Gebelikte Vajinal Varis

Varis, derinin alt kısmında yer alan ve gözle görülebilen şişkinlikte bir toplardamar hastalığıdır ve hamilelik döneminde bir takım nedenlerden dolayı daha sık görülmektedir. Solüsyon tedavisi, kompresyon çorabı ve ilaç tedavisi gibi birçok tedavi seçeneği vardır

Gebelikte Vajinal Varis Nedir?

Varis, derinin alt kısmında yer alan ve gözle görülebilen şişkinlikte bir toplardamar hastalığıdır. Kadınlarda hamilelik döneminde oluşan fazla kilo, hormonal dalgalanma ve bebeğin baskısıyla daha sık görülmektedir. Vajinal varis gebeliklerin %10’unda görülebilirken ikinci gebeliklerde 5. aydan itibaren ortaya çıkmaktadır.

Vulvar varis olarak da bilinen vajinal varis, damarlarda görülen genişleme ile rahatsızlığa sahip kişinin ya da kontrole gittiği hekimin fiziksel muayene ile fark edebileceği bir görüntü oluşmaktadır. Teşhisi konduktan sonra tedavisi gebelik sürecinde olunmasından dolayı semptomatik olarak ilerlemektedir.

Gebelikte Vajinal Varis Belirtileri Nelerdir?

Varisler bazı kişilerde varlığının farkında olmayacak kadar az semptom sergilemektedir. Fakat birçok kadın için aşağıda belirtilen rahatsız edici semptomlar gözlenmektedir:

  • Vajinal ağrı, varis sorununun sebep olduğu belirtiler arasında ilk sırada yer almaktadır.
  • Vajinal kaşıntı da ağrı kadar sık görülmese de varisin sebebiyet verdiği semptomlardandır.
  • Damarlarda oluşan şişlik sebebiyle yürüme sırasında rahatsızlık hissi verebilmektedir.
  • Vajinal bölgede şişlik hissedilmesi,
  • Cilt dışında gözle görülür derecede şişlik olması,
  • Cinsel ilişki sırasında ağrı olması,
  • Çok nadir olarak kanama görülmektedir.

Gebelikte Vajinal Varis Nedenleri Nelerdir?

Gebelikte vajinal varis, bebeğin uyguladığı baskı ve hormonal sebeplerden dolayı görülmesi oldukça normal karşılanan ve doğum sonrası iyileşme gösteren bir durumdur. Gebelik sırasında vajinal varis görülmesinin sebebi anne adayı tarafından bilindiği takdirde tedirginlik yaratmayacaktır.

Gebelikte vajinal varisin nedenlerini sıralayacak olursak:

  • Vajinal varis, bacakta görülen varisle bağlantılıdır. Bacaklarda başlayan venler yukarı doğru ilerlemektedir, bu da genital bölgede varis olması bacaklarda da olma riskini arttırmaktadır.
  • Rahimden bebek tarafından gelen baskılar vajinada varis oluşmasına sebep olabilir.
  • İlerleyen yaşlarda gebe kalan bireylerde varis görülebilmektedir.
  • Genetik yatkınlık ise hamilelikte varis oluşumunun en temel sebeplerinden biridir.
  • Geçmişte pelvik cerrahi girişimleri olan bireyin hamilelik sürecinde genital bölgesinde varis görülme ihtimali daha yüksektir.

Gebelikte Vajinal Varis Teşhisi

Sürecin başlarında ciddi belirtilere sahip olmadığı için sağlık kuruluşlarına başvurmakta geç kalınmaktadır. Fakat ilerleyen zamanlarda varisli damarlar daha belirgin ve ağrılı olmaktadır. Bu da kişiye oldukça rahatsızlık vermektedir. Rahatsızlık hisseden kişi uygun teşhis yönteminin oluşması için hekime gözükmelidir.

