Göz Altı Torbaları

Yaşlılıkla birlikte, gözün etrafını saran dokular ve göz kapaklarına destek sağlayan bazı kaslar zayıflar ve göz altı torbaları oluşur. Bazı medikal tedaviler siyahlığın giderilmesinde etkili olabilmektedir.

Göz Altı Torbaları Nedir?

Gözlerin altında hafif şişlik ve kabarıklık oluşması durumu yaş artışına bağlı olarak sıklıkla ortaya çıkar. Yaşlılıkla birlikte, gözün etrafını saran dokular ve göz kapaklarına destek sağlayan bazı kaslar zayıflar. Gözü destekleyen yağ dokuları alt göz kapaklarında birikmeye başlayabilir ve bunun sonucunda da göz kapaklarında şişkinlik oluşumu gözlenir. Yine aynı şekilde gözlerin altlarında biriken sıvı da şişkinliğe sebebiyet verir.

Göz altı torbaları kozmetik açıdan hastaları sıklıkla endişelendiren bir durumdur, tıbbi açıdan ise nadir olarak endişeye sebep olur. Evde basit bir şekilde uygulanabilecek olan, göz altlarına soğuk kompres uygulaması gibi tariflerle kolayca daha iyi bir görünüm sağlanabilir. Kalıcı sonuçlar için ise göz kapağı ameliyatı bir alternatif seçenek olarak değerlendirilebilir.

Göz Altı Torbaları Oluşumunun Nedenleri Nelerdir?

İnsan yaş aldıkça, göz kapaklarını destekleyen kaslar ve dokular zayıflamaya başlar. Bunun sonucunda da deride sarkmalar meydana gelir ve normalde göz çevresinde konumlanmış olması gereken yağ dokusu, göz altlarına doğru yayılım gösterir. Göz altlarımızdaki boşluklarda sıvı birikebilir ve göz altının daha kabarık ve şişkin bir halde görünmesine neden olur. Bu durumu tetikleyip daha da kötü bir hal almasına neden olan durumlar ise;

  • Tuzlu bir şeyler yedikten sonra vücudun su tutulumu - ödem içerisine girmesi,
  • Yeterli miktarda uyunmaması ve buna bağlı olarak uykusuz kalınması hali,
  • Alerji varlığı veyahut çeşitli alerjik reaksiyonlar,
  • Sigara içilmesi,
  • Genetik faktörler şeklinde sıralanabilir.

Göz Altı Torbaları Teşhisi

Göz altı torbaları oluşumu genellikle tıbbi müdahale gerektiren bir durum değildir. Bu sebeple; göz altlarında şişlik, ağrı, kaşıntı ve renk değişikliği söz konusu olduğu durumlarda göz hastalıkları ve sağlığı uzmanı tarafından bu duruma neden olabilecek hastalıklar gözden geçirilir.

Göz Altı Torbaları Tedavisi

Göz altı torbaları genellikle yalnızca kozmetik açıdan endişe verici bir durumdur ve spesifik - özel bir tedavisi yoktur. Yaşam tarzını değiştirmek, göz altlarında oluşan şişkinliğin azalmasına yardımcı olur niteliktedir.

Etkili ve kalıcı bir çözüm için bazı medikal tedaviler özellikle göz altlarında oluşan siyahlığın ya da koyu rengin azalmasına yardımcı olabilir. Sıklıkla kullanılan bazı metotlar ise aşağıdaki gibidir.

