Gebelikte Boğaz Ağrısı

Hamilelikte boğaz ağrısı, çoğu zaman boğaz enfeksiyonunun belirtisidir ve boğazda ağrı meydana gelmesi, o bölgede tahriş olduğu anlamına da gelmektedir. Tedavi ilaç, antibiyotik, pastil, boğaz spreyi, vitamin takviyesi gibi seçeneklerden oluşur.

Gebelikte Boğaz Ağrısı Nedir?

Hamilelikte boğaz ağrısı, çoğu zaman boğaz enfeksiyonunun belirtisidir. Aynı zamanda boğazda ağrı meydana gelmesi, o bölgede tahriş olduğu anlamına da gelmektedir. Hamilelik dönemi boyunca annenin kanından beslenen bebek, bağışıklık sisteminde düşüşlere neden olur. Bu nedenledir ki hamilelik boyunca vitamin desteği uygulanır ve bağışık sistemi desteklenmeye çalışılır.

Vitamin takviyesinin yeterli olmadığı durumlarda gebelikte boğaz ağrısı, çeşitli rahatsızlıklar ve üst solunum yolu enfeksiyonu ortaya çıkar. Hava koşullarında değişiklik meydana geldiğinde, özellikle kış ayları gebelerin dikkat etmesi gereken zaman dilimidir. Mevsim geçişlerinde boğaz ağrısı hastalığa işaret edebileceği gibi alerji gibi bazı durumlardan da kaynaklanabilir.

Gebelikte Boğaz Ağrısı Belirtileri Nelerdir?

Gebelikte boğaz ağrısının birçok belirtisi vardır. Boğaz ağrısının sebebi birden çok hastalık olabileceği için belirtiler de birbirinden farklıdır. Spesifik olarak çoğu gebede benzer belirtiler ortaya çıkar.

Gebelikte boğaz ağrısı belirtileri şu şekildedir;

Enfeksiyon kaynaklı boğaz ağrısı belirtileri;

Gebelikte Boğaz Ağrısı Nedenleri Nelerdir?

Hamileyken boğaz ağrısı oldukça sık rastlanan durumlar arasındadır. Sebepleri oldukça fazladır ve genellikle üst solunum yolu hastalıklarına işaret eder. Özellikle mevsim geçişlerinde anne adaylarının vitamin desteği alarak dikkatli olması önerilir.

Boğaz ağrısı nedenleri şu şekilde sıralanır;

  • Virüsler: Boğaz ağrısına neden olan hastalıkların başında virüsler gelir. Virüsler, enfeksiyona yol açar ve boğaz enfeksiyonu oluşur. Bunun en bilindik örnekleri grip ve soğuk algınlığıdır. Boğaz ağrısına ek olarak burun akıntısı, burun tıkanıklığı ve hapşırma belirtileri görülür. 
  • Bakteriler: Bakteriyel enfeksiyon, gebelikte boğaz ağrısının başta gelen nedenleri arasındadır. Streptokok enfeksiyonu en yaygın örneğidir ve birçok duruma daha neden olur. Bademcik iltihabı, kulak iltihabı ve sinüzit, bakteri kaynaklı oluşan ve boğaz ağrısına sebep olan hastalıkların başında gelir.
  • Geniz akıntısı: Geniz akıntısı boğaz ağrısına neden olabilir. Geniz akıntısı yaşandığında, devamında öksürük gelir ve bölge temizlenmeye çalışılır. Öksürük sonucunda ise bölgede tahriş ve ağrı artar. 
  • FarenjitTahriş olan boğazın iltihaplanmasıdır. Gebelikte boğaz ağrısı yaşayanların çoğunda farenjit görülür. Boğazdaki mukozada meydana gelen iltihaplanmanın birçok sebebi olabilir ve öncelik olarak sebebi bulunup tedavi edilir. 
  • LarenjitBoğaz ağrısının yanında seste kısılma, hafif ateş ve öksürük belirtileri varsa larenjit yani gırtlak iltihaplanmasına işarettir. 
  • Hamilelik hormonları: Hamilelik hormonlarının artış göstermesi veya düşmesiyle birlikte kişide birçok durum ortaya çıkar. Bunların bazıları; ağızda kuruluk, susuzluk ve beraberinde gelen boğaz ağrısıdır. Bu gibi durumlarda hamilelikte boğaz ağrısı için pastil önerilir.
  • ReflüMide içerisindekilerin yemek borusuna gelmesine reflü adı verilir. Hamilelikte, bebeğin organları sıkıştırması üzerine oldukça sık gerçekleşir. Asit reflü de dahil olmak üzere reflü durumunda yemek borusuna kadar gelen mide içeriği ve asitler, boğazda tahrişe ve yaralara neden olur. Bunun sonucunda da boğaz ağrısı yaşanır. 
  • Alerjik rinitAlerji hastalıklarının başında gelir. Kişinin alerjenle karşılaşması üzerine burun akıntısı ve geniz akıntısı görülmeye başlar. Geniz akıntısı ise boğaz ağrısına neden olur. Bu gibi durumlarda anne adayının alerji durumu göz önünde bulundurulur ve uygun tedavi yöntemi seçilir. 

