Göz Altı Kırışıklıkları

Gözün alt kısmıyla yanağa kadar olan kırışıklıklara göz altı kırışıklıkları denir. Tedavisinde; lazer, krem ve botoks en çok tercih edilen yöntemler arasındadır.

Göz Altı Kırışıklıkları Nedir?

Göz altı kırışıklığı gözün alt kısmında yanak bölgesine kadar olan bölümde oluşan çizgi şeklinde yapılardır. Cildimizde kolajen adı verilen dolgunluğunu ve elastikiyeti sağlayan bir protein bulunur. Bu yapı yirmili yaşların ortasına kadar vücutta oldukça fazladır ardından git gide azalmaya başlar. Bu yapı azaldıkça deri dolgunluğu ve elastik yapısı da kaybolmaya başlar ve bazı bölgelerde kırışıklıklar meydana gelir. Gözün alt kısmı bu bölgelerin başında gelmektedir. Çünkü diğer bölgelere göre derisi daha incedir ve daha kuru bir bölgedir.

Göz altı kırışıkları yaşla birlikte artan problemler olarak bilinmektedir. Genellikle yaş ilerledikçe ortaya çıksa da neden olan faktörler çok ise, beslenme yanlış ise, cilt tipi kırışıklığa yatkın ise ve genetik yatkınlık var ise de daha genç yaşlarda görülebilir. Bazen de yaş ilerlese bile genetik özellikler ve diğer faktörlerin az olması sayesinde çok daha az oluşabilmektedir.

Göz altı kırışıklıkları kadınlarda da erkeklerde de görülebilmektedir. Genellikle kadınlarda ilerleyen yaşlardaki hormonlarda azalma nedeniyle daha sık görülebilir. Bu görüntü hem kadın hem erkekleri de rahatsız edebilir ve kırışıkların giderilmesi için çaba gösterebilirler.

Göz Altı Kırışıklıkları ile Birlikte Ciltte Meydana Gelen Değişiklikler

Gözün altındaki derinin incelmesi ve kolajenin azalmasıyla, yaş ilerledikçe meydana gelen ya da artan göz altı kırışıklıkları oluşmadan, kırışıklıklar belirginleşmeden bazı belirtiler gösterebilir. Bu belirtiler meydana geldiğinde alınan önlemler ve uygulanan müdahaleler ile önüne geçilebilir ya oluşması yavaşlatılabilir.

Göz altı kırışıklıkları ile birlikte ciltte meydana gelen değişiklikler;

  • Ciltte kuruluk
  • Cildin elastikiyetinde azalma
  • Cildin kolajeninde azalma
  • Göz çevresinde kuruluk
  • Ciltte kuruluk
  • Vücutta pul pul dökülme
  • Derinin incelmesi
  • Göz altında ve çevresinde çizgiler
  • Ciltte lekeler
  • Göz altının renginin koyulaşması
  • Cildin dolgunluğunun azalması
  • Cildin neminin azalması

Göz Altı Kırışıklıkları Nedenleri ve Risk Faktörleri

Yıllar geçtikçe, insan ve cilt yaşlanmaya başladıkça meydana gelme hızı artan kırışıklıkların göz çevresinde de oluşmasının bazı nedenleri vardır. Bazı durumlara erken vadede dikkat edildiğinde ya da önlem alındığında kırışıklıkların oluşması gecikebilir ya da daha az oluşabilirler.

