Gebelikte Rahim Kasılması

Rahim, kaslarla kaplı bir yapıdır ve bu kasların kasılıp gevşemesi durumuna rahim kasılması adı verilmektedir. İlaç tedavisi, kürtaj ve doğum gibi tedavi seçenekleri vardır.

Gebelikte Rahim Kasılması Nedir?

Rahim, kaslarla kaplı bir yapıdır. Bu kasların kasılıp gevşemesi durumuna rahim kasılması adı verilmektedir. Regl döneminde rahmin kasılması ve ağrı yaşanması normal kabul edilirken, gebelik sırasında endişe verici bir durum olabilmektedir. Özellikle gebeliğin erken dönemlerinde yaşanan kasılmalar, anne adaylarını korkutabilir. Fakat her kasılma, doğum başlangıcını ya da düşüğü işaret etmemektedir. Teşhis ve tedavi aşamasında; kasılmaların şiddeti, sıklığı, gebeliğin kaçıncı haftada olduğu ve diğer belirtiler bir arada değerlendirilmelidir.

Gebelikte Rahim Kasılması Belirtileri Nelerdir?

Hamilelikte rahim kasılmasının en yaygın belirtisi alt karın bölgesinde ağrıdır. Fakat bu ağrıların özellikleri altta yatan sebebe göre değişiklik göstermektedir. Ağrıya çoğu zaman rahim kasılmasına yol açan probleme özgü belirtiler de eşlik etmektedir. 

Gebelikte rahim kasılması belirtileri şu şekilde sıralanabilir:

Braxton Hicks (Yalancı Doğum Kasılmaları) Belirtileri

  • Düzensiz rahim kasılmaları vardır,
  • Kasılmalar giderek sıklaşmaz,
  • Pozisyon değiştirme ve yürüme ile geçer,
  • Ağrı sadece karnın ön tarafındadır.

Erken Doğum Belirtisi Olan Kasılmalar

  • 32. gebelik haftasından önce, giderek sıklaşan ve şiddetlenen kasılmalar görülmesi,
  • Pozisyon değiştirme ve yürüme ile geçmeyen ağrılar,
  • Bel, sırt ve alt karın bölgesinde ağrı,
  • Vajinal akıntı ya da su gelmesi,
  • Vajinal kanama,
  • Mide bulantısı ve kusma.

Doğum Başlangıcı Belirtisi Olan Kasılmalar

  • Gebeliğin son haftalarında görülen şiddetli ve sık aralıklarla gelen kasılmalar,
  • Kanlı vajinal akıntı,
  • Suyun gelmesi,
  • Giderek şiddetlenen ağrılar.

Düşük Belirtisi Olan Kasılmalar

  • Rahim kasılmasına bağlı olarak gelişen karın ve bel ağrısı,
  • Vajinal kanama.

Gebelikte Rahim Kasılması Nedenleri Nelerdir?

Hamilelikte rahim kasılmasının pek çok nedeni olabilmektedir. Bazı durumlarda normal kabul edilen bu durum, çeşitli belirtiler ile birlikte görüldüğünde endişe verici olabilmektedir. Rahim kasılmasına yol açan sorunun vakit kaybetmeden teşhis edilmesi gerekmektedir.

Gebelikte rahim kasılması nedenlerinden bazıları şunlardır:

  • Doğumun yaklaşması,
  • Düşük,
  • Erken doğum,
  • Doğumun başlaması,
  • Hormonal değişiklikler,
  • Uzun süre ayakta kalmak ve yorgunluk,
  • Uzun süre hareketsiz kalmak. 

Gebelikte Rahim Kasılması Teşhisi

Hamilelikte rahim kasılması teşhisinin konulabilmesi için hastanın yaşadığı belirtileri anlatması yeterlidir. Fakat altta yatan sorunun teşhis edilebilmesi için bazı tanı yöntemlerinin kullanılması gerekmektedir.

