Göğüs Küçültme Ameliyatı Nedir?
Göğüs küçültme ameliyatı, aşırı derecede büyük ebatta göğüsleri bulunan ve bu nedenle gerek psikolojik gerekse de fiziksel açıdan kendini iyi hissetmeyen kişiler için doku ya da yağların temizleme işleminin yapıldığı cerrahi bir operasyondur.
Göğüs küçültme ameliyatı, kişinin göğüsleri üzerindeki fazla doku ya da yağların temizleme işleminin yapıldığı cerrahi bir operasyondur. Aşırı derecede büyük ebatta göğüsleri bulunan ve bu nedenle gerek psikolojik gerekse de fiziksel açıdan kendini iyi hissetmeyen kişiler için ideal bir cerrahi operasyon tekniğidir.
Meme estetiği, kişinin göğüs formunun olduğu şekilden daha güzel görünen bir forma taşınması şeklinde özetlenebilir. Müdahale yapılacak sorun; memedeki sarkıklık, büyüklük, meme başında gömülme ya da gelişimsel birtakım şekil bozuklukları gibi çok geniş bir yelpazede ele alınabilmektedir. Meme estetik operasyonları içerisinde en fazla yapılan ve tercih edilen operasyonlardan bir tanesi de meme küçültme ameliyatları olmaktadır. Bu göğüs küçültme ameliyatları yalnızca kadınlarda yapılmaz; erkek hastalarda da bu ameliyata başvurulabilmektedir.
Göğüs küçültme ameliyatı, kişinin meme bölgesinden sarkıklık ve ağırlık oluşturan cilt-meme bezi dokularının alınıp çıkarılması ve kalan meme bölgesinin de daha estetik ve daha dik bir forma getirilip iyileştirilmesi adımları takip edilerek yapılan göğüs şekillendirme işlemidir.
Göğüs Küçültme Ameliyatı Teknikleri
Göğüs küçültme ameliyatı yöntemleri arasından operasyonda uygulanacak olan teknik, kişiye göre en uygun olabilecek biçimde seçilir. Ameliyatta hangi teknik uygulanırsa uygulansın, kişide ameliyat sonrası süreçte belli belirsiz de olsa izler kalacaktır. Bu izler ise hem hastanın cilt şekline hem de ameliyatta uygulanan tekniğe bağlı olarak değişmektedir. Bu noktada göğüs küçültme ameliyatı teknikleri şu şekilde sıralanır:
- Ters T Tekniği: Ters T göğüs küçültme yönteminde izler, göğüs başının çevresinden aşağıya doğru meme oluğuna dik bir şekilde iner. Ayrıca meme oluk kısmında ise her iki yan tarafa doğru ters T biçiminde uzanır.
- Vertikal Skar Tekniği: Bu yöntemde izler, ters T yönteminden değişik olarak, yalnızca meme başının çevresinden aşağıya ve meme oluk kısmına dik bir biçimde çizgi şeklinde iner. En fazla kullanılan ve ameliyat sonrası en az şekilde iz oluşturan tekniktir.
- Free Nipple/Serbest Meme Başı Aktarım Tekniği: Çok iri yapıda, göbek deliği noktasına dek uzanan göğüslerde yapılan bir tekniktir. Bu yöntemde meme başı noktası, meme üzerinden tamamen ayrılır ve tıpkı bir greft gibi operasyon öncesi oluşturulan çizimlere uygun bir biçimde planlanmış bölge üzerine transfer edilir.
Göğüs Küçültme Ameliyatı Hangi Durumlarda Yapılır?