Göz altı kırışıklıklarına sebep olan durumlar:

  • Yaş: Kırışıklıkların oluşmasının nedenlerinden başında yaş gelmektedir. Çünkü yaşlandıkça derimizin dinç ve gergin olmasını sağlayan kolajen, yağ ve kas dokuları da yaşlanır miktarı azalır. Bağ dokuları da eskisi kadar sıkı olmaz. Göz altı kırışıklıkları da yaş ile doğru orantılı olarak artmaktadır.
  • Güneş: Güneş ışınlarının cilde ve göz altına zararlarından dolayı cildi ve özellikle de göz atlarını güneş ışınlarından korumak önemlidir. Güneş ışınları derinin incelmesi ve yapısının bozulmasına neden olacağından göz altının kırışmasına neden olabilir.
  • Uykusuzluk: Uyku kalitesinin iyi olmaması ve yeteri kadar uyuyamamak en çok gözleri yorar. Uyku problemi yaşadığınız sabahlar gözleriniz daha şiş, yorgun, çökük ya da mor görünür. Uyku problemleri sürekli haline geldiği zaman bu durumlar kırışıklıklara zemin hazırlamış olur.
  • Genetik: Genetik yatkınlık göz altı kırışıklıklarının meydana gelmesinin en önemli ve en önceki sebeplerinden biri olabilir. Eğer aile bireylerinde göz altı kırışıklığına yatkın bir cilt yapısı var ise, göz altında kırışıklık meydana gelme ihtimali daha yüksektir. Genetik yatkınlık olduğunda özellikle genç yaşta göz altı kırışıklıkları meydana gelme riski da yüksektir.
  • Mimik Hareketleri: Çok fazla yüzü kırıştırma şeklinde yapılan mimik hareketleri de göz altında kırışıklık oluşmasına neden olan etmenlerden biridir. Gülerken, ağlarken, esnerken ya da gözlerimizi kırparken yaptığımız göz çevresini kırıştırma hareketleri çok fazla tekrarlandığı zaman kırışıklıkların meydana gelme ihtimali de artar, erken yaşta göz altı kırışıklıkları ortaya çıkabilir.
  • Gözleri Ovuşturmak: Gözleri kaşımak için yapılan ovuşturma hareketi de bu bölgedeki deriye zarar vereceği ve kırıştıracağı için göz altılarında kırışıklık meydana gelme ihtimalini artıran bir harekettir.
  • Sigara: Sigara her sisteme, organa etki ettiği gibi cildimize ve göz altına da zarar vermektedir. Sigara deri elastikiyeti ve yapısını ciddi şekilde bozar. Rengini koyulaştırır. Göz altı kırışıklıklarına neden olan en önemli etmenlerdendir.
  • Yüzüstü yatmak: Yüzüstü yattığımızda yastığa temas eden bölgelerde kırışıklıklar meydana gelmesi ihtimali yüksektir. Yüz üstü yatınca göz altları yastıkla temas edecek ve sürtünmeden dolayı deriye zarar verecektir. Bu durum da kırışıklıkların artmasına neden olabilir. 
  • Yanlış Beslenme: Asitli içecekler, alkollü içecekler deri kalitesine ciddi anlamda zarar veren içeceklerdir. Ayrıca şekerli gıdalar, glisemik indeksi yüksek besinler de cildin elastikiyetini etkiler ve göz altı kırışıklıklarının meydana gelmesine zemin hazırlanmış olur.
  • Yanlış Ürün Kullanımı: Cilt yapısına uygun olmayan ürünler tercih edildiğinde cildin ihtiyacı tam olarak karşılanamaz. Göz altlarının yapısına, yaşa, ihtiyacına göre uygun ürünler tercih edilmelidir. Aksi takdirde kullanılan ürünün yarardan çok zararı olabilir.
  • Alerjiler: Alerjik bir bünyeye ve cilde sahip olmak hemen hemen her durumda ciltte hasarlar meydana getirebilmektedir. En ufak bir şey cildin hasarına ya da kırışmasına neden olabilir.
  • Hormonlar: Kadınlarda özellikle yaş ilerledikçe menopoz ile birlikte bazı hormonların seviyesinde meydana gelen düşmeler ile cilt yapısı değişmeye başlar. Kolajen azalır, elastikiyet azalır ve cilt yaşlanmaya ve kırışıklıkların oluşmasına yatkın hale gelir.