  • Kimyasal peelingler uygulanarak pigmentasyon azaltılabilir. Pigmentasyon; deri ve dokularda pigment adı verilen ve tüm nesnelerdeki renk oluşumunu sağlayan maddenin çeşitli faktörlere bağlı olarak artış ve azalım gibi değişiklikleri ile birlikte renk değişimine sebebiyet vermesi durumudur.
  • Dolgu enjeksiyonu işlemi yapılabilir. Bu işlem aracılığı ile hyaluronik asit bazlı dolgular kullanılarak göz altı boşlukları doldurur ve göz altındaki koyulaşma için kamuflaj sağlanmış olur. Dolgu malzemelerinin kullanımı, hastanın şikayetinin olduğu bölgeye göre değişiklik gösterebilir. Tedavi sonrasında yaklaşık olarak bir yıl kadar süreli kalıcı sonuç sağlanmış olur.
  • Lazer ameliyatı ile derinin sıkılaşması ve böylelikle de deri yüzeyinin yenilenmesi sağlanabilir.
  • Tıbbi dövme uygulaması ile derinin koyulaşan kısımlarına daha açık bir pigment enjekte edilmesi yöntemi yapılabilir.
  • Kan damarları ve deriye rengini veren melanin maddesinin, doku dolguları sayesinde renk değişikliğini kapatması sağlanabilir.
  • Göz altlarındaki fazla deri ve yağı alarak, göz altı yüzeyinin daha yumuşak ve eşit olması ile şişlikler azaltılabilir.

Yine bunlara ek olarak kozmetik açıdan yapılan desteklemeler ile göz altı torbalarının oluşumunu önlemek ya da oluşmuş haldeki göz altı torbalarına cerrahi olmayan yöntemlerle müdahale etmek mümkündür. Fakat bu ve bunun gibi alternatif yöntemler kullanılmadan önce mutlaka alanında uzman bir hekimin görüşü alınmalı ve ona göre hareket edilmelidir. Deri altına invaziv olarak medikal bir cihaz vasıtası ile girilmesini gerektiren işlemler diğer yöntemlere göre maddi açıdan pahalı, ağrılı ve uzun süreç gerektiren nitelikte olabilir. Kalıcılığı, etkisi, şartları gibi durumlar yani kısaca eksiler ve artılar uzman bir hekim ile birlikte değerlendirilmeli ve tedavi buna göre şekillendirilmelidir.

Göz Altı Torbalarına Ne İyi Gelir?

Göz altı torbalarına;

  • Soğuk su ile ıslatılmış olan bir havlu yardımıyla oturur pozisyonda iken göz altlarına birkaç dakika boyunca hafifçe bastırılması yani soğuk kompres uygulaması
  • Yatmadan önce sıvı alımını sonlandırarak aynı zamanda da tüketilen besinlerde tuzun azaltılması ile vücudun su toplamasının – ödem oluşturmasının engellenmesi
  • Göz altlarındaki koyuluk ve şişliğin ortaya çıkmasını hızlandıran sigara tüketiminin azaltılması
  • Yedi ile dokuz saat arasında bir uyku sağlanması yani uykunun yeterli miktarda alınması
  • Uyuma esnasında fazladan bir yastık daha kullanarak başın yatılan yerden birkaç cm kadar yukarıda tutulması ile birlikte, uyurken göz altlarına sıvı birikiminin engellenmesi
  • Saç boyaları, şampuanlar, kozmetik ürünler ve diğer alerjenlerin sebep olduğu göz altlarında oluşan reaksiyonu engellemek amacı ile alerjen maddelerden olabildiğince kaçınılması ve hatta hekim tavsiyesi doğrultusunda gereklilik söz konusu alerji ilaçlarının kullanılması
  • Kozmetik ürünler kullanarak göz altı makyajı uygulaması ile, oluşmuş haldeki morlukları ve şişliklerini gidermek için kısa süreli bir kamuflaj uygulaması gibi farklı farklı yöntemler iyi gelir.

Yine aynı zamanda bunlara alternatif olarak evde yapılabilecek nitelikteki basit uygulamalı yöntemler de mevcuttur.

