapağı şişmesi tedavi edilmediği takdirde kalıcı körlük, enfeksiyonun vücudun diğer bölgelerine yayılması gibi sonuçlar doğurabilmektedir. Bu yüzden göz kapağı şişmesi durumunda, bir hekim tarafından muayene edilmeden evde yapılan muayeneler istenmeyen sonuçlara neden olabilmektedir.

Yetersiz el hijyeninin olması göz kapağı şişmesi için önemli bir risk faktörüdür. Yetersiz el hijyeni ile gözlere temas sonucu, gözlerde enfeksiyon riski artmaktadır. Bu durum sonucunda da göz kapağında şişme gibi durumlar görülebilmektedir.

Daha önceden bilinen alerjisi olan bir bireyin, tekrardan bu alerjenlere maruz kalacağı ortamlarda bulunması, bireyler için ciddi risk taşımaktadır. Buna ek olarak, penisilin alerjisi örnek olarak gösterilebilmektedir. Penisilin alerjisi olan bireylerin, penisilin türevi ilaçları kullanmaması gerekmektedir. Aksi takdirde sadece göz kapağında şişlik görülmeyecektir. Göz kapağındaki şişliğe ek olarak vücudun çeşitli bölgelerinde şişlik veya ödem meydana gelecektir. Özellik solunum yollarında şişlik ve ödemin görülmesi sonucunda, hayatı tehdit edecek durumlar ile karşılaşmak ne yazık ki söz konusu olacaktır. Böyle bir durumda hekim tarafından acil müdahale yapılması gerekmektedir.

Göz Kapağı Şişmesi İlaçları

Göz kapağı şişmesi çeşitli nedenlerle oluşabilmektedir. Altta yatan nedenin tespit edilmesi, uygulanacak tedavi yöntemi açısından oldukça önem arz etmektedir. Enfeksiyonlar sonucu gelişen göz kapağı şişmesi tedavisinde antibiyotikler kullanılırken, alerjenlere maruz kalınması durumunda antihistaminik ilaçlar kullanılmaktadır.

Antibiyotik: Bakteri kaynaklı konjuktivitlerde bazı antibiyotikler sistemik yolla veya damla yoluyla kullanılabilmektedir. Bu antibiyotiklerin geniş bir etki ağına sahip olması önemlidir. Netilmisin, Kloramfenikol ve Tobramisin türevi antibiyotikler bakteri kaynaklı konjuktivit tedavisinde kullanılabilmektedir.

Netilmisin: Netilmisin göz damlası halinde kullanılmaktadır. Genellikle 1 hafta boyunca uygulanmaktadır. 1 hafta boyunca, günde 4 kez uygulanan netilmisinin önemli yan etkilerinden biri gözde kızarıklık olmasıdır.

Kloramfenikol: Kloramfenikol de damla olarak kullanılabilmektedir. Sistemik yolla kullanıldıklarında bulantı – kusma gibi semptomlara neden olabilmektedirler. Yenidoğan bebeklerde sistemik olarak kullanıldıklarında “gri bebek sendromuna” neden olabilmektedirler.

Antihistaminik İlaçlarAntihistamin türevi ilaçlar alerjik bünyeli hastalarda semptomların gerilemesi amacıyla kullanılan ilaçlardır. Genellikle alerjinin kendisini tamamen ortadan kaldırmasa da, klinik belirtileri düzeltebilmektedir. Setirizin, Loratadin gibi ilaçlar anti – histaminik ilaçlara örnek olarak verilebilmektedir.

Hamilelikte Göz Kapağı Şişmesi

Gebelik döneminde ortaya çıkan tansiyon yükselmesi durumunda göz kapağında şişme görülebilmektedir. Bu yüzden gebelik döneminde tansiyonun rutin bir şekilde kontrol edilmesi gerekmektedir. Gebelik döneminde alerjen maddelere maruz kalınması sonucu da tıpkı diğer bireylerde olduğu gibi göz kapağında şişme gelişebilmektedir. Bu durumun gelişmesinin önlenmesi amacıyla, gebelerin yaşam tarzlarına oldukça dikkat etmeleri gerekmektedir.

Çocuklarda Göz Kapağı Şişmesi

Çocuklarda göz kapağı şişmesinde önemli bir neden enfeksiyonlardır. Yetersiz el hijyeni dolayısıyla, kirli ellerin göze teması mümkün olabilmektedir. Bu durum da gözde birtakım iltihabi durumlara ve göz kapağı şişmesine neden olabilmektedir. Bu durumun gelişmesinin önlenmesi adına çocukların el hijyenini sağlaması konusunda dikkatli olmaları gerekmektedir. Ebeveynler tarafından çocuklar el yıkamaya teşvik edilmelidir.

Bebeklerde Göz Kapağı Şişmesi

Yenidoğan döneminde konjuktivit adı verilen rahatsızlık görülebilmektedir. Konjuktivit, göz kapaklarının burun kısmına bakan tarafının enfekte olması durumudur. Konjuktivit nadir de olsa göz kapaklarında şişmeye neden olabilmektedir. Tedavide “betadine” etken maddeli kremler kullanılmaktadır. Bebeklerin ilk 6 ay sadece anne sütü alması gerekmekte olup, 6. Aydan sonra birtakım gıdalara da hemen başlamamaları gerekmektedir. Aksi takdirde alerjik reaksiyonlara neden olarak, göz kapağında şişme durumu ortaya çıkabilir. Bu konuda ebeveynlerin oldukça dikkatli olması gerekmektedir.

Göz Kapağı Şişmesi için Hangi Doktora Gidilir?

Göz kapağının şişmesi durumu bazen hafif bir hastalık olarak görülüp kendiliğinden gerilese de bazı durumlarda ciddi bir hastalığın habercisi olabilmektedir. Bu yüzden sebebi her ne olursa olsun göz kapağı şişliği durumunda bir uzman tarafından ayrıntılı bir muayene gerekebilmektedir.

Göz kapağı şişmesine ek olarak ateş, görme ile ilgili problemler, gözde hareket kaybı, boğazın ve dilin şişmiş bir durumda olması ve nefes almada zorluk gibi klinik belirtiler olduğunda Acil Hekimine başvurmak gerekmektedir. Çünkü bu durum bir alerjik reaksiyon sonucu gelişebilmektedir. Ani bir şekilde ortaya çıkan göz kapağı şişmesinde veya bir travma maruziyeti sonucu gelişen göz kapağı şişmesi durumunda Göz Hekimine başvurmak gerekmektedir.

Makaleyi faydalı buldun mu?
1
0
Makeleyi Paylaşın