Göz Altı Kırışıklığı Teşhisi

Göz altı kırışıklığı nedeniyle hekime başvurduğunuzda, teşhisi için hekim sizi önce muayene edip değerlendirip ardından da size en uygun olacak tedavi yöntemine karar verecektir.

  • Fizik MuayeneHekim öncelikle sizden şikayetlerinizi ve meydana gelen belirtileri dinleyerek muayeneye başlayacaktır. Ardından cilt kalitesi, elastikiyeti, kolajen dokusunu, cildin bağ dokusu değerlendirilir. Göz altındaki derinin inceliği, elastikiyeti, kırışıklıkların derinliği, yapısı değerlendirilir. Kırışıklıkların neden oluştuğu sorgulanabilir. Mesela sigara, yanlış ürün kullanımı, güneş kremi kullanımı, alerji durumları, ailesindeki kişilerin kırışıklık düzeyi gibi değerlendirmeler yapılarak kırışıklıkların oluşma nedeni ve buna bağlı olarak neler yapılabileceğine karar verir. Ardından yapılacak işlemler ve uygulanabilecek işlemler için cildin hassasiyeti, yaşı, cilt tipi gibi özelliklerini de değerlendirip uygun tedavi yöntemine hekim karar verecektir.

Göz Altı Kırışıklığı Tedavisi

Göz altı kırışıklıkları hem kadın hem erkeklerde meydana gelebilen ve direkt yüzde olduğu için dikkat çeken bir problem olduğu için günümüzde çok fazla tedavi talebi olan bir durumdur. Tedavi edilmediği durumlarda bir hastalık gelişmese bile göz altı kırışıklıkları estetik açıdan insanlar için önemli bir yer tutmaktadır. İlerleyen teknoloji ve yöntemlerle artık eskiye göre çok fazla tedavi şekli ve başarısı artmıştır. 

Göz altı kırışıklığında kullanılan tedavi yöntemleri:

