Gastroskopi Nedir?

Gastroskopi, ağız yoluyla sokulan endoskopi aletinin yemek borusu, mide ve bağırsakları incelemesine verilen isimdir.

Gastroskopi, yemek borusu, mide ve onikiparmak bağırsağı incelenme işlemlerine verilen isimdir. İnceleme işlemi endoskopi aletiyle yapılmaktadır. Serçe parmağı kalınlığına sahip bir kablo işlem sırasında oral yolla içeri sokulur. Daha sonra da uçta bulunan kamera sayesinde görüntü televizyona aktarılır ve gerekli incelemeler buradan yapılır. Söz konusu bölgelerde yer alan hastalıkların tanı ve tedavisi için uygulanabilecek bir işlemdir.

Bu uygulama kanser gibi sinsi şekilde ilerleyen hastalıkların erken tanısı için son derece önemlidir. Şüpheli bir durum varsa, şikayet söz konusuysa ya da rutin kontroller sırasında gastroskopiyi uygulayabilirsiniz. Gerekli şartları yerine getirerek bu işlemi yaptırabilirsiniz. Uygulama çoğunlukla ağız içerisine uygulanan lokal anestezi ile damar içinden verilen anestezik ilaçla sağlanmaktadır.

Gastroskopi Hangi Durumlarda Yapılır?

Gastroskopi uygulaması üst sindirim sistemi rahatsızlığı olan birçok durumda uygulanır;

  • Mide rahatsızlığı şikayeti olan kişiler
  • İlaç tedavisi sonrasında mide rahatsızlığı sürenler
  • Mide kanseri rahatsızlığı hikayesi olanlar
  • Sebebi belirlenemeyen karın ağrıları yaşayanlar
  • Üst sindirim sistemi kanaması şikayetiyle gelenler
  • Uzun süreli reflü şikayeti bulunanlar
  • Sebebi belirlenemeyen b12 vitamin eksikliği , demir eksikliği ve depo demiri düşüklüğü olanlar
  • Siroz hastası olanlar
  • Mide ülseri saptaması bulunanlar 
  • Ağrılı yutma, katı ya da sıvı gıdaları yutmada zorlanma gibi yutma sorunları olanlar
  • Tedavi sonrasında devam eden mide ekşimesi ve yanması bulunanlar
  • Açlık durumunda ya da yemekten bir süre sonra kemirici şekilde sürekli mide ağrısı yaşayanlar
  • İstifra etme durumunda kırmızı renkli ya da kahve telvesi şeklinde kan gelenler
  • Karın ağrısına ek olarak kusma şikayeti olanlar bu uygulamayı yaptırabilirler.

Gastroskopi özellikle 45 yaş üzeri mide rahatsızlığı olanlarda uygulanmaktadır. 45 yaşından küçük hastalarda mide şikayetiyle birlikte bulantı, kusma, yutmada güçlük, kilo kaybı, ailede mide kanseri öyküsü olan herkes için uygulanan bir işlemdir.

Gastroskopi Hazırlığı Nasıl Olur?

Gastroskopi son derece pratik bir uygulamadır. Gastroskopi hazırlığı sürecinde doktorunuzun belirttiği durumlara dikkat etmeniz önemlidir. Uygulama öncesindeki gece yarısından itibaren hiçbir şey yiyip içilmemelidir. Romatizmaya bağlı kalp kapağında sorun olan hastalarda işlemden 2 saat önce ve 8 saat sonra olmak üzere 2 defa antibiyotik enjeksiyonu yapılır.

Doğuştan kanama ile ilgili bazı sorunlarınız varsa bu durumu doktorunuza bildirmeniz gerekmektedir. Kan sulandırıcı ilaçlar kullanıyorsanız bunu mutlaka doktorunuza bildirmeniz gerekiyor. Hastaların işlem sırasında acı duymaması adına anestezi yapıldığı için operasyon sonrasında birkaç saat araç kullanmamanız önerilmektedir. Uygulama öncesinde aç kalma dışında ciddi bir hazırlık süreci yoktur.

Gastroskopi Uygulaması

Söz konusu uygulamaya başlamadan önce sağlık görevlisi sizlere boğaz bölgesinden bulantı ve kusmayı önlemek için lokal anestezi sağlayan özel bir sprey sıkar. Bu sprey diş hekimlerinin kullandığı iğneye benzeridir. Bu spreyin 15 dakikaya kadar etkisi vardır. Hastalar endoskopi cihazına girecekleri için stres duyabilirler. Bu durumda sağlık açısından bir sakınca görülmezse damar yolu rahatlatıcı ilaçlar verilmektedir.  

Gastroskopi cerrahi bir işlem olmadığı için narkoz ya da tamamen uyutma durumu yoktur.  İşlemin yapıldığı endoskopi aleti kolayca bükülebilen, plastik natürde, genişliği serçe parmağı kadar olan bir alettir. Size zorluk yaşatmadan midenize kadar konforlu şekilde uzayabilir. İşlem nefes borusu ya da solunumla ilgili değildir. Hastalar uygulama sırasında kolayca nefes alıp verebilir. Mideye kadar kolayca ulaşılabilmesi için sizden sol omzunuzun üzerine yan olarak yatmanız istenir. İşlem sırasında ağzınızın ortasına dişlerinizi ısırarak tutabileceğiniz ortası delik plastik bir dişlik ısırmanız istenir.