Gebelikte Boğaz Ağrısı Teşhisi

Gebelikte boğaz ağrısına sebep olabilecek birçok hastalık vardır. Ayırt edilebilmesi için ilk olarak tıbbi öykü ve fiziki muayene gerçekleşir. Gerekli görüldüğü durumlarda ise kan testi, antijen testi, boğaz kültürü ve idrar tahlili istenebilir.

  • Tıbbi öykü: Annenin ne zamandan beri boğaz ağrısı yaşadığı, şiddeti ve diğer semptomları tıbbi öykü sırasında öğrenilir. Yalnızca hasta öyküsü teşhis konması için yeterli değildir ve mutlaka ardından fiziki muayene gerçekleşir. 
  • Fiziki muayene: Fiziki muayene sırasında boğaz, burun ve kulaklar kontrol edilir. Alet yardımıyla bu noktalara ışık vererek, doktor tarafından detaylı inceleme yapılır. Stetoskop ile ciğerler dinlenir. Bademcikteki şişliğin ve iltihabın farkına varmak için ise boyun, el yordamıyla kontrol edilir. 
  • Kan testi: Damar yolundan kan alınması ile birçok durum öğrenilmektedir. Bağışıklık sistemindeki düşüklüğün sebepleri, vitamin eksiklikleri ve enfeksiyon kan testinde ortaya çıkar. Boğaz ağrısına sebep olan durum enfeksiyon kaynaklıysa, kan tahlilinde gözükür ve bazı diğer değerlerin düşüklüğü veya yüksekliğiyle birlikte değerlendirme yapılır. 
  • Antijen testi: Virüs ve bakterilerin varlığı boğaz ağrısı gibi birçok duruma sebebiyet verir. Doktor tarafından bir çubuk yardımıyla boğazdan salgı alınır ve antijen testinin sonuçlanması için laboratuvara iletilir. Tespit edilen hastalığa uygun tedavi yöntemi başlatılır. 
  • Boğaz kültürü: Antijen testinin negatif çıktığı durumda, detaylı araştırma ve teşhis için nadir de olsa boğaz kültürü istenir ve yine laboratuvara gönderilerek sonuç beklenir. 
  • İdrar tahlili: İdrar tahlili sayesinde enfeksiyon dahil olmak üzere birçok hastalığın tanısı konabilir. Boğaz ağrısının nedenleri oldukça fazla olduğu için istenen testler, tanı sürecini kolaylaştırır. 

Hamilelikte Boğaz Ağrısı Tedavisi

Hamilelikte boğaz ağrısının birçok sebebi vardır. Bu nedenle de tek bir tedavi yöntemi bulunmaz. Hastalığa bağlı olarak tanı sürecinin ardından uygun tedavi şekli belirlenir.

İlaç tedavisi: Bakteri kaynaklı boğaz ağrısının tedavisi, genellikle antibiyotik tedavisi veya diğer destekleyici ilaçlarla sağlanır. Hamilelikte boğaz ağrısı ve grip yaşandığında, hastalığın şiddetine bağlı olarak ilaç tedavisine başvurulur. Hamilelerin alabileceği ilaçlar mevcuttur ve doktor kontrolünde kullanılmalıdır. 