  • Krem: Göz altı kırışıklıklarında kurtulmak için bazen de oluşmasını engellemek için artık hemen hemen bütün kadınların hatta erkeklerin de kullandığı kremler mevcut. Bu kremler anti-wrinkle olarak adlandırılan kremlerdir yani kırışıklık karşıtı adıyla karşımıza çıkmaktadır. Aynı zamanda kırışıklık oluştuğunda da kırışıklıkları azalmak için de kullanılırlar. Hemen hemen her yerde karşımıza çıkan kremlerdir. Kişisel bakım marketleri, eczaneler, süpermarketler gibi birçok yerde satılan kremlerdir. Cildinize en uygununu bulmak için yine de doktora danışmanız iyi olabilir.
  • Botox: Botoks botilinum toksininin terleyen yerlere iğne ve şırınga ile vererek uygulandığı bir yöntemdir. Estetik tedavilerde çok sık kullandığı bilinmektedir. Bu yöntem ile göz çevresi kaslarındaki hareket azaltılarak, kasların çok kullanılması nedeniyle gelen kırışıklıkların açılması sağlanır. Kaslar eskisi kadar çok aktif kullanılamayacağı için de yeni kırışıklıkların oluşması engellenir. Botox belirli aralıklarla tekrarlanması gereken geçici bir tedavi yöntemidir. Doktorunuz tarafından uygun doz ve aralıklarda yapılması planlanacaktır.
  • Erbium YAG Lazer: Derinin en üst tabakası olan epidermisin minimal bir şekilde kontrollü olarak soyulmasını sağlar. Böylelikle eski, yaşlanmış, hasarlanmış deri soyularak kaybolur. Alttan yeni, elastik bir deri çıkmasını sağlar. Göz ve dudak çevresindeki kırışıklıklarda daha sık kullanılan bir yöntemdir.
  • Fraksiyonel LazerBu lazer yönteminde ise üst deri yani epidermisi soyma işlemi olmadan cilt üzerinde mikro yani küçük kanallar açılır. Bu mikro kanallar gözle görülemeyecek çok minik yaralar oluşturur. Hem üst deri epidermis, hem de dermiş orta katman deriyi tedavi edebilen bir yöntemdir. Kırışıklık tedavisinde de sık kullanılır. Yapılan bölgede hafif kızarıklıklar meydana gelebilir. Ancak 24-48 saat içinde geçebilmektedir.
  • Emerge Lazer: Bu lazer yöntemi termal bir etki sağlar ve böylece cildin alt tabakalarında kolajen yapımı uyarılmış olur. Yaklaşık dört seans uygulanan bu yöntemin etkisi de botox gibi geçici değildir. Yenilenmiş ve kırışıklıkları açılmış bir cilt görünümü elde edilir. Hızlı sonuç veren bir yöntem olması da tercih edilmesinin nedenlerinden biridir.
  • Dermapen (mikro iğne): Dermapen adı verilen uygulamada da ucunda çok minik iğneler olan bir aletle cilt üzerinde çok küçük gözle görülemeyecek delikler açılır. Bu minik delikler yara olarak algılanır ve cilt kendini yenilemeye çalışır. Ayrıca bu açılan deliklerden kırışıklık serumları uygulanabilir. Cilde zarar vermemek için kesinlikle hekime danışmadan yapılmamalıdır.
  • Altın İğne (Fraksiyonel Radyo Frekans Dalgaları): Bu yöntemde de ucunda çok küçük iğneler bulunan bir cihaz ile çalışılır. Bu cihaz cilt yüzeyine değil altına etki eder. Cilt altına radyo frekans dalgaları verilerek gerçekleştirilen bu işlem yine kolajen üretimini artırır. Bu işlemde birkaç seans şeklinde yapılır ve kırışıklıklarda kullanılan başlıca yöntemlerden biridir. Hekim kontrolünde yapılması önemlidir.
  • Işık DolgusuGöz altına yapılan ışık dolgusu hem çökkün görüntüyü düzelmek hem de kırışıklıkları açmak için kullanılabilir. Işık dolgusu adıyla bilinen dolgu malzemesi hyaluronik asit adı verilen normalde cildimizde de olan bir asittir. Nemlendirme amaçlı olarak birçok krem ve serumun içinde de kullanılmaktadır. İğne yardımıyla göz altına verilen bu dolgu malzemesi ile kırışıklıklar giderilir. Dolgu uygulamasının da botox gibi belirli sürelerde tekrarlaması gerekir. İşlem sonrası hafif kızarıklık oluşup birkaç saat içinde geçecektir. Hekim kontrolünde yapılması gerekir.
  • BlefaroplastiGöz çevresi estetiği ameliyatı işlemi olan bleraroplasti genellikle göz altı torbaları, göz kapağı düşük olan kişilere yapılır ancak göz çevresi ve göz altı kırışıklıkları da bu blefaroplasti ile giderilebilir. Ameliyatın sizin için uygun olup olmadığına hekiminiz karar vermelidir.

Göz Altı Kırışıklıkları Tedavi Edilmezse

Göz altı kırışıklıkları kolajen eksikliği, yaşlanma, cildin kuruması gibi sebeplerden meydana gelir. Genellikle estetik bir sorundur. Bireyleri görünüş olarak rahatsız eder. Erkek ve kadınlarda meydana gelir ve önlemek ya da tedavi etmek için kullanılan farklı yöntemler vardır.

Göz altı kırışıklıkları bazen de tedavi edilmez. Tedavi edilmediği durumda herhangi bir yan etki, komplikasyon ya da hastalığa sebep olmazlar. Ancak göz altı kırışıklığı meydana getiren kolajen eksikliği, kuruluk, sigara içmek, yanlış ürün kullanmak, güneşten cildi korumamak, yanlış beslenmek gibi durumlar düzeltilmediği zaman kırışıklıklar hem oluşmaya devam edecek hem de cilt gittikçe sağlıksız bir hale gelecektir. Göz altı kırışıklıklarına neden olan tüm durumlar cildin de kırışmasına ve cilt kalitesinin giderek azalmasına neden olan durumlardır.

