Dudak Estetiği Nedir?

Dudak estetiği, genellikle fazla ince ya da fazla kalın dudak yapısına sahip kişilerin görünümlerini daha ideal boyuta ulaştırmak için başvurdukları yöntemdir.

Dudak estetiği; kişinin yüz güzelliğini tamamlayıcı nitelikteki dolgun dudaklara sahip olmak amacı ile yaptırdığı bir tür estetik müdahaledir. Genellikle fazla ince ya da fazla kalın dudak yapısına sahip olan bireylerin, güzellik kavramını güçlendirebilmek amacı ile tercih ettikleri bir yöntemdir. Bu işlemde doğallık kaybedilmeden dudak şekli korunur ve bölgenin belirgin hale gelmesi ile dudağın üst bölgesinde bulunan kırışıklıklar azaltılır. Aynı zamanda yaşın ilerlemesi ile birlikte küçülen dudak hatları eski formunu alır. Dudak dokusunda bulunan kollajen adlı maddenin yapımının uyarılması sağlanır ve buna bağlı olarak da yeniden yapılanma ile kaliteli doku elde edilir.

Yapılacak olan ameliyatın tekniğine göre, hekim kontrolünde ve uygun görülmesi durumunda;

Bazı cerrahi müdahale gerektirmeyen işlemlerde; lokal anestezinin uygulanmasına da gerek duyulmaz. İnsan vücudundaki en hassas nitelikteki noktalardan biri dudaklardır. Kolaylıkla şişebilir ve kan dolaşımı miktarı oldukça fazladır. Bu sebeple yapılan cerrahi müdahale sonrasında; morarmalar ve şişmeler olması muhtemel bir durumdur.  Bu etkiler, yaklaşık olarak 10 gün içerisinde yok olacaklardır.

Dudak Estetiği Çeşitleri

Dudak estetiği müdahaleleri genel olarak üç ayrı grupta

 değerlendirilebilir. Bunlar;

  • Kişinin kendi dokusu veya yabancı doku malzemeleri kullanılarak doldurulması,
  • Gülme şeklinin değiştirilmesi, 
  • Dudakların cerrahi müdahale ile yeniden şekillendirilmesidir.

Estetik müdahalelerin yalnızca kişilerin isteklerine bağlı olarak değil, aynı zamanda tıbbi sorunluklara bağlı olarak da yapıldığını unutmamak gereklidir. Bunlara örnek olarak ise;

  • Yamuk dudak estetiği, 
  • Tavşan dudak estetiği,
  • Yarık dudak estetiği gösterilebilir.

Dudak Enjeksiyonları 

Enjeksiyonlar dolgu materyalleri vasıtası ile veyahut kişinin kendi yağ dokusunun kullanılması ile yapılabilir. Buradaki amaç; dudağı kendi doğal şeklinden uzaklaştırmadan daha dolgun bir görünüme kavuşturmaktır.

Dudağa hacim vermenin bir başka yöntemi ise; yağ enjeksiyonudur. Hastanın yüzü veya herhangi başka bir bölgesine yağ enjeksiyonu yapılacak ise kalan yağlardan bir miktarın dudağa enjektesi sağlanabilir. Yağ dokusu dudak bölgesi üzerinde çok fazla kalıcılık sağlanamaz. Çünkü dudaklar hareketlidir ve normal şartlar altında dudaklarda olan yağ miktarı çok azdır. Bu sebeple başka bölgelere yapılacak olan yağ enjeksiyonlarında ek bölge olarak dudaklara sınırlı miktarda yağ enjeksiyonu uygulaması yapılmasında herhangi bir sakınca yoktur.

Hyalüronik Asit Dudak Dolgusu 

Dudaklara hacim verilmesi için kullanılan en yaygın yöntemlerden biri de hyaluronik asit içeren dolguların kullanılmasıdır. Hyaluronik asit, insan vücudunda normal şartlar altında da bulunmaktadır. Çok nadir olarak alerjilere sebebiyet verebilmektedir ve yan etkisi yok denilebilecek kadar azdır. İşlem ameliyatsız bir şekilde uygulanabilir ve bu sebeple de yaygın bir kullanımı mevcuttur.