Tüm işlemler tamamlandıktan sonra endoskopi aleti inceleme yapılacak bölgeye doğru sarkıtılır. İnceleme sırasında gerekli görülen bölgelerden sonra incelemek üzere biyopsi de alınmaktadır. Endoskopi aletinin geçtiği bölgeler; yemek borusu, mide ve onikiparmak bağırsağı ekrandan incelenebilir. Biyopsi alınması için özel bir kanal kullanılır. Bu işlem hastayı rahatsız etmez. Alınan örnek Patoloji laboratuvarında incelenerek size sonuçlar duyurulmaktadır.

Gastroskopi ile Endoskopi Farkı Nedir?

Endoskopi sindirim sisteminin tamamı için yapılan incelemelere verilen genel bir isimdir. Endoskopi ile yemek borusu, mide, on iki parmak bağırsağı, kalın bağırsak ve ince bağırsak incelenebilir. Gastroskopi işleminde ise yemek borusu, mide ve onikiparmak bağırsağı aynı anda incelenir. Endoskopi işleminin yapıldığı organ ve bölgeye göre ismi değişir. Gastroskopi ise endoskopi aletiyle yapılan ve yemek borusu ile mideyi aynı anda inceleme şansı veren bir işlemdir.

Makaleyi faydalı buldun mu?
1
0
Makeleyi Paylaşın

Gastroskopi ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular

Gastroskopi nasıl yapılır?

Gastroskopi birkaç dakikada tamamlanabilen konforlu bir işlemdir. Hastalar tercihlerine göre işlem sırasında uyutabilir ya da kullanılan özel spreyler yardımıyla işlemi hissetmezler. İşlem hastanın  yemek borusu, mide ve onikiparmak bağırsağına ucunda kamera olan özel bir kabloyu ilerletme şeklinde yapılmaktadır. İşlem sırasında kameradan doktorunuz istenen bölgeyi incelenebilir. Gerekli olması durumunda biyopsi de alınabilir.

Int. Dr. Sinem Köse

Gastroskopi ne demek?

Gastroskopi, hastanın yemek borusu, mide ve onikiparmak bağırsağının endoskopi cihazı yardımıyla detaylı olarak incelenmesidir.  Hastanın bu bölümlere yönelik bir şikayeti ya da bir hastalık tehlikesi olması durumunda mevcut sorunu daha iyi anlayabilmek ve tedaviyi planlayabilmek adına uygulanan bir işlemdir.

Int. Dr. Sinem Köse

Gastroskopi ne kadar sürer?

Gastroskopi ortalama 10- 15 dakika kadar süren çok kısa bir işlemdir. Bazı durumlarda inceleme durumuna göre daha uzun ya da daha kısa da sürebilir. Hastanın işleme hazırlanması, işlemin yapılması 10 dakika kadar sürmektedir. Çok kısa, pratik ve konforlu bir tanı şeklidir.

Int. Dr. Sinem Köse

Gastroskopi ile erken teşhis mümkün mü?

Mide, yemek borusu ya da on iki parmak bağırsağı bölgelerinde kanser gibi birçok hastalık yaşanabilir. Bazı kanser türleri çok yavaş yavaş, belirti vermeden ortaya çıkmaktadır. Bu rahatsızlıklar gastroskopi sayesinde erken dönemde teşhis edilebilir. Erken teşhis sayesinde hastalıkların tedavisi daha kolay olabilmektedir. Bir şüphe olması durumunda kesin tanı için işlem sırasında biyopsi alınarak incelenir.

Int. Dr. Sinem Köse

Gastroskopi riskleri nelerdir?

Gastroskopi son derece konforlu bir inceleme işlemidir.  Doktorunuzun uyguladığı lokal anestezik madde bazı kişilerde yeterli olmaz. Bu durumda ufak bir rahatsızlık duyulabilir.  Ayrıca işlemlerin deneyimsiz ekipler tarafından yapılması ve steril olmayan bir ortamda gerçekleştirilmesi enfeksiyon gibi riskler ortaya koyabilir. Hijyenik bir ortamda ve profesyonel doktorlarla riskler ortadan kaldırılabilir.

Int. Dr. Sinem Köse

Gastroskopi sırasında acı hissedilir mi?

Gastroskopi işlemi öncesinde gerekli anestezi işlemleri yapıldığı için hiçbir his yoktur. Acı bu işlem sırasında söz konusu değildir. En kötü senaryo anestezik maddenin yetersiz gelmesiyle hastanın hafif düzeyde rahatsızlık hissetmesidir. Bu durumda doktorunuz gerekli önlemi hemen alır.  Doktorunuz işlem sonrasında 10 dakika kadar gözlem altında kalmanızı ister. Gastroskopi sonrasında boğazınızda hafif yanma olabilir.

Int. Dr. Sinem Köse

Gastroskopi sonrasında nelere dikkat edilmelidir?

Gastroskopi sonrasında sedasyon uygulaması varsa yanınızda bir refakatçi olmalıdır. Çünkü eve gitmekte zorluk çekebilirsiniz. İşlem sonrasında ateş şikayeti,  bulantı ve kusma şikayeti gibi durumlarda doktorunuza başvurabilirsiniz.

Int. Dr. Sinem Köse