Göz Altı Kırışıklıklarına Ne İyi Gelir?

Göz altı kırışıklıklarının oluşmasının engellenmesi ya da kırışıklıkların giderilmesi için bu kırışıklıklara neden olan durumların engellenmesi gerekir. Başlıca cildin kolajen üretiminin bozulmaması, nem dengesinin iyi olması, göz çevresine iyi bakılması gerekir. Bunlar için yapılabilecek bazı uygulamaların yanında doğal yöntemler de vardır.

Bu yöntemler:

  • Avokado: Bu meyve cildin ihtiyacı için birçok besini içeriğinde barındırır. Birçok göz altı kremi içinde bulunan avokado tek başına meyve olarak da göz altı kırışıklıkları için maske şeklinde uygulanıp yıkanabilir. Ayrıca da göz altı kırışıklıkları için yağ formu da bulunmaktadır.
  • E Vitamini: Antioksidan özelliği ile bilinen e vitamini göz altı kırışıklıklarını azaltmak için kullanılabilecek bir vitamindir. Kapsül içinde ya da cam ampül içinde satılabilen e vitamini nemlendirici ile karıştırıp hem göz altı kırışıklıkları hem de cildinize uygulayabilirsiniz.
  • Üzüm Çekirdeği Yağı: İçerisinde proantokyanidin adı verilen antioksidan maddeler bulunduran üzüm çekirdeği yağı göz altı kırışıklıkları için kullanılabilecek bir yağdır. Cildin yenilenmesi ve nemlenmesini sağlar. Direkt olarak yağ şeklinde göz altına sürülebilir ya da nemlendirici ile karıştırılabilir.
  • Vazelin: Vazelinin yapısı oldukça yağlı ve uzun süre nemli tutabilen bir şekildedir. Göz altı kırışıklıkları için vazelin tercih edilebilir. Çok katı bir yapısı olduğu için göz altında katı bir şekilde kalabilir ya da beyaz yağ butonlarının oluşmasına neden olabilir. Dikkatli miktarlarda kullanılmalıdır.
  • Hindistan Cevizi Yağı: Hindistan cevizi yağı da nem verme oranı çok yüksek bir yağdır. Göz altı kremlerinde de bulunan bu yağ ile göz altlarına masaj yapılabilir. Yatmadan önce göz altlarına sürülebilir.
  • Maya Maskesi: Maya besleyici bir besin olduğu için cildi de besleyip nem verir. Bu nedenle haftada bir göz altı kırışıklıkları için yaş maya maskesi uygulanabilir. Birkaç dakika beklettikten sonra yıkanır.
  • Zeytinyağı: Zeytinyağı göz altı kırışıklıkları için kullanılabilecek nemlendiren ve kırışıklıklara iyi gelen bir yağdır. Diğer göz altı kırışıklıkları için kullanılan yağlarla karıştırılarak ya tek başına kullanılabilir. Göz altında birkaç dakika bekletildikten sonra yıkanabilir ya da isteğe göre göz altında bırakılabilir.
  • Egzersiz: Göz altı kırışıklıkları için egzersiz iki parmağınızla hafifçe aşağı yukarı şekilde çekerek göz altınızı hareket ettirin. Ardından hafif hafif vurma hareketleri yapın. Bu hareketler göz altı dolaşımını artıracak ve kasları güçlendirerek kırışıklıkların oluşmasını engellemede yardımcı olacaktır.
  • Su: Su içmenin vücuda bir sürü faydası vardır. Su cildin elastikiyetini ve nemini düzenlediği için su içmek cilt açısından da çok önemlidir. Günde 2-3 litre içilen su cildin neminin korunmasına yardımcı olacaktır ve göz altı kırışıklıklarının oluşmasını engelleyecektir.
  • Kastor Yağı: Kırışıklıklarda kullanılan kastor yağı yaşlanma belirtilerine karşı da etkili bir yağdır. Yüz temizlendikten sonra göz altı kırışıklarına ve diğer kırışıklıkların olduğu bölgelere uygulanabilir.