Gebelikte rahim kasılmasına yol açan sorunun teşhisinde kullanılan tetkikler şu şekilde sıralanabilir:

  • UltrasonografiÖzellikle gebeliğin erken dönemlerinde görülen rahim kasılmalarının sebebi araştırılırken tercih edilen bir yöntemdir. Ultrasonografi ile altta yatan sebebin düşük olup olmadığı belirlenmektedir.
  • NSTNST ölçümü sırasında rahmin kasılma şiddeti ve sıklığı hakkında detaylı bilgi edinilir. Yaklaşık 20 dakikalık ağrısız bir işlemdir.
  • Kan TahliliRahim kasılması sebeplerinden biri de hormonal değişikliklerdir. Kan tahlili ile kanda bulunan gebelik hormonu seviyeleri öğrenilmektedir. Tahlil öncesinde aç olunması tavsiye edilmektedir. Ancak işlem öncesinde sağlık personellerinden bilgi alınması gerekmektedir.
  • İdrar Tahlili: Gebelikte idrar yolu enfeksiyonlarının erken doğuma sebep olduğu bilinmektedir. Bu nedenle gebelik döneminde görülen sorunların teşhisinde, idrar tahlili rutin olarak uygulanmaktadır.

Gebelikte Rahim Kasılması Tedavisi

Gebelikte rahim kasılması tedavisi, altta yatan probleme göre değişiklik göstermektedir. Yalancı doğum kasılmalarında herhangi bir tedaviye ihtiyaç duyulmaz. Eğer kasılmaların nedeni doğumun başlaması ise, tek çözüm doğumun gerçekleştirilmesidir. Ancak kasılmalar gebeliğin erken dönemlerinde oluyorsa, bebek gelişimini tamamlanmadığından dolayı doğumu mümkün olduğunca geciktirmek gerekir. Böyle bir durumda uzmanlar, rahim kasılması için ilaç tedavisi düzenlemektedir.

Gebelikte rahim kasılması için uygulanan diğer tedavi yöntemleri şunlardır:

Erken Doğum Tedavisi

34. gebelik haftasından önce başlayan düzenli ve şiddetli rahim kasılmaları, erken doğum belirtisidir. Böyle bir durumda gebenin hastaneye yatması gerekebilir. Örneğin 31 haftalık gebelikte rahim kasılması yaşayan anne adayına erken doğum teşhisi konmuşsa, bebeğin akciğer gelişimini hızlandırıcı bir iğne yapılır ve istirahat etmesi sağlanır.

Düşük Tedavisi

Rahim kasılmalarının sebebi düşük ise, ilk olarak bebeğin kurtarılıp kurtarılamayacağı tespit edilmelidir. Eğer bebeğin kurtarılma şansı yoksa, tek tedavi seçeneği kürtaj (gebeliğin sonlandırılması) operasyonudur.

Gebelikte Rahim Kasılması Tedavi Edilmezse

Gebelikte zaman zaman rahim kasılması görülmesi normaldir. Fakat bu kasılmaların çok şiddetli olması ve azalmaması halinde mutlaka bir hekime başvurulmalıdır. Anormal rahim kasılmalarına yol açan düşük gibi problemlere müdahale edilmediği takdirde, gebenin aşırı kan kaybı yaşaması ihtimali vardır. Bebeğin ve annenin sağlığının tehlikeye girmemesi için rahim kasılmaları göz ardı edilmemeli ve bir uzmandan yardım alınmalıdır.

Gebelikte Rahim Kasılmasına Ne İyi Gelir?

Gebelerin, rahim kasılması için uzmanlarca hazırlanmış tedavi planlarına ek olarak yapabilecekleri bazı uygulamalar bulunmaktadır. Bunlardan en önemlisi istirahat etmektir. Ayrıca anne adaylarının bol su içmesi ve kabızlık yapıcı gıdalardan kaçınması gerekmektedir. Böylece karın içinde oluşan basınç azalır ve gebe rahatlar. Bu süreçte herhangi bir besin takviyesi almadan önce uzman görüşü alınmalıdır.