Göğüs küçültme ameliyatı yapılan durumlar, bazen kadınlarda ve bazen ise erkeklerde ortaya çıkmaktadır. Bu noktada göğüs gelişimini tamamlamış olan, göğsünde riskli bir kitle olmayan ve meme büyüklüğünden şikayeti olan (genellikle) kadın hastalara uygulanır. Ayrıca kadınsı meme dokusu ve gelişimi olan erkek hastalarda da bu ameliyat uygulanabilmektedir. Genellikle kişilerin şu sorunları yaşaması sonucunda göğüs küçültme ameliyatına başvurulur:
- İskelet, sırt ve omuzda oluşan ağrılar,
- Kamburluk sorunu,
- Sütyenin kişiye aşırı düzeyde baskı oluşturması sonucunda kollarda meydana gelen uyuşmalar,
- Meme altı kısmında ve meme aralarında meydana gelen tahriş, pişik gibi sorunlar,
- Nefes alırken zorlanma-güçlük çekme,
- Kişinin bu şekilde kendini beğenmemesi,
- Uygun giyişi bulamadığı için kişinin kendini çirkin görmesi gibi oluşan psikolojik ve sosyal kaynaklı problemler yaşanması durumlarında bu ameliyata başvurulabilmektedir.
Göğüs Küçültme Ameliyatı Nasıl Yapılır?
Göğüs küçültme ameliyatı yapılışı için takip edilen adımlar şu şekildedir:
- Öncelikle hastaya gereken tetkikler yapılır.
- Ardından anestezi onayı alınır.
- Sonrasında operasyon sabahında anestezi öncesi hasta ayaktayken daha öncesinde planlanan tekniğe uygun çizimler yapılır.
- Hastanın meme başının denk geleceği yeni nokta üzerine işaretleme yapılır.
- Ameliyat sırasında meme başı çevresinde bulunan cilt alınıp çıkartılır.
- Her iki yanında bulunan fazla yağ ve meme dokusunu çıkartılır ve tartılır.
- Meme başı kısmı, yeni noktasına ve daha yukarı doğru bir şekilde adapte edilir.
- Sonrasında meme üzerinde şekillendirme yapılır ve simetri bakımından kontrolü sağlanır.
- Bu noktada gerekli görülürse dolgunluk bulunan bölgelere liposakşın uygulanır.
- Her iki göğse güvenlik önlemi olması açısından birer tane dren takılır.
- Ardından cilt dikişler atılarak kapatılır.
- Üzerine bandaj yapıştırılır. Hastaya şekillendirici özel bir sütyen giydirilerek odaya alınır.
- Bu göğüs küçültme ameliyatı, göğsün büyüklüğüne bağlı olarak 2 ila 3 saat kadar bir sürede tamamlanmış olur.
Göğüs Küçültme Ameliyatı Yan Etkileri
Göğüs küçültme ameliyatı yan etkileri arasında şunları sayabiliriz:
- Kişinin meme uç noktalarında his kaybı oluşması gibi sorunlar meydana gelebilir. Bu durum, ameliyatın yan etkilerindendir ve maksimum 1 sene içerisinde kendiliğinden düzelecektir.
- Erken haftalar içerisinde hastalarda en fazla görülen komplikasyonlar, ameliyat yara bölgesinde enfeksiyon oluşmasıdır ve dikiş bölgeleri üzerinde iyileşme sorunları görülmesidir. Bu sorunlar, özellikle de ameliyatta dik izlerin yatak olan iz ile birleştiği ve gerginlik düzeyinin en çok bulunduğu noktada daha sık olarak görülür.
- Ayrıca sigara kullanımı, diyabet hastalığı ve yumuşak doku rahatsızlıkları gibi şartlar olması halinde de komplikasyon oluşma ihtimali artmaktadır. Bu nedenle operasyon öncesinde yumuşak doku rahatsızlığı ya da şeker hastalığı varsa, bu rahatsızlıkların kontrol altında tutulması ve sigara kullanımı varsa komplikasyon gelişmemesi adına kesilmesi gerekir.
Göğüs Küçültme Ameliyatı Riskleri
Göğüs küçültme ameliyatı riskleri, her ameliyatta olduğu kadar bu ameliyatta da söz konusudur. Bu risklere karşı tedbir alınsa bile öngörülemeyen bazı durumlar gelişebilir ancak bunların üstesinden gelinebilmesi adına ameliyat ekibi tarafından gerekli olan müdahaleler yapılacaktır.