Göz Altı Kırışıklıklarına Ne İyi Gelmez?

Göz altı kırışıklıkları önlenebilir ve kontrol altına alınabilir bir problemdir. Bazı uygulamalar ve doğal gıdalar göz altı kırışıklıklarına iyi gelip, azalmalarına yardımcı olabilir. Bunun aksine bazı yanlış uygulamalar, durumlar da göz altı kırışıklıklarına iyi gelmez ve artmalarına zemin hazırlayabilir.

Bunlar;

  • Yanlış Beslenme: Alkollü ve asitli içecekler deri kalitesine çok fazla zarar veren içeceklerdir. Ayrıca şekerli gıdalar, glisemik indeksi yüksek besinler de cildin elastikiyetini etkiler ve göz altı kırışıklıklarının meydana gelmesine zemin hazırlanmış olur. Hızlı bir şekilde artmasını sağlayabilir.
  • Mimik Hareketleri: Çok fazla yüzü kırıştırma şeklinde yapılan mimik hareketleri de göz altında kırışıklık oluşmasına neden olan etmenlerden biridir. Gülerken, ağlarken, esnerken ya da gözlerimizi kırparken yaptığımız göz çevresini kırıştırma hareketleri çok fazla tekrarlandığı zaman kırışıklıkların meydana gelme ihtimali de artar, erken yaşta göz altı kırışıklıkları ortaya çıkabilir.
  • Sigara: Sigara her sisteme, organa etki ettiği gibi cildimize ve göz altına da zarar vermektedir. Sigara deri elastikiyeti ve yapısını ciddi şekilde bozar. Rengini koyulaştırır. Göz altı kırışıklıklarına neden olan en önemli etmenlerdendir.
  • Gözleri Ovuşturmak: Gözleri kaşımak için yapılan ovuşturma hareketi de bu bölgedeki deriye zarar vereceği ve kırıştıracağı için göz altılarında kırışıklık meydana gelme ihtimalini artıran bir harekettir.
  • Güneş: Güneş ışınları D vitamini yapımı açısından her ne kadar faydalı olsa da cilde ve göz altına zararlarından dolayı cildi ve özellikle de göz atlarını güneş ışınlarından korumak önemlidir. Güneş ışınları derinin incelmesi ve yapısının bozulmasına neden olacağından göz altının kırışmasına neden olabilir.
  • Uykusuzluk: Uyku kalitesinin iyi olmaması ve yeteri kadar uyuyamamak en çok gözleri yorar. Günde 6-8 saat uyumak vücut için gerekli ve yeterli saatlerdir. Uyku problemi yaşadığınız sabahlar gözleriniz daha şiş, yorgun, çökük ya da mor görünür. Uyku problemleri sürekli haline geldiği zaman bu durumlar kırışıklıklara zemin hazırlamış olur.

Göz Altı Kırışıklığı İlaçları

Göz altı kırışıklıkları bir hastalık ya da bozukluk olmadığı için direkt olarak tedavisinde kullanılan ilaçlar yoktur. Ancak bazı anti-wrinkle ürünler içeriğindeki kırışıklık karşıtı vitaminler ve maddelerle göz altı kırışıklıklarında ilk seçenek olmaktadır.

  • Krem: Kremler göz altı kırışıklığında ilk tercih edilen tedavi yöntemidir. Hemen hemen herkes 20li yaşların sonuna doğru anti-wrinkle yani kırışıklık karşıtı adı verilen ürünleri bakım rutinine eklemeye başlar. Bu kremler kırışıklıkların oluşmasını engeller ve oluşan kırışıklıkların da açılmasına yardımcı olur. Bu kremler hemen hemen her bakım ürünü satılan yerde bulunsa da bir hekime danışıp cilt tipine yaşa ve kırışıklıkların durumuna göre doğru ürünü seçmek önemlidir.

