Fabere Testi Nedir?

Fabere testi, sakroiliak eklemin ya da kalça ekleminin patolojisini değerlendirmek amacıyla uygulanır.

Fabere testi, tıp literatüründe ismini aldığı kişi sebebiyle “Patrick Testi” şeklinde ya da bir diğer adıyla “Faber test” biçiminde de geçmektedir. Bu fabere testi, sakroiliak eklemin (kuyruk sokumu ile leğen kemiğini birleştiren sağlı sollu iki tane eklem) ya da kalça ekleminin patolojisini değerlendirmek amacıyla uygulanır.

Fabere testi, test edilecek olan bacak fleksiyona getirilip, uyluk kısmı abduksiyona alınıp, dışa doğru bir şekilde döndürülüp yapılmaktadır. Bu durumda fleksiyon ve abduksiyon hareketleri ise şu şekilde açıklanabilir:

  • Fleksiyon Hareketi: Bükülme hareketi anlamına gelir. Bu test sırasında ise diz bölgesinin bükülmesi söz konusudur. 
  • Abduksiyon Hareketi: Vücudun merkezinden uzağa doğru bir şekilde yapılan harekete denir. 

Bu test sırasında ön kısımda ipsilateral (aynı yönde) tarafta bir ağrı meydana gelirse, söz konusu tarafta bir kalça eklem bozukluğu olduğu düşüncesine varılır. Eğer bu test sırasında sakroiliak eklem etrafında arkada karşı tarafta bir ağrı meydana gelirse de bu eklem üzerindeki fonksiyon bozukluğunun aracılık ettiği bir ağrı varlığı düşünülmektedir.

Fabere testi, Amerikalı olan bir nörolog tarafından geliştirilmiştir. Bu nöroloğun adı ise Hugh Talbot Patrick’tir ve bu nedenle bu teste Fabere testi dışında Patrick testi de denmektedir. Patrick testi, bir çeşit pelvik stres testi olarak yapılır. Faber ismini ise aslında test sırasında aynı anda yapılan şu uygulamaların baş harflerinden almıştır:

  • Fleksiyon,
  • Abduksiyon,
  • Extansiyon,
  • External Rotasyon.

Fabere Testi Kimlere Yapılır?

Fabere testi yapıldığı durumlar, genel olarak şu şekilde sıralanabilir:

  • Bazı tip kasık ve kalça bölgesi ağrılarında,
  • Kalça ağrılarını, kişide oluşabilen sakroiliak eklem ağrılarından ayırt etme noktasında,
  • Klinik özelliklerle beraber hastada sabah tutukluğu oluştuğu durumlarda,
  • Buna ek olarak kronik bir bel ağrısı olduğunda, egzersiz birlikte düzelme gösteren ama dinlenmeyle geçmeyen bazı ağrılarda,
  • Özellikle de 40 yaşın altında olan erkeklerde, fabere testi uygulanmasına karar verilebilmektedir. 

Fabere Testi Nasıl Yapılır?

Fabere testi yapılışı için takip edilen adımlar şu şekilde sıralanır:

  • Hasta, sırtüstü şekilde yatar bir pozisyona getirilir. 
  • Sırtüstü pozisyonda yatarken hem dizine hem de kalçasına fleksiyon hareketi yaptırılır.
  • Bu şekilde ayak bileği, öbür dizin üst kısmına yerleştirilir. Böylece hastaya 4 rakamına benzer bir şekil verilmiş olur.
  • Muayene edilmekte olan diz ise aşağı bir şekilde bastırılır. 
  • Bu pozisyon ve işlem esnasında kasık bölgesi üzerinde bir ağrı meydana gelmesi, Fabere testinin pozitif sonuçlandığını gösterir. 
  • Pozitif sonuç vermesi ise kalça kireçlenmesini düşündürür. 

Fabere Testi Sonrası Sonuçlar

Fabere testi sonrası sonuçlar ile ilgili doktorun vardığı teşhis ve tanılar şu yönde olmaktadır:

  • Test sırasında kasık bölgesi üzerinde bir ağrı meydana gelmesi, bu testin sonucunun pozitif olduğunu gösterir. Bu durum ise hastada “kalça kireçlenmesi” durumu olduğunu düşündürür.
  • Muayene edilen aynı taraf üzerindeki ağrı, kalça eklemine ilişkin patolojiyi düşündürür.
  • Muayene edilen tarafın karşısındaki tarafta bir ağrı varsa, bu ise sakroiliak ekleme ilişkin patolojiyi düşündürür. 
  • Bilateral (iki taraflı) pozitif olması halinde, bazı klinik özelliklerle beraber, ankilozan spondilit (genelde genç yaşta görülen omurga ve kalça kemiği arasındaki eklemde iltihaplı ve ağrılı romatizma türü) tanısına varılır. Bu klinik özellikler ise şu şekilde sıralanabilir: Sabah tutukluğu yaşanması, egzersiz yapıldığında düzelmesine karşın istirahat edildiğinde geçmeyen ağrı tipleri, kronik bel ağrıları, hastanın özellikle de 40 yaştan küçük ve erkek olması.
Makaleyi faydalı buldun mu?
4
0
Makeleyi Paylaşın

Fabere Testi ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular

Modifiyesiz faber testi ile faber testi arasındaki fark nedir?

Her iki uygulama aşamasında da hastanın 4 biçimini alması sağlanarak bir ayağı diğer dizi üzerine doğru getirilmektedir. Bu esnada her iki testte de hastanın ağrı ve şikayetleri gözlenip incelenir. Ancak faber testi ile modifiyesiz test arasındaki en temel fark, faber testinde hasta yatış pozisyonundadır. Modifiyesiz faber testinde ise hastanın oturma pozisyonundayken (4 şeklinde) hareket aldırılmasıdır..

Dr. Deniz Gölgeli

Fabere testi sonrası hangi durumda kalça eklemi patolojisi düşünülür?

Fabere testi sonrası kalça eklemi patolojisi olduğunu düşünülebilir. Bu noktada lomber omurganın (omur denen bir dizi bağlantılı kemiğin bel bölgesindeki adı) yan yüzeyi üzerinde lokalize şekilde ağrı meydana gelirse bu ağrı, sakroiliak eklem kökenli olan bir ağrıdır. Eğer kasık ağrısı meydana geliyorsa, bu durumda kalça eklemi patolojisi var olduğunu saptanmış olur.  

Dr. Deniz Gölgeli

Fabere testi hangi gruba dahil olan bir testtir?

Fabere testi, bir tip pelvik stres testi türüdür. Bu test ise pelvis kas gücü üzerinde değerlendirme yapılabilir. Pelvik bölge ise şu şekilde açıklanabilir: Pelvik bölge, kişinin göbek bölgesi altında ve karnın en altında olan bölüm olarak açıklanır. Bu bölge dolayısıyla kaynaklanan ağrılara ise pelvik ağrı adı verilmektedir. Söz konusu bölge üzerinde ise rahim, anüs, mesane, yumurtalıklar, vajina, kalın bağırsakların alt bölümleri ve alt idrar yolları vardır. Göbeğin alt kısmında bulunan bu bölge, karnın en alt kısmı olarak da ifade edilir. Fabere testi ile bu bölgeye bağlı ağrıların değerlendirmesi de yapılmış olur.  

Dr. Deniz Gölgeli