Bu noktada ameliyattan sonraki ilk 24 saatlik sürede en sık rastlanan risk, ameliyat bölgesinde meydana gelen kanamalardır. Bu sorun, ortalama her 100 kişinin 1 ya da 2 tanesinde meydana gelebilir. Böyle bir durumda kanama miktarı izlenir ve bu takip sırasında kanamanın azalmayacağı kararına varılırsa gece yapılan kısa süreli bir operasyon ile hastada boşaltım işlemi gerçekleştirilir. Bu durum ise son bulmuş-tamamlanmış estetik işlemini etkilememektedir. Sadece anestezi altında ek bir operasyon manasına gelir.
Ayrıca ameliyat yara bölgesi üzerinde enfeksiyon görülme riski ve dikiş üzerinde iyileşmeye dayalı problem oluşma riski vardır. Bu risk ise 100 hastadan 2 ya da 4 tanesinde görülmektedir. Bu tip durumlar, genellikle pansumanlar yapılarak toparlanabilir ancak nadir de olsa lokal bir işlem yapılarak yeniden dikiş atılması gerekebilir.
Göğüs Küçültme Ameliyatı Sonrası
Göğüs küçültme ameliyatı sonrası süreçle ilgili hastaların bilmesi gerekenler şu şekilde sıralanır:
- Göğüs küçültme operasyonu sonrasında gece takiplerin yapılması için hastanede kalınır. Bir sorun görülmediği takdirde ertesi sabah, hastanın taburcu işlemi yapılır.
- Meme küçültme operasyonu sonrası erken süreçte ağır egzersizler yapılmamalıdır ancak buna karşın ağır düzeyde yatak istirahati de gerekmemektedir.
- Özellikle de yüzüstü yatmaktan, erken dönem içerisindeyken kaçınmak gerekir.
- Ameliyat sonrası, genellikle ilk kontrol zamanına kadar, operasyonda yapılmış olan pansumanlar değiştirilmez.
- Kontrol sırasında yara bölgeleri kontrol edilir ve ardından bir engel bulunmuyorsa hastanın artık banyo yapmasına izin verilir.
- Göğüs küçültme ameliyatı sonrası sütyen olarak operasyon bitiminde cerrahi bir sütyen takılır. Hastaya uygulanan bu özel sıkılaştırılmış sütyen, yaklaşık 6 ila 8 hafta kadar kullanılmalıdır.
- Göğüs küçültme ameliyatı sonrası emzirme, operasyon esnasında süt üretimi yapan bezler yüksek oranda korunduğu için sorun yaşanmadan gerçekleştirilebilir. Operasyon sonrasında kadın, emzirebilmektedir. Ancak bu, bir genellemedir ve hastadan hastaya değişiklikler olabileceği için bir garantisi bulunmamaktadır.
Göğüs Küçültme Ameliyatı ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular
Göğüs küçültme ameliyatı fiyatı nedir?
Göğüs küçültme ameliyatı fiyatı, göğüs küçültme operasyonu olmak isteyen hastaların araştırdığı bir diğer konudur. Bu noktada yapılacak olan işleme, gerek görülen tedavi şekline, hastanın genel sağlık durumu sebebiyle hastanede uygulanacak müdahalelere bağlı olarak göğüs küçültme ameliyatı fiyatları belirlenebilmektedir. Bu etmenler belirleyici olup diğer yandan ameliyatı gerçekleştirecek olan estetik cerrahın ve hastanenin genel fiyat politikası da belirleyici bir unsurdur. Buna göre hastaların ameliyat olacağı hastane/sağlık merkezi vb. seçmesi ve doktor muayenesinden geçmesi akabinde daha kesin bir fiyat bilgisine ulaşılabilir.
Devlet hastanesinde göğüs küçültme ameliyatı süreci nasıldır?
Devlet hastanesinde göğüs küçültme ameliyatı süreci, hastanın göğüs büyüklüğüne ve buna bağlı olarak uygulanacak tekniğe göre ilerler. Genel olarak operasyon yapılırken takip edilen temel basamaklar, sarkık durumdaki meme baş kısmının daha yukarı doğru taşınması, gerek görülüyorsa meme baş kısmının küçültülmesi, fazlalık durumdaki cilt-meme dokularının alınıp çıkarılması ve geriye kalan dokunun yeniden estetik bir şekle getirilmesi basamaklarıdır. Burada uygulanan tekniğine bağlı olarak da operasyon sonrası izler de değişecektir.
