Göbek Ameliyatı

Göbek ameliyatı, cerrahi olarak gerçekleştirilen karın germe ameliyatıdır. Dolayısıyla tıp literatüründeki asıl adı, karın germe ameliyatı şeklindedir. Karın germe operasyonunda ise genel olarak karın bölgesinin alt bölümünde enine şekilde uzanan tipte bir kesi ve göbek deliği etrafında bir başka kesi uygulanır. Kısmi karın germe operasyonlarında da bu atılan kesiler, daha kısa olmaktadır.

Göbek Ameliyatı Nedir?

Göbek ameliyatı, cerrahi olarak gerçekleştirilen karın germe ameliyatıdır. Dolayısıyla tıp literatüründeki asıl adı, karın germe ameliyatı şeklindedir. Karın germe operasyonunda ise genel olarak karın bölgesinin alt bölümünde enine şekilde uzanan tipte bir kesi ve göbek deliği etrafında bir başka kesi uygulanır. Kısmi karın germe operasyonlarında da bu atılan kesiler, daha kısa olmaktadır. Bu noktada bazı durumlarda hastanın göbek deliği etrafı bölgesine kesi atılmayabilir.

Göbek ameliyatı, karın germe olarak geçtiği gibi tıbbi terminolojide “abdominoplasti” şeklinde adlandırılmaktadır. Bu abdominoplasti; orta ile alt karın kısmındaki fazla olan yağların alındığı ve kişinin cildi üzerindeki sarkma sorunlarının düzeltildiği, ayrıca karın kasları üzerinde de sağlamlaştırma yapılan bir ameliyattır.

Karın germe ameliyatı sayesinde kişinin karın bölgesi yağlarından ve yine derideki sarkıklık durumundan kurtulması mümkün olur. Karın germe operasyonlarında türlü teknikler uygulanmaktadır. Karın germe operasyonu, aynı zamanda meme ameliyatı ve liposuction (yağ aldırma) gibi operasyon teknikleri ile beraber uygulanabilir.

Sarkık göbek ameliyatı, bu anlamda bir tür estetik cerrahi operasyondur. Göbek ve karın estetiği konusunda yapılan ameliyat çeşitleri içinde en iyi ve en etkili sonuçlar veren yöntemlerden biridir. Bu anlamda özellikle de kadınların hamilelik süreci sonrasında karın kasları ve derileri, tamamıyla eski şekline dönemez. Netice de karın bölgesi üzerinde bazı deformasyonlar meydana gelir. Sarkmış durumdaki göbek görüntüsü ise estetik bakımdan hiç hoş bir görüntü değildir. Bu amaçlarla da göbek ameliyatı yöntemine sıklıkla başvurulur.

Göbek Ameliyatı Kimlere Yapılır?

Göbek ameliyatı için uygun olan adaylar, karın bölgesi üzerinde sorunları bulunan kişilerdir. Buna göre karın bölgesi ile ilgili şu tip şikayetleri olan kişiler açısından göbek ameliyatı uygun bir karın germe uygulamasıdır:

  • Karın bölgesi üzerinde egzersize ve rejime karşı dirençli bir yağ birikimi bulunan kişiler,
  • Karın bölgesi üzerinde çatlak bulunan kişiler,
  • Karın bölgesi üzerinde sarkma problemi olan kişiler,
  • Karın kasları zayıflamış olan yetişkin yaşta kadın ve erkekler uygun kişilerdir.

Ancak sarkmış karın bölgesi ve zayıflamış karın kasları olan kadınlarda, egzersiz ve diyete yanıt vermeyen kilo verme durumunu ve doğum yapmayı düşünen kadınların bu göbek operasyonunu ertelemelerinde fayda bulunur.  

Göbek Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Göbek ameliyatı yapılışı, karın germe uygulamasına dayalı olarak şu adımlar takip edilip gerçekleştirilir:

