Dudak Bağı

Üst dudağın arka kısmında yer alan doku parçası frenulum olarak adlandırılmaktadır ve bebeklik döneminde beslenme sorunlarına yol açabilir. Cerrahi operasyon ve lazer tedavisiyle kontrol altına alınabilir.

Dudak Bağı Nedir?

Üst dudağın arka kısmında yer alan doku parçası frenulum olarak adlandırılmaktadır. Frenulum, üst dudağın iç kısmından diş etlerine doğru uzanır. Bu yapının olması gerekenden uzun ve kısa olması durumlarında bazı problemler ortaya çıkmaktadır.

Dudak bağı, dudak hareketlerini kısıtlarken bebeklik döneminde ortaya çıkması halinde emzirmeyi zorlaştırarak gelişimini engeller. Bebeklik çağındaki dudak bağı, bebeklerin emme işlemini tam anlamıyla yerine getirememesine ve dolayısıyla bebeğin kilo alamamasına yol açmaktadır.

Dudak Bağı Belirtileri Nelerdir?

Üst dudak bağı, yetişkinlerde kolaylıkla fark edilirken bebeklik çağında görülmesi durumunda ebeveynlerin kontrolü ile anlaşılmaktadır.

Bebeklerde üst dudak bağı aşağıdaki belirtileri göstermektedir:

  • Bebeğin ağlama esnasında dilini damağına değdirememesi veya dışarı çıkaramaması,
  • Bebeğin emzirilmesi sırası klik sesi çıkması,
  • Bebeğin süt emerken zorlanması, memeyi ağzından kaçırması,
  • Memeyi kavrama sorunları yaşanması,
  • Bebeğin uzun süre ve sık şekilde memeyi emmesine rağmen annenin göğüslerindeki sütü boşaltamaması,
  • Kilo alma problemleri yaşanması,
  • Annenin meme ucu problemleri yaşaması,
  • Annede oluşan mastit

Çocukluk ve yetişkinlik döneminden itibaren görülen belirtiler ise aşağıdaki şekildedir:

  • Harfleri doğru telaffuz edememe,
  • Konuşma bozuklukları,
  • Diş eti çekilmeleri,
  • Dişler arasında boşluk,
  • Estetik problemler.

Bebeklerde Dudak Bağı Nedenleri Nelerdir?

Bebeklerde üst dudak bağı, anne karnındaki gelişim sürecinde oluşmaktadır. Çevresel faktörlere bağlı değildir. Nedeni tam olarak bilinmese de yapılan çalışmalar üst dudak bağının genetik olarak gelecek nesillere aktarıldığını göstermektedir.

Yapılan çalışmalarda yarık dudağın oluşmasında etkili olan MTHFR genindeki bir değişimin bebeklerde üst dudak bağına neden olduğunu göstermektedir. Bebeklerde üst dudak bağı genetik olduğundan sorunu önlemeye yönelik herhangi bir uygulama bulunmamaktadır.

Dudak Bağı Teşhisi Nasıl Yapılır?

Dudak bağı, genetik yollarla aktarıldığı için bebeğin doğum anında teşhis edilebilmektedir. Bebeğin rutin muayeneleri sırasında dudak bağı fark edilmediyse bebek, ebeveynler tarafından gözlemlenmelidir.

Dudak bağı teşhisi, uzman doktor tarafından bebeğin fiziki olarak muayene edilmesi sonucunda yapılmaktadır. Ağız içerisinin incelenmesi sonucunda kolaylıkla ayırt edilebildiği için farklı test ve tetkiklerin yapılmasına gerek duyulmamaktadır.

Dudak Bağı Tedavisi Nasıl Yapılır?

Dudak bağı, kişiden kişiye değişerek çeşitli büyüklüklerde görülebilir. Bebeklerdeki dudak bağının şiddeti, beslenme ve konuşma gibi faaliyetlerde sorun yaşatmıyorsa tedavi için beklenebilir. Büyük problemlerin görülmediği bebek ve çocuklarda tedavi için en az 10 yaşına kadar beklenmesi gerekmektedir. Çocukların 10 yaşına adım atmalarından itibaren üst köpek dişleri çıkmaktadır. Bu sayede dudak bağı ve tedavisi hakkında daha net girişimler yapılmaktadır.

