Elektrokoter Nedir?

Elektrokoter, ameliyathanede dokuyu yakarak, kesme ve kansız bir işlem yapmaya yardımcı olan bir tür cihazdır.

Elektrokoter, ameliyathanede dokuyu yakarak, kesme ve kansız bir işlem yapmaya yardımcı olan bir tür cihazdır.

Bipolar ve monopolar olmak üzere iki farklı çeşidi bulunmaktadır. Monopolar olan türü tek yönlü kesim işlemi için kullanılırken, bipolar türü ise iki farklı yüzü ile dokuyu keserken aynı zamanda kesilen dokunun içerisindeki kılcal damarları birleştirmektedir. Bu sayede bipolar tür ile yapılan işlemlerde kanama meydana gelmez.

Elektrokoter cihazı, elektrik enerjisini kullanarak dokular üzerinde işlem yapmaya yardımcı olmaktadır. 100 ile 120 derece arasında sıcaklık oluşturabilmektedir. Koter cihazları bir çeşit kalem olarak nitelendirilirken ince, kalın, kısa ve uzun şeklinde farklı türde uçları bulunmaktadır.

Ameliyathane haricinde siğil veya ben gibi cilt üzerinde çıkan lezyonların tedavisinde kullanılabilmektedir. Bu tür koter kalemlerin ismi ise kimyasal koter ve koterizasyon (yakma işlemi) olarak bilinmektedir. Kimyasal koterler arasında en fazla tercih edileni ise gümüş nitrat ile trikloroasetik asittir.

Elektrokoterizasyon Tedavisi Nerelerde Kullanılır?

Elektrokoter cihazı, elektrik enerjisini ısıya dönüştürerek dokuların yakılması alanında kullanılmaktadır. Bu yöntem sayesinde vücut üzerinde oluşan lezyon veya kabarcıkların yok edilmesi mümkündür. Elektrokoter tedavisi sayesinde giderilebilecek rahatsızlıklar ise şunlardır;

Elektrokoter ile Siğil Tedavisi

Siğil, kişilerin derisi üzerinde oluşan bir çeşit viral enfeksiyondur. Bireylerin bağışıklık sisteminin yeterli bir oranda çalışmaması üzerine meydana gelmektedir. Elektrokoter, krem veya jel yardımı ile tedavisi mümkündür.

Elektrokoter ile siğil tedavisi, bilinen en yaygın ve güvenilir işlemlerden biridir. Tedavi esnasında siğil çevresine lokal anestezi uygulanarak hastanın acı ve ağrı hissetmemesi sağlanmaktadır. Bu işlem sonrasında siğil üzerine elektrokoter yardımıyla ısı enerjisi uygulanmaktadır. Siğilin yakılması işlemi tamamlandıktan sonra uzman hekim gözetiminde hasta taburcu edilmektedir.

Elektrokoter ile Et Beni Tedavisi

Et beni, cilt renginden birkaç ton daha koyu olan deri çıkıntılarıdır. Boyun, koltuk altı ve göğsün alt kısımlarında daha yoğun halde bulunurlar. Deri gerilmesi ve kilo artışı meydana gelmesi halinde sayılarında artış meydana gelebilmektedir. Radyofrekans, plazma, lazer veya elektrokoter yardımıyla tedavisi mümkündür.

Elektokoter sayesinde ısı enerjisi alınarak et beni üzerine dokundurulmaktadır. Bu işlemde hastanın acı ve ağrı hissetmemesi için lokal anestezi uygulanılmaktadır. Elektrokoter yardımıyla et beni cilt ile aynı seviyeye geldikten sonra tedavi tamamlanmaktadır. Elektrokoter ben tedavisi sıkça tercih edilen güvenilir yöntemlerden bir tanesidir.

Elektrokoter ile Nasır Tedavisi

Nasır, derinin kendini savunabilmek amacıyla kendisini sertleştirmesidir. Vücudun bir çeşit kendi kendine uyguladığı savunma mekanizmasının bir parçasıdır. Dirseklerde, ayak topuklarında ve el ayası üzerinde nasır meydana gelebilmektedir. Kremler, losyonlar, kriyoterapi (dondurma yöntemi) veya elektrokoter ile yakılarak tedavi edilmesi mümkündür.

Elektrokoter yardımıyla nasır üzerine doğru ısı verilerek yakılma işlemi gerçekleştirilmektedir. Deri üzerinde meydana gelen nasır, tamamen düzleştikten sonra tedavi bitirilmektedir. Bu işlem esnasında lokal anestezi tercih edilmektedir.

Elektrokoter ile Tırnak Batması Tedavisi

Tırnak batması, bireylerin tırnağının tırnak yatağına doğru uzamasıyla birlikte ortaya çıkan akıntı, ağrı ve acı meydana getiren bir tür sağlık sorunudur. Tırnakların yanlış kesilmesi veya ucu dar ayakkabılar giyilmesi sonucunda tırnak batması meydana gelebilmektedir. Cerrahi ameliyat veya elektrokoter yardımıyla tedavisi mümkündür.