  • Bu ameliyatta genel olarak karın bölgesinin en altında enine şekilde bir kesi ve göbek deliği etrafı üzerinde de bir başka kesi daha yapılır. 
  • Kısmi karın germe operasyonunda ise atılacak bu kesilerin boyları biraz daha kısa olur. Hatta bazı durumlarda göbek deliği civarına kesi gerçekleştirilmez.
  • Kesilerin atılmasının ardından deri kasıklar üzerinden göğüs altı bölgesine kadar kaslardan ayrılmış olur. 
  • Bu karın kasları germe tekniği ile de sağlamlaşması sağlanır ve zayıflık mevcutsa onarma yapılır.
  • Ardından deri gerdirilir ve yerine yerleştirilip dikilir. 
  • Bu noktada fazla deriler kesilip alınır. 
  • Sonrasında da dikişler, pansuman yapılarak kapatılır. 
  • Ayrıca genel olarak operasyon bölgesi üzerinde toplanacak olan fazla sıvının ortadan kaldırılabilmesi adına dren ismindeki ince tüpler, hastanın cilt altı bölgesine yerleştirilir.
  • Tam karın germe operasyonu, bu şekilde, ortalama olarak 2,5 saat kadar, kısmi karın germe operasyonu ise yaklaşık 1-2 saat kadar sürer. 

Göbek Ameliyatı Yan Etkileri

Karın germe ameliyatı yan etkileri, ameliyat sonrasında kişide bazı komplikasyonlar olarak gözlemlenir. Buna göre yan etkiler süreci ile ilgili şunlar söylenebilmektedir:

  • Ameliyat sonrasında yaklaşık 1 ila 3 gün kadar hastanede kalınır. Bu operasyonun ardından şişlik sorunları görülmesi normaldir. Birkaç gün kadar bu belirti devam edebilir.
  • Ameliyat sonrasında yine birkaç gün kadar devam edebilecek yan etkilerden biri de ağrı şikâyetidir. Ağrıların ortadan kaldırılması için hastaya ağrı kesici ilaçlar verilir ve fayda sağlanır.
  • Ameliyat sonrasında belirli ölçüde yara izleri kalır. Bu yara izlerinin belli olmayacak bir şekle gelmesi ise ortalama olarak 9 ila 12 aylık bir süreyi bulabilmektedir. Ancak dikiş izleri tamamıyla ortadan kaybolmaz. 
  • Ameliyatın üzerinden birkaç hafta geçmesi sonrasında hastanın deri altı kısmında serum birikmesi etkisiyle de karşılaşılabilir. Bu noktada hastaya korsesini sürekli olarak giymesi tavsiye edilir. Ayrıca sigaraya ve spor yapmaya da tamamıyla iyileşme sağlanana dek başlanmaması önemlidir. Bu tip bir durumda hastaya, enjektör kullanılarak serumun boşaltılması işlemi gerekebilir. 

Göbek Ameliyatının Kimlerde Yapılmaması Gerekir?

Karın germe ameliyatı yapılmaması gereken kişiler, bazı hastalıkları olan kişiler olarak geçer. Buna göre şu durumlardaki kişilere yapılması belli riskler teşkil edebilmektedir:

  • Karın germe ameliyatı, özellikle de birtakım sistemik hastalığı bulunan kişiler açısından risk teşkil edebilmektedir. Bu sistemik hastalıklar ise şu şekilde örneklenir:

-Kontrol altında olmayan ve düzenlenmemiş durumdaki şeker hastalıkları,

-Kanama bozukluğu hastalıkları.

  • Karın germe ameliyatı, bunlar haricinde sigara içen kişilerde de tavsiye edilmez. Çünkü göbek ameliyatları, operasyon sonrası süreçte dikişlerin açılması, yara enfeksiyonlarının meydana gelmesi ve bozukluklar oluşması gibi problemler yaratabileceğinden dolayı özellikle de sigara kullanımı olan kişilerde büyük bir risk oluşturur. 

Göbek Ameliyatı Riskleri

Karın germe ameliyatı riskleri, her cerrahide olduğu gibi bu cerrahi uygulamada da söz konusudur. Bir başka deyişle bütün cerrahi girişim ve operasyonlar hem bazı belirsizlikler hem de bazı riskler taşır. Bu operasyon, kişinin vücudunun şekillendirilmesi üzerine tecrübe sahibi olan bir estetik cerrah tarafından yapıldığı zaman çok olumlu sonuçlar getirir. Bununla beraber bütün cerrahi uygulamalarda rastlanabilen anesteziye bağlı riskler ve bu operasyonla ilgili bazı özel riskler vardır.

Göbek ameliyatı sonrası rastlanabilecek bazı özel riskler içerisinde şunlar sıralanabilir:

  • Yara bölgesi enfeksiyonu,
  • Operasyon bölgesinde kan birikimi,
  • Operasyon bölgesinde vücut sıvısı birikimi,
  • Kötü yara iyileşmesi durumu,
  • Kan pıhtısı atması.