Dudak bağı üst ön dişler arasında boşluk oluşmasına ve çeşitli gelişim problemlerine yol açıyorsa aşağıdaki tedavi yöntemlerine başvurulur:

  • Cerrahi Operasyon: Dudak bağı problemleri, geleneksel cerrahi yöntemler kullanılarak tedavi edilmektedir. Yeni teknoloji ve tıbbi girişimlerin neticesinde cerrahi ameliyatlar daha az tercih edilmektedir ancak şiddetli dudak bağı oluşumlarında yine cerrahi ameliyatlara başvurulmaktadır. Bu operasyon üst dudak bağı ameliyatı olarak adlandırılmaktadır.
  • Lazer: Lazer yöntemi, dudak bağı problemlerine kalıcı çözüm sunan en yeni tekniktir. Anestezi kullanılmaması ve bıçak kesiğinin olmaması sebebiyle hızlı bir şekilde iyileşme olanağı sunarken kanama da oluşmamaktadır. Kanama olmaması ise enfeksiyon ihtimalini ortadan kaldırmaktadır.

Dudak Bağı Tedavi Edilmezse Ne Olur?

Dudak bağı, bebeğe kalıtsal yollar geçtiği için bebeklik döneminden itibaren gelişim sürecine etki edebilir. Şiddetli dudak bağı problemleri, bebeğin yeterince beslenememesine ve gelişim döneminde ihtiyacı olan vitamin ve minerallere ulaşamamasına neden olur.

Dudak bağı tedavi edilmezse bebeklerde kilo alamama ve gelişim geriliğine yol açabilir. Çocukluk çağında ise kelimeleri doğru telaffuz edememeye neden olur. Dudaklarda ve dişlerde oluşan estetik bozukluk, kaygılara neden olabileceği için ilerleyen dönemlerde bireyin kendini toplumdan ayrı tutmasına yol açabilir.

Dudak Bağı Ameliyatı

Dudak bağının bebek ve çocukların gelişimini etkilediği şiddetli durumlarda frenektomi olarak adlandırılan dudak bağı ameliyatına başvurulmaktadır. Lokal anestezi ile gerçekleştirilen operasyonda dudak bağı alınır. Basit cerrahi girişimler kategorisinde yer aldığı için iyileşme süreci kısadır. Ağız içerisinde kesi yapıldığı için yeme ve içme sırasında sızlanmalar meydana gelmektedir ancak reçete edilen ilaçlar ile ağrının kontrolü sağlanmaktadır.

İşlem dakikalar içerisinde tamamlanmaktadır. Dudak bağı alındıktan sonra kullanılan dikişler ise bir hafta sonra alınmaktadır. Ağız içerisinde herhangi bir iz kalmamakta ve cerrahi girişimin sonrasında dudak bağı problemleri çözülmektedir.

Çocuklarda Üst Dudak Bağı

Dudak bağı, bireyin doğum sürecinde oluştuğu için bebeklik döneminden itibaren çeşitli sorunlar yaratabilir. Doğum sonrası kontrollerde fark edilmeyen ve daha sonraki süreçte ebeveynler tarafından anlaşılmayan dudak bağı, beslenmeden kaynaklı gelişim geriliğine ve çeşitli estetik kaygılara yol açabilir.

Dudak bağının şiddetli olmadığı durumlarda ise bebeklerin 10 yaşına gelmeleri beklenmektedir. 10 yaşını dolduran çocuklarda dudak bağı tekrar kontrol edilmekte ve problem yaratıyorsa cerrahi müdahale ile çözümlenmektedir. Şiddetli durumlarda ise cerrahi müdahaleye bebeklik çağında da başvurulmaktadır.

Dudak Bağı için Hangi Doktora Gidilir?

Genetik yollarla aktarılan dudak bağı, bebeğin doğum anından itibaren beslenmesine ve dolayısıyla gelişimine etki göstermektedir. Rutin kontroller sırasında fark edilmeyen dudak bağı, bebeğin emzirmesi sırasında yaşanan problemler ve kilo alamama gibi problemlerin görülmesiyle birlikte fark edilebilir. Ebeveynlerin bebeklerindeki dudak bağını fark etmelerinin ardından uzman doktorlara başvurmaları gereklidir.

Bebeklerde üst dudak bağının tanı ve tedavisi için çocuk doktoruna başvurulmalıdır. Çocuk diş hekimi ve emzirme uzmanları da teşhiste bulunabilir.

