Gıdı Aldırma Nedir?

Gıdı aldırma, çenenin alt bölgesindeki yağların alınarak gıdı bölgesinin inceltilmesi ve bölgedeki deri fazlalığının toparlanması işlemine verilen isimdir.

Yaş ilerledikçe bireylerin yüz bölgelerinde kırışıklıklar ve sarkmalar meydana gelir. Bu sarkmalar sadece yaşa değil aynı zamanda pek çok diğer dış etkene bağlı olarak da gelişebilmektedir. Yüz bölgesinde oluşan kırışıklık ve sarkmalar ufak dolgu işlemleri veya kadınlarda makyaj hileleri ile giderilebilmektedir. Fakat yüzde çene bölgesinin altında kalan ve gıdı olarak adlandırılan bölgedeki kırışıklık ve sarkmaları gizlemek mümkün değildir.

Gıdı aldırma, çenenin alt bölgesindeki yağların alınarak gıdı bölgesinin inceltilmesi ve bölgedeki deri fazlalığının toparlanması işlemine verilen isimdir. Kişi, kilo alıp verdikçe gıdı bölgesindeki kasların elastikliği bozulabilir. Bu sebeple yüz bölgesinden alınıp verilen kilolarda en çok etkilenen bölge gıdı derisi ve kasları olmaktadır. Gıdı bölgesindeki kaslar kişinin vücudundaki en zayıf kas yapısını oluşturmak ile beraber aynı zamanda tüm gıdıyı da kaplamaktadır. Gıdı bölgesinde sarkma veya kırışıklığa sebebiyet veren başlıca nedenler aşağıdaki gibidir:

  • Kilo alıp verme,
  • Yaşın ilerlemesi,
  • Yüzde çok mimik kullanılması,
  • Yoğun sigara kullanımına bağlı deride deformasyon

Gıdı estetiği yaptıranlar, genellikle gıdı bölgesinin alınmasının ardından 5 ile 10 yaş daha genç bir görünüme sahip olurlar. Yüz bölgesindeki gençlik görünümünü ve estetik açıdan güzelliği etkileyen en belirgin bölgelerden biri gıdı bölgesi olarak bilinmektedir. İşlem sanıldığı kadar zor olmamak ile beraber son derece az risk barındırmaktadır. İşlem sonrası hasta, herhangi bir mimik kısıtlaması veya ses tonunda değişme ile karşılaşmaz.

Gıdı Aldırma Operasyonu Kimler İçin Uygundur?

Gıdı aldırma işlemi, gıdı bölgesindeki sarkmadan veya görüntüden rahatsızlık duyan tüm bireyler için uygundur. İşlemin 18 yaş altı bireylere yapılması mümkün değildir ve sağlık açısından hayati önem taşımadığından dolayı estetik cerrahi alanında işlem yapılmaktadır. Gıdı aldırma işlemi için en uygun adaylar aşağıdaki gibidir:

  • Yaşı ilerlemiş bireyler,
  • Gıdı bölgesinde aşırı kilo olan bireyler,
  • Sarkmalar sebebi ile özgüven eksikliği yaşayan bireyler

30 yaşını geçmiş bireylerde genellikle lazer lipoliz işlemi tercih edilmektedir. Bu işlemin amacı gıdı bölgesindeki yağların eritilip bölgeye daha keskin bir görünüm kazandırmaktır. Fakat 50 yaşını geçmiş bireylerde sarkma düzeyi çok yüksek olacağından dolayı gıdı germe işlemi uygulanmaktadır. Bu işlem hem gıdı bölgesindeki yağların alınımını hem de gıdı bölgesinde oluşan deri fazlalılığının alınımını kapsamaktadır.

Gıdı Aldırma Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Gıdı aldırma işlemi iki farklı yöntem ile gerçekleştirilebilir. Bunlardan biri lazer lipoliz diğeri ise gıdı germe işlemidir. Bu işlemlerden hangisinin uygulanacağı hastanın yaşı ve cildinin durumu gibi pek çok farklı etkene bağlı olarak belirlenmektedir. İşlem, estetik cerrahi alanında gerçekleştirilir ve uzmanlar tarafından yapılmalıdır.

Lazer Lipoliz ile Gıdı Aldırma

Lazer lipoliz işlemi bölgedeki yağların parçalanarak vücut dışına çıkartılması işlemidir. İşlem esnasında hasta tamamen uyanık tutulur ve sadece lokal anestezi ile gerekli bölge uyuşturulur. İşlem steril bir ameliyathanede gerçekleştirilir. Lazer lipoliz işlem aşamaları aşağıdaki gibidir:

  • Hasta ameliyathaneye alınır,
  • Operasyon için hazırlanılır,
  • Lazer lipoliz cihazı hazırlanır,
  • Hastanın gıdı bölgesi uyuşturulur,
  • Lazer lipoliz cihazı ile bölgedeki yağlar lazer yöntemi ile parçalanır,
  • Parçalanan yağlar sıvı hale gelir,
  • Aspiratör ile vücuttan dışarıya aktarılır,
  • Hasta taburcu edilir.

İşlem esnasında herhangi bir dikişe gerek duyulmaz. İşlem son derece ağrısız ve kolay bir işlemdir. Hastanın işlem sonrası direkt olarak taburcu edilmesinde hiçbir sakınca yoktur. Bölgeye mümkünse dar bir kıyafet veya korse gibi bir şey ile baskı yapılması önerilir.