Göbek Ameliyatı Öncesi

Göbek ameliyatı öncesi, bütün operasyonlarda olduğu gibi dikkat isteyen bazı noktalar vardır. Bunun nedeni ise her operasyonda görülebilecek olası risklerin en aza indirilebilmesi gerektiği içindir. Bu noktada hastaların doktorla olan iletişiminde psikolojik ve fiziksel tüm sorun ve rahatsızlıklarını detayları ile birlikte aktarması önemlidir. Haricinde göbek ameliyatı öncesi dikkat edilmesi gerekenler şu şekilde sıralanabilir:

  • Üç hafta kadar öncesinde kişinin aspirin ya da kan sulandırıcı etkide başka ilaçları ve ayrıca vitamin kullanımını kesmesi gerekmektedir.
  • Ameliyat öncesinde kullanılabilecek ağrı kesici ilaçlar ve vitaminler ile ilgili doktordan bilgi alınmalıdır. Çünkü bazı ağrı kesici ve vitamin ilaçları kullanılabilmekle beraber bazılarının ameliyata kadar kesinlikle kesilmesi gerekmektedir.
  • Sigara kullanımının ameliyat öncesinde kesilmesi gerekir.
  • Kişinin yiyecekler içerisinden ise keten tohumu, domates çekirdeği, yeşil çay ve kiraz sapı gibi ürünleri tüketmemesi gerekir.
  • Aşırı derecede kilo, bütün ameliyatlar açısından bir risk meydana getirir. Bu noktada obez kişilerin operasyon öncesi süreçte kilolarını azaltması, operasyon esnasında ve sonrası süreçte oluşabilecek bazı riskleri düşürmektedir. Bu riskler ise akciğer embolisi (kan pıhtısı bulunan bir materyalin akciğere ulaşıp tıkanıklık yaratması durumu), tromboz (kan elemanlarının damar ve kalp iç yüzüne pıhtı şeklinde yapışması), rahat nefes alabilme gibi sıralanabilir. 
  • Operasyondan önceki 3 gün kadar süre boyunca kabızlık sorunu ortaya çıkarabilecek olan gıdalardan uzak durulmalı; mümkün olduğu kadar sebze yemekleri ve kişi açısından hazmı kolay olabilecek besinleri almak gerekir. 

Göbek Ameliyatı Sonrası

Göbek ameliyatı sonrası süreç, ameliyat öncesi ve ameliyat esnasında yaşanacak süreç kadar önemlidir. Bu noktada hastaların ameliyat sonrasındaki süreçte de dikkat etmesi ve bilmesi gereken noktalar şu şekildedir:

  • Ameliyat sonrasında, operasyon şartlarına bağlı olarak bazı değişiklikler görülmekle beraber genelde kişi, 1 ila 2 gün kadar hastanede bakım görür ve ardından taburcu olur.
  • Göbek ameliyatı sonrası genelde hastalara özel tip bir korse kullanması tavsiye edilir. Bu korse, 1 ay süresince kullanılır. Ayrıca karın bölgesi üzerinde istenen forma kavuşulması konusunda yardımcı olmakta ve operasyon başarısını yükseltmektedir.
  • Ameliyat tamamlandıktan ortalama 3-4 saat kadar sonrasında hastalar ayağa kalkabilir ve yardım alarak yürüyebilir. Ameliyattan bir sonraki gün ise hasta, yardımsız olarak yavaş yavaş bir tempoda yürüyebilir. 
  • Ameliyat esnasında karın bölgesi üzerinde gerçekleşen işlemler ve atılan dikişler sebebiyle bir süre kadar ağrı hissedilmesi normaldir. Doktor, ameliyat sonrası bu ağrılar için gereken ağrı kesicileri uygulayacaktır. 
  • Operasyondan 2-3 gün kadar sonrasında hastalar, banyo yapabilir. Ayrıca gündelik işlerini de yardımsız şekilde yapabilecek kadar bir rahatlığa kavuşmuş olur. 
  • Ameliyat ardından ilk 1 hafta süresince dikişler henüz tam kaynamadığı için hapşırma, öksürme ve ıkınma gibi bazı eylemler, kişinin canını yakabilir. Bu şikayet şiddetli olursa dikişlere hasar verebileceği için bu tip hareketler yapmaktan uzak durulmalıdır. 
  • Eğer kişinin çalıştığı iş ağır bir iş değilse, doktorun tavsiyeleri ve hastanın iyi hissedip hissetmemesi gibi durumlara göre değişmekle beraber, yaklaşık olarak 7 ila 10 hafta kadar sonrasında iş hayatına dönülebilir. 
  • Mini karın germe operasyonlarında ise hastaların iyileşme süreci, biraz daha kısadır. Genelde 3 ila 4 gün kadar sürede hastalar, günlük hayatlarına geri dönebilirler.
  • Göbek ameliyatı olan kadınlarda hamilelik açısından uygun dönem, ameliyatın iyileşme sürecinin bitirilmesi ile ilişkilidir. Ayrıca ameliyattan ne kadar zaman sonrasında gebe kalınabileceğine, uzman hekim tarafından en sağlıklı şekilde karar verilecektir.
Makaleyi faydalı buldun mu?
0
0
Makeleyi Paylaşın

