Gestasyon Yaşı

Gestasyon yaş en genel anlamıyla bebeğin anne karnındaki yaşı anlamına gelmektedir ve kadınların adet döneminin bu yaşı hesaplamada etkisi de oldukça büyüktür.

Gestasyon Yaşı Nedir?

Gestasyon yaş en genel anlamıyla bebeğin anne karnındaki yaşı anlamına gelmektedir. Kadınların adet döneminin bu yaşı hesaplamada etkisi de oldukça büyüktür. Anne adayının son adet döneminin ilk gününe bakılarak gestasyonel yaş hesaplanmaktadır. Bundan dolayı da anne adaylarının adet dönemlerinin düzenli olması ile birlikte yaşın doğru bir şekilde hesaplanmasını sağlamaktadır. Gestasyonel yaş tayini için de adet periyotları da dikkat edilmesi gereken bir diğer noktadır.

Bir kadının adet periyot süresi 28 günde 1 ise bebeğin haftası ile gebeliğin büyüklüğü arasında uyum vardır. Ancak 28 günden daha kısa sürede adet gören anne adaylarının gebelik süresi ile bebeğin büyüklüğü tahmin edilemeyebilir. 28 günden daha kısa olan anne adayların bebekleri de genellikle daha büyüktür. Fakat anne adayı adet gününü tam olarak biliyorsa bu süreyi hesaplamak oldukça kolaydır.

Gestasyon Yaş Ne İşe Yarar?

Hamile kalan anne adayları genellikle kaç aylık hamile olduğunu merak edebilmektedir. İlişki tarihi tam olarak bilinmediğinden dolayı anne adaylarının kaç aylık hamile olduğu gestasyon yöntemi ile hesaplanmaktadır. Böylece anne adayının son adet gününün başlangıcı ile gebeliğin haftasını bulmak mümkündür.

Gestasyon Yaş Nasıl Hesaplanır?

Gestasyon yaşı hesaplama iki yöntemle yapılmaktadır. Gestasyonel yaş yani bebeğin yaşı anne adayının son adet tarihinin ilk gününden hesaplanmaktadır. Dolayısıyla hamilelik yaşı hesaplamada son adet tarihi çıkartılmaktadır. Böylece elde edilen sonuca göre de gebelik yaşı kabul edilmektedir.

Gestasyon yaş hesaplamada kullanılan yöntemler şu şekildedir:

  • Son Adet Tarihi: Bu yöntemde anne adaylarının son adet tarihinin ilk gününe bakılarak hesaplama yapılmaktadır. Bunun için de ilk olarak adet periyotlarına bakılır. Adet periyotları 28 günde 1 olan anne adaylarının gebelik haftası ile bebeğin büyüklüğü uyumludur. Böylece adet tarihinin ilk gününe bakılarak gestasyon yaşı hesaplanır. Ancak anne adaylarının adet döngüsü düzensiz ise bebeğin büyüklüğü ile gebelik haftası uyumlu olmayabilir. Böyle durumlarda gestasyon yaşı bulmak zor olabilir. 
  • UltrasonUltrason yöntemi ile de gestasyon yaşı hesaplanmaktadır. Fetüs en erken genellikle 5 ile 6. haftasında görülmektedir. Bu yüzden ultrason yöntemi ile 8 veya 9. haftasında gebelik yaşı ile bebeğin ultrason ölçümleri kolay bir şekilde belirlenebilir. Bundan dolayı ölçüm yapmak için bu haftaları tercih etmek daha uygun olacaktır. İleriki haftalarda fetüsün gelişimi daha yavaş veya daha hızlı bir şekilde ilerlemektedir. Bundan dolayı da ilerleyen haftalarda bebeğin yaşını hesaplamak zor olabilir.

Gestasyon Haftası Nedir?

Gestasyon yaş genellikle anne adaylarının karıştırdığı konuların başında yer almaktadır. Gestasyon yaş ile fetal haftasının aynı olduğu düşünülse de gestasyonel hafta ile fetal haftası tamamen birbirinden farklı durumlardır. Hamilelik 40 hafta süren bir süreçtir. Hamileliğin ilk haftası ise anne adayının son adet döneminin ilk gününe bakılarak anlaşılmaktadır. Gestasyon haftası ise hamileliğin 3 veya 4. haftasına oluşmaktadır.

Fetal haftası ile karşılaştırıldığında da 1 veya 2. haftasında fetal dönem başlamaktadır. Bu yüzden gebelik yaşı ile fetal haftası aynı konu değildir. Fetal haftası döllenmenin meydana gelmesiyle birlikte embriyonun rahme tutunduğu dönem olarak bilinmektedir. Döllenme gebeliğin ilk 2 haftasında oluşmadığından dolayı da fetal haftası ile gestasyon haftası birbirinden tamamen farklıdır.

Gestasyonel Kese Nedir?

Gestasyonel kese de gestasyonel yaş ile karıştırılan bir diğer konudur. Gestasyonel kese hamilelik sürecinde oldukça önemli bir unsurdur. Hamileliğin oluşması için gerekli olan unsurların başında gestasyonel kese yer almaktadır. Gestasyonel kese gebelik kesesi olarak da bilinmektedir. Sağlıklı bir gebelik için oldukça önemli olan bu kese amniyon sıvısı ile doludur. Bu kese hamilelik sürecinde transvajinal ultrason ile kolaylıkla görülmektedir. Hamileliğin 5 ile 6. haftasında bakıldığında gestasyonel kesenin yanı sıra bu kesenin içerisinde olan yolk kesesi de görülmektedir. Bu kese ise embriyonun ilk besin kaynağı olmasından dolayı da gebelik süreci için oldukça önemli bir kaynaktır.

Gebelik Yaşı

Gestasyonel yaş hamilelik sürecinde hesaplanan bir yaştır. Gestasyon yaşının önemli olduğu kadar gebelik yaşı da yani ideal yaş da bu süreçte dikkat edilmesi gereken konuların başında yer almaktadır. Hamileliğin ideal yaşı sağlıklı bir hamilelik süreci açısından dikkat edilmesi gerekir. İdeal yaş aralığı genellikle 25 ile 35 olarak kabul edilmektedir. 38 yaş sonrasında ise hamile kalma olasılığı oldukça düşmektedir.

38 ile 40 yaşları arasında neredeyse hamile kalma olasılığı yarı yarıya düştüğünden dolayı anne ve baba adayları bu yaş faktörüne dikkat etmeleri gerekir. 45 üstü yaşlarda hamile kalmak isteyen çiftlerde ise hamilelik hem riskli hem de daha az olasılıklıdır. İleri yaş gebeliklerde genellikle ölü, düşük gebelik oluşmasının yanı sıra bebeklerde anomalinin olma olasılığını da arttırmaktadır. Bundan dolayı 38 yaş sonrasında hamileliğin oluşmadığı durumlarda çiftler tüp bebek seçeneğine başvurabilir. Böylece hem yaş ilerlemeden hem de çok riskli olmadan gebelik oluşumu sağlanabilir.

Makaleyi faydalı buldun mu?
0
0
Makeleyi Paylaşın
0