Gebelikte vajinal varisin teşhisi için uygulanan yöntemleri şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Fiziksel MuayeneVaris vajinanın dudak kısmında yer almasından kaynaklı, bakınca görülebilen bir yapıya sahiptir. Mor ve genişlemiş venler dikkat çekmektedir.
  • Pelvik ultrasonografi: Çoğu zaman ilk teşhis yöntemi olarak tercih edilmektedir. Bölge toplardamarının detaylı incelemesi için uygulanan yöntemdir.
  • Venografi: Toplardamarlara uygulanan anjiyo olarak bilinmektedir. Daha çok bacaklar için kullanılıyor olsa da ayaktan göbeğe kadarki bölgelerde olan tüm venleri görüntüleyebilir. Venlerde oluşan kısmi ya da tam tıkanıklığın belirlenmesi için uygulanmaktadır. 
  • Venöz Doppler Ultrasonografi: Belirlenen alanlardaki toplardamar genişliklerinin ölçülmesini sağlayan teşhis yöntemidir. Bu inceleme ile damarlardaki darlık, tıkanıklık veya pıhtı oluşumu belirlenmektedir.

Gebelikte Vajinal Varis Tedavisi

Vajinal varisin gebelik sürecindeki tedavisi, bebeğe zarar verebilir. Gebelik sürecinde vajinal varisin tedavisi semptomatiktir. Yani hastalığı tam olarak tedavi etmeyip, belirti ve bulguları ortadan kaldırmaktadır. Doğum sonrası dönemde iyileştiricidir. Çoğu varisler doğumdan sonra kaybolmaktadır.

Hamilelik sırasında vajinal varis için uygun olan tedavi yöntemlerini şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Solüsyon Tedavisi: Uzman hekim tarafından kaşıntı için sabun içermeyen bir köpük solüsyonu verilebilmektedir.
  • Kompresyon Çorabı: Hamilelere özel tasarlanan ve kalp damar cerrahisi uzmanı aracılığı ile reçete edilen varis çorabı da vulvar varis tedavisi için uygun görülmektedir.
  • İlaç Tedavisi: Ağrı için çoğu bitkilerden elde edilen doğal flebotonik ilaçlar verilebilmektedir.
  • Skleroterapi: Cilt yüzeyinde görülen ince ve kılcal varislere iğne ucu olan bir enjektör ile toplardamarın kapanmasını sağlamaktır. Kapanan varisler estetik açıdan görünüşte iyileşme sağlamaktadır. Anne ve fetüs için özel bir risk taşımamaktadır. Fakat doğumdan sonra yapılması tercih edilmektedir.
  • Krem TedavisiHekim onayı ile kaşıntı ve tahriş oluşumunu engellemek için az miktarda kortikosteroid krem uygulaması yapılabilmektedir. 

Gebelikte Vajinal Varis Tedavi Edilmezse

Genital varisler genellikle hamilelik sürecinden 6-8 hafta sonra yavaş yavaş yok olmaktadır. Hastadan hastaya değişiklik gösteren bu süreç doğum sonrasında 1 yıla kadar iyileşme göstermektedir. İyileşme göstermediği durumlarda günlük hayatı zorlaştırıcı bazı etkileri olacaktır. Bunlar şiddetli ağrı, görülme ihtimali düşük olsa da kanama, kaşıntı ya da şişliktir. Bu sebeple tedavisinin doğru teşhis ve uygun yöntemler ile yapılması gerekmektedir.

Gebelikte Vajinal Varise Ne İyi Gelir?

Özellikle hamilelik esnasında vajinal varisi önlemek oldukça zor olmaktadır. Fakat genel olarak varis riskini azaltmak için yapılabilecek şeyler vardır.

Vücudun uygun kan dolaşımını sağlamak için aşağıdakileri yapmanız oldukça faydalı olacaktır:

  • Yolculuk esnasında sürekli hareket halinde olmak dolaşımına yardımcı olarak sağlıklı kan akışına teşvik eder.
  • Sağlıklı ve düzenli beslenmek gerekmektedir. Çoğu kadın hamilelik sırasında kilo alır. Fakat obezite varis oluşumu için risk faktörüdür. 
  • Bu süreçte genişleme gösteren toplardamara hafif soğuk uygulama yapılması yararlıdır.
  • Kan akışını sağlamak için uzanırken kalçayı hafifçe kaldırmak, ayaklarınızı yükseltmek gibi pozisyon değişiklikleri vücutta kan dolaşımını sağlayacaktır. 