Makaleyi faydalı buldun mu?
1
1
Makeleyi Paylaşın

Dudak Bağı ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular

Bebeklerde üst dudak bağı yırtılması nedir, nasıl tedavi edilir?

Dudak bağı her insanda bulunan normal dokulardır. Dudak bağının normalden uzun veya kısa olması durumunda ise çeşitli problemler ortaya çıkmaktadır. Bebeklerde üst dudak bağı yırtılması ise var olan dudak bağının darbe veya ağız içi hareketleri sonucu hasar görerek yırtılması durumudur. Hasar gören üst dudak bağı ortalama bir hafta içerisinde kendini onarmaktadır. Onarma sürecinde bebekte ağlama ve huysuzluk gibi tepkilerin oluşması normaldir. 1 haftanın sonunda iyileşme görülmez ise tıbbi tedavi gereklidir.

Stj. Dr. Havva Küçük

Bebeklerde dudak bağı ne zaman kesilmeli? Dudak bağı ameliyatı ne zaman yapılmalı?

Dudak bağının şiddet dereceleri vardır. Bebeğin doğumu ile kendini gösteren dudak bağı, bebeğin beslenmesini ve dolayısıyla gelişimini etkiliyorsa zaman kaybetmeden tedavi edilmelidir. Üst dudak bağı ameliyatı veya dudak bağı kesilmesi olarak adlandırılan operasyon birkaç dakika içerisinde tamamlanan bir cerrahi girişim olduğu için korkulması gereken bir durum bulunmamaktadır. Dudak bağının şiddeti yüksek değil ise cerrahi müdahale için 10 yaşına kadar beklenmesi önerilmektedir.

Stj. Dr. Havva Küçük

Dudak bağı hamilelikte önlenebilir mi?

Dudak bağı, genetik aktarım sonucu oluştuğu için tıbbi yönden önlenmesi şimdilik mümkün değildir. Gebelik öncesi yapılan genetik testler sonucunda down sendromu gibi çok daha ciddi durumlar üzerine incelemeler yapılmaktadır. Dudak bağı ise ailelerin endişelenmelerini gerektirmeyen ve cerrahi müdahale ile kısa sürede çözümlenebilen bir durumdur.

Stj. Dr. Havva Küçük

Dudak bağı hangi durumlarda risk oluşturur?

Dudak bağı normalden çok daha kalın ve büyük olduğunda risk oluşturmaktadır. Gelişim sürecinde doğrudan etki eden bu problem, ağız ve diş yapısında estetik kaygılara da neden olmaktadır. Çocukluk çağında göz ardı edilen dudak bağı problemleri, çocukta konuşma problemlerinin oluşmasına da yol açabilir.

Stj. Dr. Havva Küçük

Dudak bağının oluşturduğu estetik problemler tedavi edilebilir mi?

Normalden daha büyük ve kalın olan dudak bağı, ön dişler arasında açıklık oluşmasına neden olmaktadır. Bu durum ise estetik problemlere yol açmaktadır. Üst dudak bağı ameliyatının ardından sorunlu kısım kesilerek alınmakta ve ardından ortodontik tedaviye ihtiyaç duyulmaktadır. Ortodontik tedavide dişlerin birleştirilmesi ve boşlukların doldurulması amaçlanmaktadır.

Stj. Dr. Havva Küçük

Lazer tedavisi dudak bağı için kesin sonuç verir mi?

Lazer tedavisi, her geçen gün kullanımı artan tıbbi ve teknolojik bir tekniktir. Dudak bağı tedavisinde lazer kullanımının artması ile klasik cerrahi işlemlere başvurma oranı azalmıştır. Lazer ile dudak bağı alma işlemi kısa sürede tamamlanmaktadır. İşlem sırasında kesi uygulanmadığı için iyileşme süresi kısa ve konforludur. Tedavi sonucunda alınan başarı oranı ise tıpkı klasik cerrahi işlemlerde olduğu gibi yüksektir.

Stj. Dr. Havva Küçük

Dudak bağı emzirmeye engel mi?

Dudak bağı emzirmeye engel bir durum değildir ancak emzirme sırasında alınan verimi azaltmaktadır. Yenidoğan bebek bu süreçte ihtiyaç duyduğu anne sütünü alırken zorlanabilir ve doyuma ulaşamayabilir.

Stj. Dr. Havva Küçük