Göğüs küçültme ameliyatı iyileşme süreci nasıl olur?
Göğüs küçültme ameliyatı iyileşme süreci, hastanın genelde çok ağrı ya da yakınması olmadan ilerleyen bir süreçtir. Ameliyatta uygulanan tekniğe ve göğüs formunun gerektirdiğine göre hastanın ameliyat sonrası yara izi, iki farklı şekilde olabilir. Bu noktada kişinin derisinin iyileşmesine bağlı olarak bu yara izlerinin kalıcılığı ve belirginliği hastadan hastaya değişir. Ayrıca operasyondan 1 gün süre sonrasında takılan drenler çekilir. Sonrasında da genelde hasta, hastaneden taburcu edilir. Taburcu olduktan 2 gün kadar süre sonrasında duş alınmaya başlanabilir. Kişiler, 7 ila 10 gün kadar bir süre sonrasında da işlerine geri dönebilecek kadar iyileşmiş olurlar.
Göğüs küçültme ameliyatı devlet karşılıyor mu?
Erkeklerde göğüs küçültme ameliyatı yapılabilmektedir. Erkek kişilerde kadınsı bir meme dokusu oluşmasına, tıp literatüründe “jinekomasti” adı verilmektedir. Bu jinekomasti durumu ise ergenlik sürecinde her kişide olabilirken ilerleyen yaşlar içerisinde %10 ila 15 kadar kişide gerilememekte ve kalıcı bir şekil almaktadır. Erkeklerde şu nedenlere bağlı olarak meme büyüklüğü sorunu meydana gelebilir: Beslenme biçimi, türlü ilaç kullanımları, hastalıklar, alışkanlıklar. Erkek hastalarda göğüs küçültme operasyonuna karar verilmeden öncesinde, hastanın meme büyüklüğünün altında yatan sebebin ortaya konulması gerekmektedir. Neden bulunduktan sonra ameliyata ve uygunluğuna karar verilir ve operasyon gerçekleştirme kararı alınır.
Erkeklerde göğüs küçültme ameliyatı olur mu?
Erkeklerde göğüs küçültme ameliyatı yapılabilmektedir. Erkek kişilerde kadınsı bir meme dokusu oluşmasına, tıp literatüründe “jinekomasti” adı verilmektedir. Bu jinekomasti durumu ise ergenlik sürecinde her kişide olabilirken ilerleyen yaşlar içerisinde %10 ila 15 kadar kişide gerilememekte ve kalıcı bir şekil almaktadır. Erkeklerde şu nedenlere bağlı olarak meme büyüklüğü sorunu meydana gelebilir: Beslenme biçimi, türlü ilaç kullanımları, hastalıklar, alışkanlıklar. Erkek hastalarda göğüs küçültme operasyonuna karar verilmeden öncesinde, hastanın meme büyüklüğünün altında yatan sebebin ortaya konulması gerekmektedir. Neden bulunduktan sonra ameliyata ve uygunluğuna karar verilir ve operasyon gerçekleştirme kararı alınır.
Göğüs küçültme ameliyatı olanlar ne istiyor?
Göğüs küçültme ameliyatı olanlar, genellikle kadın olmakla beraber erkek hastaların da bu ameliyata başvurduğu görülmektedir. Kadınların pek çoğu da estetik amaçlar doğrultusunda bu ameliyatı olurlar. Bir yandan da hastalar, yaşam kalitelerini olumsuz etkileyen birçok sağlık probleminden kurtulmak adına ameliyat olurlar. Bu noktada göğüs küçültme ameliyatı olanlar, büyük meme yapıları sebebiyle özellikle boyun ve sırt bölgesi ağrıları, kamburluk ve duruş bozukluğu gibi sıkıntılar yaşadıkları için bu operasyona başvurmaktadır. Ayrıca hastaların bazıları nefes almada zorluk çeker. Fiziksel sağlık sorunlarının yanı sıra, kadın ya da erkek fark etmeksizin dış görüntülerinden memnun olmayan kişiler, toplumdan kendilerini soyutlayabilmektedir. Neticede psikolojik ve sosyal bakımdan olumsuz etkilenen bu kişiler, bu ameliyatı olmaktadır.