Gebelikte Vajinal Varise Ne İyi Gelmez?

Gebelik sürecinde vajinal varis oluşumu oldukça normaldir. Fakat önlemek ya da artışını engellemek için anne adayının bazı noktalara dikkat etmesi gerekmektedir.

Gebelikte vajinal varis için risk oluşturacak durumları şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Sürekli aynı pozisyonda kalmak da kan akışını yavaşlattığı için varis oluşumuna sebep olabilmektedir.
  • Kasıkları çok sıkacak giysiler giymek vajinal varis oluşumu için riskli bir durumdur.
  • Kaldırma, itme ve kontrol edilmeyen kahkahalar dahil zorlayıcı aktivitelerden uzak durmamak varis oluşumuna neden olabilmektedir. 

Gebelikte Vajinal Varis için Hangi Doktora Gidilir?

Gebelik sürecinde vajinal varis her on kadından birinde görülebilecek yaygınlıktadır. Genellikle doğum sonrası iyileşme gösteren vajinal varisler endişelenmesi gereken bir durumdur. Tanısı Kadın Doğum Hekimleri tarafından koyulur. Kadın Doğum Uzmanı hastalarını muayene ederken genital varis varlığını fark ettiklerinde hastayı Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanına yönlendirmektedir. Kalp ve damar cerrahisi uygun teşhis ve tedavi sürecinin işleme girmesini sağlayacaktır.

Makaleyi faydalı buldun mu?
0
0
Makeleyi Paylaşın

Gebelikte Vajinal Varis ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular

Gebelikte vajinal varis normal doğuma engel mi?

Gebelikte genital varis oluşumu oldukça normal ve sıkça karşılaşılan bir durumdur. Varis için tedirgin olan anne adayları hekimleri ile problemlerini paylaştıklarında, duruma uygun iyileştirici tedavi yöntemleri ile kontrol altına alabilmektedir. Tamamen iyileşme göstermemesi durumunda anne adayında varisin doğum için sorun yaratıp yaratmayacağı gibi soru işareti oluşumuna sebep olacaktır. Vajinal varisi olup normal doğum yapanlar için, varis hiçbir engel oluşturmamaktadır.  

Stj. Dr. Havva Küçük

Gebelikte vajinal varis tehlikeli midir?

Vulvar varisli damarlar, yüksek hormon seviyesi ve pelvik bölgesinde daha fazla basınç gibi hamilelik esnasında meydana gelen değişiklikler ile ortaya çıkmaktadır. Varis görülen kişide rahatsızlığa sebep olsa da sağlığı tehlikeye atabilecek herhangi bir duruma sebep olmamaktadır. Vajinal bölgede şişlik ve ağrı ile birlikte baskı da görülebilir. Kişiye rahatsızlık veriyor olsa da endişe edilmesi gereken tehlikeli bir durum değildir. Hamilelik esnasında belirti ve bulgular hekimin önerileri ile ortadan kaldırılabilir. Varisler doğum sonrasında genellikle ortadan kaybolmaktadır. Kalıcılık gösteren varis için hekim uygun tedavi sürecini başlatacaktır.

Stj. Dr. Havva Küçük

Vajinal varisler kalıcı mıdır?

Genellikle kalıcı olmamakla beraber semptomları doğumdan kısa bir süre sonra kaybolmaktadır. Fakat iyileşme süresi kişiden kişiye değişmektedir. Kendiliğinden iyileşme göstermeyen varisler için zayıf dolaşım sistemi gibi altta yatan nedenler için tedavi başlatılmaktadır. Uzman doktor, tedavi ile damarları rahatlıkla açabilir. Fakat genellikle tedavi olmaksızın ortadan kaybolmaları için beklemek daha sağlıklıdır.

Stj. Dr. Havva Küçük