Elektrokoter yardımıyla batma meydana gelen dokunun yakılması ile operasyon tamamlanmaktadır. Operasyon öncesinde hastalara lokal anestezi uygulanmaktadır.

Elektrokoter ile Deri Boynuzu Tedavisi

Deri Boynuzu (Cornu Cutaneum), yaklaşık 0,2 – 1 cm arasında deri üzerinde boynuz şeklinde ortaya çıkan çıkıntılardır. Bu çıkıntılar kirli sarı, beyaz ve gri renkte olabilmektedir. Genellikle yüz, kulak ve el sırtı kısımlarında daha fazla görülmektedir. Bu deri çıkıntılarının altında yatan farklı bir hastalık olabilme ihtimalinden dolayı mutlaka cildiye doktoruna gösterilmesi gerekmektedir.

Deri çıkıntılarının iyi huylu olması halinde kişinin isteğine bağlı, lokal anestezi uygulanarak elektrokoter yardımıyla yakılmaktadır. Deri çıkıntısı yakılarak cilt ile aynı seviyeye getirildikten sonra operasyon tamamlanmaktadır.

Elektrokoterizasyon Nasıl Yapılır?

Elektrokoter cihazı çalışma prensibi, elektrik enerjisini ısı enerjisine dönüştürerek dokundurulan hücre ve dokuları yakmasıdır. Cilt üzerinde oluşan istenmeyen çıkıntıların tedavisinde kullanılmaktadır. Bu tedavi aşamaları ise şu şekilde;

  • Uzman hekim ve hasta iş birliği neticesinde lokal veya genel anestezi türlerinden hangisinin uygulanacağına karar verilmektedir.
  • Operasyon uygulanacak olan bölgenin çevresi alkol içermeyen bir antiseptik ile temizlenmektedir. Bu işlemle birlikte hastanın uyuşturulması (anestezi) işlemine geçiş yapılmaktadır.
  • Anestezinin uygulanmasının ardından elektrokoter cihazı yardımıyla tedavi uygulanacak olan bölgedeki doku üzerine cihazın ucu dokundurulmaktadır.
  • Elektrik enerjisini ısı enerjisine dönüştüren cihaz sayesinde deri üzerindeki siğiller, benler veya çıkıntılar buharlaşmaktadır. Dokuların tamamen kaybolması ile birlikte operasyon sonlandırılmaktadır.
  • Elektrokoter yardımıyla dokuların yok edilmesi işlemi yaklaşık 10 dakika sürmektedir.

Elektrokoter yardımıyla genital bölge üzerinde bulunan siğiller tedavi edilecek ise uzman hekimin daha rahat çalışabilmesi adına rahim ağzına spekulum adında tıbbi bir ekipman takılmaktadır. Spekulum, vücut deliklerini ayrıştırmak için tasarlanan bir tür tıbbi ekipmandır.

Elektrokoterizasyon Sonrası

İyileşme Süresi

Koterizasyon işleminin tamamlanması ve lokal anestezinin etkisi geçtikten sonra hasta günlük yaşamına geri dönebilmektedir. İşlem uygulanan kısmın kuru ve temiz kalmasına özen gösterilmelidir. Uzman hekim tarafından bandaj uygulanmışsa, bu bandajın belirli aralıklarla değiştirilmesi gerekmektedir. Birkaç gün içerisinde bölgenin kabuk bağlaması ise oldukça doğaldır. Bu bölge üzerinde oluşan kabuklar, birkaç gün sonra kendi kendine vücuttan ayrılacaktır.

Rahim ağzında koterizasyon uygulanması halinde iyileşme süresi yaklaşık bir haftayı bulabilmektedir. Uzman hekiminiz bu konu hakkında sizlere detaylı bilgi aktaracaktır.

Kanama

İşlem uygulanan bölge çevresinde ufak çaplı kanamaların görülmesi mümkündür. 24 saatlik süre sonrasında bu kanamaların devam etmesi halinde; temiz bir bez yardımıyla kanama meydana gelen bölgenin üzerine 10 dakikalık hafif bir baskı yapılmasında herhangi bir sakınca yoktur. Bu hafif baskılara rağmen kanamalarınızın devam etmesi üzerine uzman hekiminizden tıbbi yardım almanız gerekmektedir.

Rahim ağzı üzerine uygulanan tedavi sonrasında akıntı görülmesi ise normaldir. Akıntının normalden fazla olması halinde uzman hekime danışılması gerekmektedir.

Cinsellik

Koterizasyon işleminin rahim ağzına uygulanmaması halinde kişilerin cinsel yaşantısını devam ettirmesinde herhangi bir sakınca yoktur. Rahim ağzına uygulanan tedavi işlemi sonrasında ise yaklaşık bir ay boyunca cinsel ilişkiden kaçınılması gerekmektedir.

Makaleyi faydalı buldun mu?
1
0
Makeleyi Paylaşın