Göbek Ameliyatı ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular

Göbek ameliyatı ne kadar sürer?

Göbek ameliyatı süresi, hastadan hastaya göre değişiklik göstermektedir. Total abdominoplasti şeklinde isimlendirilen tam karın germe operasyonları, ortalama 3 ila 3,5 saat kadar bir süre alır. Ancak karın bölgesi daha geniş durumdaki kişilerde operasyon süresi, yaklaşık 4 saate kadar da uzayabilmektedir. Bunun aksine, sarkma, gevşeme ve benzer problemlerin hafif olduğu mini karın operasyonlarında ameliyat süresi çok daha kısa olmakta ve yaklaşık 1 ila 1.5 saat kadar kısa bir zaman içinde ameliyat tamamlanmaktadır. Bu noktada karın bölgesinde bulunan deri fazlalığının ne miktarda olduğu, yağ alımı olup olmayacağı, yapılacak dikiş tekniği, karın bölgesinin alanı, karın kaslarının ne durumda olduğu gibi operasyon süresini etkileyen bazı etmenler söz konusudur.

Stj. Dr. Özlem Filiker

Göbek Ameliyatı Sonrası Hastanın Formunu Koruması İçin Ne Yapması Gerekir?

Göbek ameliyatı sonrası, hastanın formunu koruması ve canlı tutabilmesi için önerilen bazı tavsiyeleri dikkate alıp uygulaması gerekmektedir. Bu noktada göbek operasyonu, zayıflatıcı ya da kilo verdirici bir operasyon değildir. Bu nedenle karın germe operasyonları ardından kişinin kilosuna dikkat etmesi ve buna bağlı olarak da dengeli şekilde beslenmesi gerekmektedir. Yine formu korumak adına karın içi bölgesindeki yağlanma sorununu azaltabilmek için kişinin alkol tüketimini de azaltması önerilir. Bir başka tavsiye ise kişinin, gergin olan cildinin yeniden çatlamaması adına düzenli şekilde nemlendirici ve vücut losyonları kullanması yönündedir. Son olarak düzenli şekilde egzersiz yapılması, karın kaslarının yeniden kuvvetlenmesini sağlayacak ve operasyonla kazanılmış olan gergin yapıdaki karın görüntüsünü de koruyacaktır.

Stj. Dr. Özlem Filiker

Karın germe ameliyatının hedef noktaları nelerdir?

Karın germe ameliyatının hedef noktaları, hastalarda bulunan bazı sorunlar üzerinedir. Buna göre kişilerde rahatsızlık veren bu problemler ise 3 istenmeyen etki olarak şu şekilde sıralanabilir: Gevşemiş durumdaki cilt görünümü sorunu, karın bölgesi üzerinde yırtılmış ve ayrılmış olan kaslara dair sorun ve sarkmış durumdaki deri sorunu.

Stj. Dr. Özlem Filiker

Göbek ameliyatının olumlu sonuçları nelerdir?

Göbek ameliyatının olumlu sonuçları, hastada gözlemlenen ve istenen şu değişimler ile fark edilir: Sarkmış olan karın derisi önce kesilmiş ve sonrasında vücuttan atılmış olur. Hastanın karın derisinde gerdirme yapılmış ve daha düz bir formda bir karnı olması sağlanmış olur. Göbek deliği noktası tekrar konumlandırılır. Ayrıca ayrılmış olan rektus abdominis kasları (karın ön duvarı üzerindeki çift kaslar) da yine bu ameliyatla sıkılaştırılmış olur.

Stj. Dr. Özlem Filiker