  • Pastil: Enfeksiyon, bakteri ve virüs sebepli olmayan hastalıklar da boğaz ağrısına neden olduğu için doktorun uygun gördüğü pastiller kullanılarak boğazdaki tahriş hafifletilir ve yumuşatılır. Hamilelikte boğaz ağrısı ve öksürük yaşanırsa, ilaç tedavisi uygulanmasa dahi gebelerin kullanabileceği pastiller mevcuttur ve öksürüğün yarattığı tahribatı giderir. 
  • Boğaz spreyi: Boğaz ağrısının tedavisinde antiseptik özellikte olan boğaz spreyleri önerilebilir. Uzman hekim onaylı spreyler boğazdaki ağrıyı hafifleterek, geniz akıntısı ve öksürüğün yarattığı tahribatı gidermeye ve içeriğindeki etkin maddeler sayesinde bakteri oluşumunu engellemeye yardımcı olur. 

Vitamin takviyesi: Bağışıklık sisteminde düşme yaşanıyorsa, bağışıklık sistemini güçlendirici vitamin desteği hastaya uygulanabilir. Hamilelik döneminde vitamin takviyesi alınsa da bazı durumlarda yeterli olmaz ve bağışıklığın düşmesi sonucu hastalıklar yaşanır. Boğaz ağrısının ek tedavisinde, düşük olan bazı değerler bu şekilde desteklenir. 

Hamilelikte Boğaz Ağrısı Tedavi Edilmezse

Hamilelikte boğaz ağrısının tedavisi hastalığın şiddetine bağlı olarak gelişir. Yalnızca yüksek sesle konuşmaktan ve boğazı yormaktan kaynaklı bir boğaz ağrısı yaşanıyorsa, çoğu zaman tedavi edilmezse hayati bir tehlikesi yoktur. Dikkat edilecek olan nokta; hamilelikte geçirilen hastalıkların bebeği ne ölçüde etkilediğidir.

Örneğin, enfeksiyon ve bakteri bebeğin gelişimini etkileyebilir. Bu nedenle boğaz ağrısının sebebi bir enfeksiyon hastalığıysa, mutlaka kadın doğum uzmanı ve KBB uzmanı eşliğinde uygun tedavi yöntemi belirlenmiş olmalıdır. Aksi takdirde enfeksiyon ilerleyerek ciddi sorunlara neden olabilir. Hamilelik boyunca dalgalanan hormonlar bazı değerlerin düşmesine ve yükselmesine yol açar.

Fark edilmediği ve desteklenmediği zaman da çeşitli sağlık sorunları meydana gelir. Bağışıklık sistemi düşerse çeşitli hastalıklara açık hale gelinir. Bu nedenle herhangi bir hastalık veya belirti yaşanması üzerine mutlaka doktor kontrolü gerçekleşmeli ve gerekiyorsa tedavi olunmalıdır.

Hamilelikte Boğaz Ağrısına Ne İyi Gelir?

Hamilelikte üst solunum yolu enfeksiyonu, nezle ve grip gibi hastalıklara yakalanma ihtimali, düşmeye meyilli olan bağışıklık sistemiyle birlikte artış gösterir. Boğaz ağrısı gibi durumların nedenleri arasında bağışıklık sisteminin düşmesinden kaynaklı hastalıklar gelir. Bunun önüne geçmek için sağlıklı bir beslenme programı belirlemek önemlidir.

Zengin vitamin ve mineraller hem bebeğin gelişimi hem de annenin bağışıklığının desteklenmesi için önemlidir. Hamilelikte boğaz ağrısına iyi gelen şeylerılık su ile gargara yapmak, sıcak içecekler tüketmek, limon ya da sirke ile gargara yapmak ve sarımsak tüketimi sayılabilir. C vitamini bulunan meyve ve sebzelerin tüketimi de hastalıklara karşı bağışıklığın güçlenmesinde etkilidir.

Bol su tüketimi hamilelikte meydana gelebilecek çoğu sağlık sorununun önlenmesini sağlar. Boğaz ağrısını hafifletir, enfeksiyon varsa vücuttan atılmasını kolaylaştırır. Ayrıca hastalığın başladığı zamandan itibaren dinlenmek, spor ve egzersize ara vermek, yorulmamak vücut direncinin artmasına yardımcı olan durumlardır.