  • Soğuk kompres: Temiz, nemli bir havlu ile göz çevresine soğuk kompres uygulanabilir veya buzdolabında bekletilmiş olan bir soğuk kaşık yardımı ile göz çevresine yumuşak masaj uygulaması yapılabilir. Göz altı için kullanılan jeller veya bakım kremleri de buz dolabında bekletilip uygulanabilir.
  • Çay poşetleri: Göz altında ve çevresinde oluşan ödemin atılması için içerisinde kafein bulunan çay poşetleri kullanılabilir. İki adet çay poşetini soğuk suda tuttuktan sonra gözünüz kapalıyken 20 dakika süre ile bekletmek ödemin atılmasına yardımcı olur.
  • Yüz masajı: Parmaklar veya metal bir yüz masaj aleti kullanarak yumuşak hareketlerle fazla sıvının sinüslerden ve göz çevresinden atılmasına yardımcı olur.
  • Patates: Buzdolabında beklettikten sonra yuvarlak olacak şekilde kesin ve gözünüzün üstüne koyup 20 dakika boyunca bekletin. Göz torbalarınızın patatesleri beklettikten sonra küçüldüğünü fark edeceksiniz.
  • Salatalık: Kullanmadan 1 saat önce buzluğa koyun ve buzluktan aldıktan sonra iki parça keserek şişmiş haldeki göz altlarınızda 25 dakika süre ile bekletin. Salatalığın inflamasyonu engellemeye yardımcı özellikleri vardır. Bu yöntem, şişmiş göz altı torbaları için en etkili ev tariflerinden bir tanesidir.
  • Süt: Buz kalıplarına süt döküp dondurucuda bekletin. Buz kalıplarından çıkardığınız sütün içine pamuklu kulak çöpünü batırın ve 20 dakika boyunca göz altlarınıza uygulayın.
  • Yağ terapisiBirkaç damla E vitaminini soğuk suya dökün ve pamuklu kulak çöpü yardımı ile karıştırın. E vitamini, göz altları ve göz çevresinde kullanılabilecek nitelikte olan en iyi yağ türüdür.
  • Gül suyu: Gül suyu içerisinde C vitamini, flavonoid ve A vitamini barındırır. Aynı zamanda antibakteriyel ve anti inflamatuar özellikleri vardır. Bu sebeple evde yapılan uygulamalar içerisindeki en iyi yöntemlerden bir tanesidir. Cilt, gül suyu sayesinde su dengesini geri kazanır ve deride yenilenme sağlanır.

Göz Altı Torbalarına Ne İyi Gelmez?

Çok fazla tuz tüketmek: Tuzun veya sodyumun fazla miktarda tüketiliyor olması hem görünüm hem de vücut açısından sağlıklı değildir, ödeme neden olur. Tuz tüketiminin fazla olduğu günün sabahında sıklıkla bu durum ortaya çıkar.

Yeterli uyku almamak: Bu durum, gözün etrafında bulunan kaslarda zayıflamaya yol açar ve aynı zamanda da kolajen kaybına sebep olur. Kolajenin kaybolmasıyla birlikte elastik doku da kaybolur. Sıvı, esnekliğin azaldığı bölgede toplanır ve o bölgede şişmeler görülür.  

Tütün ürünleri: Sigara, nargile veya puro gibi ürünlerin tüketilmesi gözleri irrite edebilir. Bu ürünlerin tüketiminin yapıldığı ortamda bulunup dumanına maruz kalmanız halinde bile alerjik reaksiyon tetiklenebilir ve göz altlarında şişkinlik görülebilir.

Göz enfeksiyonları: Göz iltihabı, gözde ya da göz kapağında meydana gelerek şişkinlik yapabilen ve 1 hafta gibi kısa süre içerisinde geçebilen bir durumdur. Antibiyotik tedavisi gerektirebilir. Genellikle tek gözde ortaya çıkar ancak hızlı bir şekilde diğer göze de yayılabilir. Bu sebeple mümkün olduğunca gözünüzü kaşımaktan ve gözünüze dokunmaktan kaçının.

Göz altı torbası oluşumuna sebep olabilecek nitelikteki enfeksiyon tipleri ise;

  1. Konjonktivit olarak da bilinen pembe göz,
  2. Göz kapaklarının etrafındaki yağ bezlerinin tıkanması sonucu ortaya çıkan arpacık,
  3. Göz çevresinde sinülerden yayılan selülit şeklinde belirtilebilir. 

Göz kanallarında tıkanıklık: Göz kanalları göz yaşlarını ve gözün oluşturduğu suyun akıtılmasını sağlar. Bu kanallar tıkandığında sıvı gözün etrafında toplanmaya başlar ve bunun sonucunda göz altlarında şişlik oluşur.