Göz Altı Kırışıklığı Ameliyatı

Göz altı kırışıklığında ilk olarak kremler ve ameliyatsız yöntemler tercih edilse de kırışıklıkla eşlik eden başka problemler de bulunduğu zaman göz çevresi estetiği ameliyatı da tedavi yöntemine eklenebilmektedir.

  • Blefaroplasti: Blefaroplasti adı verilen cerrahi işlem göz çevresindeki ve altındaki hemen hemen tüm problemlerde kullanılabildiği için göz çevresi estetiği ameliyatı olarak adlandırılmaktadır. Ameliyathane ortamında steril bir şekilde gerçekleştirilen bu işlemde göz altı torbaları, sarkmalar ve kırışıklıklar gibi birçok göz çevresi problemi tedavi edilmektedir. Bu işlem için öncelikle bir hekime danışmanız gerekmektedir.

Göz Altı Kırışıklıkları için Hangi Doktora Gidilir?

Göz altınızda kuruluklar, çizgiler, çökmeler meydana gelmişse kırışıklıkların habercisi olabilir. Bazen de kırışıklıklar oluşmadan bu durum fark edilemeyebilir. Kırışıklıklarınız oluştuğunda ya cildinizde kolajen, elastikiyet kaybı, kuruluklar gibi durumlar meydana geldiyse göz altı kırışıklıklarının önüne geçmek ya da bu kırışıklıkların en az seviyedeyken kontrol altına alınabilmesi için bir hekime başvurmanız faydalı olacaktır.

Göz altı kırışıklıkları için bir Dermatoloji (Deri ve Zührevi Hastalıklar) bölümüne başvurabilirsiniz. Göz altı kırışıklığı durumlarında en sık medikal estetik tedaviler uygulandığı için bir Estetik ve Plastik Cerrahi bölümüne de başvurabilirsiniz. Hekim göz çevrenizi değerlendirip gerekli muayeneyi yaptıktan sonra size uygun olan tedavi yöntemi konusunda karar verecektir.

Makaleyi faydalı buldun mu?
0
0
Makeleyi Paylaşın

Göz Altı Kırışıklıkları ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular

Göz altı kırışıklıkları nasıl geçer?

Göz altı kırışıklıklarının azaltılması ve tamamen yok edilmesi için kullanılan bazı yöntemler vardır. 

  • Bunlardan herkes tarafından bilinen ve akla ilk gelen yöntem  kırışıklık karşıtı kremlerdir. Kırışıklık karşıtı kremler kullanılarak göz altı kırışıklıkları azaltılabilir. 
  • Bunun yanında en eski yöntemlerden ve en çok kullanılan yöntemlerden olan, botox adı verilen yöntem sayesinde iğne ile deri altına botilinum toksini verilir ve de göz altındaki kırışıklıklar tedavi edilebilir. 
  • Erbium Lazer adı verilen bir yöntemle derinin en üst tabakası olan epidermis olarak adlandırılan bölümde çok az bir şekilde kontrollü olarak soyulması istenir. Böylelikle eski, yaşlanmış, hasarlanmış deri soyulacak ve alttan yeni, elastik bir deri çıkması sağlanacaktır.
  • Emerge Lazer yöntemi diğer bir lazer yöntemidir ve amaç termal bir etki sağlamak ve böylece cildin alt tabakalarında kolajen yapımı uyarmaktır. 
  • Dermapen adı verilen uygulamada da yine ucunda çok minik iğneler olan bir aletle cilt üzerinde çok küçük gözle görülemeyecek delikler açılarak çalışılır. Bu minik delikler yara cilt tarafından olarak algılanır ve cilt kendini yenilemeye çalışır. Böylelikle kolajen oluşumu hızlanır.
  • Göz altına yapılan ışık dolgusu diğer bir yöntemdir bu şekilde de  hem çökkün görüntüyü düzelmek hem de kırışıklıkları açmak amaçlanır. Bir iğne yardımıyla göz altına verilen bu dolgu malzemesi ile kırışıklıklar giderilir.
  • Altın İğne olarak bilinen Fraksiyonel Radyo Frekans Dalgaları yöntemi de diğer bçr yöntemdir. Bu yöndemde de ucunda çok küçük iğneler bulunan bir cihaz vardır ve amaç  cilt yüzeyine değil altına etki etmektir. Cilt altına radyo frekans dalgaları verilerek cildin kolajen üretiminin artırılması amaçlanmaktadır.
  • Göz çevresi estetiği ameliyatı işlemi olan bleraroplasti ile göz çevresi ve göz altı kırışıklıkları giderilebilir.
Ass. Dr. Samet Töken