Gebelikte Rahim Kasılmasına Ne İyi Gelmez?

Bazı hatalı davranışlar gebelikte rahim kasılması sorununun artmasına sebep olabilmektedir. Rahim kasılmasına neden olan ilaçlar ve rahim kasılması yapan bitkiler bilinçsizce kullanıldıklarında düşük tehlikesi yaratabilirler. Bu yüzden gebelik döneminde herhangi bir ilaç ya da bitkisel takviye kullanmadan önce kadın doğum uzmanının onayı alınmalıdır. Hamilelik sürecinde, özellikle de riskli gebeliklerde, ağır işler yapılması ve uzun süre ayakta kalınması da rahim kasılmalarına sebep olabilmektedir. Ayrıca yetersiz sıvı alımı gibi beslenme hataları da, sorunun artmasına yol açmaktadır.

Gebelikte Rahim Kasılması Ameliyatı

Hamilelikte rahim kasılması için cerrahi tedaviye fazla ihtiyaç duyulmaz. Fakat erken doğum gibi durumlar söz konusu ise, sezaryen doğum zorunlu hale gelebilmektedir. Sezaryen doğum sırasında anne adayına anestezi uygulanır ve alt karın bölgesi kesilerek bebek çıkarılır. Spinal anestezi (belden aşağısının uyuşturulması) uygulamasında bebeğin kanına herhangi bir ilaç karışmaz. Ancak genel anestezi (hastanın uyutulması) tercih edilmişse, bebeğin kanına anestezik ilaç geçmesi söz konusudur. Tüm avantaj ve dezavantajlar anestezi doktoru ile görüşülerek uygun yöntem seçilir.

Gebelikte Rahim Kasılması için Hangi Doktora Gidilir?

Hamilelikte rahim kasılması, zaman zaman tehlikeli olabilmektedir. Gebelikte yaşanan kasılmalar giderek sıklaşırsa ve şiddetlenirse, bir uzmana başvurulması gerekmektedir. Eğer kasılmalara ek olarak vajinal kanama, su gelmesi ya da şiddetli ağrılar görülüyorsa en yakın hastanenin acil bölümüne başvurulması tavsiye edilmektedir. Acil müdahale gerektirmeyen kasılmaların nedenlerinin araştırılması için kadın hastalıkları ve doğum (jinekoloji) bölümüne gidilmesi gerekmektedir.

Makaleyi faydalı buldun mu?
0
0
Makeleyi Paylaşın

Gebelikte Rahim Kasılması ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular

Gebelikte rahim kasılması nasıl olur? Gebelikte rahim kasılması nasıl hissedilir?

Hamilelik döneminde rahim kasılması yaşanması kaçınılmazdır. Bu kasılmalar regl sancısına benzer bir şekilde ortaya çıkar. Daha sonrasında sırt ve bel ağrıları da başlar ve giderek şiddetlenir. Ancak rahim kasılmasının sebebi, bu belirtilerde değişikliğe yol açabilmektedir. Bu nedenle anormal bir sancı ve kasılma görüldüğünde zaman kaybetmeden bir uzmana başvurulmalıdır.

Int. Dr. Ahmet Kerim Demirbaş

Rahim kasılması düşüğe neden olur mu?

Rahim kaslarının kasılıp gevşemesi ile bebeğin doğumu kolaylaşmaktadır. Bu nedenle gebeliğin ilk haftalarında görülen rahim kasılmaları düşüğe yol açabilmektedir. Belirtiler fark edildikten sonra en kısa süre içerisinde bir uzmana başvurulması halinde bebeğin kurtarılması ihtimali artmaktadır. Rahim ağzının açılması ve rahmin kasılması gibi problemler bir arada görülüyorsa, düşük riski oldukça fazladır.

Int. Dr. Ahmet Kerim Demirbaş