Graves hastalığı: Graves hastalığı diğer adıyla zehirli guatr hastalığı dengeli bir şekilde hormon üretimi sağlanamadığında ortaya çıkar.  Gözlerden belirti verir. Bu belirtilere, gözlerin dışa doğru çıkması ve göz altlarında şişlik örnek olarak gösterilebilir.  

Mononükleoz: Öpücük hastalığı olarak bilinen ve öksürme - hapşırma gibi eylemler sırasında da bulaşabilen bir enfeksiyondur.

Göz Altı Torbaları Ameliyatı

Göz altındaki torbaların oluşma sebebi göz önünde bulundurularak “blefaroplasti adıyla tıp literatüründe yer alan göz kapağı ameliyatının yapılması düşünülebilir. Blefaroplasti işlemi sırasında, cerrah üst veya alt göz kapağına küçük bir kesi açarak fazla yağları alır ve daha sonra kesi yerine mümkün olduğunca küçük ve kendiliğinden kaybolan nitelikte dikiş atar.

Bu ameliyat aynı zamanda aşağıdaki sorunların da düzeltilmesine yardımcı olur;

  • Sarkık, düşük veya şişik göz kapakları
  • Görme sırasında rahatsızlık veren ve genellikle göz altında bulunan fazla deri

Ameliyattan önce doktorunuz ile mutlaka kuru göz veya sulu göz, ağrı, şişkinlik veya bulanık görme gibi cerrahi operasyonun oluşabilecek yan etkilerini konuşmalısınız. Nadiren görülen komplikasyonlar ise kanama, enfeksiyon, göz kaslarının zarar görmesi, korneanın çizilmesi ve göz kapağının düşmesi şeklinde belirtilebilir. 

Göz Altı Torbaları için Hangi Doktora Gidilir?

Çoğu zaman göz altlarınızın görünümünü beğenmeseniz de aslında sıklıkla zararsızdır ve bu durumda herhangi bir tıbbi müdahaleye gerek duyulmaz. Göz altlarında kalıcı, ağrılı, kaşıntılı ve kırmızı renkli ciddi şişlikler meydana gelmesi halinde ise ivedilikle doktor muayenesine gidilmesinin gerekliliği ortaya çıkar.

Muayene sırasında gitmiş olduğunuz herhangi bir sağlık kuruluşundaki doktorunuz şişkinliğe sebebiyet verebilecek nitelikte olan tiroit hastalıkları, enfeksiyonlar veya alerji gibi durumları ayırıcı tanı yapabilmek için inceler. İnceleme sonucunda ise sizi göz hastalıkları ve sağlığı uzmanına veya plastik cerrahiye yönlendirir.

Makaleyi faydalı buldun mu?
1
0
Makeleyi Paylaşın

Göz Altı Torbaları ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular

Göz altı torbaları neden şişer?

Göz altı torbalarının şişmesinin birçok nedeni vardır. Sıklıkla genetik geçişli olmasının dışında, günlük hayatımızda sahip olduğumuz alışkanlıklar da göz altı torbası oluşumunu tetikler. Bunlar;

  • düzenli bir uyku uyuyamamak, 
  • tuzlu yiyecekler veya paketli hazır besinler tüketmek,
  • sigara içmek 
  • alerjenlere maruz kalmak 
  • kafein içeren çay ve kahve gibi şeyleri çok sık tüketmek olarak basit bir şekilde listelenebilir. 
Int. Dr. Nergiz Öykü Aktaş

Göz altı torbaları nasıl giderilir?

Göz altı torbalarını gidermek için öncelikle yaşam alışkanlıkları düzenlenmelidir. Bunlardan en önemlisi ise düzenli bir uyku uyumaktır. Sonrasında ise salatalık, süt, patates, gül suyu gibi şeyler kullanarak evde uygulanabilecek basit tarifler de denenebilir. Göz altı torbaları oluşumunun altında yatan Graves hastalığı – zehirli tiroit gibi başka bir durum söz konusu değil ise estetik cerrahlar tarafından yapılan göz altı dolgusu ve botoks uygulamaları tercih edilebilir.  Bazı ileri vakalarda ise göz altındaki torbaların alınmasını sağlayan cerrahi işlemler uygulanmaktadır.

Int. Dr. Nergiz Öykü Aktaş