Gıdı Germe Ameliyatı

Aynı zamanda boyun germe ameliyatı olarak da bilinen bu işlem, cerrahi kesiler gerektiren ve genellikle ileri yaşlardaki veya yüzünde aşırı sarkma olan bireylere uygulanan işlemdir. İşlem aşamaları aşağıdaki gibidir:

  • Hasta ameliyathaneye alınır,
  • Genel anestezi ile uyuşturulur,
  • Kulak memesinden kulak arkasına kadar kesi atılır,
  • Boyun ve gıdı bölgesindeki deri serbest bırakılır,
  • Bölgede fazla yağlanma var ise liposuction yöntemi ile bu yağlar alınır,
  • Bölgedeki mimik kasları gerginleştirilir,
  • Yumuşak kaslar dikiş yardımı ile daha yukarıya asılır,
  • Fazla deri kesilerek alınır,
  • Gergin bir şekilde ayarlanan deri bölgeye geri dikilir,
  • İşlem tamamlanır.

Çenesi küçük olan bireylerde işlem sırasında çene protezi işlemi de uygulanabilmektedir. Bu işlem çeneye bir protez takılması ve dikişlerin bu protezin üzerine atılması ile gerçekleştirilmektedir. İşlem sonrasında hastanın yüzündeki değişim ilk 7 saat içerisinde belirgin bir şekilde ortaya çıkmaktadır. Bunun sebebi yüz bölgesinde çeneye de müdahale edilmiş olması ve gıdı kaslarının yukarıya çekilmiş olmasıdır.

Kasların yukarıya çekilmesi ile beraber yüzün diğer bölgeleri de etkilenir ve yüzün genelinde belirgin bir değişim meydana gelir. İşlemden sonra hastanın 1-2 gün hastanede kalması gerekebilir. İşlem sonrasında hastanın kulak bölgesinin arkasında sıvı toplanmaması için bölgeye dren yerleştirilir. Operasyondan 24 saat sonra bu dren çıkartılır.

Gıdı Aldırma Ameliyatı Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler

Lazer lipoliz işlemi sancısız ve kolay bir işlem olduğundan dolayı hastaların işlem sonrasında çok ciddi önlemler almaları gerekmemektedir. İşlem sonrasında dikkat edilmesi gerekenler aşağıdaki gibidir:

  • Kilo kontrolünün sağlanması,
  • Bölgeye el ile müdahalenin ilk birkaç gün yapılmaması,
  • Bölgede kalan parçalanmış yağların dışarı atılabilmesi için bol sıvı tüketimi

İşlem sonrasında doktor ile iletişimde kalınarak değişimler birlikte takip edilebilir. Lazer lipoliz işlemi tek seans olarak uygulanmaktadır. Çok komplike bir durum olmadığı sürece ikinci seansı uygulamak gerekmez. Fakat hasta kilo alırsa ve bölgede tekrar yağlanma oluşursa işlemin tekrarlanması gerekebilir. Bu hasta talebine bağlı bir durumdur.

Gıdı germe operasyonu ile gıdı alındıktan sonra hastanın bir gün hastanede kalması gerekir. Operasyon esnasında estetik fakat cerrahi dikişler atıldığından dolayı hastanın son derece dikkatli olması gerekir. İşlemden sonra hastanın dikkat etmesi gereken durumlar aşağıdaki gibidir:

  • İşlem sonrası bölgedeki dikişlerin hijyenine özen gösterilmelidir,
  • Bölgeye baskı uygulanmamalıdır,
  • Düzenli olarak ağrı kesiciler kullanılmalıdır.

İşlemler sonrasında doktor kontrollerine düzenli olarak gidilmeli ve ameliyat bölgelerine son derece dikkat edilmelidir. Gıdı germe işlemi ile gıdının alınması ancak lazer işleminin yeterli olmayacağı durumlarda tercih edilmektedir.

Gıdı Aldırma Ameliyatı Riskleri

Lazer lipoliz ve gıdı aldırma ameliyatlarında genel bir risk söz konusu değildir. İşlemlerden biri cerrahi diğeri ise cerrahi değildir. Bu sebeple lazer lipoliz işleminin riskleri daha az olarak bilinmektedir. Cerrahi yöntem ile gıdı aldırma işlemi yapılmış ise hastanın karşılaşabileceği riskler aşağıdaki gibidir:

  • Kanama,
  • Dikiş bölgesinde enfeksiyon,
  • Yoğun ağrıdır.

Gıdı bölgesinde her iki işlemden sonra da morarma ve kızarıklık görülebilir. Bunlara bağlı kaşıntı görülmesi de muhtemel olarak bilinir. Bu durum ilk haftanın sonunda ortadan kalkar. Hastanın gıdı bölgesinde hassasiyet olması son derece normal karşılanır. Eğer yüz kısmında farklı bir deformasyon görülüyor ise direkt olarak doktor ile iletişime geçmek gerekir. Gıdı aldırma işlemi esnasında hastaya farklı estetik müdahaleler yapılmış ise bunlara bağlı olarak farklı komplikasyonlar görülebilir. Bu tip durumlarda doktor ile iletişime geçerek şikayetler net bir dil ile belirtilmelidir.

Makaleyi faydalı buldun mu?
0
0
Makeleyi Paylaşın

Gıdı Aldırma ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular

Gıdı aldırma fiyatları nedir?

Devlet hastanesinde gıdı aldırma işlemi yapılsa dahi işlemler SGK tarafından karşılanmayabilir. Gıdı estetiği yaptıranlar ciddi bir sağlık sorunu yaşamadıkları takdirde işlem sigorta tarafından karşılanmaz ve lüks estetik operasyonu olarak kabul edilir. Gıdı aldırma ameliyatı için belirlenen fiyatlar her kurumda farklı olabilir. İşlem fiyatı bu işlemi gerçekleştirecek olan hastaneye ve doktora bağlı olarak farklılık gösterebilir. Bu sebeple işlem öncesi alınan randevuda işlem detayları ve fiyatı mutlaka sorulmalıdır.

Int. Dr. Sinem Köse