Göz altı kırışıklıkları için ne yapmalı?

Göz altı kırışıklıkları için bu kırışıklıkların oluşmasına neden olan durumlardan kaçınmalı ve kırışıklıkları engelleyecek, azalmasına yardımcı olacak uygulamalar yapılmalıdır. Gözleri ovuşturmak, çok mimin hareketi yapmak, yüz üstü yatmak göz çevresindeki deri ve kaslara zararlı olduğu için bu hareketleri sık yapmaktan kaçınılmalıdır. Sigara, sağlıksız beslenme, az su tüketimi cildin kolajeninin azalması, kurumasına neden olan etmenlerdendir. Bu alışkanlıklardan da vazgeçilmesi gerekir. 

Uyku düzenine dikkat edilmelidir. Uykusuzluk en çok gözleri yoracağı için iyi bir uyku göz çevresi sağlığı için önemlidir. Güneş de göz çevresinin yaşlanmasına neden olabileceği için güneş koruyucu kremlerle göz altı ve çevresi kırışıklıkları için kullanılabilir.

Ayrıca avokado yağı, üzüm çekirdeği yağı, e vitamini, Hindistan cevizi yağı, yaş maya maskesi, göz çevresi egzersizleri gibi egzersizler de kırışıklıklarda faydalı doğal yöntemlerdir. Kırışıklık karşıtı kremler de göz altı kırışıklıkları için kullanılabilecek bir yöntemdir. 

Daha ileri seviyelerde kırışıklıklar varsa da hekime başvurulmalıdır. Göz altı kırışıklıklarında kullanılan Işık dolgusu, dermapen (mikro iğne), altın iğne, emerge lazer, botox, erbium yag lazer,krem, blefaroplasti gibi yöntemlerden uygun olan hekim tarafından belirlenip uygulanabilir.

Ass. Dr. Samet Töken

Göz altı kırışıklıkları kaç yaşında başlar?

Göz altı kırışıklıklarının başlama yaşı genetik, çevresel faktörler, göz çevresine iyi ya da kötü bakmak, beslenme şekli, sigara alkol alışkanlığı, kullanılan ürünlere göre değişiklik gösterir. Göz altı kırışıklıklarının 20li yaşların sonlarına 30 yaşının başlarına doğru başlaması beklenen bir durumdur. Kırışıklıklar ciltteki esnekliği ve dolgunluğu sağlayan kolajen dokunun azalması ile meydana geldiği için oluşur. 

Bu kolajen yapımı da 20li yaş sonlarına doğru azalmaya başlar. Bu nedenle göz altı kırışıklıklarının meydana gelmesinin beklendiği zaman bu yaşlardır. Ancak bazı durumlarda göz çevresine iyi bakmamak, genetik olarak kırışmaya müsait bir cildin olması, çok kuru cilt, kullanılan yanlış ürünler, sigara kullanımı gibi kırışıklıklara neden olan faktörler var ise bu kırışıklıklar 20li yaşların başlarında da erken ortaya çıkabilmektedir

Ass. Dr. Samet Töken