Hamilelikte boğaz ağrısı bitkisel çözüm önerileri ise şu şekildedir;

  • Zencefil: Demlenerek çay olarak içilebilir. Hamilelik boyunca tüketilmesinde bir sakınca görülmeyen zencefil, antibakteriyel özellikte olduğu için kullanılması önerilir. Boğaz ağrısının hafiflemesine ve varsa iltihabın azalmasına yardımcıdır. 
  • Ballı limonlu çayBoğaz ağrısının hafiflemesinde etkilidir. Bal ve limon hem boğazın yumuşamasını sağlar hem de bakterilerle savaşmaya yardımcı olur. 
  • Papatya çayıRahat uyumaya yardımcı olmasıyla bilinen papatya çayı, aynı zamanda boğaz enfeksiyonlarında boğaz ağrısının hafiflemesinde etkilidir. Hazır olan bulunabilir ya da aktarlardan alınarak demlenebilir. 
  • Hindistan cevizi yağı: Tüketimi oldukça kolay bitkisel çözümlerden biridir. Yiyeceklere konabileceği gibi sıcak içeceklerin içerisine de eklenebilir. Boğaz ağrısına ve hastalıklara iyi geldiği bilinmektedir. Aynı zamanda sağlıklı beslenme için doğal yağların tüketimi önemlidir. 
  • Zerdeçallı gargara: Tuzlu ılık suya yarım çay kaşığı zerdeçal konularak yapılan gargara boğaz ağrısına iyi gelmektedir. Öksürük sebebiyle tahriş olmuş boğazın rahatlamasına yardımcı olur. 
  • Ihlamur: Bir diğer boğaz ağrısı ve buna sebep olan hastalıklara iyi gelen bitkisel çözümler arasındadır. Ihlamur demlenerek belli aralıklarla düzenli olarak tüketilebilir. Hamilelikte bir zararı yoktur ve hasta olunmadan önce de kullanılır. 
  • Tarçınlı çay: Soğuk algınlığı ve gribin yol açtığı komplikasyonlara iyi gelmektedir. Boğaz ağrısı ve öksürük şikayetlerini azaltan etkisi vardır. 

Hamilelikte Boğaz Ağrısına Ne İyi Gelmez?

Gebelikte boğaz ağrısına iyi gelmeyen durumların başında ortamın havalandırılmaması gelir. Havalandırılmayan ortam hastalıkların yayılmasını kolaylaştırırken, bir yandan da boğazın daha çok kurumasına neden olur ve öksürük artarak ağrı meydana gelir.

Ayrıca alerji kaynaklı öksürük ve burun tıkanıklıkları da boğaz ağrısına neden olmaktadır. Bunun için düzenli olarak ortamın havalandırılması gerekir. Boğaz ağrısı yaşanırken yüksek sesle ve uzun konuşma yapmak önerilmez. Boğazdaki tahribat daha fazla artabilir ve ses kısıklığı yaşanabilir.

Gebelikte Boğaz Ağrısı için Hangi Doktora Gidilir?

Gebelikte boğaz ağrısı yaşanması durumunda KBB (kulak burun boğaz) polikliniği, KBB uzmanı ile görüşülmelidir. Bazı durumlarda tanı ve tedavi süreci kadın doğum uzmanıyla birlikte yürütülmektedir.

Gebelikte boğaz ağrısına düşmeyen yüksek ateş, şiddetli baş ağrısı ve öksürük eşlik ediyorsa en kısa zamanda yakındaki bir sağlık kuruluşuna gidilmelidir. Ateş ve iltihaplanmalar enfeksiyona işaret eder ve bu durum bebek için risk oluşturabilir.

Makaleyi faydalı buldun mu?
0
0
Makeleyi Paylaşın

Gebelikte Boğaz Ağrısı ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular

Hamilelikte boğaz ağrısı bebeğe zarar verir mi?

Hamilelikte direkt olarak boğaz ağrısı bebeğe zarar vermez. Boğaz ağrısına sebep olan durum enfeksiyon kaynaklıysa ve ilerleme yaşanırsa bebeğe zarar gelme ihtimali artar. Enfeksiyon, hamilelik dönemi boyunca istenmeyen ve riskli bir durumdur. Bu nedenle vücudun herhangi bir noktasında enfeksiyon hastalığı yaşanıyorsa, bebeğe zarar gelmemesi için tedavi başlatılmalıdır.

Dr. Deniz Gölgeli