Gebelikte Kese Bozukluğu
Gebelik kesesinin ultrason görüntülemesi esnasında düzgün sınır yapısına sahip olmaması kese bozukluğu olarak adlandırılır. Progesteron, ilaç ve folik asit takviyesi gibi tedavi yöntemleri vardır.
Gebelikte Kese Bozukluğu Nedir?
Gebelik kesesi; bebeğin hamilelik dönemi içerisinde gelişimini gösterdiği yerdir. Anne adayının rahminin içerisinde bulunan siyah renkli ve yuvarlak nitelikte bir oluşum şeklindedir. Bu kese; içerisinde amniyon sıvısı adı verilen özel bir sıvının bulunduğu ve genel olarak şekli göze alındığında yuvarlak olması beklenen, etrafında rahim içi tabakasının bulunduğu bir yapıdır.
Gebelik kesesinin ultrason görüntülemesi esnasında düzgün sınır yapısına sahip olması, gebeliğin normal bir gebelik olduğunun işareti niteliğindedir.
Gebelik kesesi adı ile adlandırılan bu yapı, ultrason görüntülemesi esnasında hamileliğin ortaya çıkışının hemen ardından görüntülenemeyebilir. Gebeliğin beşinci haftasına gelinmesi ile birlikte gebelik kesesi de görünür hale gelir. Bu oluşum, bebeğe dair ilk olgudur.
Gebelikte Kese Bozukluğu Belirtileri Nelerdir?
Gebelik kesesi; hamileliğin başlangıç zamanlarında ortalama olarak 2 ila 4 milimetre çapında bir yuvarlak yapı niteliğinde olmalıdır. Hamileliğin beşinci haftasına gelinmesiyle birlikte, bu kesenin çapının 20 milimetreye ulaşması beklenmektedir.
Gebelik kesesi adıyla anılan yapının şekil ve boyutu, anne adayının gebeliğinin genel durumu hakkında oldukça önemli bilgiler verir niteliktedir. Bu kesenin içerisinde bulunan ve “yolk sac” ya da “yolk kesesi” adıyla bilinen kesenin şekli; gebeliğin nasıl bir şekilde sonuçlanacağı noktasında önemli bir yerdedir.
Yapılan araştırmalar başarılı bir doğumda yolk kesesinin %95,4 oranda yolk kesesi gelişiminin düzgün şekilli ve yuvarlak olduğu; başarısız bir doğumda yolk kesesi gelişiminin %78.6 oranda anormal olduğunu ortaya çıkarmıştır.
- Gebelik kesesinin bozuk olmasının dışarıdan anne adayı tarafından görülebilen nitelikte herhangi bir belirtisi bulunmamaktadır.
- Bu durum ancak alanında uzman bir kadın hastalıkları ve sağlığı uzmanı yani jinekolog tarafından yapılan ultrason ile görüntüleme esnasında fark edilebilir.
- Yukarıda belirtilen bütün olgular göz önünde tutularak; doktor kontrollerinin ihmal edilmemesinin gerekliliği asla unutulmamalıdır.
Gebelikte Kese Bozukluğu Nedenleri
Gebelikte kese bozukluğu durumunun değerlendirilebilecek nitelikte bir nedeni bulunmamaktadır ancak bazı risk faktörleri üzerinde durulmaktadır. Bunlar:
- Anne adayının daha önceki süreçlerde geçirmiş olduğu boş gebelik, anomalili gebelik, düşükle sonuçlanan gebelik,
- Anne adayının bebek aldırmış olması (kürtaj)
- Sağlıksız beslenme,
- Gebelikte alkol ve sigara tüketimi, madde bağımlılığı
Gebelikte Kese Bozukluğu Teşhisi
Hamilelik sürecinde karşılaşılabilen kese bozukluğu durumunda teşhis ancak alanında uzman bir hekim yani kadın hastalıkları ve sağlığı uzmanı tarafından koyulabilir.