İşlem 15 dakika ila 20 dakika arasında bir süre zarfında, küçük iğneler kullanılması ile gerçekleştirilir. Hyalüronik asit dolgusu ile dudak estetiği yaptıranlar, işlem gerçekleştirildikten hemen sonra normal yaşantısına dönebilir ve bu da büyük bir avantajdır. Hyaluronik asit dolgusu kullanılarak yapılan dudak dolguları kalıcı dolgular değillerdir. Bu sebeple isteğe bağlı olarak 6 ay ila 12 ay içerisinde tekrar yapılması mümkündür.

Dudak Operasyonları 

Dudak operasyonları için iki temel teknik uygulanmaktadır.

  1. Ağız içerisinden yapılacak olan minik kesiler yardımı ile dudağın etli kısmının kütlesel bazda dolgunlaştırılması ve böylelikle de görünürlüğünü sağlamaktır. 
  2. İnce dudak yapısına sahip olan kişilerde ve de burun ile dudak mesafesi uzun kişilerde uygulanmakta olan üst dudak çerçevesini yukarıya doğru taşıma işleminin gerçekleştirilmesidir. 

Bu iki teknik sonrasında da dudak üzerinde herhangi bir iz kalması söz konusu değildir. Dudak bölgesini kalınlaştırmak için kullanılan bir başka yöntem ise dudağın içerisine silikon implantların yerleştirilmesi yöntemidir. Bu işlem genellikle lokal anestezi uygulaması ile ameliyathane ortamı altında gerçekleştirilir. Dudakların her iki köşesinden de açılan minik kesilen yardımı ile dudağın etli bölümleri içerisine yumuşak kıvamdaki silikon implantların yerleştirilmesi sağlanır. Bu implantların yerlerinden oynamaması ve uygulamayı yaptıran kişi tarafından hissedilmemesi amacı ile ameliyatın maksimum düzeyde dikkat gösterilerek yapılması gerekmektedir.

Gülme Şeklinin Değiştirilmesi İçin Yapılan Müdahaleler 

Kaliteli ve iyi bir gülüş için dişler ile dudakların uygun bir pozisyonda olması gerekmektedir.

  • Kanin gülüş” olarak ifade edilen gülme şeklinde; üst dudak yukarıdadır ve diş etleri görülmektedir. Kanin gülüş, bazı insanlarda çok şık durmaktadır fakat birçok insan tarafından tercih edilmemektedir. 
  • Mona Lisa gülüşü” olarak adlandırılan şekilde ise; dudak kenarları yanaklara doğru uzamaktadır ve samimi bir gülüş sergilenir. Mona Lisa gülüşü botoks yöntemi kullanılarak elde edilebilir. 

Aynı zamanda diş eti dışarıdan çok fazla gözüken hastalarda,  estetik uygulamalar yapan diş hekimliği ile konsültasyon (görüş alışverişi) gerçekleştirilir ve böylelikle daha kolay bir şekilde çözüm üretilebilir.

Dudak Estetiği Nasıl Yapılır?

Dudakların normal şeklinde estetik bir görüntü için;

  • Alt dudak estetiği üst dudak estetiğine göre daha hacimli bir şekilde olmalıdır. 
  • Kişinin yaşlanması, yani yaşının ilerlemesi ile burun tabanının üst dudağa olan mesafesi de uzama gösterir. Burun ile dudak arasında bulunan mesafe kadınlarda 10 ila 12 milimetre, erkeklerde ise 13 milimetre ila 15 milimetre arasında olmalıdır. Bu duruma aynı zamanda dudağın renkli olan kısımlarında görülen incelme durumu da eşlik edebilir. 
  • Genç yaştaki hastalarda bazen burun tabanı ile üst dudak arasındaki mesafe normal olmasına rağmen dudakların hacim miktarının yeterli olmamasına bağlı olarak bu mesafe uzunmuş gibi gözükebilir. Böyle bir durumla karşı karşıya kalındığında ise yapılması gereken şey dudaklara hacim kazandırılması işlemidir. 
  • Hacim oranı yüzde kırka yüzde altmış olacak şekilde ayarlanmalıdır. %40 oranında hacim üst dudağın, %60 oranında hacim ise alt dudağın olmalıdır. Aksi bir durumda, ters oranda hacim kazandırma işlemi yapılır.
  • Dudakların etli bölgelerini oluşturan dudak çizgilerinin yapısı da oldukça önemlidir. Dudak çizgileri belirgin bir hal aldığı zaman, dudak daha az bir hacim oranı ile daha dolgun bir görüntüye sahip olur ve böylelikle etli olan bölgeye daha fazla miktarda hacim verilebilmesi mümkün hale gelir. 
  • Burun taban kısmından dudağa doğru inmekte olan ve “filtrum” adı verilen çizgilerin de belirgin halde olmaları oldukça önemlidir. Yine asimetrik olma hali, yani simetri bozukluğu söz konusu ise bu durum da müdahale gerektirebilir.
  • Kadınlarda ya da erkeklerde dudak estetiği yapılması mümkündür. 

Dudak Kaldırma (lip lifting) Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Üst dudak bitimi ile burun tabanının arasında bulunan mesafenin uzun olması durumu, kişinin yüzünü olduğundan daha da uzun göstermektedir. Dudak dolgunluğu günümüzde en çok tercih edilen estetik müdahaleler arasındadır. Dudak dolgunluğu için kullanılan dolgu maddeleri genellikle kısa sürede geçici hale gelen maddelerdir. Bu sebeple kalıcı bir çözüm niteliğinde olan lip lifting (dudak kaldırma) çok sık bir şekilde kullanılmaktadır. Lip lifting işlemi oldukça kısa süren bir işlemdir. Dudak içerisine herhangi bir yabancı madde girişi yapılmadan dudağın yukarıya doğru kaldırılması sağlanır.

Bu işlem ile ince yapıdaki üst dudağın buruna olan mesafesinin kısaltılması işlemi gerçekleştirilir. Bu sebeple cerrahi bir operasyon niteliğindedir. Lip liftingin amacı; üst dudağı kaldırıp belirginleştirip şekillendirmektedir.

  • Yapılan işlem ile üst dudağın pembe renkteki kısmı oldukça net bir şekilde görünür hale gelir.
  • Hekimin uygun görmesi halinde lokal anestezi yöntemi ile ameliyathanede gerçekleştirilen bir işlemdir. 
  • Yaklaşık olarak 20 dakika ila 30 dakika arasında bir süreyi kapsar. 
  • Burun ve üst dudak arasında bulunan fazla deri, çizimi yapılarak operasyon öncesindeki zamanda belirlenir. 
  • Ameliyat esnasında ise çizilerek belirlenen fazla deri çıkarılır ve iki ucunun birleştirilmesi sağlanıp kesilen kısım burnun taban bölgesinde gizlenerek dikiş atılır. 
  • Atılan dikişler genellikle 5 gün içinde işlemi gerçekleştiren hekim tarafından alınır. 
  • Ameliyat esnasında oluşan yara izi ise zaman içerisinde pembe bir renge dönerek belirginliğini yitirir ve yaklaşık olarak 1 sene sonra neredeyse tamamen yok olur. 
  • Yapılan operasyondan sonraki birkaç gün içerisinde şişliklerin oluşması muhtemeldir. Bu sebeple soğuk kompres uygulaması tavsiye edilmektedir. 
  • İyileşme süresi ortalama olarak bir 5 ila 7 gündür.
  • Üst dudak ile burun tabanı mesafesi 15 milimetreden uzun olan hastalara uygulanabilir niteliktedir. 15 milimetreden kısalık söz konusu ise genellikle bu ameliyat tercih edilmemektedir.

Lip lifting işlemi sonrasında uygulamayı yaptıran kişinin dişleri daha çok ortaya çıkmaktadır. Aynı zamanda lip lifting aracılığı ile dışarıdan bakıldığında göz ile görülebilen yaşlanma belirtileri de azalır ve böylelikle daha genç bir görünüm elde edilmiş olur.

Ameliyat sonrasında herhangi bir ağrı söz konusu değildir. Dikişlerin üzerine hekimin reçete ettiği antibiyotik nitelikteki kremler sürülür. Bu dikişlerin bir hafta sonra alınması sağlanır. Hastanın ameliyattan sonra konuşma ya da yeme içme ile ilgili herhangi bir kısıtlaması yoktur.

Dudak estetiği fiyatları, işlemin uygulandığı sağlık kuruluşunun fiyat politikasına bağlı olarak değişkenlik göstermektedir. Dudak estetiği öncesi ve sonrası yapılacak ek işlemler de dudak estetiği fiyatları üzerinde etkiye sahiptir. Fiyatlandırma hakkında net bilgilere ulaşabilmek için kişilerin sağlık kuruluşları ile iletişime geçerek işlemi planlamaları gerekmektedir.

Makaleyi faydalı buldun mu?
0
0
Makeleyi Paylaşın