Gebelikte kese bozukluğu teşhisi:
- Ultrason: Teşhisin konabilmesi için yalnızca ultrasonografik görüntüleme yapılması yeterli olacaktır. Hekimin gerekli görmesi durumunda yeni bir kontrol tarihi belirlenir ve kesede herhangi bir değişiklik olup olmadığı kontrol edilir ve aynı zamanda da duruma göre çeşitli kan tahlilleri ve tarama testleri yapılarak destekleme sağlanabilir.
Gebelikte Kese Bozukluğu Tedavisi
Gebelikte kese bozukluğu kendi kendine düzelebilen bir durum değildir. İlaç tedavisinden de sonuç alınamamaktadır.
Gebelik takibini sağlayan hekimin anne adayına progesteron içeren ilaç takviyesinin iğne ya da tablet formundaki ilaçlarla yapılması söz konusu olabilir. Aynı zamanda folik asit takviyesi sağlanarak da kesenin güçlendirilmesi hedeflenebilir.
Annenin dinlenmesi, sağlıklı beslenmesi ve bol sıvı tüketmesinin ardından bir diğer gebelik kontrolünde kese tekrardan incelenir.
Gebelikte Kese Bozukluğu Tedavi Edilmezse Ne Olur?
Gebelikte kese bozukluğu durumu tedavi edilememektedir. Ancak düzenli hekim kontrolü ile gebeliğin takibinin sağlanması halinde herhangi bir problem yaşanmadan sağlıklı bir doğum yapılması söz konusu olabilir.
Bu nedenle kontrollerin aksatılmadan yaptırılması oldukça önemlidir. Aksi taktirde sağlıklı bir şekilde gelişimin tamamlanamamasına bağlı olarak ölü doğum söz konusu olacaktır.
Gebelikte Kese Bozukluğu için Hangi Doktora Gidilir?
Gebelikte kese bozukluğu; anne adayının dışarıdan belirtiler ile fark edemeyeceği nitelikte bir durum olması sebebiyle sürekli olarak yapılan gebe takibi esnasında fark edilebilir. Bu nedenle; anne adayına yapılan ultrasonografik görüntüleme esnasında kadın hastalıkları ve sağlığı uzmanı yani jinekolog tarafından fark edilecek ve ne sıklıkla kontrole gelinmesi konusunda bilgilendirme yapılacaktır. Zaman kaybedilmemesi, kontrollerin önerilen aralıklarla yapılması gebeliğin devamlılığı açısından oldukça önemli olgulardır.
Gebelikte Kese Bozukluğu ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular
Bozulmuş gebelik kesesi düzelir mi?
Bozulmuş gebelik kesesinin düzelmesi durumu çok çok nadir bir şekilde mümkün olabilir. Normal şartlar altında gebelik kesesinin bozulması durumu, gebeliğin sağlıksız olduğunu ve sonlandırılması gerektiğini işaret etmekte olan bir hal niteliğindedir.
Gebelikte kesenin küçük olması ne demektir?
Hamilelikte kesenin küçük olması halinde anne adayının genellikle iki hafta aradan sonra yeniden bir kontrole gelmesi gerekmektedir. Bazı durumlarda embriyonun görülememesi durumuna bağlı olarak gebelik yanlış teşhis altında sonlandırılmaktadır. Bu sebeple detaylı bir tarama çalışması yapılmalı ve bebeğin kalp atışları, uzuvlarının normal olup olmadığı gibi olgular değerlendirmeye alınmalıdır.
Tüp bebekte kesenin küçük olması normal midir?
Tüp bebek uygulamasında kesenin küçük olması, normal gebelikte kesenin küçük olması olgusuyla aynı niteliktedir. Bu durumda anne adayının folik asit takviyesi ile desteklenmesi ya da hücre üretimini arttırıcı nitelikte gıdalar ile beslenmesinin sağlanması gereklidir.